Rugsteek

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search
Spy 
Killicon backstab.png
 Heavy Weapons Guy
Verrassing.
Verrassing.
De Spy over vervelende verrassingen

Een Rugsteek is een context gevoelige aanval die de Spy kan uitvoeren met elk van zijn Messen. Wanneer een Spy een mes gebruikt om een vijand van achteren aan te vallen, voert hij een succesvolle rugsteek uit, wat resulteert in een directe dood voor zijn slachtoffer.

Mechaniek

Een Spy kan een vijand in de rug steken zolang als de Spy binnen handbereik is en in een 180° bereik achter zijn slachtoffer staat. Een rugsteek deelt schade uit gelijk aan 600% van de momentele gezondheid van het slachtoffer en geeft altijd een voltreffer, tenzij een Back-up van het Bataljon dit voorkomt. Een Back-up van het Bataljon zal daarentegen niet voor een schadevermindering zorgen. Door de mechanica van de Spy's messen, zal de rugsteek, in tegenstelling tot andere slagwapens, direct contact maken met zijn slachtoffer bij gebruik; er is geen vertraging tussen het moment dat de speler de vuurknop indrukt en het moment dat de rugsteek plaatsvindt. Om aan te geven dat de Spy binnen bereik staat voor een mogelijke rugsteek, zal hij de mes in zijn hand naar beneden draaien, klaar voor de moord. De mes zal in deze positie blijven totdat het doelwit niet meer binnen bereik is, of wanneer de Spy de rugsteek maakt door aan te vallen. De mes draait ook wanneer de Spy achter een vermomde of verhulde, vijandelijke Spy staat. Wanneer het mes naar beneden wijst, hoeft de Spy alleen maar aan te vallen om de onmiddellijke moord plaats te laten vinden.

Een rugsteek kan plaatsvinden terwijl de Spy een vermomming draagt, al zal de vermomming verdwijnen bij de aanval, ongeacht of de aanval raakt of niet. Een rugsteek kan geen Scout doden die onkwetsbaar is dankzij Bonk! Atomic Punch, een speler onder invloed van een Überlading, of een Spy met de Doodse Gelijkenis actief met meer dan 3 gezondheidspunten. De Scheermesrug, een vrijspeelbaar, secundair wapen voor de Sniper, blokkeert één rugsteek. De Scheermesrug maakt het ook tijdelijk onmogelijk voor de Spy om aan te vallen. Hierdoor maakt de Scheermesrug de Sniper minder vatbaar voor rugsteken en verplicht de Spy om andere aanvalsmethoden te gebruiken.

Rugsteken met Je Eeuwige Beloning en de Wanga-Steek zorgen voor een geluidloze dood. Jouw slachtoffers zullen niet schreeuwen, hun lichamen verdwijnen en er zal geen doodsbericht worden gegeven aan de teamgenoten van het slachtoffer. De aanvallende Spy zal bijna direct vermommen als het slachtoffer.

Rugsteken met de Complotteerders Kunai zal de overgebleven gezondheid van het slachtoffer aan de Spy geven, tot een maximum van 180. Dit staat tegenover de verminderde basisgezondheid.

Rugsteken met de Grote Verdiener zal de verhulmeter van de Spy met 30% vullen, ongeacht de horloge die de Spy op dat moment draagt.

Rugsteken met de Spy-spegel, net als Je Eeuwige Beloning, zal zorgen voor een geluidloze dood. Daarentegen zal het lichaam van het slachtoffer niet verdwijnen; ze zullen veranderen in een ijsbeeld. Dit maakt de Spy kwetsbaarder voor aanvallen, aangezien vijanden het spoor van beelden kan volgen om de Spy op te sporen.

Rugsteek Technieken

 • Steek-en-Sap: Steek een (treuzelende) Engineer neer, en gebruik daarna de Elektrosapper op de Sentry Gun van de Engineer. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren, zodat de Sentry Gun geen tijd meer heeft om zich om te draaien en je vervolgens te vermoorden. Een meer ervaren Spy kan zien waar de Sentry heen draait, om vervolgens de andere kant op te lopen. Dit zorgt ervoor dat het langer duurt voor de Sentry om aan te vallen. Het gebruik van de Je Eeuwige Beloning is handig in deze situatie omdat je direct vermomd wordt na de moord, waardoor de Sentry Gun geen tijd meer heeft om te kunnen schieten. Een Spy zonder vermomming moet zich snel verstoppen, aangezien een Sentry door zal blijven schieten nadat deze je heeft gezien, vermomming of geen vermomming. Deze tactiek is makkelijker bij Engineers die de Beteugelaar gebruiken op hun Sentry Gun. Dit komt omdat een Sentry drie seconden nodig heeft om weer terug te schakelen van de Beteugelaar besturing naar de gewone, automatische stand.
 • Sap-en-Steek: Saboteer een constructie met je Elektrosapper, om de Engineer erheen te lokken. Steek hem vervolgens neer terwijl hij jouw Elektrosapper probeert te verwijderen.
 • Trapsteek: Ga boven aan een trap of helling staan, zodat je vijanden van beneden aan ziet komen. Ren naar voren, spring, en draai je om in de lucht om de vijand vervolgens in zijn rug te steken. Deze techniek is moeilijk om onder de knie te krijgen, maar het is ook lastig voor de vijand om zich er tegen te verdedigen, aangezien deze zich direct moet omdraaien om deze aanval te voorkomen.
  • Meer ervaren spelers zullen óf niet naar boven lopen óf zullen terugtrekken wanneer ze een Spy aan de top van de trap zien staan. In plaats van je bedoelingen prijs te geven, kan je de steek uitvoeren zonder te wachten aan de top. Wanneer je je terugtrek de trap op, spring en ga terug. De meeste spelers zullen vooruit blijven rennen en onder je door bewegen. Steek ze in de rug wanneer je landt.
 • Snelsteek: Terwijl een tegenstander naar je toe loopt, laat je hem naast jou passeren. Vervolgens draai je snel om en steek je hem neer. Dit is de enige betrouwbare methode om een Scout in zijn rug te steken.
 • De Hoeksteek: Dit is een techniek voor de gevorderde Spy. Je moet een tegenstander naar een hoek lokken, waarna je direct terugloopt en de tegenstander neersteekt terwijl hij naar je toe loopt. Onthoud dat dit meestal maar één of twee keer werkt op een tegenstander en is het beste om te gebruiken als een Pyro achter je aan zit.
 • De Hoofdsteek: Soms zullen Engineers hun Sentry Gun en hun Dispenser op een bepaalde manier neerzetten dat het lijkt dat de Engineer niet in zijn rug kan worden gestoken. Wat echter mogelijk is dat je op het hoofd van de Engineer kan staan en vervolgens naar beneden kijkt. Dit zorgt ervoor dat de "klaar voor een rugsteek " animatie komt, zodat je een Engineer in zijn rug kan steken terwijl je op zijn hoofd staat.
 • De Ninja-steek (of vliegende steek): Deze techniek lijkt erg op een trapsteek, maar deze richt zich specifiek op Rugsteek uit hoeken waar tegenstanders dit niet verwachten. Hierbij kun je denken aan aanvallen vanaf boven - bruggen en platformen zijn hier de ideale locatie voor. Deze techniek werkt het beste met de Verhul en Dolk of de Doodse Gelijkenis. Maak jezelf ontzichtbaar op een hoge plek / brug (of verstop jezelf als je de Doodse Gelijkenis hebt), en zodra de tegenstander op het platform beneden langs loopt, spring dan naar beneden en steek hem in de rug. Het steken zelf is makkelijker met de Verhul en Dolk, alhoewel het makkelijker is om weg te komen als je de Doodse Gelijkenis gebruikt (vooral als er meerdere tegenstanders zijn). Het is meestal een slecht idee om twee keer iemand te Ninja-steken op dezelfde plek, het is meestal verstandiger om dit op een andere plek of bij een andere tegenstander te doen. Deze tactiek kan ook gebruikt worden als een afleiding, doe ergens een ninja-steek, ga dan ergens anders heen en verander je tactiek. Het komt namelijk geregeld voor dat de tegenstander vrij heftig gaat Spy-controleren in het gebied waar hij is neergestoken.
 • De Draaiende Steek: Dit is een lastige Spy techniek en één van de moeilijkste om onder de knie te krijgen. Om deze te doen doen, moet je een vijand aankijken die jou ook aankijkt. Loop naar hem toe of laat hem naar je toe komen, daarna (net voordat hij in handbereik is) loop je snel links of rechts. Loop daarna snel de andere kant weer op en draai je om. Dit zorgt ervoor dat de tegenstanders rug even bloot komt te liggen. Dit is nuttig om te doen bij spelers die Spies meestal proberen te slaan, zoals Scouts. Als deze techniek faalt, en je steekt mis, zul je heel kwetsbaar zijn en zul je vrijwel zeker doodgaan, maar als deze techniek lukt, kun je een tegenstander neersteken in een situatie waarin je eigenlijk al verloren hebt. Fantastisch voor Doodse Gelijkenis Spies. Dit wordt echter niet aangeraden op Pyros, tenzij ze je neer proberen te slaan, omdat je meestal allang in de brand staat en al flink wat schade te verduren krijgt.
 • De Ondersteek: Bij deze techniek steek je de vijand in de rug in de seconde dat je onder ze bent. Het wordt meestal gebruikt op achtervolgers van de Spy wanneer het slachtoffer van een platform afvalt, waarbij de Spy dit kan gebruiken om onder het slachtoffer door te lopen met de horizontale pijltoetsen en hem/haar dan neer te steken terwijl de rug van het slachtoffer bloot ligt. Bij deze techniek moet je soms even stil staan voordat je begint te bewegen om een vijand te verwarren, waarna ze in een voorspelbare patroon bewegen en dus de Spy de kans geeft om onder het slachtoffer te komen terwijl deze valt. De Ondersteek is ook een riskante tegenzet op de eerder genoemde Trapsteek, terwijl de speler zich omdraait. De Ondersteek kan ook gebruikt worden om onoplettende vijanden neer te steken in gebieden zoals de spawn wanneer spelers van een hoogte vallen, of andere veelgebruikte routes die de Spy kan gebruiken.

Problemen

Zie ook: Lagcompensatie

 • Wegens een glitch in het spel, lijkt het soms dat een steek van voren door het spel wordt gezien als een rugsteek. Dit wordt meestal een gezichtssteek genoemd, en wordt meestal veroorzaakt door lagcompensatie van het spel zelf. Voor vele gamepatches kwamen gezichtssteken veel vaker voor door fouten in het detecteren van de manier waarop een rugsteek uitgevoerd werd. Gezichtssteken komen voor in twee vormen: de "correcte" steek en de "echte" steek. De meeste slachtoffers die een gezichtssteek zien, zijn meestal een hoeksteek of een zijsteek, waarbij de rug van het slachtoffer zichtbaar is op het scherm van de Spy, terwijl het slachtoffer door lag de Spy van voren zien komen. Een correcte gezichtssteek werkt als bedoeld door de ontwikkelaars, waarbij er correct gebruik gemaakt word door lagcompensatie. Bij een echte gezichtssteek valt een Spy een vijand van voren aan, op beide schermen, maar zorgt lagcompensatie ervoor dat er als nog een rugsteek plaatsvindt. Dit is een bug. Je kan iemand ook gezichtssteken als je direct naar je vijand loopt en je vijand zich naar achter beweegt. Dit is doordat de hitbox van een speler als hij naar achter loopt een beetje blijft hangen op dezelfde plaats. Dit is ook een oorzaak van lagcompensatie.
 • Aan een soortgelijk probleem is de term faalsteek gekoppeld. Een faalsteek is eigenlijk een rugsteek, alleen doet deze normale messchade, ook al speelt de rugsteekanimatie wel af. Dit gebeurt meestal door latency tussen de speler en de server.
 • Van tijd tot tijd kan de rug van de speler tijdens een bespotting van positie veranderen; dan komt de rug achter de derde persoon-camera van de speler, waardoor de speler rugsteken kan ontwijken door de camera weg te bewegen van de Spy. Dit gebeurt meestal per ongeluk, bijvoorbeeld als je de camera voor je plaats om je eigen bespotting te zien, waardoor je rug aan de voorkant komt te zitten. Gezichtssteken kunnen op deze manier ook voorkomen.
 • Wanneer willekeurige voltreffers met het commando tf_weapon_criticals 0 uitstaat, kan het voorkomen dat rugsteken de normale aanvalsanimatie gebruikt in plaats van de rugsteekanimatie. Ook kan het zijn dat de rugsteek geen voltreffer maakt en maar 2x de gezondheid van het slachtoffer aan schade doet.
 • De hoek voor de rugsteek is gebaseerd op de richting waar het slachtoffer naar kijkt, terwijl bijna alle modellen hun rug licht naar links hebben gedraaid, door de manier hoe ze hun wapens dragen (vooral zichtbaar met Heavies). Dit betekent dat het mogelijk is dat het lijkt alsof je je slachtoffer in de rug steek, terwijl je buiten het 180° bereik ben voor de rugsteek. Vergelijkbaar is het mogelijk dat je iemand in de rug steekt terwijl het lijkt alsof je het slachtoffer aan de voorkant raakt.

Gerelateerde Prestaties

Leaderboard class soldier.png Soldier

Achterbaks
Achterbaks
Dood een Spy die zojuist een teamgenoot in de rug heeft gestoken.


Leaderboard class sniper.png Sniper

Shockbehandeling
Shockbehandeling
Dood een Spy waarvan de ruggesteek werd geblokkeerd door je Scheermesrug.
Troostprijs
Troostprijs
Laat je 50 keer in de rug steken.

Leaderboard class spy.png Spy

Agent Provocateur
Agent Provocateur
Steek je vrienden uit de Steam Community 10 keer.


Spionage in het kwadraat
Spionage in het kwadraat
Steek een vermomde Spy in de rug.


Dr. Nooooo
Dr. Nooooo
Steek een Medic in de rug die op het punt staan een überlading in te zetten.


Doel met de grote D
Doel met de grote D
Steek een vijand in de rug die 3 of meer van je teamgenoten overheerst.


Is het veilig?
Is het veilig?
Steek 50 vijanden in de rug die bezig zijn controleposten te veroveren.


Vernietigingscampagne
Vernietigingscampagne
Vernietig het bouwsel van een vijand en steek binnen 5 seconden de Engineer neer die het heeft gemaakt.


Spymaster
Spymaster
Steek 1000 vijanden in de rug.


Drie keer door
Drie keer door
Steek 3 Snipers in de rug in één leven.
Zo zoet...
Zo zoet...
Dood iemand uit wraak met een ruggesteek.


Dood maar dan anders
Dood maar dan anders
Dood een Sniper nadat je ruggesteek zijn Scheermesrug heeft gebroken.


Hallo, ik ben een Spy
Hallo, ik ben een Spy
Steek een Medic in de rug die jou in de afgelopen 5 seconden heeft genezen.


Identiteitsdief
Identiteitsdief
Steek de vijand als wie jij je momenteel hebt vermomd in de rug.


Schuif eens op!
Schuif eens op!
Steek een vijand en de Medic die hem geneest binnen 10 seconden na elkaar in de rug.


Mes en vuur
Mes en vuur
Steek een vijand in de rug die vervolgens naar Pyro overschakelt alvorens te herleven.


De man met de kapotte wapens
De man met de kapotte wapens
Steek een Engineer in de rug en vernietig binnen 10 seconden 3 van zijn bouwsels.


De klok tikt
De klok tikt
Steek binnen 10 seconden 3 vijanden in de rug.

Updateverleden

25 oktober 2007-patch
 • Een Spy rugsteek fout die misbruikt kan worden gerepareerd. Je kon hiervoor een speler neersteken die niet van jou wegkeek.

19 februari 2008-patch

 • Een situatie gerepareerd, waarin een Spy die vanaf voren steekt een backstab zou krijgen.

24 februari 2009-patch (Scout Update)

 • De behandeling van rugsteken is veranderd, zodat "gezichtssteken" niet meer mogelijk zijn.
 • [Onbeschreven] Steekradius verminderd naar 160°. Zogenaamde "snelsteken" verwijderd en zo de rugsteek afstand van de Spy verminderd (is alweer ongedaan gemaakt). Rugsteken sneller gemaakt.

5 maart 2009-patch

 • Rugsteekbereik vergroot, zodat Spies weer van de zijkant een rugsteek kunnen geven.

21 mei 2009-patch (Sniper vs. Spy Update)

 • De Heavy en de Sniper hebben nu nieuwe, unieke doodsanimaties gekregen.

8 juni 2009-patch

 • Een unieke rugsteekanimatie voor de Heavy toegevoegd.
 • Een paar situaties gerepareerd waarin mogelijke rugsteken zouden falen.

13 augustus 2009-patch (Klasseloze Update)

 • Spy's die in de goede rugsteekpositie staan terwij ze ontzichtbaar zijn, zullen niet langer hun Mes omhoog doen.

17 december 2009-patch (OORLOG! Update)

 • Meer rugsteekanimaties toegevoegd.

13 januari 2010-patch

 • Rugsteekanimaties toegevoegd voor de Scout, Spy, Medic, Demo, Engineer, en Pyro. Alle doodsanimaties hebben bij een Rugsteek 25% kans om af te spelen.

18 oktober 2011-patch

 • Een glitch waarbij de Spy valschade ontving nadat hij iemand in de rug had gestoken terwijl hij boven op ze stond is gerepareerd.

Trivia

 • De Spy had eerst een rugsteekanimatie die iets langer dan een seconde duurde. Het zag er hetzelfde eruit zag als de animatie van nu, maar dan langzamer. Dit was veranderd naar de huidige, versnelde versie voor balans. Voor deze veranderingen konden ervaren Spies "snelsteken". Dit kon gedaan worden door buiten het rugsteekbereik te blijven, dan, terwijl de Spy aanvalt, snel weer binnen het rugsteekbereik te komen, waardoor de rugsteekanimatie niet afspeelt, maar dan alsnog een directe moord geeft.
 • Als een speler in de rug gestoken wordt, zorgt dit soms voor een speciale doodsanimatie. De kans dat deze animatie gebeurd is 25%, en is verschillend voor elk van de 9 klassen.
  • De rugsteekanimatie voor de Sniper was eerst te zien in Trailer 2, voordat rugsteekanimatie toegevoegd werd aan het spel.
 • Ook al wordt er geen schade uitgedeeld, wanneer een vijand in de rug wordt gestoken terwijl deze onkwetsbaar is, zal dit een resulteren in een enorme terugslag, waarmee de vijand makkelijk in omgevingsgevaren gegooid kan worden, zoals in het ravijn van DeGroot Keep, waardoor ze alsnog sterven.

Externe links