Számítógép által vezérelt játékosok

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search


Egy Katona bot akcióban Dustbowl gyakorló pályán.
Az emberi csapattársak bíráskodnak a másik felett, de ezek a lélektelen automaták? IGEN. Ők nem vakok, de ŐK csendben maradnak. Szóval a hozzá nem értésed titokba marad, amit a sírba visznek magukkal.
Mac fejlesztés-kori aranyköpés

A botoknak alapvetően két fajtájuk van a Team Fortress 2-ben: AI botok, és Puppet(bábú) botok. Az AI botok kifinomult mesterséges intelligenciával rendelkeznek, hogy azt csinálják, mint egy valódi játékos is csinálna, és csalások nélkül használhatóak. A bábú botoknak ezzel szemben nem rendelkeznek AI-val, de hasznosak tesztelésre, és gyakorlásra. A bábú botokhoz elengedhetetlen, hogy a szerveren engedélyezve legyenek a csalások, ami automatikusan kikapcsol minden célkitűzést.

AI botok

AI botok azért készültek, hogy az emberi játékosokat szimulálják, úgy, hogy nem állnak közvetlen irányítás alatt. A kasztokat teljesen véletlenszerűen választják, amivel játszani fognak. A botok kifinomult AI kódokat használnak, ami a PlayerBot-on és az Infected AI-n alapszik, ami kiemelt figyelmet kapott a Left 4 Dead sorozatban.[1] AI botokhoz nem szükséges, hogy a szerveren engedélyezzék a csalásokat, ennélfogva botkkal is ugyanúgy gyűjtheted a célkitűzéseket, mint valódi emberi játékosokkal. Egy jelentős különbség van az emberi és a számítógép által irányított játékosok között: a botok nem látják a deathcamot, miután megölöd őket, így a megölésük után a gúnyolódás nem vált ki olyan reakciókat tőlük, mint azt egy emberi játékostól, és a deathcamos célkitűzéseket sem tudod megcsinálni velük.

AI botok közvetett irányítás alatt állnak, a következők alapján:

 • Bármelyik barátságos, vagy ellenséges bot, akire a játékos ráviszi a célkeresztjét a helyezkedés alatt gúnyolódni fog.
 • A szanitéc bot gyógyítani fog, ha a "Szanitéc!" hangparancsot hallatod.
 • Ha egy szanitéc bot gyógyít téged, és az über töltés készen van, akkor a "Gyerünk!Gyerünk!Gyerünk!"("Go go go!") vagy "Aktiváld a töltést!" hang paranccsal el fogja tolni az übert.

Jelenlegi AI bot státusz

AI botok béta tesztelés, és fejlesztés alatt állnak, ezáltal válnak egyre kifinomultabbá. Jelenleg minden kaszt megfelelően működik, a sapkátalan fejlesztés óta, még ez egykor hibás kém is. AI botok csak egyes pályákon működnek megfelelően: a hegy királya, vonatozós, homokvihar, kanyon, szerezd meg a zászlót, és Mann kúria (az utóbbi kettőn csak a tf_bot_add paranccsal). Az AI botok használata a nem támogatott pályákon is lehetséges az előbbi konzol paranccsal, de ezeken a pályákon a botok nem fogják modellezni az emberi játékosokat.

Megjegyzés: A az előre programozott botok a legnépszerűbb pályákhoz készültek.

AI bot nevek

Az AI botok arra vannak programozva, hogy más-más neveken játszanak, ezek többsége a Valve korábbi játékaira utal, de a legtöbb mégis a Team Fortress-hez kapcsolódik természetesen. Sok ezek közül a Steam fórumáról származik.

Odin691991 megjegyzése: az alábbi neveket szándékosan nem fordítottam le magyarra, mivel így sok közülük elvesztené a valódi jelentését, vagy egyedi hangzását, ezáltal ti sem látnátok meg a párhuzamot a nevek, és a korábbi Valve-s játékok között.

Unused bot names

The following bot names were found in a leaked source code version of TF2, containing bot names that were never put into production for unknown reasons.

 • John Spartan
 • Leeloo Dallas Multipass
 • Sho'nuff
 • Bruce Leroy
 • CAN YOUUUUUUUUU DIG IT?!?!?!?!
 • Big Gulp, Huh?
 • Stupid Hot Dog
 • I'm your huckleberry
 • The Crocketeer


Botok használata nem támogatott pályákon

 1. Írd be a konzolba, hogy: "sv_cheats 1"
 2. Írd be a konzolba, hogy: "nav_generate"
 3. Várd meg amíg a játék legenerálja a botok által bejárható lehetséges útvonalakat.
 4. A pálya újratöltődik (az útvonalak elmentődnek, az előző lépéseket nem szükséges megismételni)
 5. Írd be a konzolba, hogy: "tf_bot_add <kívánt botok száma>"
 6. Kapcsold ki a csalásokat az "sv_cheats" paranccsal, hogy a végére 0-t (nem kötelező, de ha nem teszed meg nem csinálhatsz célkitűzéseket).

A botokat bármelyik pályán használhatod, ha követed a fenti lépéseket, anélkül, hogy meg kellene ismételned őket. Egyedül "tf_bot_add <number>" parancsot kell használnod, ahányszor csak új botokat szeretnél.

Hivatalos bot támogatott pályák

AI bot viselkedés

 • A botok képtelenek a feloldható tartalmak viselésére, ilyenek például a nem alap fegyverek, sapkák, kiegészítők.
 • A botok csak ritkán használnak mást az elsődleges fegyverükön kívül.
 • A botok képtelenek különleges ugrásokra (mint a rakéta ugrás), vagy épületek szállítása (a mérnök botok automatikusan elpusztítják az épületeiket, ha a pálya célja tovább halad).
 • Ha egy bot megöl egy játékost, akkor rögtön gúnyolódni fog, nem törődve azzal, hogy ellenséges tűz alatt van.
 • Kém botok (és játékosok) teljesen figyelmen kívül vannak hagyva a botok által, miközben álcázzák magukat, de ha 'megérintesz' egy ellenséges botot, sappert használsz, lősz, vagy elrejtőzöl, minden bot, aki látott téged meg fog jegyezni, de ha miközben láthatatlan vagy, és úgy alakulsz át egy másik kasztá, akkor a bot automatikusan úgy értelmezi, hogy meghaltál, és felhagy a kereséssel.
 • Pyro botok használják a kompresszor fújást az ellenséges lövedékek, és személyek ellen, ha 'könnyű' fokozat felett vannak.
 • Szanitéc botok a mesterlövészeket (és néhány esetben a mérnököket) gyógyítják utoljára, még ha azok a "Szanitéc!" hangparancsot használják is.
 • Kém és mesterlövész botok nincsenek könnyű módban, csak átlagos mód felett.
 • Egy álcázott kém bot képes arra, hogy lásson téged, még akkor is, ha láthatatlanná váltál, attól függetlenül, hogy az álcázásod felvillan-e vagy sem.
 • A botok nem támadnak a helyezkedési idő alatt, még akkor, ha más támadja meg őket először (kivéve a tűzszerész, mert ő leteszi a tapadóbombáit).
 • A mérnök botok először mindig furcsa helyekre teszik a gépeiket, hogy aztán lebontsák őket, és elinduljanak vasat gyűjteni.

Ismert hibák

 • Ha a botok hangparancsokat használnak (mint pld a "Kém!" vagy "Mozgás!"), a hangparancs szöveges verziója nem jelenik meg.
 • A mérnök botok bele tudnak állni a saját építményeikbe.

AI bot parancsok

Ahhoz, hogy az AI botokat használd a támogatott pályákon, az adminisztrátornak be kell írnia a következő parancsokat a konzolba:[2]

Parancs Leírás
tf_bot_add Ez a parancs betesz egy, vagy több véletlenszerű kasztú AI botot, véletlenszerű csapatba, mulatságos emberszerű nevekkel.
Szintaktika
tf_bot_add [<szám>] [<kaszt>] [<csapat>] [<nehézség>]
Paraméterek
<szám>
Megadja, hogy hány botot tegyen be, ha nincs megadva szám akkor csak egyet tesz be.
A szám nem lehet nagyobb, mint a szerver maximális létszáma, ha mégis nagyobbat írnál be, az a botok fagyásához vezethet. Vagyis ha vagy egy 24 játékos számára létesített szerver, akkor oda csak 23 botot tehetsz be, hiszen egy játékos már bent van, vagyis te.
<kaszt>
A következők kerülhetnek ide (természetesen csak angolul): Demoman/Tűzszerész, Engineer/mérnök, Heavy/Nehézfegyveres, Medic/szanitéc, Pyro, Scout/felderítő, Soldier/katona, Sniper/mesterlövész, Spy/kém
<csapat>
Kiválaszthatod, hogy a botot melyik csapatba akarod tenni. Vagyis a csapat részbe beírod, hogy: Piros/red vagy Blue/kék.
<nehézség>
Beállítja a nehézségi szintet, amin a botok játszani fognak, a következők szerint: easy-könnyű, normal-átlagos, vagy hard-nehéz.
Példa
tf_bot_add red 3 heavyweapons easy Vagyis: hozzáad 3 könnyű fokozatú nehézfegyverest a piros csapathoz.
tf_bot_difficulty Meghatározza, hogy milyen szintű botok csatlakozzanak a szerverre.
Syntaktika
tf_bot_difficulty <nehézség>
Paraméterek
<nehézség>
Beállítja a botok nehézségét. Az értékek: 0=könnyű, 1=átlagos, 2=nehéz, 3=szakértő. Az alap nehézség "átlagos" (1).
Példa
tf_bot_difficulty 2 Ezután az összes bot nehéz fokozatú lesz.
tf_bot_force_class Az összes botot beállítja az általunk kívánt kasztra.
Szintaktika
tf_bot_force_class <kaszt>
Paraméterek
<kaszt>
A kaszt helyére írd a betenni kívánt kaszt nevét angolul. Demoman, Engineer, Heavy, Medic, Pyro, Scout, Soldier, Sniper, Spy. Alapból a ""-es rész üres.
Példa
tf_bot_force_class medic Az összes bot szanitécként fog újjáéledni.
tf_bot_join_after_player A botok csak a játékos után csatlakoznak be a játékba.
Szintaktika
tf_bot_join_after_player <egész szám>
Paraméterek
<egész szám>
1 vagy 0. Alapból 1, vagyis, hogy be van kapcsolva.
Példa
tf_bot_join_after_player 0 A botok akkor is csatlakoznak a játékba, ha nincs emberi játékos az egyik csapatban sem.
tf_bot_keep_class_after_death Ha 0, a botok alapból véletlenszerű kasztokban fognak újjáéledni.
Szintaktika
tf_bot_keep_class_after_death <egész szám>
Paraméterek
<egész szám>
1 vagy 0. Alapból 0, azaz ki van kapcsolva.
Példa
tf_bot_keep_class_after_death 1 Megakadályozza, hogy a botok kasztot váltsanak.
tf_bot_kick

Eltávolít egyet, vagy az összes botot.

Szintaktika
tf_bot_kick <bot neve/all>
Paraméter
<bot neve/all>
Egy név alapján kiválasztott botot, vagy mindet kidobja.
Példa
tf_bot_kick CEDA Kidobja a "CEDA" nevű botot, ha van olyan.
tf_bot_prefix_name_with_difficulty Ha nem 0, akkor kiírja a bot neve mellé a nehézségi szintjét.
Szintaktika
tf_bot_prefix_name_with_difficulty <egész szám>
Paraméterek
<egész szám>
1 vagy 0. Alapból 0, azaz kivan kapcsolva.
Példa
tf_bot_prefix_name_with_difficulty 1 A botok neve ezentúl így fog kinézni, a nehézségi szintjüktől függően: "1 Aimbot" (normal) és "3 Saxton Hale" (expert).
tf_bot_quota Meghatározza a botok számát a játékban. Csak akkor működik, ha "tf_bot_quota_mode" = "fill" vagy "match" van beírva.
Szintaktika
tf_bot_quota <integer>
Paraméterek
<egész szám>
A szám 0 és a között lehet, amennyit a szerver elbír. Alapból 0.
Példa
tf_bot_quota 2, ha tf_bot_quota_mode = match, akkor minden egyes emberi játékoshoz ad egy botot.
tf_bot_quota_mode Meghatározza a "kvótát."
Szintaktika
tf_bot_quota_mode<normal/fill/match>
Paraméterek
normal/fill/match
Ha 'normal', akkor a szerver soha nem ad hozz, vagy vesz el a botok közül, ha arra nem adunk külön parancsot.
Ha 'fill' van beírva, akkor hozzáad N számú játékoshoz N számú botot, a bot_quota szerint.
Ha 'match', akkor a szerver fenntartja az 1:N arányt az emberek, és a botok között, ahol az N a bot_quota.
Példa
tf_bot_quota_mode fill Mindig megtartja a kvótát (bot_quota - # az emberi játékosok száma).
tf_bot_taunt_victim_chance Meghatározza, hogy a bot milyen gyakran gúnyolódjon az emberi játékosoknak.
Szintaktika
tf_bot_taunt_victim_chance <egész szám>
Paraméterek
<egész szám>
Az érték 0-100-ig van. Alapból 20.
Példa
tf_bot_taunt_victim_chance 0 A botok soha nem gúnyolódnak, ha megölnek egy emberi játékost.
tf_bot_tauntvictim_chance 100 A botok mindig gúnyolódnak, ha megölnek egy játékost.
tf_bot_melee_only Meghatározza, hogy a botok csak közelharci fegyvereket használjanak, vagy sem.
Szintaktika
tf_bot_melee_only <egész szám>
Paraméterek
<egész szám>
1 vagy 0. Alapból 0, azaz kikapcsolva.
Példa
tf_bot_melee_only 1 A botok csak közelharci fegyvereket használnak.

Báb botok

A báb botok nem rendelkeznek AI kódokkal, ezért nem tudnak maguktól cselekedni. Ezeket a botokat mint bábokat lehet használni, akiket a játékosok tudnak irányítani, mint pld követni a játékost, és lőjön a fegyverével. Ezeket a botokat csak tesztelési célból használjuk, és mint látványeszközöket [1].

Báb bot parancsok

Nem mindegyik parancs működik; de az egyértelműség kedvéért felsorolunk minden parancsot.

Jegyzet: A parancsok beírása értékek nélkül megmutatják a parancs jelenlegi értékét.

Parancs Leírás
bot Ez a parancs csinál egy botot a megadott csapatba, a megadott kaszttal, és névvel. Ha ezek nincsenek megadva, akkor ezek véletlenszerűek.
Szintaktika
bot -team <csapat neve/szám> -class <kaszt> -name <bot neve>
Paraméterek
-team csapat neve/szám
Meghatározza, hogy milyen csapatba tegye a botokat, a csapat neve, vagy szám alapján. Ahol név/szám lehet RED vagy 1, BLU vagy 0
-class kaszt
A kaszt helyére a TF2-ben lévő kasztok nevét írd (angolul).
-name bot neve
A bot neve lehet bármi. Ha már van ilyen név, akkor a következőnek már a neve mellett lesz egy szám (kezdve 1-től), ami a név elé kerül. Pld joe, (1)joe, (2)joe stb. Ha nem adsz meg nevet, akkor egyszerűen csak "bot"-nak fogják hívni.
Example
bot -team red -class Engineer -name joe
bot_changeclass Az összes bot átáll a meghatározott kasztba.

Nem kerül végrehajtásra, nem történik semmi.

bot_changeteams

Minden bot csapatot vált. Ha a bot a Piros csapatban van, akkor átkerül a Kékbe.

bot_command A kívánt parancsot hajtatja végre a botokkal.
Szintaktika
bot_command <botname> <console command>
botname Ha beírod, akkor a kiválasztott botnak küldöd a parancsot.
console command Ezek közül bármelyik lehet:Scripting#Console Commands.
Példa 1
bot_command bot01 "voicemenu 0 0"
Példa 2
bot_command bot01 "taunt"
A slot parancsok (slot1, slot2, etc.) nem működnek a bot_command-okkal, azonban bot_forcefireweapon-nal, minden bot a kasztjában átváltja a fegyverét, és elkezd tüzelni, amíg azt nem mondod, hogy elég. Azonban csak az egész csapatnyi kaszt botot tudod így irányítani.
bot_defend Beállítja a csapat létszámát, és az egész csapat védekezni fog.

Például a nehézfegyveresek felpörgetik a minigunjaikat.

bot_dontmove Megtiltja a botoknak, hogy mozogjanak. Ha 1 a botok nem tudnak mozogni, de megtudnak fordulni, és ugrani. Megjegyzésképpen: ha kombinálod ezt a bot_mimic paranccsal, akkor tudod őket mozgatni, és otthagyni a kívánt helyeken.
Szintaktika
bot_dontmove <0/1>
Meghatározza, hogy a botok mozoghatnak-e vagy sem.
Példa
bot_dontmove 1
bot_flipout Ha ezt a parancsot beírod, akkor a botok lőni fognak a jelenlegi fegyverükkel. Alapból ezt a parancsot használva: primary_fire, de ha bot_forceattack2 -t 1-re állítod, akkor a másodlagos fegyverüket használják.
Szintaktika
bot_flipout <0/1>
On when set to 1. Off when set to 0.
Example
bot_flipout 1
bot_forceattack Megparancsolja a botnak, hogy tüzeljen a fegyverével, ha az ki van választva.

Ha bot_forceattack2 0, akkor a botok elsődleges tüzelést használják, ha bot_forceattack2 1, akkor a másodlagost.

Ez nem csinál semmit, ha bot_mimic aktív (1).

Szintaktika
bot_forceattack <0/1>
A bot nem fog lőni, ha 0 és ismételten tüzelni fog, ha 1.
Példa
bot_forceattack 1
bot_forceattack2 Megparancsolja a botoknak, hogy másodlagos tüzelést használják, ha bot_forceattack az érték 1.
Szintaktika
bot_forceattack2 <0/1>
A bot a másodlagos tüzelést használja, ha 1, elsődlegest ha 0
Példa
bot_forceattack2 1
bot_forceattackon Ha tüzel, akkor folyamatosan tartsa lenyomva a tűzgombot. Ha 0, akkor a bot nem folyamatosan nyomja a tűzgombot (hasznos a pisztolyhoz, de a nehézfegyveres minigunjához nem). Ha 1, a bot folyamatosan nyomja a tűzgombot (hasznos a nehézfegyveres minigunjához).
Szintaktika
bot_forceattackon <0/1>
Bekapcsolva ha 1. Kikapcsolva ha 0.
Példa
bot_forceattackon 1
bot_forceattack_down Ha tüzelnek, akkor folyamatosan nyomják a tűzgombot. ha 0, akkor a bot mindíg meg fogja nyomni a tűzgombot (hasznos a tapadó bombavetőhöz). Ha 1, akkor a bot lenyomva tartja a tűzgombot (hasznos a minigunnál).
Szintaktika
bot_forceattack_down <0/1>
Bekapcsolva ha 1, kikapcsolva ha 0
Példa
bot_forceattack_down 1
bot_forcefireweapon Megparancsolja a botnak, hogy váltson a kívánt fegyverre, és tüzeljen vele.

Ha a botnak nincs ilyen fegyvere nem történik semmi (legfeljebb egy másik fegyverrel tüzelt, akkor most abbahagyja)

Szintaktika
bot_forcefireweapon <fegyver fájlnév>
Fájlnév általában tf_weapon_ <fegyver neve>.
Példa
bot_forcefireweapon tf_weapon_fists parancsra minden nehézfegyveres bot átvált az ökleire, és sorozatosan támadni fog vele, és minden másik bot abba fogja hagyni a támadást.

bot_forcefireweapon tf_weapon_shotgun_pyro minden Pyro bot átvált a sörétes puskájára, és sorozatosan lőni fog vele, és minden bot abbahagyja a támadást.

Megparancsolja minden botnak, hogy fejezzék be a támadást, ehhez egy nemlétező fegyver nevét adjuk meg. Például a tf_weapon nem egy létező fegyver neve, így a botok nem tudják értelmezni azt, vagyis nem támadnak. Mondjuk: bot_forcefireweapon ,,
A botok nem férhetnek hozzá a loadout menühöz, így nem válthatnak a feloldható fegyverekre.
bot_kill

Megöli a kiválasztott botot.

Szintaktika
bot_kill <bot name>
Példa
bot_kill bot01
A 'bot01' nevű bot öngyilkos lesz.
bot_mimic A bot felhasználói parancsot használ.

A bot végrehajt minden billentyűleütést, amit a játékos véghezvisz, vagyis utánozza a mozgást; fordul, ugrik, tüzel, stb. A botok nem utánozzák a 'Szanitéc!' hangparancsot, vagy a gúnyolódásokat.

Megjegyzés: Ezt felülírja a bot_forceattack parancs, de a bot_dontmove-t nem.

Szintaktika
bot_mimic <0/1>
Ha 1 bekapcsolva, ha 0 kikapcsolva.
Példa
bot_mimic 1
bot_mimic_inverse

Megfordítja a botok mozgását, ha te balra mész ők jobbra, ha előre ők hátra. Az nem számít, hogy a botok éppen merre néznek.

Szintaktika
bot_mimic_inverse <0/1>
Ha 1 bekapcsolva, ha 0 kikapcsolva.
Példa
bot_mimic_inverse 1
bot_mimic_yaw_offset

Kikapcsolja a botok fordulását. A botok a játékos helyzetétől számított szögbe néznek. Ez alapból 180-ra van állítva így a botok a játékos felé néznek. Ezt 0-ra állítva a botok arra néznek majd mint a játékos.

Szintaktika
bot_mimic_yaw_offset <0-360>
Helyzet beállítása a szöget megadva
Példa
bot_mimic_yaw_offset 180
bot_randomnames
Szintaktika
bot_randomnames <0/1>
Bekapcsolva ha 1, ki ha 0
Példa
bot_randomnames 1
bot_refill Újratölti a botok lőszerét a Mérnökök Fémjét is beleértve.

Szintaktika: bot_refill

bot_saveme A botok automatikusan hívják a Szanitécet ha szükségük van rá .bot_command <botname> "voicemenu 0 0"

Szintaktika: bot_saveme <0/1>

Bekapcsolva ha 1, ki ha 0
bot_selectweaponslot A az első bot csak a kiválasztott fegyvertípust használja.

0 = elsődleges; 1 = másodlagos; 2 = közelharci; 3 = speciális Megjegyzés: Ez csak a legelőször bekerült botra fog hatni. A többi bot fegyverét nem lehet beállítani.

Szintaktika
bot_selectweaponslot <n>
Csak n számú fegyverfajtát használhatnak a botok.
Példa
bot_selectweaponslot 2
bot_teleport A kiválasztott botot egy megadott koordinátához teleportálja.

A pálya koordinátáját ahol a játékos van meg lehet nézni a Status parancs beírásával.

Szintaktika
bot_teleport <botname> <X> <Y> <Z> <Pitch> <Yaw> <Roll>
Ahol a botname a teleportálni kívánt bot neve vagy id-je.
X Y Z a pálya koordináták.
Pitch Yaw Roll az irány amerre majd a bot nézni fog.
Példa
bot_teleport bot01 -4815 1385 -447 0 0 0
bot_whack Halálos "csapást" mér a botra a játékos, ezt az éppen akkor használt fegyverrel teszi. Általában a fejlesztésnél használják a tesztekhez.
Szintaktika
bot_whack <botname>
Ahol a botname a bot neve akire "csapást" akarunk mérni.
Példa
bot_whack bot109

Fejlesztési történelem

2009. December 17-i Javítás (WAR! Update)
 • Hozzáadva a készülőben-lévő botok a Hegy Királya típusú pályákhoz.

2010. Január 6-i Javítás

 • Változatos fejlesztések a harcban való viselkedésüknél.
 • A Hegy Királya módban a Botok mostantól:
  • Szívesebben mennek és vadásznak ellenségre ha több idejük van hátra.
  • Szívesebben nyomulnak előre ,hogy foglaljanak ha az idejük fogytán vagy a csapattársuk már elkezdte a foglalást.
 • A Szanitéc botok mostantól:
  • Rendszeresen "túlgyógyítják" a közeli társaikat ha tudják.
  • A legrosszabb állapotban lévő társaikat gyógyítják meg először .
  • Nem csak a Gépágyúsokra fókuszálnak.
  • Kör kezdetekor nem spamolják a Gyógypuskáikat folyamatosan.
  • Megfelelően harcolnak a Oltópisztolyaikkal .
 • Általános bot javítások:
  • Most már nem állnak egy helyben a ponton ha foglalják vagy védik.
  • Változatosabb útvonalakat választanak.
  • Jobb védekező állásokat választanak a pont megvédésére.
  • Ha kifogynak a lőszerből átváltanak másik fegyverre.
  • A látókörükhöz igazodnak ha Mesterlövész puskával ráközelítenek.
  • Oda teszik az őrtornyaikat ahol a legveszélyesebbek.
  • Valóságos sorozatokban lőnek a fegyvereikkel.
  • A mérnökök megfelelően használják a Sörétes puskáikat.
 • Bekerült egy "virtuális egérpad" a botok észlelésének szimulálására.
  • Most már kiszámítják az esési szöget is ahelyett hogy csak simán "célra tartanának".
  • Megoldva a "180 as fordulat és lő" probléma, a "Gépágyús bot túl erős", "Mesterlövész bot túl erős", és "Nem tudok a Gépágyús bot ellen harcolni a Felderítővel " témából adódóan.
 • Feljavítva a Mesterlövész bot észlelési algoritmusa ,hogy változatosabb helyeket is megnézzen. A "az előrelátható Mesterlövész camp helyek" témából adódóan.
 • A Katona botok elővigyázatosabbak a rakétáikkal, elkerülve hogy megöljék magukat a robbanás miatt.
 • Javítva a hiba, hogy a botok a Mérnök által felvett Dispenserből akartak venni ellátmányt.
 • A ponttáblázat hangolásra került, ezentúl védve van a rosszindulatú szerver folyamatoktól, hogy elrejtsék a botok neve mellől a "BOT" feliratot.
 • Még több bot név hozzáadva a játékhoz a TF2 közösség jóvoltából.

2010. Április 28-i Javítás

 • A botok nem szaladnak vissza elsősegélycsomagokért, miközben harcban állnak.
 • A botok ezentúl nem mozognak egyben, ha egy pontot foglalnak.
 • A botok most már felveszik az elhullajtott fegyvereket, és az elsősegélycsomagokat.
 • Ezentúl a botok bejárják az egész pályát, és követik az áldozataikat a kanyarokon túl is.
 • Ha a botok lövedékeket tüzelnek(pld: rakéták/gránátok/etc) nem tartják lenyomva a tűzgombjukat. Ez azt eredményezte, hogy a katona botok oldalazás közben is tüzeltek a rakétavetőjükkel, így mikor a fal mögé értek megölték magukat.
 • A katona botok ezentúl átváltanak a sörétes puskájukra, ha ellőtték az összes rakétájukat.
 • Még több bot név hozzáadva a játékhoz a TF2 közösség jóvoltából.
 • A mérnök fémgyűjtésének a hangja javítva lett.

2010. Június 10-i Javítás (Mac Update)

 • Hozzáadva az offline gyakorlási mód, ami a KOTH és a homokvihar pályákat támogatja.
 • [Nem dokumentált] Ha pár pillanatnál tovább nézel egy botot az gúnyolódni fog.

2010. Június 11-i Javítás

 • Ezentúl a szerver nem áll le, ha botokat teszel be.
 • A botok nehézségi szintjének váltása ezentúl nem okoz szerverleállást, és navigációs problémákat.

2010. Június 14-i Javítás

 • A botokkal, és az elsősegély csomagokkal összefüggő szerverleállás javításra került.

2010. Június 16-i Javítás

 • A szanitéc botok ezentúl válaszolnak a "Szanitéc!" hangparancsra, ha a közelükben vagy.
 • Ha egy szanitéc bot téged gyógyít, és készen van az übere, akkor a "Gyerünk! Gyerünk! Gyerünk!", vagy "Aktiváld a töltést!" hangparanccsal el fogja tolni az übert.

2010. Július 19-i Javítás

 • Megnövelt teljesítmény a kor kezdetekor, ellenőrzőpont elérésekor, vagy pontfoglaláskor.
 • A mérnök botok örökös építés-pusztítás ciklusa javításra került.
 • A szanitéc botok elvesztik a töltésüket, ha megérintik a kezdőhely szekrényét.
 • Ezentúl ha többféle botrendszert futtatsz egyszerre nem omlik össze a szerver.
 • A botok ezentúl nem torlódnak fel a teleporter bejáratánál.
 • A botok ezentúl az elkábított őrtornyokat nem tekintik fenyegetésnek.
 • A botok nem akarnak ezentúl keresztülmenni az ellenséges kezdőhelyeken (kivéve ha megnyerték a kört).
 • A mérnökök ezentúl nem teszik olyan helyekre az épületeiket, amik akadályoznák a csapattársak mozgását.
 • Hozzáadva: 'tf_bot_pyro_always_reflect' parancs. Ha 1 a Pyro botok mindíg visszafújják a lövedékeket, a nehézségi szinttől függően.

2011. Április 14-i Javítás (Hatless Update)

 • Kém botok hozzáadva a játékhoz. A kém botok alapból rendelkeznek rejtőzködési, álcázási, tönkretevő, és hátba szúró képességgel.
 • A botok ezentúl a vonatozós pályákon is elérhetőek, és tolják a kocsit, vagy megpróbálják megállítani az ellenségét.
 • Navigációs útvonalak hozzáadva a pl_goldrush, pl_badwater, pl_upward, pl_thundermountain, és pl_hoodoo_final pályákhoz.
 • Megnövelt bot reakciók a rejtőzködő, és az álcázott kémekkel szemben.
 • Javított tűzszerész viselkedés, ezentúl tesz le tapadóbomba csapdákat.
 • A tűzszerész botok ezentúl megpróbálják biztonságos helyről kitakarítani a mérnök fészkeket.
 • A katona botok átváltanak a sörétes puskájukra, ha ellőtték az összes rakétájukat.
 • A botok ezentúl nem rejtőznek el az áthelyezett, vagy működésképtelen őrtornyok elől.
 • A mérnök botok ezentúl jobban mozgatják az őrtorony fészkeiket, ha a célkitűzés megváltozik.
 • Fejlesztett mesterlövész bot algoritmus, a jobb lövész pozíciók megtalálására.
 • A mesterlövész botok fedezik egymást, amíg a lövészhelyükre érnek.
 • Ezentúl a mesterlövész botok nem állnak a kezdőhely környékén a szájukat tátva.
 • Fejlesztve, hogy a botok előnyösebb pozíciót válasszanak az őrtornyok kipucolására.
 • A botok ezentúl nem próbálnak meg olyan teleporter bejáratokat használni, amit nem érhetnek el.
 • Hozzáadva tf_bot_melee_only parancs. Ha 1, akkor az összes bot csak közelharci fegyvert használhat.

2011. Április 18-i Javítás

 • Ezentúl a szerver nem omlik össze pályaváltáskor, ha botok is vannak.

2011. Május 5-i Javítás (Replay Update)

 • [Nem dokumentált] A botok ezentúl a lő nélküli fej nélküli lovast ellenségként kezelik.

2011. Július 22-i Javítás

 • [Nem dokumentált] A botok ezentúl működnek a CTF pályákon.

2011. Július 26-i Javítás

2011. Augusztus 23-i Javítás

 • A tűzszerész botok ezentúl nem próbálnak már felrobbantott tapadóbombákat újra felrobbantani.
 • Hozzáadva a 'tf_bot_kill' konzolparancs (szintaktikája hasonló a tf_bot_kick -éhez).
 • A botok egy kicsit jobban engedelmeskednek a csak közelharci fegyveres parancsnak.
 • Hozzáadva a func_nav_avoid parancs, ami megmutatja, hogy a botok merre szeretnek menni a pályán.
 • A tűzszerész válaszideje javítva lett, ezentúl gyorsabban pakolja a tapadóbombáit, és pusztítja el a csapdákat, vagy őrtornyokat.
 • A botok nem gúnyolódnak többé, ha a "zászlót" viszik.
 • Célzási logika a levadászós mesterlövész botoknak.
 • A mesterlövész botok még agresszívabban veszik célba az ellenséges mesterlövészeket és mérnököket. Ezentúl ők az elsődleges célpontjaik.
 • A tűzszerész több tapadóbombát tesz az őrtornyok ellen.
 • A botok ezentúl nem próbálják meg használni az ellenség adagolóit.
 • Egyszerűsített viselkedés hozzáadva a rohampajzshoz, és pár fogyó eszközhöz (Bonk energiaital, szendvics, etc)
 • A szanitéc botok egy kicsit közelebb állnak ezentúl a páciensükhöz.
 • Ha egy ellenség nagyon közel kerül egy mesterlövész bothoz, az átvált közelharci fegyverre, és megpróbálja megvédeni magát.
 • Hozzáadva func_tfbot_hint parancs, ami a pályaszerkesztők számára mutatja meg, hogy melyek a legjobb mesterlövész pozíciók.
 • A mesterlövész botok ha elérték a lövészpozíciójukat, akkor fedezik a látható csapattársakat, ha azok harcban állnak.
 • A kém botok még agresszívabban szúrják hátba a mérnököket, mielőtt lesappolnák a fészküket.

2011. Szeptember 6-i Javítás

 • A botok miatti szerver leállás javításra került.

2011. Október 13-i Javítás (Manniversary Update & Sale)

 • A botok tüzelési képessége ezentúl százalékosan függ a nehézségi szinttől. A könnyű botok elég feledékenyek, míg a szakértő botok nagyon jól csinálnak szinte mindent.
 • A botok ezentúl meghallják a "halk" fegyvereket is, mint (kém kése, rejtőzködés/előbújás, néhány közelharci fegyver, öklök, etc). "Csendes" fegyvereket csak akkor hallják a botok, ha kellően közel vannak hozzá, és a környezet nem túl zajos hozzá (lövések, robbanások). Ez nagyban megnöveli a kémek hátba szúró képességét, anélkül, hogy az egész csapat észrevenné.
 • Kém bot javítások:
  • Ezentúl sokkal jobban köröznek az ellenfelük körül, hogy hátba szúrhassák.
  • A kém botok célpont választása fejlesztve lett bizonyos szituációkban.
  • A kém feladja a harcot, és elmenekül, ha egy ellenséges őrtorony rá céloz.
  • Ezentúl elkerülik az ellenségeket, ha álcázva, vagy rejtőzködve vannak.
  • A kém botok megpróbálják kitalálni az ellenfelük úti célját, hogy könnyebben mögé lopózhassanak, és leszúrhassák.
  • Nem követik az ellenfelet a helyezkedési idő alatt.
  • A nehéz, és szakértő kém botok elkerülik azt, hogy egyenesen a kiszemelt áldozatukra nézzenek, és úgy közelítik meg, hogy leszúrhassák.
  • Könnyű kém botok nem kerülik el az ellenfeleket, és nem kerülnek mögé, hogy leszúrhassák.
  • Átlagos kém botok nem kerülik el az ellenfeleket.
  • A kém botok ezentúl nem ugranak neki az ellenséges csapat kezdőhelyének ajtóinak a helyezkedés alatt.
 • Szanitéc bot fejlesztések:
  • A szanitéc botok még közelebb futnak a páciensükhöz.
  • Az előbbi érvényes akkor is, ha az über készen áll, vagy éppen aktív.
  • Ezentúl elrejtőznek az őrtornyoktól.
 • Pyro bot fejlesztések:
  • A Pyro botok ezentúl kevésbé "dobálódznak" a kompresszor fújással, de használják az überes, és a pontokat foglaló ellenfelek ellen.
 • [Nem dokumentált] Új bot nevek hozzáadva.

Referenciák