Verover de Vlag

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search
De brug in het midden van 2Fort.
De brug over de klif van Double Cross.
Ik heb hem, ik heb hem, ik heb hem!
De Scout die de inlichtingen steelt

In Verover de vlag, ook wel bekend als Capture the Flag (CTF), hebben RED en BLU hun eigen koffer met inlichtingen (ook wel de vlag genoemd). Het doel van beide teams is om de inlichtingen van de vijand te blijven stelen tot ze het veroveringslimiet hebben bereikt (normaal gesproken 3) terwijl ze voorkomen dat hun vijand hetzelfde doet. Als geen team het veroveringslimiet bereikt voordat de teller op nul staat, betreed de match Sudden Death (behalve als minstens één koffer is afgepakt, dan is er Verlenging totdat de koffers weer veilig zijn).

Maps

Hoofdartikel: Lijst van maps

Verover de Vlag maps hebben het ctf_-voorvoegsel; community maps worden geïdentificeerd met schuine letters.

Naam afbeelding Bestandsnaam
2Fort Ctf 2fort bridge ss.png ctf_2fort
Double Cross CTF DoubleCross RedBase.png ctf_doublecross
Sawmill
(Verover de Vlag)
CTF Sawmill Center.png ctf_sawmill
Turbine CTF Turbine Center.png ctf_turbine
Well
(Verover de Vlag)
Ctfwell04.png ctf_well

Inlichtingen

Een Scout met de inlichtingen.

De inlichtingen, ook wel bekend als de "vlag" of "koffer", is de welbekende vlag en doel van de Verover de Vlag-modus. Het is een teamgekleurd koffertje met een ingewikkeld nummerslot aan de voorkant en papieren die er half uithangen. Wanneer de koffer wordt opgepakt door een vijand, verliest de koffer gedeeltelijk zijn kleur, vallen er papiertjes uit de koffer en een lang teamgekleurde staart hangt achter de koffer.

Rol

Tijdens een Verover de Vlag ronde krijgt elk team zijn eigen inlichtingen, geplaatst in hun sectie van de map. De vlag moet worden opgepakt door de vijand van deze locatie en dan gebracht worden naar een bepaalde plaats, meestal in de Veroveringszone waar de eigen inlichtingen worden bewaard.

De inlichtingen kunnen worden opgepakt door elke vijandelijke speler die ertegenaan loopt. Het verschijnt dan op hun rug en de Administrateur zal beide teams op de hoogte stellen dat de inlichtingen gestolen zijn. De inlichtingenindicator geplaatst op de HUD wijst dan in de richting van de drager, die een weg moet banen door de basis van de vijand en zijn eigen basis moet zien te bereiken.

Wanneer de inlichtingen gedragen wordt, is de drager kwetsbaarder door de volgende limitaties:

 • De drager kan geen Teleporter gebruiken.
 • De drager kan geen Überlading gebruiken, zelfs wanneer de drager zelf een Medic is. Een speler onder de invloed van een Überlading kan ook de inlichtingen niet oppakken.
 • Scouts zijn niet in staat om Bonk! Atomic Punch te drinken wanneer de inlichtingen worden gedragen. Ook kan een Scout geen inlichtingen oppakken terwijl deze onder de invloed van Bonk! Atomic Punch is.
 • Spies kunnen de inlichtingen niet oppakken terwijl ze onzichtbaar zijn, maar wel wanneer ze vermomd zijn, ook al verdwijnt dan de vermomming. Wanneer de Spy probeert te vermommen of onzichtbaar probeert te worden terwijl hij de inlichtingen draagt, dan zal hij de inlichtingen laten vallen.
 • De drager kan de inlichtingen niet meenemen in een herladingsgebied.

Wanneer de inlichtingen succesvol naar een veroveringszone wordt gebracht zal het succesvolle team één punt krijgen in de inlichtingenindicator en een voltreffersboost van 10 seconden.

De inlichtingen kunnen handmatig neergezet worden wanneer de speler de "laat voorwerp vallen"-knop indrukt. Wanneer neergezet verschijnt er een cirkelteller boven de inlichtingen. Wanneer de standaard 60 seconden voorbij zijn zonder dat er iemand de koffer weer heeft opgepakt, zal de koffer automatisch teruggaan naar zijn standaardpositie in de basis van de team. Als een geallieerde de koffer oppakt en direct weer laat vallen zal de teller resetten. Teams moeten tijdens deze periodes hun inlichtingen beschermen of ze riskeren dat ze de inlichtingen verliezen. Als de drager doodgaat door sommige omgevingsdoden waardoor de koffer niet meer bereikt kan worden, bijvoorbeeld de bodemloze put in Double Cross, dan zal de koffer direct teruggaan naar zijn oorspronkelijke locatie. Deze functie moet geprogrammeerd worden in de code van de map en niet de inlichtingen zelf en moet dus aan elke map handmatig worden toegevoegd. Terwijl alle officiële maps van Valve deze code automatische bezitten, is dit niet altijd het geval voor costum maps.

Strategie

Hoofdartikel: Community Verover de Vlag strategie

Gallerij

Vlaggen

Opmerkingen

 1. Het neutrale inlichtingenkoffertje is een witgekleurde variant van de standaard koffer die in de spelbestanden verschijnt. Het blijft ongebruikt in de officiële maps, maar worden gebruikt door Community-ontwikkelaars in costum-speltypen (zoals de "Enkele Vlag CTF", FortWars, en "Prestatie Servers").
 2. Als placeholder tijdens de vroege stages van het spel gebruikte Valve aangepaste vlaggen van Team Fortress Classic, welke nog steeds gevonden kunnen worden in de spelbestanden, met de gezichten van het ontwikkelingsteam van Team Fortress 2. Het gezicht dat op de rode vlag verschijnt is dat van Robin Walker, de maker van de Team Fortress serie.

Gerelateerde prestaties

Leaderboard class scout.png Scout

Gegevensuitwisseling
Gegevensuitwisseling
Dood een vijand die jouw inlichtingen heeft, terwijl jij zelf de inlichtingen van de vijand hebt.


Herhalingsoefening
Herhalingsoefening
Verover 25 keer de vijandelijke inlichtingen.
Vinger van de trekker
Vinger van de trekker
Steel en verover de vijandelijk inlichtingen zonder te schieten.


Stelen, stelen en... nog eens stelen
Stelen, stelen en... nog eens stelen
Verover in één CTF-ronde 3 keer de vijandelijke inlichtingen.

Leaderboard class pyro.png Pyro

Heet van de pers
Heet van de pers
Dood 5 vijanden die met jouw inlichtingen rondlopen.


Leaderboard class heavy.png Heavy

Misdaad en Straf
Misdaad en Straf
Dood 10 vijanden die met jouw inlichtingen rondlopen.


Leaderboard class engineer.png Engineer

Handelsgeheimen
Handelsgeheimen
Dood 20 spelers die met je inlichtingen rondlopen.


Leaderboard class sniper.png Sniper

Doelbewust op pad
Doelbewust op pad
Verover de vlag in CTF.
Robbin’ Hood
Robbin’ Hood
Dood een vijand die met jouw inlichtingen rondloopt met één pijl.

Update verleden

8 oktober 2007 Patch
 • Sudden Death start nu alleen in CTF-modus wanneer beide vlaggen thuis zijn.

7 november 2007 Patch

 • Een exploit die spelers in staat stelde om met de inlichtingen te teleporteren is gerepareerd.

20 november 2007 Patch

 • Server logs voor vlagveroveringen zijn geüpdatet om het aantal veroveringen en de tf_flag_caps_per_round waarde te rapporteren.

20 maart 2008 Patch

 • De CTFR-modus is geüpdatet om te herinneren welke speler de inlichtingen van de vijandelijke basis stal en geeft die speler punten als de vlag door iemand anders succesvol wordt verovert.

24 februari 2009 Patch (Scout Update)

 • Een zeldzame bug waarbij toeschouwers inlichtingen konden dragen is gerepareerd.

13 augustus 2009 Patch (Klasseloze Update)

 • Het veroveren van de vlag in een CTF-modus geeft de gehele team een voltreffersboost voor 10 seconden.

6 oktober 2010 Patch

19 januari 2011 Patch

 • Een gloeieffect is toegevoegd aan koffers wanneer ze niet worden gedragen.

15 april 2011 Patch

 • [Onbeschreven] Inlichtingen verschijnen niet langer op de rug van de speler die de inlichtingen draagt.

5 mei 2011 Patch (Herhalingsupdate)

 • De bug waarbij de koffer niet verscheen wanneer deze werd gedragen in CTF-maps is gerepareerd.

Trivia

 • Wanneer de inlichtingen worden gedragen, laat deze letterlijk een 'papiersliert' achter.
 • Bij de Klasseloze Update werden de deeltjeseffecten op de koffers veranderd om de drager makkelijker te traceren.
 • Er is een optie die servers in staat stelt de lengte van de voltreffersboost aan te passen, of het zelfs uit te zetten (tf_ctf_bonus_time).
 • In tegenstelling tot de Verover de Vlag van vele andere spellen, kan de vlag nog wel worden veroverd zelfs wanneer de vijand de inlichtingen van jouw team draagt.
 • Het oppakken van de inlichtingen van zijn oorspronkelijke positie gaf eerst een voltreffersboost aan het hele team. Dit was later verwijderd.

Zie ook