Verhoutuminen

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search


Verhoutuva Spy.
Kukkuu!
Spy

Verhoutuminen on Spy-hahmoluokan ominaisuus muuttua näkymättömäksi Näkymättömyyskellon, Viitan ja Tikarin, Kuolemankellon tai Harrastelijan rannekellon avulla. Verhoutumisen tekee Spyn näkymättömäksi lyhyeksi aikaa (riippuen kellosta, jota hän käyttää) mahdollistaen liikkumisen huomaamattomasti vihollisen linjojen taakse, tai nopean pakenemisen hyökkäyksen alta. Ollessaan verhoutunut Spy ei pysty hyökkäämään.

Ominaisuudet

Vaikka verhoutuminen estää hyökkäämisen, on silloin kuitenkin mahdollista käyttää Naamiointivälinettä. Verhoutuneena naamioitumisessa ei näy savuefektiä, mikä mahdollistaa näkymättömänä naamioitumisen. Verhoituneena Spy on kokonaan näkymätön kaikille vihollisille. Spyn tiimikaverit näkevät hänet puoliksi läpinäkyvänä siluettina joukkueen väriin sävytettynä. Se auttaa pelaajia päättelemään, tutkiiko ystävä-Spy aluetta ja suunnitella tulevia liikkeitä hänen lähellään.

Verhoutunut BLU Spy törmää RED Sniperiin.

Yksi tapa paljastaa Spy on yksinkertaisesti törmätä sellaiseen tai tehdä vahinkoa häneen. Verhoutuneen Spyn vahingoittaminen ylikuormittaa Verhoutumisen, tehden hetkelliset, joukkueen värin mukaiset ääriviivat, jonka näkevät kaikki pelaajat joukkueesta riippumatta. Spy säilyy näkyvissä 0.5 sekuntia kauemmin käytettäessä Saharan Spy -esinesarjaa. Kuolemankellon vaikutuksen alaisena vahingoittuminen tai vastustajaan törmääminen ei aiheuta ääriviivoja.

Kun verhoutunut Spy ottaa osumaa visuaalisia efektejä tekevistä aseista, kuten Jaratesta, Hullusta maidosta, verenvuodosta tai tulesta, efektit näkyvät normaalisti, mikä tekee verhoutumisesta tehottoman. Vedestä nousu kastelee Spyn, jolloin tämä valuu vettä verhoutuneenakin. Korkealta putoaminen taas aiheuttaa veriroiskahduksen ja kuuluvan räksähdyksen.

Purkaessaan verhoutumisen Spy päästää erityisen äänen ja näkyy hetken - valepuvusta huolimatta - tiiminvärisenä siluettina ennen näkyväksi tuloaan. Tämän vuoksi kannattaa valita hyvä paikka verhoutumisen purkuun, etteivät viholliset huomaa.

Verhoutumismittari näkyy jokaisessa näkymättömyyskellossa. Mittari on näkyvillä myös HUDissa.

Spy ei voi verhoutua 0,5 sekunnin sisällä selkäänpuukotuksen yrittämisestä, vaikka voikin verhoutua saman tien tyhjentäjän asettamisen tai revolverin, Suurlähettilään, L'Etrangerin tai Suurmurhan laukaisemisen jälkeen.

Strategia

Näkymättömyyskello on Spyn oletuskello.
Katso myös: Spy-strategia

Verhoutumisen luonto ja strategia riippuvat Spyn taistelussa käyttämästä kellosta. Lisäksi vihollistiimi voi hyödyntää erilaisia taktiikoita tietyntyyppisiä kelloja vastaan. Spyn pitäisi siis osata hyödyntää kaikkia verhoutumistyyppejä mukautuakseen mihin tahansa vastarintaan.

Näkymättömyyskello

Pääartikkeli: Näkymättömyyskello

Näkymättömyyskello on Spyn oletuskello. Se ja Harrastelijan rannekello, edistynyt muunnelma, auttavat Spyta verhoutumaan enimmillään yhdeksäksi sekunniks. Tänä aikana Spy voi liikkua vihollislinjojen läpi, vartiotykkien ohi tai kauas hyökkääjistä ollessaan täysin näkymätön. Ammusten poimiminen laatikoiden tai pudonneiden aseiden muodossa täyttää verhoutumismittarin. Kartan pohjapiirros ja ammusten sijainti ovat siis tärkeitä pelaajille, jotka haluavat pysyä näkymättöminä pidemmän aikaa. Molempien tiimien apulaitteet täyttävät myös verhoutumismittaria jopa Spyn pysyessä näkymättömänä. Neuvottakoon kuitenkin, että vihollistiimin apulaitetta voi hyödyntää vain oikeassa valepuvussa, ja metallivarastoaan täydentävät Engineerit sekä muut laitteella vierailevat vihollistiimiläist voivat huomata Spyn.

Verhoutumisen purkautumisesta kuuluu hiljainen 'suhahdus', jonka aivan vieressä olevat pelaajat voivat kuulla. Kokeneet Spyt osaavat siten muuttua taas näkyviksi rauhallisessa paikassa, ja mielellään vielä oikeassa valepuvussa, välttääkseen vihollisia jotka voivat tutkia aluetta äänen kuultuaan.

Näkymättömänä Spy liikkuu normaalilla nopeudellaan valepuvusta riippumatta.

Pyro toimii suorana vastavetona verhoutumiselle. Jos verhoutunut Spy on tulessa, hän on kaikkien näkyvissä ja palaa tiiminvärisellä sävyllä. Verhoutuneiden Spyiden tulisi välttää Pyroja; törmättyään Spyhin Pyro voi aloittaa Spy-tarkastuksen lähimaastossa, jolloin livahtaminen turvaan voi olla vaikeaa.

Kuolemankello

Kuolemankellon avulla Spy voi lavastaa kuolemansa.
Pääartikkeli: Kuolemankello

Kuolemankellon verhoutumistyyppi on ainutlaatuinen. Kelloa käyttävä Spy ei muutu näkymättömäksi oikeaa nappulaa painettaessa, vaan ottaa kellonsa käteen pelaajan näkyville valmiusasentoon. Seuraavan kerran kun Spy ottaa vahinkoa, joko vihollisilta tai ympäristöstä, hän jättää jälkeensä valeruumiin, lähettää valekuolemaviestin 'tappolistaan' ja verhoutuu välittömästi yhteensä 6,5 sekunniksi. Tänä aikana kaikki pelaajan ottama vahinko pienenee 90% (mikä voi torjua jotkin normaalisti tappavat iskut, kuten selkäänpuukotukset ja pääosumat), eikä pelaaja hohda kontaktista vihollisten kanssa.

Pudotettu valeruumis riippuu pelaajan käyttämästä valepuvusta. Jättämällä oman tiimin ruumiin Spy voi siirtyä vihollisalueelle epäilyjä herättämättä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että joskus jätetty räsynukke on buginen ja kokeneet pelaajat voivat huomata asian ja hälyttää koko tiimin Kuolemankelloa käyttävästä Spysta. Lisäksi voi näyttää epäilyttävältä, jos Spy "kuolee" heti ensimmäisestä luodista. Jos pelaajaa tulitetaan jatkuvasti, hänen kannattaisi siis odottaa hetki ennen kellon aktivointia lavastaakseen uskottavamman kuoleman. Tätä taktiikkaa ei kannata soveltaa päteviin Snipereihin, Tahmapommiansoihin tai kriittisiin hyökkyksiin.

Kuolemankelloa käyttävät Spyt voivat kerätä ammuksia ja käyttää apulaitteita verhoutumismittarin täyttämiseen, vaikka näkymättömyysaika onkin pienempi Näkymättömyyskelloon nähden. Jos Spy kuitenkin pysyy verhoutuneena 6,5 sekuntia pidempään, hän väikkyy näkyviin viholliskontaktissa kuten muillakin kelloilla. Kentän läpi juokseminen Kuolemankellon kanssa on siis yhtä vaarallista kuin oletuskellollakin. Tason 3 apulaite täyttää kuitenkin Kuolemankellon mittarin sekunneissa, jolloin Spy voi käyttää verhoutumismahdollisuuttaan uudelleen lähellä vihollis-Engineerin majapaikkaa.

Kellon suurin haittapuoli on äänekäs ja selvästi erottuva verhoutumisen purkuääni (Tämän voi kuitenkin 'hypätä yli' Saharan Spy-setin avulla). Pelaajien tulisi siis purkaa verhoutumisensa suojaisissa tai kaukaisissa paikoissa. Jos Kuolemankellon ääni kuullaan, viholliset saattavat alkaa haravoimaan Spyta alueelta. Koska verhoutumismittarin täyttymiseen menee pitkä aika ilman läheisiä ammuksia, kannattaa ensisijaisesti purkaa verhoutuminen kaukana vihollisista jos haluaa selviytyä.

Kun Kuolemankellon verhoutuminen on päällä, Pyro voi edelleen sytyttää Spyn tuleen. Vahingonvähennys voi kuitenkin sallia pelaajan etsiä vettä ja sammuttaa itsensä, mitä ei välttämättä olisi ehtinyt muuten tehdä. Monet Pyrot jatkavat sytytetyn Spyn jahtaamista, mikä tekee paosta vaikeampaa. Jos Pyro taas jää vaanimaan rannalle veteen paennutta Spyta, pelaajan kannattaa harkita veteen jäämistä niin kauan kuin verhoutuminen kestää tai Pyro lähtee pois. Pyron ampuminen vedestä käsin on myös toteuttamiskelpoinen ajatus, koska hänen Liekinheittimensä ei toimi veden alla. Toisaalta Pyron voi houkutella ansaan oman tiimin vartiotykin tai kokeneen tiimikaverin saaliiksi.

Kuolemankellon verhoutumisen alustava kesto voi olla arvokas asia tiimikavereille, jos on puolustauduttava kohti tulevilta ammuksilta tai päin syöksyviltä vihollisilta. 90% vahinkovähennyksen ansiosta pelaaja voi estää Yliladattuja pelaajia etenemästä tai suojella elintärkeitä tiimikavereitaan.

Normaalin verhoutumisvakoilun lisäksi Kuolemankello toimii psykologisena aseena. Ilmiselvän valekuoleman tekeminen voi saada viholliset tuhlaamaan aikaa Spy-tarkastuksiin tai jopa saada hermostuneen Medicin käyttämään Ylilatauksensa liian aikaisin pelätessään saavansa puukon selkäänsä. Tällä tavoin tiimikaverit saavat tilaisuuden saavuttaa tavoitteensa Spyn komennossa, tai odottaa vihollisen Ylilatauksen loppumista ennen oman aktivointia.

Viitta ja Tikari

Viitan ja Tikarin akkua voi ladata seisomalla paikallaan tai muuttuvalla näkyväksi.
Pääartikkeli: Viitta ja Tikari

Viitta ja Tikari toimii oletusnäkymättömyyskellon korvikkeena. Verhoutuminen kestää 6,2 sekuntia Spyn juostessa, eikä mittaria voi täyttää ammuslaatikoista. Sen sijaan verhoutumista voi ladata seisomalla täysin paikallaan tai purkamalla verhoutumisen.

Latautumisen luonteen vuoksi Viittaa ja Tikaria käyttävä Spy suorittaa tiedustelunsa enimmäkseen paikallaan seisomalla. Kartan nurkat ja sopet voivat siis osoittautua strategisiksi pisteiksi, joista vakoilla vihollistiimin liikkeitä chatin tai mikrofonin välityksellä. Lisäksi näistä paikoista pelaajat voivat väijyä ja puukottaa selkään hitaita luokkia tai tuhota rakennuksia. Näiden nopeiden iskujen jälkeen Spy voi vetäytyä piilopaikkaansa odottamaan seuraavaa uhria. Näin Spy voi tehokkaasti katkaista vihollisen liikenteen, koska he alkavat olla varuillaan paikan suhteen. Toisaalta viholliset voivat lähettää Pyron ajamaan Spyn tiehensä; tällöin pelaaja voi etsiä toisen lymypaikan.

Verhoutumismittarin ehdyttyä Spysta näkyy selvästi erottuvat ääriviivat, samalla tavoin kuin hänen törmätessään viholliseen. Pysähtyessään Spy muuttuu taas täysin näkymättömäksi, mutta tilanteen näkevät vihollispelaajat voivat tällöin iskeä. Kyyryssä kävelevä Spy kuluttaa verhoutumista hitaammin, mutta liikkuu myös hitaammin; koska verhoutuminen pohjautuu liikkumisnopeuteen, tästä keinosta ei ole mitään hyötyä mitä tulee pitkien matkojen liikkumiseen.

Liittyvät saavutukset

Pääartikkeli: Achievements

Leaderboard class pyro.png Pyro

Itsesyttyminen
Itsesyttyminen
Sytytä 10 verhoutunutta Spyta.


Leaderboard class demoman.png Demo

Ei armoa agentille
Ei armoa agentille
Mestaa näkymätön Spy.


Leaderboard class heavy.png Heavy

Petturit seinää vasten
Petturit seinää vasten
Tapa tai avusta 10 verhoutuneen Spyn tappamisessa.


Leaderboard class engineer.png Engineer

Hakumoottori
Hakumoottori
Tapa 3 verhoutunutta Spyta ohjaamalla vartiotykkiä kaukopaimenella.


Leaderboard class sniper.png Sniper

Paljastava neste
Paljastava neste
Paljasta verhoutunut Spy Jaratella.


Ammu ilmaa
Ammu ilmaa
Tapa täysin näkymätön Spy yhdellä osumalla.


Leaderboard class spy.png Spy

Tulenkestävä
Tulenkestävä
Pysy hengissä 30 sekuntia sytyttyäsi tuleen verhoutuneena.


Mitäs me vakoojat
Mitäs me vakoojat
Törmää verhoutuneena vihollispuolen verhoutuneeseen Spyhin.


Päivityshistoria

9. lokakuuta 2007 -päivitys

25. lokakuuta 2007 -päivitys

 • Korjattu viuhtominen verhoutumismittarin loppupäässä, kun verhoutuminen purkautuu automaattisesti

20. joulukuuta 2007 -päivitys

 • Korjattu ensimmäisen persoonan tarkkailunäkymä, joka ei näyttänyt Spyn oikeaa verhoutumisarvoa

21. joulukuuta 2007 -päivitys

 • Korjattu verhoutuneen/valeasuisen/valeasuun pukeutuvan Spyn saavutuksista ilmoittaminen kaikille muille

31. joulukuuta 2007 -päivitys

 • Korjattu epäselvä piirtoasetus, joka salli pelaajien tehdä verhoutuneista Spyista täysin mustia

29. huhtikuuta 2008 -päivitys (Gold Rush -päivitys)

 • Teleportin efekti ei enää näy verhoutuneilla tai valepukuisilla Spyilla.

11. joulukuuta 2008 -päivitys

 • Spyt voivat ladata verhoutumisensa poimimalla ammuksia tai vierailemalla varustekaapilla.

15. joulukuuta 2008 -päivitys

 • Korjattu väärin näkyvä yliparannuksen hiukkasefekti verhoutuneilla tai valepukuisilla Spyilla.

28. tammikuuta 2009 -päivitys

 • Korjattu pois verhoutuneihin Spyihin osuva parannussäde heidän seisoessaan heitä parantavan apulaitteen vieressä.

2. helmikuuta 2009 -päivitys

 • Verhoutuneet Spyt eivät enää voi poimia tiedustelusalkkuja.

8. kesäkuuta 2009 -päivitys

 • Korjattu Spyiden kyky verhoutua automaattisesti verhoutumisen purun jälkeen aseenvaihdon hetkellä.

13. elokuuta 2009 -päivitys

 • Selkäänpuukotusasemissa seisovat Spyt eivät enää kohota veistään.

7. toukokuuta 2010 -päivitys

 • Korjattu verhoutuneiden Spyiden näkyminen pelaajille kun heidän pitäisi olla täysin näkymättömissä.

19. toukokuuta 2010 -päivitys

 • Korjattu tapaus, jossa Spy saattoi aloittaa pilkan ja verhoutua samaan aikaan.

Nippelitietoa

 • Australialaiset keksivät verhoutumisen joskus ennen vuotta 1850.[1]

Katso myös