Luchtstoot

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search

​​

Luchtstoot
Airblast.png
Een pyro die een luchtstoot gebruikt tegen een Scout.

​​

Mmphpry!
De Pyro

De luchtstoot is een alternatieve vuurmodus voor alle Pyro primaire wapens behalve de Flogistinator. Het is een stoot van gas dat aan het einde van het wapen word uitgestoot in een pilonvorm. Wanneer de alternatieve vuurknop ingedrukt word (standaard knop: MUIS2), dan gebruikt de Pyro twintig munitie (vijftig voor de Rugbrander uitgerust equipped en vijfentwintig met de Ontvetter en vijf met de Drakenfurie) en worden vijanden meerdere meters teruggestoten worden. Het kan ook de meeste projectielen terugstoten en brandende teamgenoten blussen, waarvoor de Pyro 20 gezondheid erbij krijgt. De luchtstoot werkt niet onderwater.

Terugstoten

Projectielen binnen het bereik kunnen teruggestoten worden in de richting waar de Pyro op richt. Teruggestoten projectielen zijn eigenlijk gestopt en opnieuw afgevuur vanaf de Pyro's huidige positie. Hierdoor kunnen teruggestoten raketten worden met een rare hoek als de crosshair bij een dichtbij object of speler is, soms worden teruggestoten raketten met compleet andere hoeken teruggestoten. Met de juiste timing en positie kan een goede Pyro een projectiel naar elke hoek stoten, ongeacht de afkomst. Granaten en kleefbommen die al oppervlakte liggen zullen in de richting van de cursor rollen.

De volgende projectielen kunnen worden teruggestoten:

Energiestoten van de Rechtvaardige Bizon en de Pomson 6000 kunnen niet worden teruggestoten. Projectielen voor elk primair wapen voor de Medic behalve de Kruisvaarderskruisboog kunnen niet worden teruggestoten.

Granaten en honkballen krijgen geen extra verticale snelheid wanneer teruggestoten. Richten met deze projectielen is moeilijker, maar de baan kan worden bestuurd door de Pyro's positie en hoek. Ze moeten omhoog gestoot worden om de normal boog te krijgen wanneer normaal afgevuurd.

Teruggestoten projectielen worden gezien als afgevuurd door de terugstotende Pyro voor eigen vuur en moordtoekenning doeleinden. Bijvoorbeeld een rode granaat wordt blauw wanneer teruggestoten en doet schade aan RED-teamleden wanneer geëxplodeerd. Houd in gedachten dat een teruggestoten explosief projectiel zelfschade kan geven aan de terugstotende Pyro. De enige uitzondering is de kleefbomb, alhoewel ze wel kunnen worden teruggestoten veranderen ze niet van eigenaar. De enige verandering aan een teruggestoten kleefbom is dat de Pyro als moordenaar wordt gezien als de Demoman er door doodgaat. Teruggestoten Ontsteker-lichtkogels kunnen alsnog handmatig worden ontstoken door de Pyro die de kogel heeft afgevuurd. Teruggestoten Jarate- en Maffe Melkflessen zullen vijanden doordrenken en teamgenoten blussen en behouden alle normale attributen, bijvoorbeeld de Pyro zal assists krijgen als een teamgenoot een vijand doordrenkt in teruggestoten Jarate is. Bij-treffer effecten worden aan de Pyro gegeven. Bijvoorbeel de gezondheidsbonus van de Zwarte Doos's raketten. De Kruisvaarderskruisboog-spuiten zullen teamgenoten genezen en de Pyro zal gecrediteerd worden voor de genezing. Raketten en kleefbommen van de Raketspringer en de Kleefbomspringer kunnen worden teruggestoten, maar doen geen schade.

Niet-voltreffer projectielen zullen altijd minivoltreffers doen wanneer teruggestoten en voltreffers blijven voltreffers. Een teruggestoten honkbal zal de speler vertragen voor dezelfde tijd als dat de Scout de bal zou hebben afgevuurd. Als de Pyro voltreffergeboost is, bijvoorbeeld onder het effect van een Kritzkrieg's Überlading, dan zullen de teruggestoten projectielen naar voltreffers gestoten worden. Geen van deze effecten gelden voor kleefbommen.

Demonstratie

Strategie

Zie ook: Luchtstoot strategie

De luchtstootvaardigheid van aanvallend of verdedigend gebruikt worden:

Verdedigend

 • Door projectielen terug te stoten (behalve de Demoman's kleefbommen) zal schade voorkomen bij teamgenoten, zelfs als het projectiel ze raakt. Dit is erg effectief bij granaten en raketten.
 • Een luchstoot kan worden gebruikt om kleefbommen weg te blazen, waardoor een vijandelijke Demoman's baan moeilijker wordt. Dit is erg behulpzaam voor het verdedigen van een Engineer's Sentry Gun, omdat het moeilijk kan zijn voor de Engineer om de kleefbommen stuk te maken met zijn Shotgun Pistool.
 • Een effectieve mannier om een vijandelijke Über-push tegen te houden is om ze terug te stoten of de Medic te scheiden van zijn genezingsdoelwit.
 • De luchtstoot kan ook worden gebruikt om vijanden die een Engineer's constructies proberen aan te vallen op korte afstand. Dit combineert hoed met de sterke terugstoot van een Sentry op doelwitten in de lucht.
 • In controlepost, koning van de heuvel en springladingpotjes kan het worden gebruikt om aanvallende spelers van het doel terug te stoten om tijd te rekken totdat versterkingen komen.
 • De luchtstoot kan gebruikt worden om de afstand tussen de Pyro en een vijand te vergoten, waardoor een ontsnapping bij lage gezondheid mogelijk word.
 • Alhoewel het niet zo effectief is als vlammen kan de luchtstoot gebruikt worden om verhulde Spy's terug te stoten, wat handig is voor Spychecken.

Aanvallend

 • In vechtsituaties kan de omgeving worden gebruikt om vijanden van randen af te stoten en in andere gevaren te stoten.
  • Dit kan erg effectief zijn op de map Sawmill. Vijanden kunnen in één van de twee zaagbladen worden gestoten die heen-en-weer gaan in het centrum van de map.
  • Dit is ook erg behulpzaam op mappen met grote kuilen zoals Double Cross.
 • De Medigun, Kritzkrieg en Vaccineerder's Überladingen voorkomen de terugslag van een luchstoot niet. De Pyro kan de Medic en zijn genezingsdoelwit scheiden van elkaar door de Medic of zijn doelwit weg te duwen. Hierdoor is alleen de Medic onder het effect van een Überlading en in zijn eentje.
  • Onsterfelijke vijanden kunnen ook gedood worden door omgevingsdoden.
  • Luchtstoten hebben geen effect op spelers onder het effect van een Snelle Herstelling Überlading.
 • De terugslag van de luchtstoot kan gebruikt worden om een Scout's dubbele sprong tegen te werken.
 • De Demoman's schildaanval kan nutteloos gemaakt worden met een luchtstoot, maar pas op voor het verlengde slagwapenbereik dat veel van de Demoman's slagwapens hebben.
 • Door middel van een luchtstoot kan een vijand gejongleerd worden, waardoor de vijand bijna hulpeloos wordt gemaakt en makkelijker wordt om aan te vallen of te passeren.
  • De luchtstoot kan gebruikt worden om een vijand in Sentry-bereik te forceren voor een makkelijke moord.
 • De luchtstoot kan worden gebruikt om een vijand in een hoek te duwen, waardoor het makkelijk wordt om ze af te maken met een ander wapen.
  • Dit is erg effectief tegen een brandende vijand wanneer de Bijlblusser of de Brievenbeuker wordt gebruikt. Deze actie wordt vaak de "Puff n' Sting" genoemd.
  • De Pyro kan ook een "Puff n' Sting" uitvoeren met het Lichtpistool, omdat het voltreffers doet tegen brandende vijande.
 • In controlepost, koning van de heuvel en springlading potjes kan de luchtstoot gebruikt worden om verdedigende vijanden die de verovering verhinderen weg te stoten. Dit is erg handig wanneer in de minderheid en de controlepost bijna veroverd/behaald is.
 • Het is mogelijk om level 3 Sentry-raketten terug te stoten, waardoor je het geweer kan stuk maken of een Engineer vermoorden die het geweer repareert.

Doodsiconen

Deflected projectiles Doodsicoon
Flying Guillotine Deflected Flying Guillotine Killicon skull.png
Sandman Baseball.png Deflected Sandman ball Killicon sandman ball.png
Festive ornament red.png Deflected Wrap Assassin ball (direct hit) Killicon sandman ball.png
Deflected Wrap Assassin ball (shatter) Killicon skull.png
Rocket.pngAir Strike Projectile.png Deflected rocket Killicon deflect rocket.png
RED Cow Mangler 5000 Beam.png Deflected Cow Mangler 5000 energy blast Killicon skull.png
Deflected Cow Mangler 5000 energy blast (afterburn) Killicon cow mangler 5000.png
Flare proj red.png Deflected flare Killicon deflect flare.png
Deflected flare afterburn Killicon flare gun.png
Detonator proj red.png Deflected Detonator's flare Killicon deflect flare.png
Manually detonated deflected Detonator's flare Killicon skull.png
Deflected Detonator's flare afterburn Killicon detonator.png
Manmelter Deflected Manmelter projectile Killicon deflect flare.png
Deflected Manmelter projectile (afterburn) Killicon manmelter.png
Scorch Shot Deflected Scorch Shot Killicon deflect flare.png
Deflected Scorch Shot (Afterburn) Killicon flare gun.png
Grenade proj red.pngRED Iron Bomber Projectile.png Deflected grenade Killicon deflect grenade.png
Loose Cannon proj red.png Deflected cannonballs (impact) Killicon loose cannon pushed.png
Deflected cannonballs (explosion) Killicon deflect cannonballs.png
Sticky proj red.pngRED Quickiebomb Launcher Projectile.png Deflected stickybombs Killicon deflect sticky.png
Scores proj red.png Deflected Scottish Resistance stickybombs Killicon scottish resistance.png
Sentry Rocket.png Deflected Level 3 Sentry Gun's rocket Killicon deflect rocket.png
Short circuit.png Deflected Energy Orb Killicon skull.png
Rescue Ranger Projectile RED.png Deflected repair claws Killicon deflect repair claws.png
RED Syringe Gun Ammo.png Festive Crusader's Crossbow Projectile RED.png Deflected Crusader's Crossbow's syringes Killicon deflect arrow.png
Arrow proj.pngArrow proj xmas.png Deflected arrow Killicon deflect arrow.png
Deflected arrow (Hoofdschot) Killicon sniperriflehs.png
Deflected flaming arrow Killicon flaming huntsman.png
Deflected flaming arrow (afterburn) Killicon flaming huntsman afterburn.png
Monoculus angry.png Deflected MONOCULUS eye-rockets Killicon monoculus.png
Deflected projectiles Ongebruikt Doodsicoon
Sandman Baseball.png Deflected Sandman ball Killicon deflect ball.png
Arrow proj.pngArrow proj xmas.png Deflected arrow (Hoofdschot) Killicon deflect arrowhs unused.png
Deflected flaming arrow Killicon deflect flaming arrow.png
Deflected flaming arrow (Hoofdschot) Killicon deflect flaming arrowhs.png

These unused kill icons were created and contributed by NecroDement.

Gerelateerde prestaties

Leaderboard class soldier.png Soldier

Pyromanie
Pyromanie
Dood een Pyro die in de laatste tien seconden één van je raketten uit de lucht heeft gehaald.

Leaderboard class pyro.png Pyro

Hete adem
Hete adem
Dood een Soldier met een voltreffer van een teruggekaatste raket.
Op hete kolen
Op hete kolen
Kaats 100 projectielen terug naar de vijand met een stoot gecomprimeerde lucht.

Updateverleden

19 juni 2008-patch (Pyro Update)
 • Een alt-vuur luchtstoot is toegevoegd aan de basis Vlammenwerper.

20 juni 2008-patch

 • Een probleem met de luchtstoot en Lichtpistool-staartdeeltjes op DX8 is opgelost.

21 mei 2009-patch

 • Luchtstoot blust nu teamgenoten.
 • Granaten en raketten teruggestoten door een Pyro onder het effect van de Kritzkrieg worden nu voltreffers.

8 juni 2009-patch

 • Een probleem waardoor pijlen niet konden teruggestoten worden met de Vlammenwerper is opgelost.

23 juni 2009-patch

 • Kracht-der-Natuur & Vlammenwerper-luchtstoot terugstooteffecten hebben geen effect meer op vermomde Spy's.
 • Een Pyro's luchtstoot zal nu brandende en vermomde vijandelijke Spy's blussen, omdat luchtstoten geen effect meer hebben op vermomde Spy's.

25 juni 2009-patch

 • De Kracht-der-Natuur en luchstoot terugstooteffectenverandering op vermomde Spy's is ongedaan gemaakt, zodat ze weer kunnen worden teruggestoten.

31 augustus 2009-patch

 • Een probleem met de Pyro's luchtstoot en het duwen van toeschouwers in rondkijkmodus is opgelost.

17 december 2009-patch (OORLOG! Update)

 • Een probleem waardoor de luchtoot vriendelijke pijpen kon beïnvloeden (zodat ze niet meer kleven) is opgelost.

22 december 2009-patch

 • Een probleem waardoor Pyro's niet het juiste doodsicoon krijgen met teruggestoten Directe Inslag-raketten is opgelost.

23 februari 2010-patch

 • Een probleem waardoor Pyro's geen vijandelijke lichtkogels konden terugstoten is opgelost.

28 april 2010-patch

 • Luchtstootaanvalstijd verminderd met 25%.
 • Luchtstootmunitiegebruik verminderd met 25%.
 • Alle teruggestoten raketten/granaten/pijlen doen nu minivoltreffers.
 • De Pyro krijgt nu assists bij omgevingsdoden.

5 mei 2010-patch

 • Een probleem waardoor teruggestoten kleefbommen minivoltreffers doen wanneer ontstoken is opgelost.
 • Een probleem waardoor teruggestoten kleefbommen voltreffers worden wanneer de Pyro voltreffergeboost is is opgelost.

30 september 2010-patch

 • [Onbeschreven] Pyro's luchtstoot duwt kleefbommen op de grond nu twee keer zo ver.

17 december 2010-patch

 • Een problem met de Vlammenwerper waardoor spelers enorm snel het luchtstooteffect konden nadoen is opgelost.

14 april 2011-patch (Hoedloze Update)

 • Luchtstootbeperking op de Rugbrander is verwijderd (kost nu 150% meer munitie).

18 april 2012-patch

 • Een luchstoot heeft geen effect meer op de Snelle Herstelling's Überlading.

20 december 2012-patch

 • Een probleem waardoor de Pyro's luchtstoot niet goed werkt wanneer naar beneden wordt gekeken is opgelost.

13 mei 2013-patch

 • [Onbeschreven] Een probleem waardoor Koeienverscheurder 5000-schoten voltreffers werden in plaats van minivoltreffers wanneer teruggestoten.

11 juni 2014-patch #1

 • Een probleem waardoor teruggestoten raketgeluiden constant afspelen is opgelost.
 • Een probleem waardoor teruggestoten Zwarte Doos-raketten geen gezondheid terug zouden geven aan de Pyro is opgelost.

17 december 2015-patch (Tough Break Update)

 • Pyro's houden ervan om regenbogen te verzamelen! Het blussen van teamgenoten geeft nu 20 gezondheid terug aan de Pyro.
 • Opeenvolgende luchtstoten zullen niet meer voorkomen dat een vijand niet meer in de lucht kan bewegen totdat ze de grond aanraken.

7 juli 2016-patch #1 (Meet Your Match Update)

 • Een probleem waardoor luchtstoten soms teruggestoten projectielen naar teamgenoten, constructies, of projectielschilden zou lanceren is opgelost.

12 oktober 2016-patch

 • Een probleem waardoor luchtstoten soms teruggestoten projectielen een willekeurige kant op stoten wanneer de Pyro dichtbij een vijand is is opgelost.

20 oktober 2017-patch (Jungle Inferno Update)

 • Luchtstoottrefferdetectie voor spelers en projectielen zijn nu in de vorm van een pilon.
  • Luchtstoottrefferdetectie voor spelers en projectielen zijn nu in de vorm van een pilon
 • Een luchtstoot neemt nu de stuwkracht van de Pyro en speler in rekening, waardoor beide meer controle hebben over de interactie
  • Het doelwit's bestaande snelheid zal niet meer geannuleerd worden.
  • Spelers die naar de Pyro bewegen met een hoge snelheid zullen weggestoten worden met hoge snelheid.
  • Spelers die naar de Pyro bewegen met een hoge snelheid zullen weggestoten worden met hoge snelheid.
 • Een luchtstoot zorgt ervoor dat het doelwit minder fundament is en minder luchtcontrole heeft voor een korte tijd.
  • Geen verdoving meer.
 • Een luchtstoot neemt nu de opwaartse hoek in rekening, in plaats van een vaste opwaartse kracht te hebben.
 • Luchtstootsterkte verhoogt.
 • Attributen veranderd:
  • Reserveschieter-aanvallen op vijanden die in de lucht zijn gestoten door een Pyro's luchtstoot krijgen geen minivoltreffers meer.

Ongebruikte inhoud

 • Sinds de 30 september 2010 Mann-Conomie Update kan de Pyro (door het bewerken van het items_game.txt bestand) een luchtstoot opladen. Het opladen van een luchtstoot verhoogd de terugslag op vijanden en heeft geen effect op projectielen.

Bugs

 • Projectielen die naverbranding kunnen toebrengen worden beïnvloed door een Pyro's naverbrandingsvermindering van de Ontvetter, Hierdoor doen projectielen de Ontvetter's nabrandschade in plaats van het teruggestoten projectiel's nabrandschade.
 • Teruggestoten lichtkogels van de Verschroeide Schot zullen geen ontploffingsstraal hebben bij het aanraken van een oppervlakte.
 • De Pyro kan zelfschade aanrichten met teruggestoten Raketspringer-raketten.
 • Teruggestoten kerst- en honkballen kunnen alleen de Scout die ze afgevuurd hebben beschadigen. Alhoewel een teruggestoten Verpakte Moordenaar-kerstbal geen effect heeft op vijanden kan een teruggestoten Klaas Vaak-honkbal ze vertagen, maar geen schade doen.
 • Teruggestoten Ongeleid Projectiel-kanonballen doen geen minivoltreffers.
 • Alhoewel de Pyro wordt gecrediteerd voor elke moord met een teruggestoten kleefbomb die de Demoman ontsteekt (inclusief de Demoman zelf), heeft het geen effect op de overheersingsteller als de Demoman de Pyro nog niet overheerst. Als de Demoman de Pyro wèl overheerst, dan zal een moord met een teruggestoten kleefbom de teller resetten.
 • Door de secundaire aanvalsknop ingedrukt te houden om constant een luchtstoot te gebruiken zal de terugslaganimatie maar één keer afspelen.
 • Een hoofdschot met een teruggestoten pijl zal het doodsicoon hebben va een normaal hoofdschot (in plaats van die van een pijlhoofdschot).
 • Vermoorde vijanden met een teruggestoten raket verhoogd de killstreakteller niet (Geldt niet voor Sentry-raketten).
  • Maar, als de Raketwerper een killstreakteller heeft, dan zal het meetellen met de Pyro's killstreak. De doodsberichten zullen dan het nummer laten zien van de Soldier's killstreak (bijvoorbeeld, als een Soldier op een 5 killstreak is zal er een 6 in de doodsberichten staan, maar zal als één moord tellen bij de Pyro's teller).
 • Wanneer een luchtstoot gebruikt wordt kan een vijand achter de Pyro soms weggeblazen worden, terwijl ze niet voor de Pyro staan.

Notes

 • Als een honkbal teruggestoten wordt en de Scout vertraagt, dan staat er dat de Scout bij zijn eigen dood heeft geholpen als de Pyro hem dood.
 • Als een teamgenoot een vijand dood die recent door een luchtstoot geraakt is, dan zal de Pyro een doodsassist krijgen.
 • Vreemde varianten van een vlammenwerper zal doden met omgevingsgevaren niet meetallen.