Controlepunt

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search


cp_dustbowl
This point ain't gonna cap itself! Get over here!
The Engineer
Dit artikel gaat over de spelmode. Voor het fysieke doel, zie Control Point (objective)
(Engels).

Control Point (CP) is het "centrale" speltype van Team Fortress 2, bestaande uit 4 van de 6 originele mappen. Het spel draait om het veroveren en verdedigen van verscheidene controle punten.

Gameplay

Aanvallen

Controlepunten worden veroverd door op hen te gaan staan.De snelheid waarmee het punt veroverd word is afhankelijk van hoeveel spelers er op het punt staan: twee Blauwe spelers die een Rood punt veroveren zullen dat punt sneller veroveren dan één Blauwe speler dan kan. Scouts tellen als twee spelers, net zoals Soldiers en Demomen die de Pijntrein bij zich dragen. Er is een limiet op hoe snel een Controlepunt kan worden veroverd (zie Controlepunt tijd).

Verdedigen

Als spelers van beide teams op hetzelfde ontgrendelde controlepunt staan, dan is dat punt contested, wat inhoud dat er geen progressie gemaakt word in het veroveren van dit punt. wanneer spelers van het offensieve team verwijderd zijn van het punt is word al hun progressie na verloop van tijd verloren gegaan, maar niet meteen.

Punten Terugdraaien

Wanneer een punt neutraal is en beide teams het proberen te veroveren kunnen veroveringen worden teruggedraaid. Als een team begint, maar het niet afmaakt om een neutraal punt te veroveren en vervolgens weggedreven word, als het andere team dan begint te veroveren moeten zij de progressie geboekt door het andere team "terugdraaien" voordat zij kunnen beginnen met het punt te veroveren.

Limitaties

  • Vermomde Spies kunnen geen verovering tegenhouden als ze vermomd zijn als het team dat het punt overneemt, en kunnen geen punt overnemen als zij vermomd zijn als het vijandelijk team.
  • Verhulde Spies kunnen niet verdedigen of een punt veroveren.
  • Spelers met een Überlading kunnen geen punt veroveren, maar wel een verovering blokkeren.
  • Scouts onder het effect van de Bonk! Atomische Stoot kunnen zowel niet vijandelijke veroveringen blokkeren of zelf veroveren.

Spelmodes

Hoofdartikel: List of game modes
cp_yukon

Standaard Controle Punt

Standaard Controle Punt, ook wel bekend als Lineaire of Symmetrische controle punt, speelt symmetrisch. Beide teams beginnen met een gelijk aantal twee gecontroleerde punten en een centraal neutraal punt. Het team dat alle punten veroverd wint. In standaard Controlepunt mappen moeten controlepunten gepakt worden in een ongebroken lijn (Vandaar dus "lineair"). Aan het begin van elke ronde, zijn de teams gecontroleerde punten op slot terwijl het centrale neutrale punt openligt. Als een team het centrale punt, zal de tegenstanders dichtsbijzijnde punt ontgrendelenen nu ook worden overgenomen. Vandaar uit kunnen niet meer dan twee punten ontgrendelt worden per keer; een punt veroveren zorgt ervoor dat het vorige punt op slot gaat en de volgende ontgrendeld als deze bestaat uiteraard. Controlepunten dichtbij een teams spawnpunt worden sneller veroverd door een vijandelijk team. Satndaard Controlepunt mappen zullen in plotselinge dood (of gelijkspel) eindigen als geeneen team alle punten veroverd voordat de tijd om is, maar als de tijd om is terwijl er een verovering gaande is, zal er overtijd plaatsvinden, wat het toestaat om het spel te verlengen mocht het zo zijn dat de verovering afgemaakt word.

Aanval/Verdedig

Aanval/Verdedig, ook wel bekend als Asymmetrische Controle Punt, spelen mappen zich asymmetrisch af, waarbij Blauw de aanvallers zijn en Rood de verdedigers. Rood begint met alle punten in hun bezit. Blauw wint als het alle Rode punten heeft overgenomen. Punten mogen alleen worden veroverd in een bepaalde volgorde (alhoewel sommige mappen zoals Gravel Pit en Steel uitzonderingen zijn). Rood wint als het Blauw ervan kan weerhouden om alle punten te veroveren voordat de tijd om is. Punten veroverd door Blauw zijn meestal op slot en kunnen niet worden teruggepakt, en Baluw krijgt meer missietijd erbij elke keer dat zij een punt veroveren.

Aanval/Verdedig mappen komen in verschillende stijlen:

Style Description Examples
Lineaire enkele map Blauw moet alle punten in een vastgestelde volgorde veroveren. Gorge, Mountain Lab, Mann Manor
Lineaire multi-map Blauw moet een set van controlepunten veroveren in een bepaalde volgorde om verder te kunnen naar de volgende (deel)map. Het bereiken en winnen van de laatste (deel)map is vereist om uiteindelijk de hele map te winnen. Als Blauw erin faalt om de map te winnen, dan word de map gereset naar deel 1 en worden de teams gewisseld. Dustbowl, Egypt
Pyramide-stijl Blauw moet drie punten veroveren. De eerste twee punten mogen in elke volgorde veroverd worden. Eenmaal beide veroverd, word een derde controlepunt ontgrendeld. Gravel Pit, Junction
Gecentraliseerde-stijl Het doel van Blauw is om het centrale controlepunt te veroveren. Er is een andere set controlepunten beschikbaar, een daarvan is open voor verovering op een tijdstip in een voorgestelde volgorde. Het veroveren van deze punten maakt het makkelijker om het centrale controlepunt te veroveren. Steel
Middeleeuwse-stijl Vergelijk in principe met de Pyramide-stijl, met als grootste verschil dat zodra het laatste punt ontgrendeld is, het veroverd moet worden binnen tijdslimiet; anders zal het laatste punt weer op slot gaan en de initiële punten weer terugvallen in de handen van Rood. Tijd word niet verdient door de initiële punten te veroveren. DeGroot Keep

Strategie

Hoofdartikel: Community Control Point strategy

Mappen

Zie ook: List of maps

Controlepunt mappen dragen het cp_ voorzetsel bij zich; community mappen worden geidentificeerd met een italic font.

Symmetrisch

Naam Afbeelding Bestandsnaam
5Gorge 5gorge1.png cp_5gorge
Badlands Badlands2.png cp_badlands
Coldfront Coldfront5.png cp_coldfront
Fastlane Fastlane1.png cp_fastlane
Foundry Cp foundry mid.png cp_foundry
Freight Freight1.png cp_freight_final1
Granary TF2 Granary Map.jpg cp_granary
Gullywash CP Gullywash 3.png cp_gullywash_final1
Metalworks Cp metalworks b22 5.jpg cp_metalworks
Powerhouse Cp powerhouse.png cp_powerhouse
Process Cp process middle point.jpeg cp_process_final
Sinshine Cp sunshine event.jpg cp_sunshine_event
Sunshine Sunshine main.jpg cp_sunshine
Snakewater Snakewater mid.jpg cp_snakewater_final1
Standin Cp standin B.jpg cp_standin_final
Vanguard Cp vanguard.png cp_vanguard
Well TF2 Well Map.jpg cp_well
Yukon CP Yukon overview.png cp_yukon_final

Aanvallen/Verdedigen

Naam Afbeelding Bestandsnaam (Type )
DeGroot Keep Degroot Keep Castle.png cp_degrootkeep Middeleeuws
Dustbowl TF2 Dustbowl Map.jpg cp_dustbowl Lineaire meerdere-fases
Egypt Egypt 01.jpg cp_egypt_final Lineaire meerdere-fases
Gorge Cp gorge.jpg cp_gorge Lineaire enkel-fase
Gorge Event Cp gorge event.png cp_gorge_event Lineaire enkel-fase
Gravel Pit Tf2 gravelpit.jpg cp_gravelpit Pyramide
Junction Junct 01.jpg cp_junction_final Pyramide
Mann Manor Mannmanor cp 01.png cp_manor_event Lineaire enkel-fase
Mercenary Park Yetipark 5.png cp_mercenarypark Lineaire enkel-fase
Mossrock Mossrock main.jpg cp_mossrock Lineaire enkel-fase
Mountain Lab Art Pass Winner 3DNJ.jpg cp_mountainlab Lineaire enkel-fase
Snowplow Cp snowplow.jpg cp_snowplow Lineaire meerdere-fases
Steel Steel Main.png cp_steel Gecentraliseerd

Updateverleden

29 april 2008-patch (Gold Rush Update)

  • Stopwatchmode toegevoegd aan de toernooimode welke automatisch gebruikt word op Aanval/Verdedig mappen.
  • Spies vermomd als hun eigen team kunnen nu controlepunten veroveren.
  • Repareerde zeldzame cliëntcrash gedurende mapwisseling tijdens het veroveren van controlepunten.

Zie ook

  • Territoriale Controle, een spelmode die dynamische Standaard Controle mappen die veranderen afhankelijk van welk team wint.
  • Arena, een spelmode die gebruik maakt van een controlepunt als secundair doel.