Díszítő tárgyak

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search


"A történelem folyamán a férfiak mindig kalapokat hordtak, hogy megmutassák mennyivel jobbak másoknál. “Kalapokat veszek,” mondja egy kalapos ember. “Jobb vagyok nálad.” Háborús időkben, a kalap hasznos módja volt a rang meghatározásának, biztosítva hogy az áldozatok az alsóbb osztályokból valóak legyenek. Békeidőben, a kalapok közvetítették a kalaptalanok számára, hogy ki is a kalapos a környéken."

A sapkák, vagy más néven fejfedők, olyan tárgyak, melyeket a felszerelés képernyőn a fej felszerelési helyen viselhetnek a játékosok. Az első kilenc sapkát a 2009. Május 21-i Javítás során megjelent Mesterlövész kontra Kém Frissítésben mutatta be a Valve, melynek keretében minden karakterosztály kapott egy sapkát. Az említett májusi frissítésben a következő kilenc sapkát adták hozzá a játékhoz: Baseball-sisak, Katonai vésztartalék, Piró piciny propellere, Kirobban-a-fró, Amerikaifoci-sisak, Bányászlámpa, Porosz Díszsisak, Fogas Díszszalag és Pöpec Puhakalap. A későbbiek folyamán számos frissítés alkalmával bővült a sapkák száma, a hivatalos fejfedők mellett olyan darabokkal is, melyek a Steam Műhelyen, vagy a TF2 hivatalos weboldalán az egykori közösségi hozzájárulás oldalon keresztül kerültek a játékba.

Jelenleg összesen 1608 díszítő tárgy található a játékban (nem számolva a egyéb tárgyat). A sapkákból 109 félét Régi minőségben, 289-at pedig Eredeti minőségben (további részletek a következő szócikkben: tárgyak minősége) lehet megszerezni, valamint 1052 fejfedő átszínezhető a 29 különböző színben rendelkezésre álló Festék segítségével.

Habár a legtöbb sapka megszerezhető barkácsolással, a tárgytalálási rendszeren keresztül vagy megvásárolható a Mann Co. Áruházban, bizonyos sapkákhoz másfajta módokon juthatnak hozzá a játékosok. Több fejfedő megszerzése a játékban szereplő teljesítmények feloldásához kötött. Más sapkákat a Steam játékokhoz és eseményekhez, valamint a Steam Áruházhoz kapcsolódó különleges ajánlatok alkalmával adták hozzá a játékhoz promóciós jelleggel. Jóllehet, ezek a promóciós fejfedők beszerezhetőek más játékosokkal lebonyolított cserék során, viszont a Mann Co. Áruházban nincsen lehetőség a megvásárlásukra (kivételt képeznek a Total War: SHOGUN 2, a Deus Ex: Human Revolution és a QUAKECON Pack játékok promóciós tárgyai). Kizárólag azon játékosok számára eshetnek sapkák játék közben, akik prémium fiókkal rendelkeznek.

A Mann-Conomy Frissítés megjelenésével bevezetésre kerültek a Rendkívüli minőségű sapkák, melyeket Mann Co. Ellátmányládák kinyitásával lehet megszerezni, azonban minden játékosnak mindössze 1% esélye van ilyen minőségű sapkát találni az egyes ládákban. Ezek a fejfedők pontosan ugyanolyan szerepet töltenek be a játékban, mint a Normál minőségű sapkák, azzal a kivétellel, hogy a 31 rendkívüli részecskehatás valamelyikét birtokolják. Az, hogy egy adott sapka, milyen rendkívüli részecskehatással rendelkezik, csak a sapka megszerzésének pillanatában – azaz egy láda kinyitásakor – dől el véletlenszerű módon.

A sapkák pusztán kozmetikai szerepet töltenek be, kivéve azokat, melyek a Polycount Csomag részét képzik. Ezen sapkák különböző bónuszokat biztosítanak a viselője számára. Emellett a A Lovatlan Fejetlen Lovas Feje és a Saxton Hale-álarc használata védettséget biztosít a A Lovatlan Fejetlen Lovas Boo beszólása ellen.

Egyes sapkákat csak bizonyos ünnepnapok vagy események idején lehet viselni, vagyis ha éppen nincsen ünnep vagy esemény, akkor ezeket a sapkákat nem lehet látni a játékosokon, csak felszerelés képernyőn. Továbbá a Pirófölde tárgyakat kizárólag csak az adott játékos, illetve azon játékosok láthatják, akik a Pirólátás megtekintésére alkalmas tárgyak hordanak maguknál vagy pirólátással rendelkeznek nézőmódban.

Egy 2013. január 10-én közzétett blogbejegyzésből kiderült, hogy a Mesterlövész kontra Kém Frissítés során bemutatott első kilenc sapkát 2013. január 24. után visszavonják a játékból, azaz barkácsolással, a tárgytalálási rendszeren keresztül, Mann Co. Ellátmányládák kinyitásával (kizárólag Rendkívüli minőségben nem lehet kibontani) és a Mann Co. Áruházban sem lehet többé megszerezni ezeket a fejfedőket. A bejegyzés szerint az egyetlen lehetőség a forgalomból kivont sapkák megkaparintására, olyan meglévő Mann Co. Ellátmányládák kinyitása, melyek tartalma között megtalálhatók az érintett sapkák.

Sapkák listája

Barkácsolás

Részletek a következő szócikkben: Barkácsolás
Lásd a sapka tervrajzokat a barkácsolás szócikkben.

Festett variációk

Részletek a következő szócikkekben: Festék, Festhető tárgyak listája

Frissítési előzmények

Lásd még: Tárgy kronológia
Egy magazin utánzata a Kalapos Emberrel a címlapon, mely a Mesterlövész kontra Kém Frissítés után jelent meg a TF2 Hivatalos Weboldalon, ezzel bejelentve a frissítéshez bónuszként hozzáadott sapkákat.
2009. Május 21-i Javítás (Mesterlövész kontra Kém Frissítés)

2009. Augusztus 13-i Javítás (Osztálytalan frissítés)

2009. Szeptember 2-i Javítás

2009. Október 29-i Javítás (Haunted Halloween Special)

2009. November 2-i Javítás

2009. December 17-i Javítás (HÁBORÚ Frissítés)

2010. Január 27-i Javítás

2010. Március 18-i Javítás (Első Közösségi Hozzájárulás Frissítés)

2010. Április 15-i Javítás

2010. Május 20-i Javítás (Második Közösségi Hozzájárulás Frissítés)

2010. Július 19-i Javítás

2010. Augusztus 25-i Javítás

2010. Szeptember 30-i Javítás (Mann-Conomy Frissítés)

2010. Október 27-i Javítás (Scream Frortress Frissítés)

2010. November 3-i Javítás

2010. December 7-i Javítás

2010. December 13-i Javítás

Kulisszák mögött

Lásd még

Hivatkozások

  1. "The Mac Update!", Teamfortress.com, 2010. 06. 10
  2. "History", Teamfortress.com, ahogyan az 2012. 02. 13-án volt látható

Külső hivatkozások