Kriittiset osumat

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search
Engineer feeling a critical.

Kriittiset osumat tai "Kritit" ovat hyökkäyksiä, jotka tekevät ylimääräistä vahinkoa ja huomiota herättävää ääntä ammuttaessa ja osuessaan. Kun osut pelaajaan, sanat "Kriittinen osuma!" ilmestyvät kohteen päälle vihrein kirjaimin ja kuuluu "DING!". Kriittiset osumat lähitaisteluaseilla näkyvät ainutlaatuisina lyönti-animaatioina ( esimerkiksi pullolla pään yli lyötynä). Räjähteissä (kuten raketit tai tahmapommit) loistavat ja hehkuvat joukkueen värin värisinä ja luodit jättävät joukkuueen väriset vanat. Omat kriittiset räjähteet eivät tee itseen kriittistä vahinkoa, vaikka kriittisen osuman ääni kuuluukin.

Kriittiset osumat tekevät tyypillisesti 300% aseen perusvahingosta, eivätkä siihen vaikuta ampumamatkan pituus eikä satunnaisvahingon vaikutus, jotka vaikuttavat normaaleihin osumiin. Kriittisten räjähteiden teho kärsii kylläkin räjähdyksissä, jotka eivät osu pelaajaan suoraan.

Kun pelaaja kuolee kriittiseen osumaan, pelaaja kiljaisee lujaa kuollessaan erilailla, kuin tavallisista kuolemista.

Kriittisten osumien todenäköisyys

Katso myös: Vahinko
Kriittiset osumat vahinkoon nähden.

Tavallisilla aseilla on 2% perusmahdollisuus tehdä Kriittinen osuma, kun taas lyöntiaseilla todennäköisyys on 15%.[1] Mahdollinen lisäys todennäköisyyteen tulee pelaajan tekemästä vahingosta viimeisen 20 sekunnin aikana, mikä vaihtelee 0% lisäyksestä 0 tehdyllä vahinkopisteellä 10% todennäköisyyden kasvuun 800 tehdyllä vahinkopisteellä.[1] Esimerkiksi tekemällä 200 vahinkopistettä 20 sekunnin sisällä, lisäys kriittisen osuman todennäköisyyteen kasvaa 2.5%.

Niiden aseiden lisäksi, joissa kriittinen osuma tulee satunnaisesti, muiden aseiden mahdollisuus saada kriittinen osuma määräytyy aseen tyypin mukaan. Kertatulta ampuvien aseiden, kuten esimerkiksi haulikon, revolverin tai raketinheitimen kohdalla peli katsoo jokaisen ammuksen kohdalla tuleeko osumasta kriittinen. Täten jokaisella haluikon ammuksella on 2% mahdollisuus olla kriittinen, edellyttäen ettei aikaisempaa vahinkoa ole tehty. Sarjatuliaseilla, joihin sisältyy Konekivääri, Neulapyssy ja Liekinheitin kuitenkin peli katsoo jokaisen sekunnin aikana uudestaan tuleeko osumasta kriittinen. Tälläisillä aseilla ammuksen ollessa kriittinen myös seuraavan kahden sekunnin aikana ammutut ammukset ovat kriittisiä.

Erityistapaukset

Engineer pitää kädessään Rintamaoikeutta ja hänellä on kosto-Krittejä
 • Oletuksena Veitsi ja Ikuinen palkkiosi tekekvät Kriittisen hyökkäyksen vain selkäänpuukotuksessa sekä myös Kriittisen tehostuksen aikana (nöyryytys, vallattu lippu tai Kritzkriegin alaisena)
 • Selkäänpuukottaessaan veitsi tekee vahinkoa 6x vihollisen elämäpisteiden määrän, mutta kun veitsellä tekee Kriittisen hyökkäyksen muista em. syistä, niin se tkee vahinkoa 120 pistettä.
 • Tarkkuuskiväärillä, Suurlähettiläällä sekä Metsämiehellä ei ole tiettyä todennäköisyyttä tehdä Kriittistä hyökkäystä, vaan ne tekevät sen automaattisesti osuttuaan onnistuneesti päähän. Tarkkuuskivääri voi tehdä pääosumia ainoastaan kiikarin läpi tähdättynä ja Suurlähettiläs täydessä tarkkuudessaan. Kaikki nämä voivat kuitenkin tehdä Kriittisen hyökkäyksen Kritzkriegin vaikutuksen alaisena.
 • Sammutuskirves tekee Kriittisen hyökkäyksen vain vastustajan ollessa tulessa. Muuten se tekee vain puolet tavallisesta vahingosta. Se voi joskus tehdä Kriittisen iskun animaation, mutta tekee vahinkoa vain puolet, jos vihollinen ei ole tulessa. Kun ase tekee Kriittisen iskun muista syistä, nähdään Kriittisen iskun animaatio, mutta kirves tekee vain puolet vahingosta.
 • Jälkipoltin tekee varman Kriittisen hyökkäyksen osuessaan vihollisen selkään.
 • K.G.B.:n todennäköisyys tehdä kriittinen hyökkäys on sama kuin muillakin lyöntiaseilla, mutta tappaessasi näillä jonkun, saat 5 sekunnin ajan pelkkiä Kriittisiä osumia kaikilla Heavy:n aseilla.
 • Kaulankatkojalla ei ole mitään mahdollisuutta saada satunnasta Kriittistä osumaa, vaikka se voi tehdä Kriittisen hyökkäyksen Kritzkriegin alaisena, nöyryytyksen aikana ja täydestä vauhdista Rynnäkkökilvellä juosten lyötynä. Rynnäkkökilpi antaa varmoja Kriittisiä osumia täydestä vauhdista myös aseille kuten Pullo, Kipujuna, Skottilainen saksenterä sekä Ratsuttoman Päättömän Ratsumiehen Päänviejä.
 • Nestekarate ja Hullu maito voivat tehdä Kriittisen hyökkäyksen, vaikka tämä on vain ulkoinen effekti.
 • Jotkut esineet eivät toimi kuten tavalliset aseet, eivätkä tee Kriittistä hyökkäystä missään tapauksessa kuten Naps! Atomi-isku, Krittikola, Voileipä, Rakennus PDA, Naamiointiväline, Selkäsuoja, Näkymättömyyskello, Viitta ja tikari, Kuolemankello, Tyhjentäjä ja Kaukopaimen. Tuuletukset eivät myöskään tee Kriittistä hyökkäystä, paitsi jos pelaaja on Nestekaratessa, jolloin hyökkäys on Mini-Kriittinen
 • Keskipitkille matkoille ja kauemmas Valopistooli tekee Kriittisen hyökkäyksen jos pelaaja on jo valmiiksi tulessa.
 • Rintamaoikeus ei tee satunnaisia Kriittisiä hyökkäyksiä. Sen sijaan se saa Kriittisiä hyökkäyksiä (2 joka taposta ja 1 joka avustuksesta), jotka Insinöörin Vartiotykki tekee tuhoutumiseensa asti.
 • Karjapaimen tekee Kriittisen hyökkäyksen, vain tehdessään onnistuneen Kolmoislyönnin. Se ei tee Kriittisiä hyökkäyksiä satunnaisesti.
 • Tehdessäsi tuuletuksen, jolla voi tappaa Sotalipun tai Krittikolan alaisena tai, kun vihollinen on Nestekaratessa, tuloksena on Mini-Kriittinen tuuletustappo [1].
 • Kumpikaan Tunkki tai Etelän vieraanvaraisuus eivät tee satunnaisia Kriittisiä hyökkäyksi.
 • Bushwacka-veitsi tekee Kriittisen hyökkäyksen silloin, kuin normaalisti olisi tullut Mini-Kriittinen hyökkäys, vaikkapa vihollisen Tiedustelijaa vastaan, joka on juonut Krittikolan, Nestekaraten vaikutuksen alaista vihollista vastaan sekä, jos Sniper (Tarkka-ampuja) on omapuolulaisen Sotilas Sotalipun kantaman alueella. Se tekee myös satunnaisia Kriittisiä hyökkäyksiä.
 • Verenvuoto ei tee Kriittisiä hyökkäyksiä satunnaisesti, mutta Nestekaraten peitossa olevaan viholliseen se tekee Mini-Krittejä.

Kriittisen tehostuksen aika

Kriittisten tehostusten aika on aika jolloin pelaajien aseet tekevät varmasti Kriittistä vahinkoa, poikkeuksia lukuunottamatta. Tämän huomaa aseista, jotka hehkuvat joukkueen värisinä ja kipinöivät energiaa.

 • Nöyryytyksen aikana jokainen voittavan joukkuelaisen ampuma ammus on Kriittinen, mukaanlukien ruumisosumat Tarkkuuskivääristä ja Metsämiehestä.
 • Kaikki ammukset, jotka on ammuttu Kritzkriegin ylilatausksen aikana. Tämä vaikuttaa myös Tarkkuuskivääriin ja Metsämieheen.
 • 5 sekunnin Kriittisen tehostuksen aika tulee pelaajalle, joka saa ensimmäisen tapon Arena-tilassa.
 • Lipun (tarkasti sanoen salkun) valtaaminen Lipunkaappaus-pelimuodossa antaa vallanneelle joukkueelle 10 sekunnin Kriittisen tehostuksen ajan (jota peliserverin ylläpitäjä voi kylläkin muokata).
 • Kriittisen tehostuksen aika on ainoa tapa millä puukolla voi saada Kriittisen hyökkäyksen ilman selkäänpuukotusta. Kun se tekee niin, se tekee 120 vahinkopistettä (3 kertaa perus-vahinko, mutta vähemmän kuin normaali Kritti). Sammutuskirves näyttää Kriittisen lyönnin animaation, muttei tee ylimääräistä vahinkoa, jos kohde ei ole tulessa. Etelän vieraanvaraisuus, Tunkki ja Kaulankatkoja tekevät Krittejä normaalisti, mutteivat ilman Kriittisen tehostuksen aikaa.
 • Harvest kentän teemaversiossa Halloweenin aikana, kuolleet pelaajat tiputtavat satunnaisesti karkilla täytettyjä Halloween-kurpitsoja. Sellaisen poimittuaan pelaaja palkitaan Kriittisen tehostuksen ajalla 3-4 sekunniksi.

Ensiveri

 • Ensiveren Kritti aika saadaan, kun olet ensimmäinen, joka tappaa vihollisen Arena pelimuodossa.Ensiveren Kritti aika antaa sinulle pelkkiä Kriittisiä hyökkäyksiä 5 sekunnin ajaksi. Sinun aseesi ritisee elektronisessa effektissä aivan kuten saatuasi Kriittisen ajan K.G.B.llä tai Kritzkriegillä.
 • Spyin vahingoittaminen, jolla on Kuolemankello päällä tappaminen aktivoi myös ensiveren, jolloin saat Kriittisen ajan. Ensiveren Kriittinen aika lasketaan Ylilataukseksi mukaan Heavyn saavutuksen Heavy achievement "Supreme Soviet".

Mini-Kritit

Demo kusessa koppaa kranaatteja

Mini-Kritti lisää ylimääräiset 35% tehtyyn vahinkoon.

Tällä hetkellä on olemassa 8 mahdollista tapaa tehdä Mini-Kritti:

 • Heittää Nestekarate vihollisen päälle.
 • Lyödä puolessa välissä Rynnäkkökilven juoksua vihollista.
 • Ampua Valopistoolilla palavaa vihollista keski pitkältä matkalta tai lähempää.
 • Hyökätä vihollisen kimppuun oman Sotalipun alaisena.
 • Ampua räjähdyksen liikuttamaa vihollista Täysosumalla
 • Hyökkäämällä vihollisen Scouttiin, joka on Krittikolan vaikutuksen alaisena.
 • Pyron liekinheittimen kimmoittavat ammukset ovat aina Mini-Krittejä. (ei koske tahmapommeja)

Entisiä tapoja saada Mini-Krittejä:

 • Ennen sait Mini-Kritin ampuessasi vihollista päähän Suurlähettiläällä, nykyyään saat kuitenkin Kriittisen hyökkäyksen.
 • Pyron liekinheittimellä kimmotetut tahmapommit muuttuivat ennen Mini-Kriittisiksi.
 • Täysosuma teki ennen Mini-Kritin kaikkiin ilmassa oleviin kohteisiin. Enää se tekee niin ilmassa oleviin pelaajiin jotka ovat räjäytetty ilmaan.

Mini-Kriittisen tehostuksen aika

Mini-Kriittisen tehostuksen aika on tila, jossa kaikilla tehty vahinko on Mini-Kriittistä. Tällä hetkellä se on mahdollista vain Krittikolalla sekä aktivoidulla Sotalipulla. Kun Mini-Kriittinen tehostettu aika on päällä pelaajan aseet hehkuvat joko heikon keltaisena (jos pelaaja on joukkueessa RED) tai sinivihreinä (jos pelaaja on joukkueessa BLU) ja hänen jaloissaan pyörii samanvärisiä hiukkasia.

Kaikki vahingon aiheuttajat (mukaanlukien jälkipoltto ja Vartiotykit) tekevät Mini-Kriittistä vahinkoa vain jos pelaaja, joka tekee vahikoa on sillä hetkellä Mini-Kriittisen tehostuksen tilassa ammuksen osuessa. Jos pelaaja poistuu tehostuksen tilasta hänen aseensa ei tee enään Mini-Kriittistä vahinkoa. Esimerkiksi sotilas joka poistuu ammuttuaan raketin Mini-Kriittisen tehostuksen tilasta, niin hänen jo ammuttu rakettinsa ei tee Mini-Kriittistä vahinkoa. Päinvastoin, jos Pyro juoksee ja sytyttää muutaman pelaajan tuleen ja pakenee oman sotilaan lähelle, joka käyttää Sotalippua niin Pyron sytyttämien pelaajien jälkipoltto muuttuu Mini-Kriittiseksi. Vartiotykit tekevät Mini-Kriittistä vahinkoa vain kun Engineer on Mini-Kriittisen tehostuksen tilassa.

Liittyvät saavutukset

Leaderboard class scout.png Scout

Verikaste
Verikaste
Tee ensimmäinen tappo areenassa tai kilpailullisessa ottelussa.
Verikaste II
Verikaste II
Tapa 5 vihollista Verikasteen antamilla kriittisillä osumilla Areena-tilassa.

Leaderboard class soldier.png Soldier

Tappava tupla
Tappava tupla
Ammu kaksi ei-buustattua kriittistä rakettia peräjälkeen.
Triplatuhoa
Triplatuhoa
Tapa 3 vihollista yhdellä kriittisellä rakettiosumalla.

Leaderboard class pyro.png Pyro

Kuumakalle
Kuumakalle
Tapa Soldier kimmotetulla kriittisellä raketilla.


Leaderboard class demoman.png Demo

Miekkamies
Miekkamies
Tapa 5 pelaajaa Silmäterän kriittisellä iskulla.


Leaderboard class heavy.png Heavy

Teräsnyrkki
Teräsnyrkki
Tapa vihollinen kriittisellä nyrkiniskulla.
Voittamaton Vanja
Voittamaton Vanja
Selviydy kriittisen raketin suorasta osumasta.

Leaderboard class engineer.png Engineer

Koston arkkitehti
Koston arkkitehti
Käytä kriittistä kosto-osumaa vihollispelaajan, joka tuhosi vartiotykkisi.
Ei anteeksiantoa
Ei anteeksiantoa
Tapa 3 vihollista kriittisillä kosto-osumilla itse kuolematta.

Leaderboard class medic.png Medic

Kun hätä on suurin
Kun hätä on suurin
Käytä ylilatausta tiimikaveriisi alle sekunti ennen kriittisen räjähdyksen osumista häneen.


Trivia

 • Muut efektit eivät lisää haavoittuvuutta Mini-Kritin vaikutuksen alaisena. Esimerkiksi jos Scout käyttää Krittikolan Nestejaratessa ollessaan, hän ottaa edelleen vain 35% enemmän vahinkoa.
 • Lisäksi useampi kriittisiä osumia aiheuttava efekti ei nosta pelaajan vahingontekoa. Esimerkiksi jos Heavy tappaa jonkun Kritzkriegin vaikutuksen alaisena ja saa siitä First Bloodin, se ei nosta vahingon määrää.

References