Kritikus találatok

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search
Nincs annyi krit a világon, ami engem megölne!
A Scout
Egy engineert kritikus találat ér

Kritikus találatok vagy "Kritek" olyan találatok, amelyek több sebzést okoznak és jellegzetes hangjuk van mind a kilövés pillanatában, mind amikor találatot érnek. Amikor kritikus találatot viszel be valakinek, a "Critical hit!!!" felirat jelenik meg a célpont feje fölött zöld színben (lásd a képen), amelyet egy hangos "ding" kísér. A közelharci fegyverek kritikus találatainak általában van egy egyedi animációja (mint például a Üveg-nél a fej fölött lengetés). A kritikus robbanó lövedékek (mint például a rakéták vagy a tapadó bombák) a csapat színében fénylenek, izzanak és szikráznak, a töltényeknek pedig a csapat színének megfelelő nyomvonala van. A kritikus robbanóanyagok nem okoznak kritikus sebzést annak, aki kilőtte őket, de a hang effektet olyankor is hallani lehet.

A kritikus találatok jellemzően az adott fegyver alapsebzésének 300%-ával sebeznek, és a sebzés független a célpont távolságától és nem érvényes rá a véletlenszerű sebzés sem, amely a normál lövésekre jellemző, bár a robbanó lövedékek kritjeire továbbra is hatással van a detonáció hatótávolsága okozta sebzéscsökkenés.

Amikor egy játékost kritikus találattal ölnek meg, az osztályra hangosan ordít egyet, ez különbözik a közönséges halálétól (kivéve ha a osztálykritikus robbanóanyag által halt meg) és a halálikont ilyenkor pirosas fény veszi körül.

Kritikus találati esélyek

Lásd még: Sebzés
Kritikus találati esély a sebzés alapján.

A normál fegyvereknek alapvetően 2% esélye van arra, hogy kritet adjon, míg a közelharci fegyvereknek 15%.[1] További bónusz százalékok adódnak hozzá a sebzéshez a játékos által az utolsó 20 másodpercben adott sebzést alapul véve, amelyek 0%-tól (0 sebzésnél) egészen 10%-ig (800 sebzésnél) terjednek.[1] Tehát például ha a játékos a legutóbbi 20 másodpercen belül 200 sebzést okozott, az alaphoz 2.5%-nyi extra esély adódik hozzá.

Azok közül a fegyverek közül, amelyek véletlenszerűen adnak kritet, a kritikus találati esély különbözőképp érvényesül a fegyver típusától függően. Az egyenként lövő fegyverek, mint például, a Shotgunok, a Revolver és a Rocket Launcher, esély van minden egyes lövés esetén kritikusságra. Így a Shotgunnal való minden egyes lövésnél 2% esély lesz arra, hogy egy kritikus sörétzáport indítsunk (feltételezve, hogy előtte sebzést nem okoztunk, mivel abban az esetben nagyobb az esély). A gyorstüzelő fegyverek viszont, amelyek közé a Minigun, a Syringe Gun és a Flamethrower tartozik, másodpercenként egyszer sorsol a játék arról hogy kritikus lövést kapjon-e a játékos (Kritre az esély itt is 2%, feltéve hogy a játékos az elmúlt 20 másodpercben nem okozott sebzést). Az ezekhez hasonló fegyverekkel egy sikeres kritikus találat azt eredményezi, hogy a következő két másodpercen keresztül minden lövés kritikus lesz.


Első ölés

 • A First Blood Crit buffot akkor kapod meg, ha te vagy az első aki meg öl egy ellenséges játékost az Arénában. Ameddig aktív a First Blood Crit buff, az összes lövésed kritikus lesz 5 másodpercen át. A fegyveredet elektromos szikra effekt fogja körülvenni, épp mint a K.G.B., a Kritzkrieg, és a körvégi kritikus túltöltés esetén.
 • Egy aktivált Dead Ringert használó Spy sebzése is megadja a támadónak a First Blood Crit buffot, annak ellenére, hogy a Spy valójában túlélhette a támadást.

Mini-Kritek

Mini-Krit érte Demoman

Mini-Kritek 35% extra sérülést adnak a fegyver alap sebzéséhez. (Pontosabban biztosítják, hogy a fegyver legalább az alapsebzés 135%-át okozza) Hasonlóan az átlagos Kritikus találatokhoz, itt sem érvényes a távolság általi- és a véletlenszerű sebzéscsökkenés, de a Kritekkel ellentétben, a sebzés növekedhet véletlenszerűen. A Teljes-Kritek felülírják a Mini-Kriteket, egyszerre a kettő nem érvényesülhet. A Teljes-Kritekhez hasonlóan a Mini-Kriteknek is a halálikon körül piros fénylés látszik.

Jelenleg tíz mód van arra, hogy Mini-Kriteket érjünk el:

 • Megtámadni egy Jarateval beterített ellenfelet.
 • Közelharci csapással sebzést okozni a Chargin' Targe rohamának félútján.
 • Eltalálni egy égő ellenséget a Jelzőpisztollyal közepes távolságból vagy annál közelebbről.
 • Megtámadni egy ellenséget, mialatt egy csapattárs Soldier Buff Bannerének hatása alatt vagyunk.
 • Eltalálni egy levegőben lévő ellenséget, akit előzőleg egy Direct Hit okozta robbanással a levegőbe röpítettek.
 • Megtámadni egy ellenséget Scouttal miközben a Crit-a-Cola hatása alatt állsz.
 • Megtámadni egy ellenséges Scoutot aki a Crit-a-Cola hatása alatt áll.
 • Visszafújni a Pyro léglöketével egy lövedéket (kivéve a ragadóbombát), a visszafújt lövedékek mindig Mini-Krit sebzést adnak.
 • Megtámadni egy ellenséget Heavyként miközben a Buffalo Steak Sandvich hatása alatt állsz.
 • Megtámadni egy ellenséges Heavyt aki a Buffalo Steak Sandvich hatása alatt áll.

Korábbi módok Mini-Krit elérésére:

 • Korábban, az Ambassador fejlövéskor Mini-Kritet adott. Ez most már teljes Kritnek számít.
 • Korábban a Pyro léglökete a visszafújt ellenséges tapadó bombákat Mini-Kritessé alakította. Ez ma már nem lehetséges.
 • A Direct Hit korábban Mini-Krites sérülést okozott bármely levegőben lévő célpontnak. Ma már csak azok a levegőben lévő ellenfelek kapnak Mini-Krites sérülést találatkor, akik valamilyen robbanás következtében kerültek levegőbe.

Mini-Krit túltöltés

Egy Mini-Krit túltöltés az az állapot, amikor minden okozott sebzés Mini-Krit sebzéssé módosul. Ez jelenleg úgy érhető el, ha a Crit-a-Cola, egy aktív Buff Banner vagy a Buffalo Steak Sandvich hatása alatt van a játékos. Amíg Mini-Krit túltöltött állapotban van egy játékos, a kézben lévő fegyverét egy halványsárga (ha a piros csapatban van) vagy egy kékeszöld (ha a kék csapatban van) fény veszi körül, és ugyanilyen színű örvénylő elektromos szikra effekt veszi körül a lábait is.

Minden, ami sebzést okozhat (beleértve az utólagos égést és a Sentry Gunokat), csak akkor sebez Mini-Kritként, ha a sebzést okozó játékos túl van töltve. Más szóval, ha a játékos elveszti a túltöltést (akármilyen oknál fogva) miután kilőtt egy robbanó lövedéket, és amíg a lövedék még a levegőben van, akkor maga a lövedék is elveszti a Mini-Krites állapotát. Ezzel szemben, miután egy Pyro felgyújt pár ellenfelet, és a Pyro Mini-Krit túltöltés állapotba kerül, minden utólagos égés sebzését Mini-Kritessé változtatja. A Sentry Gunok csak akkor sebeznek Mini-Krittel, ha a hozzá tartozó Engineer Mini-Krittel túl van töltve.

Kapcsolódó teljesítenivalók

Leaderboard class scout.png Felderítő

Első vér
Első vér
Te ölj meg valakit legelőször egy Aréna meccsen.
Első vér, 2. rész
Első vér, 2. rész
Ölj meg öt ellenséget az Első Vér kritikus bónusszal.

Leaderboard class soldier.png Katona

A krit az szívás.
A krit az szívás.
Lőj ki két nem buffok által szerzett krit rakétát egymás után.
Háromoldalú kár
Háromoldalú kár
Ölj meg 3 ellenfelet egyetlen krit rakétával.

Leaderboard class pyro.png Piró

Visszapassz
Visszapassz
Ölj meg egy Katonát egy visszafújt kritikus rakétával.


Leaderboard class demoman.png Robbantós

Nem kell annyira felvágni
Nem kell annyira felvágni
Az Egyetlen kritikus vágásával ölj meg 5 ellenséges játékost.


Leaderboard class heavy.png Gépágyús

Kommunista csapásmérő erő
Kommunista csapásmérő erő
Ölj meg egy ellenséget egy kritikus ütéssel.
Fafej
Fafej
Éljd túl egy kritukus rakéta közvetlen találatát.

Leaderboard class engineer.png Mérnök

Fémbosszú
Fémbosszú
Öld meg bosszú-krittel azt a játékost, aki elpusztította az őrtornyod.
Haragtartó
Haragtartó
Ölj meg három ellenséget bosszú kritikus találattal meghalás nélkül.

Leaderboard class medic.png Szanitéc

Priorizálás
Priorizálás
Aktiválj egy csapattárson ÜberTöltést, kevesebb mint egy másodperccel azelőtt, hogy eltalálná egy kritikus robbanás.


Források