Doodse Gelijkenis

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search
By the time your adversary races towards your 'body' to frisk you for cash and pull gold fillings out of your mouth, you'll already be behind him, poised for the killing blow.
— Dead Ringer publicity blurb

De Doodse Gelijkenis is een verdienbaar PDA voorwerp voor de Spy klasse. Het is een gouden zakhorloge met een kolibrie er in gegraveerd.

Dit wapen zijn centrale attribuut is de eigenaar te verhullen voor 6.5 seconden bij een beschadiging, wat een vals lichaam achterlaat om vijanden af te leiden en te misleiden. Om het te gebruiken moet de Spy het horloge vasthouden alvorens hij schade tot zich neemt. De verhulling vindt direct plaats en kan valse doodsberichten, overheersingen, wraakacties en zelfs prestaties weergeven. Hoofden worden ook aan de Ooglander toegevoegd na een valse dood. Wanneer het geactiveerd wordt in een Arena speltype voordat er een andere speler doodgaat, geeft het de aanvaller de Eerste Bloed versterking. Het activeren van de valse dood tegen een Spy tijdens een duel zal geen punten tellen voor je duelscore. Als de speler vermomd is als een vriendelijke klasse, dan valt bij activatie het lichaam van de klasse als wie hij vermomd was.

Gedurende de verhulling blokkeert de Doodse Gelijkenis 90% van de inkomende schade vanaf het moment van activering. Dit stelt de speler in staat om volledig geladen hoofdschoten van Snipers of rugsteken van vijandelijke Spies te overleven, zolang de gebruiker maar genoeg gezondheidspunten heeft voordat de aanval gemaakt werd. Aangezien rugsteken een basisschade hebben van 6x het huidige leven van de vijand en de initiële treffer die de Doodse Gelijkenis activeert 10% schade doet, doen rugsteken maar 6/10 schade van de Spy zijn huidige gezondheidspunten. Daarnaast voorkomt het horloge dat de verhulling gaat knipperen als de Spy tegen een vijand aanloopt of schade absorbeert.

De Doodse Gelijkenis onthult zichzelf met een zeer uniek geluid. Het onthulgeluid is vrij luid van dichtbij, maar ebt snel weg naarmate de afstand groter wordt (dit kan worden "gerepareerd" met de Sahaarse Spy set). Zijn verhulmeter vermindert erg snel en kan niet worden gebruikt totdat het weer volledig hersteld is: het verschijnen uit de verhulling van dit wapen zal altijd zorgen voor een vermindering in de verhulmeter van 60% van zijn meter. Zoals de standaard Ontzichtbaarheidshorloge, herlaadgebieden, Dispensers, opgepakte wapens en munitie kunnen ook de verhulmeter helpen herladen. Een grote munitiekit en een medium munitiekit zullen 35% herstellen en een kleine munitiekit 25%. Als een Spy verhult voor meer dan 6.5 seconden met het gebruik van de Doodse Gelijkenis, door het verzamelen van munitie of andere bronnen die helpen met het verlengen, zal het voorwerp converteren naar een standaard verhulling, waarbij het de 90% schadeweerstand verliest en de vehulling zal knipperen als de Spy tegen een vijand aanloopt of beschadigd wordt.

Het activeren van de Doodse Gelijkenis terwijl je al in brand staat zal het vuur doven. De speler zal echter voorzichtig moeten doen, aangezien ze wel opnieuw in brand kunnen worden gestoken gedurende de verhulling. Als een Pyro je in brand steekt verhul jezelf dan niet direct, probeer eerst te ontsnappen. De Doodse Gelijkenis zal activeren zelfs als de Spy ervoor doordrenkt was met Jarate (de vermeerderde schade echter van de Jarate geldt nog steeds), maar zal geen effect hebben als de Spy geraakt wordt door de Jarate nadat hij zich al verhuld heeft. De Stammenmans Shiv, Zuiderse Gastvriendelijkheid, of Boston Beuker kunnen zorgen voorbloeding wat ervoor zal zorgen dat de Spy bloed zal verliezen zelfs als hij verhuld was, waardoor het dus mogelijk is om gezien te worden door vijanden met scherpe ogen.

Function times

Functietijden
Effect 90% damage reduction
Maximale onzichtbaarheidsduur 6.5 s
Duur van het ontzichtbaar worden Instant
Duur van het zichtbaar worden
Player:
2.2 s
World:
1.8 s
Herlaadtijd 16 s
Activeringstijd Instant
Waarden zijn bij benadering en bepaald door gemeenschapstesten.

Demonstratie

Als ontwerpingrediënt

Doodse Gelijkenis Jachtman Stammenmannenshiv
Item icon Dead Ringer.png + Item icon Huntsman.png = Item icon Tribalman's Shiv.png


Doodse Gelijkenis Herwonnen Metaal L'Étranger
Item icon Dead Ringer.png + Item icon Reclaimed Metal.png = Item icon L'Etranger.png

Gerelateerde prestaties

Leaderboard class pyro.png Pyro

Spontane ontbranding
Spontane ontbranding
Steek 10 verhulde Spy's in de brand.

Leaderboard class demoman.png Demoman

McHakblok
McHakblok
Onthoofd een verhulde Spy.

Leaderboard class heavy.png Heavy

Spionistisch materialisme
Spionistisch materialisme
Dood of help 10 verhulde Spy's te doden.

Leaderboard class engineer.png Engineer

Zoekmachine
Zoekmachine
Dood 3 vermomde Spy's met een sentrygun die door jouw Wrangler wordt bestuurd.

Leaderboard class sniper.png Sniper

Dekseltje eraf
Dekseltje eraf
Gebruik Jarate om een verhulde Spy uit zijn verhulling te toveren.
Onzichtbaar schot
Onzichtbaar schot
Dood een volledig onzichtbare Spy met één schot.

Leaderboard class spy.png Spy

Brandgevaar
Brandgevaar
Overleef 30 seconden nadat je tijdens je verhulling in de brand bent gestoken.


Het is maar schijn
Het is maar schijn
Dood een vijand die er in de laatste 20 seconden voor heeft gezorgd dat je nepdood was.
Spionnenonderonsje
Spionnenonderonsje
Verhul jezelf en loop tegen een vijandelijke verhulde Spy op.

Updateverleden

22 mei 2009-patch

 • Repareerde dat de neppe dood van de Spy niet vertoont werd op de killfeed.

26 mei 2009-patch

 • De Doodse Gelijkenis verbruikt nu zijn volledige verhulmeter, ook als de Spy eerder zichzelf onthult.

29 mei 2009-patch

 • Repareerde dat Spies niet gedood werden door op een vijandelijke teleporteruitgang te staan met de Doodse Gelijkenis actief.

8 juni 2009-patch

 • De Doodse Gelijkenis kan nu worden geactiveerd terwijl de vlag gedragen word.

23 juni 2009-patch

 • De Doodse Gelijkenis zijn verhulmeter consumeersnelheid is iets verminderd, wat het een ongeveer een extra seconde verhulling geeft bij een volle meter.
 • Uit de verhulling van de Doodse Gelijkenis komen ontneemt nu tot wel 40% van de verhulmeter inplaats van 100%. Dit gebeurd alleen als de meter minimaal 60% vol is.
 • De Doodse gelijkenis zijn verhulmeter kan worden bijgevuld door middel van munitiebronnen.
 • De "extra" verhulkrachten van het wapen (schadevermindering en geen knipperen) worden niet verlengt door het pakken van munitie.
 • Aangevallen worden terwijl je een bespotting uitvoerd met het wapen activeerd niet langer meer de verhulling, maar inplaats daarvan behoud het de schadevermindering voor de duratie van de taunt.

14 juli 2009-patch

 • De herlaadtijd voor de Doodse Gelijkenis is verkort van 18.5 seconden naar 16.5 seconden.

6 januari 2010-patch

 • De Doodse Gelijkenis reduceert de verhulling nu naar 40% wanneer je vroeg jezelf onthult.
 • Maakte een 35% limiet op de hoeveelhied verhulling die verkregen kan worden van munitiepakketten.
 • Heeft nu een stiller onthulgeluid.

13 januari 2010-patch

 • Neppe doden kunnen nu zelfgemaakte doodsanimaties laten zien zoals een normale dood (onthoofding, Sniperschot, rugsteek, etc).
 • Neppe dood door explosieve schade heeft nu een kans om te exploderen in stukjes, zoals dat ook het geval zou zijn bij een normale explosieve dood.
 • Lichamen van een neppe dood gebruiken nu het correcte draagbare gedrag (hoeden blijven op het hoofd, of vallen eraf).
 • De wapens die vallen bij een neppe dood hebben nu de juiste fysieke wetten en collisie voor hun type.
 • Repareerde dat Spies die hun dood in scène zetten terwijl zij vermomd waren als vijandelijke Spy een nep lichaam liet vallen die een masker draagt.
 • Repareerde een aantal natuurkundige krachtproblemen op lichamen gemaakt door de valse doden.

Bugs

 • Het herladen van de Revolver of het gebruiken van de Sapper terwijl je de Doodse Gelijkenis vasthoudt zal ervoor zorgen dat de Spy drie armen heeft.
 • Als de Spy enige soort schade (met uitzondering van bespottingen die de vijand verdoven zoals de Geweerslinger) terwijl je bespot met de Doodse Gelijkenis actief, zal de Spy niet zijn dood in scéne zetten en wordt er een nep horloge gemaakt. Op het scherm van de speler kan de Spy gezien worden met de Doodse Gelijkenis in zijn hand, maar hij kan nog steeds zijn wapens gebruiken. Hoewel alleen de eerste treffer minder schade zal toedoen. Elke treffer hierna zal de volledige schade doen. De speler kan opnieuw op de rechtermuisknop drukken om de daadwerkelijke Doodse Gelijkenis te activeren.
 • Spies die hun dood in scène zetten na geraakt te worden door een slagwapen zullen de normale doodsschreeuw uitvoeren inplaats van de de slagaanvalschreeuw.
 • Op sommige communitieservers zal er, als er een autobalance uitgevoerd wordt,het activeren van het wapen resulteren in het autobalanceren. In sommige gevallen leidt het activeren van de Doodse Gelijkenis in een directe respawn.
 • Als een Spy vermomd is als een vijand en de Doodse Gelijkenis in zijn hand heeft en explosieve schade toegedaan krijgt, zullen de stukken weergegeven worden als de klasse waarnaar vermomd was maar dan in de teamkleur van de Spy (bijvoorbeeld als een Rode Spy vermomd als Blauwe Soldier doodgaat, dan zullen de brokstukken de Rode teamkleur weergeven van een Soldier).

Trivia

 • Hoewel het mogelijk is het wapen te gebruiken om tijdelijk een treintreffer te overleven, zal de trein de Spy nog een keer raken tenzij hij snel uit de weg gaat.
  • Dit klopt ook voor elke andere natuurlijke dood, zoals verdrinken.
 • Wanneer ping en netwerktransmissies geen probleem zijn, kan een Spy de Doodse Gelijkenis activeren en beschermd worden binnen minder dan 1/100ste van een seconde. In het gemiddelde online spel is dit gemiddelde groter, maar de tijden dienen om te laten zien dat het wapen gemaakt is voor geen activatievertraging.
 • Dead Ringer (Engelse naam voor het voorwerp) is een gezegde die gebruikt word om iets of iemand te omschrijven die op zoek is naar iets of iemand die identiek is aan diegene (bijvoorbeeld: "He's a Dead Ringer for that BLU Spy we shot earlier!").
 • De mogelijkheid om een dood in scéne te zetten was aanwezig in Team Fortress Classic, en de functie van dat wapen is waarschijnlijk de inspiratie geweest hiervoor. Hoewel in Team Fortress Classic was het in scéne zetten van je dood gelimiteerd aan het stilstaan en hopen dat je vijand je voorbij zou lopen in tegenstelling tot ontzichtbaar worden.

Notities

 • In scène gezette doden:
  • Laten een wapen vallen die munitie geeft aan iedereen die het probeert op te rapen.
  • Worden geteld als assistent-kills door Sentry Guns en contributeren daarom dus niet wraak-voltreffers voor de Grensgerechtigheid.
  • Activeerd de 5 seconden voltrefferversterking voor de Moordende Handschoenen van het Boksen.
  • Activeerd de 75 gezondheidsversterking voor de Krachtkrik.
  • Een "VISMOORD!" bericht weergeven van moorden gedaan door de Heilige Makreel.
  • Het triggeren van de "gelijk vermommen als je slachtoffer" effect van de Your Eternal Reward.
  • Het maken van een (dingaling) geluid wanneer dit is ingesteld in de Multiplayer opties.
  • Het verhogen van de score van je Duel tegenstander.
  • Het verlagen van je team's spelerteller in de Arena, dit maakt het duidelijk dat je niet echt dood bent.
  • Een klein gezondheidspakketje laten vallen voor de Zuurstok.

Gallerij

Zie ook