Apulaite

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search


The Engineer with a fully upgraded Dispenser
Need a dispenser here!
Scout Engineerin työtä ohjaamassa

Apulaite (eng. Dispenser , koko nimi Dispense-O-Matic 9000 Provisions Dispenser) on Engineerin valmistama rakennus, saatavilla Engineerin Rakennustyökalusta. Tiimivärjätty laite on rakennettu huoltoaseman pumpusta, sisältäen erilaisia varusteita ja kuvaputken, joka toimii mittarina.

Kun Apulaite on toiminnassa, se välittää loputtomasti terveyttä ja ammuksia kaikille lähellä oleville tiimipelaajille, sen lisäksi tuottaen ja välittäen rajallisen mutta uudistuvan määrän metallia saman tiimin Engineerien käyttöön. Apulaite myös palauttaa verhoutumista Spyille, riippuen Apulaitteen tasosta. Apulaite voi parantaa ja välitää ammuksia monelle pelaajalle yhtä aikaa, helpottaen Medicin työtaakkaa sekä vähentäen ammuspakkauksien tarvetta, joka taas auttaa Engineeriä saamaan enemmän metallia rakentaakseen ja päivittääkseen laitteita. Apulaitteet ovat puolustuskyvyttömiä ja vaativat huomattavaa vaivaa saadakseen Apulaitteen täyteen tehoonsa. Jos kuitenkin tiimi saa puolustettua Apulaitteita kiitettävästi, he muodostavat tukilinjan, auttaen alueiden hallinnassa.

Käytännöllisyys

Apulaite voi osottautua korvaamattomaksi tueksi joukkueelle, kun sitä käytetään tehokkaasti. Tulessa olevat tiimitoverit voivat sammuttaa itsensä oleskemalla Apulaitteen lähellä. Sen lisäksi, että Apulaite on paikalla vaihtoehtoisena terveydenlähteenä, Apulaitteet menettelevät myös siirrettävinä ammuslähteinä. Ne tarjoavat lisää metallia muille tiimin Engineereille. Apulaitteet vetävät myös puoleensa tiimitovereita alueelle, mikä voi auttaa tulevissa hyökkäyksissä, erityisesti jos joukkue on hajautunut. Kuitenkin, tämä voi myös koitua ryhmän kohtaloksi, sillä he ovat helppo kohde rakettien 'splash' -vahingolle sekä kranaateille. Apulaite ei luovuta uusia aseita, jos pelaaja on muuttanut varustelastiaan.

Apulaitteen valmistus maksaa 100 Metallia, tason 2 päivitykseen tarvitaan 200 metallia ja toiset 200 tasolle 3. Jokainen päivitys lisää Apulaitteen terveyttä, sekä terveyden, ammuksien ja metallituotannon nopeutta. Rakenneillaan olevan Apulaitteen terveyspisteet lisääntyvät vähitellen, saavuttaen 150 sen valmistuessa. Äskettäin rakennettu Apulaite sisältää 25 metallia ja sen jälkeen tuottaa 40 metallia 5 sekunnin välein tasolla 1. Apulaite voi pitää sisällään maksimissaan 400 pistettä metallia, jonka määrän voi nähdä Apulaitteen edessä olevasta mittarista. Apulaite voidaan manuaalisesti kääntää toiseen suuntaan ennen kuin se rakennetaan: suunnitelma on käännettävä käyttäen vaihtoehtoista hyökkäysnäppäintä (oletusnäppäin: MOUSE2) jonka seurauksena piirrustukset pyörivät 90 astetta vastapäivään. Apulaitteen tuhoutuessa se jättää jälkeensä 50 metallia (5 metallinpalaa, 10 metallia per osa), kaikkien pelaajien otettavissa joko metalliksi tai ammuksiksi.

'Mann vs Machine' -pelimuodossa Apulaitteet voidaan päivittää Päivitysasemalla lisätäkseen niiden kestävyyttä sekä terveyden ja ammuksien levityspituutta. Käyttämällä 'Rakennuspäivitys' -varauksen päivitää kaikki Engineerin rakennukset tasolle 3 välittömästi.

Esittely

Tasot

TF2DISLVL1.png
TF2DISLVL2.png
TF2DISLVL3.png
Taso Terveys Hinta Generointi
Terveys Ammukset Metalli Verhoutuminen
1

Lvl1dispenser.png

150 100 Metallia 10 / sek 20% / sek 40 / 5 sek 5% / sek (hitaampi kulutus jos verhoutunut)
2

Lvl2dispenser.png

180 300 Metallia 15 / sek 30% / sek 50 / 5 sek 10% / sek (ei kulutusta jos verhoutunut)
3

Lvl3dispenser.png

216 500 Metallia 20 / sek 40% / sek 60 / 5 sek 15% / sek (hidas elpyminen jos verhoutunut)


Liittyvät saavutukset

Leaderboard class pyro.png Pyro

Tuhopolttaja
Tuhopolttaja
Tuhoa 50 Engineer-rakennelmaa.

Leaderboard class demoman.png Demo

Tahmapommin tehokäyttö
Tahmapommin tehokäyttö
Räjäytä Engineeri, hänen vartiotykkinsä ja hänen apulaitteensa yhdellä tahmapommin räjäytyksellä.

Leaderboard class heavy.png Heavy

Tehdastyöläinen
Tehdastyöläinen
Tapa 20 vihollista, kun olet apulaitteen lataama.

Leaderboard class engineer.png Engineer

(Ei niin) yksinäiset ovat rohkeita
(Ei niin) yksinäiset ovat rohkeita
Paranna apulaitteen avulla Heavya, joka samalla saavuttaa 5 tappoa.


Palosammutin
Palosammutin
Sammuta rakentamallasi apulaitteella 20 palavaa pelaajaa.
Apteekkari
Apteekkari
Jaa rakentamillasi apulaitteilla 100 000 pisteen edestä terveyttä urasi aikana.


Tohtori
Tohtori
Paranna apulaitteella 3 tiimikaveria kerralla.

Strategia

Pääartikkelit: Engineer strategy/fi, Engineer-strategia
 • Apulaitteen lähellä seisova Pyro voi toimia liikkuvana 'palomuurina'. Apulaite pystyy palauttamaan Liekinheittimen panoksia nopeammin kuin sillä pystyisi ampumaan. Tämä on mainio keino Spyiden varalle, mutta se jättää yhden pelaajan pois tiimin hyökkäyksistä. Apulaite on mainio auttaville Pyroille, jotka voivat käyttää ilmapuhallusta kimmottaakseen vihollisien projektiiliaseita pois Engineerin rakennuksien läheltä.
 • Heavy voi hyödyntää apulaitetta samalla tavalla, ampumalla panoksiaan laajalle alueelle. Tämä on myös mainio keino Spyiden varalle, tai puolustamaan tiettyä aluetta, kuten esimerkiksi komentopistettä. Tätä tekniikkaa käyttävän Heavyn on kuitenkin otettava huomioon Konekiväärin vahingon vähenevyys etäisyyden kasvaessa. Tätä voidaan käyttää hallitaakseen käytäviä tai jopa vihollisten tukikohtaa (esim. viemäreitä 2Fort -kartassa) pitämällä joko oviaukon avoinna tai ampumalla turvallisen välimatkan päästä teleporteista. Heavy voi ampua jatkuvasti joten hän voi jatkuvasti siivota aluetta tahmapommeista ja piiloutuneista Spyista.
 • Sniper voi jatkaa ampumistaan ilman, että hän joutuu liikkumaan ampumispaikaltaan hakemaan lisää panoksia. Koska monet Spyt eivät voi vastustaa vartiomattomien apulaitteden tuhoamista tyhjentäjillä, tätä voidaan käyttää varoitusjärjestelmänä.
 • Ollessa äkkikuolematilassa on tärkeää rakentaa Apulaite ensin, jotta se voi tarjota terveyttä, panoksia, ja metallia joukkueellesi.
 • Apulaitteet antavat panoksia jokaiselle lähellä olevalle joukkuekaverille, mukaanlukien myös naamioituneille vihollis-Spyille. Ollessasi Spy, jos näet vihollisen Apulaitteen, harkitse, tarvitsetko sitä näkymättömyyden palauttamiseen, täyttämään terveyspisteitäsi tai pysyäksesi näkymättömissä kun käytät Kuolemankelloa tai Näkymättömyyskelloa.
 • Ollessasi lähellä muita Engineerejä, harkitkaa Apulaitteiden laittamista lähekkäin. Parantaminen ja panokset tulevat nyt nopeammin, koska ne tulevat useasta Apulaitteesta, jotka antavat joukkuetovereille terveyttä ja panoksien saantia paljon nopeammin kuin yksi Apulaite voisi tarjota. Kuitenkin Apulaitteiden menettämisen mahdollisuus on nyt suurempi, tämä kuitenkin saattaa joskus tuottaa tarpeeksi tarvikkeita pitääkseen joukkueen hyökkäyksessä. Ei ole kuitenkaan suositeltavaa pitää enempää kuin kahta Apulaitetta vierekkäin, varsinkin jos kumpikin on tasolla 3. Jos niitä on 3 tai enemmän vierekkäin, niiden tuhoutumismahdollisuudet ovat hyvin suuret ja todennäköisesti lopputuloksena kaikki tuhoutuvat.
 • Apulaite voi estää läpikulun ahtaissa paikassa, hidastaen vihollisia. Hyvin käytännollinen Scouteja vastaan Vartiotykin ollessa lähellä.
 • Apulaitteita voidaan käyttää myös Spyiden tarkistuksessa kapealla käytävällä, koska Spyit eivät voi mennä Apulaitteiden läpi vaikka he ovat naamioituneita.
 • Terveyssäde ja panostenlatausmekanismi ovat apulaitteen erillisiä toimintoja, joku parannussäteessä ollessaan ei pakosti ole tarpeeksi lähellä saadakseen panoksia.
 • Joskus, Apulaite voi antaa panoksia ja metallia seinien läpi mutta se ei pysty antamaan terveyttä.
 • Engineer voi seisoa oman Apulaitteensa päällä, sallien hänen päästä paikkoihin mihin hän ei hyppäämällä pääsisi, kuten esimerkiksi Vartiotykkien ja muiden laitteiden laittoa strategisiin paikkoihin. Kuitenkin pidä mielessä, että Vartiotykki on korkeampi kuin Apulaite riippumatta siitä minkä tasoinen se on.
 • Apulaite on hitain rakennettavin laite, joten on parasta aloittaa Apulaitteen rakentaminen ensin, ja sitten rakentaa Vartiotykki kun Apulaite on kasaantumassa.
 • Apulaitteet ovat halvin rakennettavin rakennus Minivartiotykin kanssa, 100 metallia kummatkin. Tästä syystä ne voivat toimia myös pikaisena barrikaadina tietyissä tilanteissa.
 • Vaikka Vartiotykit ovat pääkohde Ylilataus -hyökkäyksissä, Apulaitteen tuhoaminen on yhtä tärkeää. Ilman Apulaitetta, viholliselta menee enemmän aikaa jälleenrakentaa puolustus, saati ovat vailla terveyttä sekä ammuksia, antaen joukkueellesi aikaa järjestäytyä viimeiseen iskuun.

Päivityshistoria

28. helmikuuta 2008 -päivitys
 • Vaihdettiin Engineerin rakennelmat tuhoutumaan eikä katoamaan silmänräpäyksessä, kun Engineer lähtee pois.
 • Korjattiin vika, jossa Engineer pystyi tuhoamaan rakennuksia, joissa oli kiinni Tyhjentäjä.
 • Korjattiin joskus tapahtuva vika, jossa peli kaatui siitä, kun Medic tai Dispenser paransi pelaajia.

2. huhtikuuta 2008 -päivitys (Xbox)

 • Apulaitteen parannusnopeus vaihdettiin takaisin perusnopeuteen.

29. huhtikuuta 2008 -päivitys (Gold Rush Update)

 • Kartantekijät voivat nyt laittaa Engineerin rakennuksia kartalle, myös tuhoutumattomina.

1. heinäkuuta 2009

 • Korjattiin vika, jossa yliparannus ei toiminut oikein sen jälkeen, kun oli ollut Apulaitteen parantamana.

11. joulukuuta 2009

 • Engineerin Apulaitteet voi nyt päivittää kolmoslevelille. Se parantaa ja antaa ammuksia nopeammin.

7. joulukuuta 2009 -päivitys

 • Korjattiin vika, jossa Apulaitteen parannus ei toiminut oikein, jos Apulaite paransi pelaajaa samalla kun sitä päivitettiin.

18. joulukuuta 2009 -päivitys

 • Korjattiin vika, jossa Spyt pystyivät laittamaan Apulaitteita.

6. tammikuuta 2010 -päivitys

 • Korjattiin harvinainen serverin kaatuminen, joka liittyi Apulaitteisiin.

3. elokuuta 2011 -päivitys

 • Korjattiin vika, jossa yliparannus ei toiminut oikein, jos oli useampi parantaja.

17. huhtikuuta 2012 -päivitys

 • Korjattiin vika, jossa oli mahdollista rakentaa laitteita 'Ei-Rakennus'-alueille.
 • [Dokumentoimaton] Apulaitteet eivät enää ylläpidä pelaajan yliparannusta.

2. elokuuta 2012 -päivitys

 • [Dokumentoimaton] Apulaitteita ei voi enää hakata jakoavaimella päivitysanimaation aikana.


3. kesäkuuta 2013 -päivitys

 • Korjattu puuttuva LOD Apulaitteessa.

11. helmikuuta 2014 -päivitys

 • Korjattu muutamia puuttuvia nappeja tason 2 Apulaitteella.

11. kesäkuuta 2014 -päivitys #1

 • [Dokumentoimaton] Apulaitteet maksavat nyt 70 metallia kun Karjakoura on käytössä.

June 11, 2014 Patch #2

 • Korjattu väärän metallimäärän maksu Apulaitteelle kun Karjakoura on käytössä.

29. huhtikuuta 2015 -päivitys

 • Korjattu Apulaitteeseen liittyvä palvelimen kaatuminen.

20. lokakuuta 2017 -päivitys #1 (Jungle Inferno Update)

 • Korjattu bugi jossa Apulaite käytti erilaisia rajan tarkistuksia ammuksille ja lääkepakkauksille.
Dispenser Information.png

Bugit

 • Harvakseltaan Apulaitteen edessä oleva näyttö häviää, ja sen läpi voi katsoa.
 • Välillä Apulaite ei jaa terveyttä, metallia tai ammuksia, tämä saattaa tapahtua Apulaitteen noston ja siirron jälkeen.
 • Kun Engineer seisoo oman Apulaitteensa päällä eikä sen vieressä, Engineer saa kaksinkertaisen määrän metallia. Tämä ei vaikuta siihen, kuinka paljon metallia Apulaite tuottaa, koska se käyttää kaksinkertaisen määrän Apulaitteessa olevaaa metallia.

Trivia

 • Apulaite voi antaa terveyttä ja ammuksia ohuen seinän läpi.
 • Apulaitetta ei voi päivittää konsoliversioissa.
 • Tason 2 ja 3 Apulaitteita ei lisätty peliin ennen 11. joulukuuta 2008 -päivitystä.
 • Tason 3 Apulaite parantaa melkein yhtä nopeasti kuin lääkintäaseen parantamisaika taistelussa (24 HP/sek).
 • Toisella tasolla olevan Apulaitteen, edessä olevaan sivuun tulee pieni laatikko, joka on täytetty ruiskuilla ja lääkkeillä; tasolla kolme, mekaaninen paneeli EKG (Electrocardiogram) sydämensykemonitorilla nousee Apulaitteen päälle. Nostoa ei kuitenkaan tapahdu; seisoessa tason 3 apulaitteella ei anna Engineerille enempää korkeutta kuin se antaisi normaalisti.
 • Apulaite antaa kunnianosoituksen Scoutin hylätylle ensisijaiselle aseelle, Naulapyssylle (englanniksi), sillä Apulaitteen alaosasta roikkuu ammusnaulavyö.
 • Vartiotykin panokset ja raketit voidaan torjua Apulaitteilla. Lisäksi, Vartiotykit havaitsevat vihollispelaajat jotka seisovat joukkueen Apulaitteiden takana, pystymättä tappamaan vihollista. Tätä yleensä Spy voi käyttää kilpenä ja tappaa Engineerin siinä samalla.
 • Seistessään Apulaitteen parannusäteen kantomatkan sisällä on mahdollista pysyä veden alla.
 • Hieman WAR-päivityksen jälkeen Spyt pystyivät rakentamaan Apulaitteita, mutteivat päivittämään niitä..
 • Vartiotykin käyttöohjeiden mukaan Apulaite on "Dispense-O-Matic 9000 Provisions Dispenser".
 • Tason 1 BLU-joukkueen Apulaite ilmaantuu "Uteliaana Apulaitteena" (englanniksi) Telltalen pelissä nimeltä Sam & Max 304: Beyond the Alley of Dolls. Sen lähellä seisominen aiheuttaa Apulaitteen tavallisen parantamissädeääniefektin. Sam voi lyödä Apulaitetta 8 kertaa Jakoavaimella aukaisten pohjalaatikon, paljastaen "Banang"-juoman, mutta lipasto sulkeutuu ennen kuin hän ehtii saada otteen siitä. Apulaite tekee myös esiintymisen pelissä Sam & Max 305: The City that Dares Not Sleep, samalla alueella.

Katso myös