Adagoló

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search
The Engineer with a fully upgraded Dispenser.
Adagolót ide!
A Felderítő

Az Adagoló, vagy másképpen az Adagol-O-Mata 9000 Pyrovisions Adagoló egy epítmény, amit egy Mérnök építhet a Építő eszköz használatával. Ez a csapat színű eszköz egyfajta benzinkút, különféle ellátmányokkal a belsejében, katódcsöves kijelzővel, amin van egy mutató.

Üzemkészen az Adagoló végtelen mennyiségű Lőszert, és Életerőt biztosít minden közeli csapattársaknak, ezenfelül limitált mennyiségű, de folyamatosan újratermelődő fémet az építőnek, és baráti mérnököknek. Egy egyszerű Adagoló képes egyszerre több csapattársat is gyógyítani, így valamelyest tehermentesítheti a Szanitéceket, különösen, ha több játékos is ég, és több fontos gyógyítani való osztály van. Az Adagolók szintén jobban alkalmazhatóak a fegyverek lőszertartalékának biztosításában, mint egy egyszerű lőszeres láda, így a játékosok inkább ehhez mennek, tehát a Mérnöknek több láda marad, hogy fejlessze, és javítsa építményeit. Mindezek ellenére egy magányos Adagoló teljesen védtelen, és sok időt vesz igénybe, hogy felépüljön. Ha egy csapat képes megvédeni egy Adagolót, az sokban hozzájárulhat egy terület/állás megtartásához.

Működés

Az Adagolók nagyon hasznosak lehetnek a csapat segítésében, ha helyesen alkalmazzák. Játékosok, akiket fölgyújtottak, elolthatják magukat, mindössze annyival, ha mellé állnak. Más esetben lehet egy alapvető életerő és lőszer forrás is. Megadott menyiségű fémet is képes adni a baráti Mérnököknek, akik fölhasználhatják azt. Az Adagolók vonzzák a csapattársakat, így elősegíthet egy nagyobb támadást, föleg, ha a csapat szétszórt, és nem rendeződött csoprtokba. Sajnos ezen "játékosvonzzó" képességének köszönhetően a használói egyszerű célpontá válhatnak rakétáknak, és gránátoknak. Az Adagolók nem képesek kezelni egy Loadout változtatást.

Egy Adagolót 100 fémbe kerül elhejezni, és szintenként további 200 fém kell hozzá, a legnagyobb szint a harmadik, ez így összesen 500 fém. Minnél nagyobb szintű az adagoló, annál nagyobb az élete, növeli a lőszer, fém és élet adagolási képességét. Épülése során eléri a 150 életet. Egy frissen megépült (1es szintű) Adagoló 25 fémet tartalmaz, majd öt másodpercenként 40 fémet termel, és összesen 400 fémet tud eltárolni. A töltöttségi szintjét az előlapján lévő mutató jelzi. Lehelyezés előtt az Adagoló elforgatható a másodlagos támadás (alapértelmezetten aMOUSE2) használatával, ami így 90 fokban elforgatja az építményt, gombnyomásonként. Egy elpusztított Adagoló (szintjétől függetlenül) összesen 50 fémet (5 darab, darabonként 10 fém) hagy maga után, amit a játékosok fémként vagy lőszerként szedhetnek föl csapatuktól függetlenül.

Az MvM játékmódban az Adagolók élete és hatósugara fejleszthető, a fejlesztő állomáson. Az Erősítű kulacs Építmény fejlesztő akciójával a lerakott adagoló egyből 3as szintű lesz.


Demonstráció

Szinten

Szint Életerő Ár
(Fém)
Töltődés Effektus mialatt álcázva
Életerő Lőszer Fém Álca
1

Lvl1dispenser.png

150 100 10/másodperc 20%/másodperc 40/5 másodperc 5%/másodperc Átlátsz-óra, Fanatikus Időmérője, Haapikatscha
 • Nem fogy amikor álcázott

Haláli Ketyegő

 • Lassan fogy amikor álcázott
2

Lvl2dispenser.png

180 300 15/másodperc 30%/másodperc 50/5 másodperc 10%/másodperc Átlátsz-óra, Fanatikus Időmérője, Haapikatscha
 • Lassan töltődik amikor álcázott

Haláli Ketyegő

 • Nem fogy amikor álcázott
3

Lvl3dispenser.png

216 500 20/másodperc 40%/másodperc 60/5 másodperc 15%/másodperc Átlátsz-óra, Fanatikus Időmérője, Haapikatscha
 • Lassan töltődik amíg álcázott

Haláli Ketyegő

 • Lassan töltődik, mialatt álcázott

Kapcsolódó acsik

Leaderboard class pyro.png Piró

Gyújtogató
Gyújtogató
Pusztíts el 50 Mérnök-építményt.

Leaderboard class demoman.png Robbantós

Az ellen nem véd
Az ellen nem véd
Robbants fel egy Mérnököt, az őrtornyát és az adagolóját egyetlen tapadóbomba-robbantással.

Leaderboard class heavy.png Gépágyús

Gyári munkás
Gyári munkás
Ölj meg 20 ellenséget, miközben egy adagoló gyógyít téged.

Leaderboard class engineer.png Mérnök

(Még nem) Az utolsó cowboy
(Még nem) Az utolsó cowboy
Tarts életben egy Gépágyúst az adagolóddal, miközben 5 ölést szerez.


Az Eloltott Úriember
Az Eloltott Úriember
Oltsanak el az adagolóid 20 lángoló játékost.
A gyógyszertári cowboy
A gyógyszertári cowboy
Az általad épített adagolók osszanak szét összesen 100 000 életerőt pályafutásod során.


Doktormentes nap
Doktormentes nap
Gyógyítson egy adagolód egyszerre 3 csapattársat.

Stratégia

 • Ha egy Piró áll az Aagoló mellet, akkor ő egy mozgatható "tűzfallá" válhat. Az adagoló képes gyorsabban feltölteni a Lángszóró lőszerét, mint ahogy az elfogy. Ez egyfajta Kém ellenes intézkedés, de a csapat egy támadó emberrel kevesebb lesz. Ez jobban való egy ügyesebb Pirónak, aki képes elfújni a lövedékeket a léglöket használatával.
 • Egy Gépágyús hasonló módon tudja használni az Adagolót. Szétszórhat golyókat, akár nagyobb területen. Ez is lehet Kém ellenes intézkedés, de kiváló egy terület megvédésére, például egy pont, vagy szűkebb terület. Egy, az alábbi technikát használó gépágyúsnak tudatában kell lennie a gépágyújának sebbzéscsökkenésével. Ez a taktika tökéletes folyosók és csatornák (mint, amilyen a 2fort-on van) irányításának megszerzésére, ilyenkor érdemes Teleportot lehelyezni a környékre. Egy Gépágyús képes folyamatosan lőni, így átfésülhet egy területet, eltüntethet Tapadóbombákat, és fölfedezhet bújkáló Kémeket.
 • Egy Mesterlövész képes folyamatosan lőni, anélkül, hogy föl kéne adni helyzetét, mindössze lőszerért, ha egy Adagoló mellett áll. Így egy esetlegesen megjelenő Kém mentesíteni fogja az Adagolót, aminek feltűnő hangja figyelmeztetheti a Mesterlövészt
 • Ha a játék átlép Hirtelen halál módba, egy Adagoló képes életben tartani a csapatot, mivel a szekrények deaktiválódnak.
 • Egy adagoló lőszert és életet ad mindenkinek a csapatában, így az álcázott ellenséges Kémeknek is. Kémként érdemes végiggondolni egy ellenséges Adagoló hazsnálatát, mivell ez föltöltheti életedet, lőszeredet, sőt álcádat is, ha a Haláli ketyegőt, vagy az Átlátsz-órát használod.
 • Ha egy központi helyen több, másik Mérnök is dolgozik, érdemes az Adagolókat egymás mellé helyezni, így nagyobb hatásfokkal működhet, mind Lőszer-adagoláa, mind Életerő újrtöltés szempontjából. Így az Adagolók elvesztésének esélye megnő, de, ha egy föl is robban, egy másik darab megmarad, így a veszteség hamar pótolható. Ahogy az imént említettekből kiderülhet, nem érdemes kettőnél töb Adagolót egymás mellé helyezni nem érdemes, mivel, ha több Adagoló van, egy egyszerű támadás során az összes odaveszhet.
 • Az Adagolók szintén használhatóak szűk helyek eltorlaszolásában. Ez kitűnőnek bizonyulhat Felderítők, és Kémek ellen, főleg, ha Őrtorony is van a közelben.
 • Az Adagoló élet- és lőszeradó mechanizmusa külömböző, így, aki a Gyógyítósugár sugarán belül van, nem fog feltétlenül lőszert kapni.
 • Hasonlóképpen, amíg egy Adagoló képes fémet és lőszert adni, ákár falakon át is, néhány helyzetben, addig hasonló helyzetben nem képes gyógyítani.
 • A Mérnök ráállhat saját Adagolójára, így felugorhat olyan helyekre is, amelyek alap esetben nem elérhetőek, így nehezebben elérhető helyekre is lehelyezheti Őrtornyát. Ne feledd, hogy a szintlépéstől az Adagolód nem lesz magasabb.
 • Az Adagolók épülnek föl a leglassabban, tehát érdemes először ezt lerakni, és az Őrtornyot csak utána.
 • Az Adagoló kerül a legkevesebb fémbe (a Mini-Őrtornyot nem beleszámítva), így tökéletesen alkalmazható barikádként, ha gyorsan szükség lenne iylesmire.
 • Amíg álltalában az Őrtornyok az Überes támadások legfőbb célpontjai, ugyanilyen fontos lenne elpusztítani az Adagolókat, mivel nelküle az ellenség nem lesz képes túl gyorsan egy újabb Őrtornyállást kiépíteni.
Dispenser Information.png


Hibák

 • Néha, az adagoló kijelzője eltűnik, így keresztül lehet rajta látni.

Érdekességek

 • Az Adagoló képes Gyógyítani, és lőszert adni vékonyabb falakon keresztül is.
 • Egy hármas szintű Adagoló majdnem ugynolyan gyorsan gyógyít, mint a Gyógypuska harcközbeni gyógyító sebessége (24HP/sec)
 • Nem tudod fejleszteni az Adagolódat, ha konzolon játszol
 • Az Őrtornyok lövedékei (golyók és rakéták is) fönnakadnak az Adagolón. Az Őrtornyok észrevezik az Adagoló mögött álló ellenségeket, de nem tudják sebezni őket. Ezt a kémek kihasználják, így az Adagoló mögé bújva megölhetik a mérnököt, vagy egyszerűen megvárják, még a Mérnököt saját Őrtornya öli meg
 • Ha az Adagoló gyógyító sugarán belül maradsz, képes leszel a víz alatt maradni, akár örökké is.
 • A HÁBORÚ! frissítés után a kémek képesek voltak Adagolót építeni a "Build_0" parancs használatával. Fejleszteni azomban nem tudták őket.
 • Az Őrtorony útmutatólában az Adagoló egy "Adagol-O-Mata 9000 Pyrovisions adagoló"
 • Egy felépített Adagoló (szinttől függetlenül) tartalmazza a Szögbelővő tölténytárát. Ez a Felderítő visszavont elsődleges fegyvere.

Galéria

Árucikkek