Dispenser

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search


De Engineer met een level drie Dispenser.
Dispenser nodig hier!
De Scout

De Dispenser, ookwel Dispense-O-Matic 9000 Provisions Dispenser, is een constructie dat gebouwd kan worden door een Engineer, welke dan gezondheid, munitie en metaal uitdeelt aan nabije teamgenoten. Engineers gebruiken meestal het metaal van hun Dispenser om hun Sentry Guns en andere constructies te bouwen en onderhouden. Alle spelers kunnen hun voorraden hervullen door simpelweg naast een Dispenser te gaan staan. Genezing en munitie verkregen van de Dispenser zullen niet de metaalvoorraad van de Dispenser aantasten.

Dispensers kunnen zeer waardevol voor het team zijn, als er goed gebruikt van ze worden gemaakt. Teamgenoten in brand kunnen zichzelf blussen door er simpelweg naast te gaan staan. Naast genezing fungeren Dispensers ook als verplaatsbare munitievoorraden. Ze kunnen ook extra metaal aan andere Engineers leveren. Dispensers zorgen er ook voor dat teamgenoten zich in één gebied verzamelen, waardoor een beter gecoördineerde aanval mogelijk is, vooral als de team eerst verspreid was. Daarentegen maakt dit ook een makkelijk doelwit voor raketten en granaten. Een Dispenser deelt geen nieuwe wapens uit als de speler zijn uitrusting aanpast; hier is een voorraadskast nodig.

De Dispenser kost 100 metaal om te bouwen, 200 Metaal om hem op te waarderen naar level 2 en nog eens 200 metaal om hem naar level 3 op te waarderen. Elke upgrade zorgt ervoor dat de Dispenser sneller metaal, munitie en gezondheid verstrekt. Wanneer een Dispenser bouwt zal zijn gezondheid geleidelijk omhooggaan totdat het 150 heeft bereikt. Een pas gebouwde Dispenser geeft direct 25 Metaal en produceert daarna 40 Metaal per 5 seconden op level 1. De Dispenser kan maximaal 400 Metaal bevatten, zoals te zien is op een meter op de voorkant van de Dispenser. Een Dispenser kan handmatig gedraaid worden door op de secundaire vuurknop (standaard: rechtermuisknop) te drukken wanneer de blauwdruk zichtbaar is, waardoor de blauwdruk 90 graden tegen de klok in zal draaien per klik. Een vernietigde Dispenser zal, ongeacht zijn level, 50 Metaal achterlaten (5 onderdelen, 10 Metaal per stuk) welke opgepakt kan worden als Metaal of Munitie door alle spelers, ongeacht het team.

Demonstratie

Levels

Level Gezondheid Kosten Snelheid
Gezondheid Munitie Metaal
1

Lvl1dispenser.png

150 100 Metaal 10 / sec 20% / sec 40 / 5 sec
2

Lvl2dispenser.png

180 300 Metaal 15 / sec 30% / sec 50 / 5 sec
3

Lvl3dispenser.png

216 500 Metaal 20 / sec 40% / sec 60 / 5 sec

Gerelateerde prestaties

Leaderboard class pyro.png Pyro

Pyromaantje
Pyromaantje
Vernietig 50 bouwsels van vijandelijke Engineers.

Leaderboard class demoman.png Demoman

Drieledige destructie
Drieledige destructie
Blaas met één kleefbom een Engineer, zijn Sentry Gun en zijn Dispenser op.

Leaderboard class heavy.png Heavy

Fabrieksarbeider
Fabrieksarbeider
Dood 20 vijanden terwijl je je gezondheid herstelt met een dispenser.

Leaderboard class engineer.png Engineer

(Niet Zo) Eenzaam Zijn De Helden
(Niet Zo) Eenzaam Zijn De Helden
Voorzie een Heavy van gezondheid met je dispenser terwijl hij 5 spelers doodt.


Afgemat En Uitgeblust
Afgemat En Uitgeblust
Laat door jou gebouwde dispensers 20 brandende spelers doven.
Cowboyende Apotheker
Cowboyende Apotheker
Laat dispensers die jij hebt gemaakt in totaal 100.000 aan gezondheid herstellen tijdens je gehele carrière.


Dokter Feest
Dokter Feest
Laat een dispenser 3 teamleden tegelijkertijd genezen.

Strategy

Hoofdartikel: Engineerstrategie
 • Als een Pyro naast een Dispenser staat kan hij dienen als een letterlijke 'firewall' tegen Spies. De Dispenser geeft de Pyro sneller munitie voor de Vlammenwerper dan hij het kan opmaken. Dit is een geweldige methode tegen Spies, maar dan heeft het team wel een aanvaller minder. Een gevorderde Pyro kan projectielen van de constructies van de Engineer wegblazen met zijn compressiestoot.
 • De Heavy kan de Dispenser op dezelfde manier gebruiken door een continu doorgaand kogelgordijn te vuren. Dit kan gebruikt worden als anti-Spy techniek, of om gebieden zoals veroveringspunten te verdedigen. Heavy's moeten wel rekening houden met de schadeafname van de Minigun. Dit kan worden gebruikt om gangen of zelfs de vijandelijke basis onder controle of een opening open te houden. Een Heavy kan continu schieten waardoor hij het gebied kan ontruimen van kleefbommen en controleren voor verborgen Spies.
 • De Sniper kan doorgaan met schieten zonder zijn plek te hoeven verlaten om munitie te halen. Aangezien veel Spies het niet kunnen laten om een onbewaakte Dispenser te sappen kan het ook als vroegtijdige waarschuwing gebruikt worden.
 • Wanneer Sudden Death opkomt, is een Dispenser de eerste constructie die gebouwd zou moeten worden, omdat hij gelijk metaal, gezondheid en munitie geeft.
 • Dispensers bieden hun diensten ook aan vermomde Spies. Als een Spy, overweeg om een Dispenser heel te houden om vermomming te herladen, voor genezing en zelfs mogelijk om permanent onzichtbaar te blijven met de Doodse Gelijkenis of de Onzichtbaarheidshorloge.
 • In een centraal gebied met andere Engineers is het een optie omalle Dispensers bijeen zetten. De genezing en munitie stapelen op bij meerdere Dispensers, dus wanneer ze bij elkaar geplaatst zijn zal een speler veel sneller weer volledige munitie en gezondheid hhebben. Terwijl het risico groter is dat beide Dispensers verloren gaan, kan het soms net dat ene verschil maken omdat het team zichzelf sneller kan genezen. Het is niet aanbevolen om meer dan twee Dispensers naast elkaar te hebben, vooral wanneer ze beiden level 3 zijn. Met drie of meer Dispensers in één gebied is het risico enorm dat ze allemaal verloren zullen gaan bij een tegenaanval.
 • Een Dispenser kan effectief nauwe doorgangen blokkeren voor vijanden, waardoor hun progressie vertraagd. Dit is zeer effectief tegen Scouts en Spies wanneer gekoppeld met een nabije Sentry Gun.
 • Het genezen en munitie verstrekken zijn twee verschillende functies, dus is het mogelijk dat een speler in principe binnen het bereik staan om te worden genezen, maar nog te ver om munitie te krijgen.
 • Vergelijkbaar kan een Dispenser soms munitie en Metaal door een muur heen geven, maar geen gezondheid.
 • Een Engineer kan op zijn eigen Dispenser staan, waardoor hij op hogere plekken kan springen, zodat hij strategischer zijn andere constructies kan plaatsen. Hou wel rekening met het feit dat een Sentry hoger is dan een Dispenser, ongeacht level.
 • Dispensers hebben het langst nodig om te bouwen. Het is meestal het beste om eerst de Dispenser te bouwen en daarna pas te beginnen met de Sentry terwijl de Dispenser zichzelf bouwt.
 • Dispensers kosten, samen met de Combat Mini-Sentry Gun, de minste hoeveelheid Metaal van alle constructies. They therefore serve as quick barricades in certain situations.
 • Terwijl Sentry Guns meestal het voornaamste doelwit zijn van Übercharge-aanvallen is het vernietigen van de Dispenser even belangrijk. Zonder de Dispenser duurt het langer voor de vijand om te herbouwen, genezen, munitie te verkrijgen en stelt het team in staat om te hergroeperen voor een beslissende aanval.

Updateverleden

28 februari 2008-patch
 • Engineerconstructies blazen nu op in plaats van te vervagen wanneer een speler de server verlaat.
 • Engieners kunnen niet langer constructies met een Sapper opblazen.
 • Een potentiële crash voor spelers wanneer ze genezen worden door een Medic of Dispenser is gerepareerd.

2 april 2008-patch (Xbox)

 • Genezingssnelheid op Dispensers is teruggebracht naar normaal.

29 april 2008-patch (Gold Rush Update)

 • Mapmakers kunnen nu Engineerconstructies direct in hun mappen plaatsen, met een optie om ze onkwetsbaar te maken.

1 juli 2008-patch

 • Overgenezing die niet verdween door genezing van een Dispenser is gerepareerd.

11 december 2008-patch

 • De Engineers Dispensers kunnen nu opgewaardeerd worden naar level drie. Dispensers geven meer genezing en metaal met hogere levels.

7 december 2009-patch

 • Genezingssnelheid veranderd nu correct wanneer een speler wordt genezen terwijl de Dispenser een level omhoog gaat.

18 december 2009-patch

 • Spies kunnen niet langer Dispensers bouwen.

6 januari 2010-patch

 • Een rare crash gerelateerd aan Dispensers is gerepareerd.

3 augustus 2011-patch

 • Een geval waarbij overgenezing niet werd toegepast bij meerdere genezers is gerepareerd.
Dispenser Information.png

Trivia

 • Een level 2 of 3 Dispenser laat geen opgewaardeerde stukjes achter, zoals de hartmonitor, bij vernietiging.
 • Een level 3 Dispener geneest bijna even snel als de Medigun tijden het gevecht (24 gezondheid/sec).
 • Consolevarianten kunnen niet opgewaardeerd worden.
 • Sentry Gun-vuur en raketten kunnen worden geblokkeerd door Dispensers. Wel zullen Sentry Guns vijandelijke spelers achter de vriendelijke Dispenser detecteren, maar kunnen ze niet doden. Hierdoor komt het vaak voor dat Spies achter een nabije Dispenser verbergen en de Engineer vanaf daar doden.
 • Door in de buurt van de Dispenser te blijven is het mogelijk om permanent onder water te blijven.
 • Voor een korte tijd na de OORLOG! Update, waren Spies in staat om Dispensers te bouwen via de console command 'build 0', al konden ze de Dispensers dan niet opwaarderen.
 • Een volledig opgebouwde Dispenser van elke level heeft een verwijzing naar het Spijkergeweer, het geschrapte primaire wapen van de Scout, met een munitieriem van spijkers die uit de Dispenser hangt.
 • Een level 1 BLU Dispenser maakt een verschijning als een "nieuwsgierige Dispenser " in de Telltale game Sam & Max 304: Beyond the Alley of the Dolls. Er nabij staan zorgt ervoor dat het de genezingsgeluid afspeelt. Sam kan de Dispenser 8 keer slaan met een Moersleutel (volledig met authentieke geluiden) om de onderste lade te openen om een "Banang" shake te laten zien. Sam kan ook proberen om de Banang te pakken, maar de lade sluit weer voordat hij het kan pakken. (Max trekt eigenlijk vanuit irritatie de stekker eruit.) Het maakt ook een verschijning in Sam & Max 305: The City that Dares Not Sleep in hetzelfde gebied.
Look Max, free health, ammo, cupcakes, clues, and enlightenment! Oh wait, it's empty.
Sam over Nieuwsgierige Dispensers