Utmatare

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search
Teknikern tillsammans med en fullt upgraderad Utmatare
Need a dispenser here!
Spanaren

Utmataren är en byggnad som kan konstrueras av Teknikern för att förse med hälsa, ammunition, och metall till lagkamrater i närheten. Teknikern är i stort behov av metall från Utmataren för att konstruera och underhålla sina Vaktgevär likaså andra byggnader. Vilken spelare som helst kan fylla på med hälsa samt ammunition och metall genom att helt enkelt stå nära Utmataren. Att hämta ammunition eller hälsa från Utmataren påverkar dock inte utbudet av metall.

Utmatare kan visa sig vara ovärderlig för att stödja ett lag när de används effektivt. Förutom att erbjuda en stadig ökning av hälsa hos lagkamrater, kan Utmataren fungera som en portabel ammunitions källa. De kan ge ytterligare metall för andra Teknikers bruk. Utmatare kommer också till att locka många lagkamrater till ett specifikt område som kan bidra till bättre förning av attack, särskilt om laget är utspritt och ogrupperat, men det kan också göra gruppen ett lätt mål för raketer eller inkommande granater. En Utmatare kommer dock inte att lämna över nya vapen om spelaren modifierade sin utrustning, då ett Skåp behövs för det.

En Utmatare kostar 100 metall att placera, 200 metall för att uppgradera till nivå 2, och ytterligare 200 för att uppgradera till nivå 3. Varje uppgradering ökar Utmatarens hälsa, ammunition och metalltillgång. Samtidigt som en Utmatare konstrueras, kommer hälsan att öka tills den når 150 vid färdigställandet. En nybyggd Utmatare innehåller 25 metall och genererar därefter 40 metall var 5:e sekund, såvida den inte uppgraderas. Den kan rymma upp till 400 metall, som representeras av en mätare på framsidan av Utmataren. En Utmatare kan roteras manuellt för att möta en annan riktning innan man bygger den. När ritningen visas, genom att ha tryckt på den alternativa attack-knappen (standard: MOUSE2), kommer det vara möjligt att rotera ritninngen 90 grader medurs. En förstörd Dispenser lämnar 50 metall värde i bitar, som också kan plockas upp av andra klasser som ammunition.

Demonstration

Nivåer

Nivå Hälsa Kostnad Generering
Hälsa Ammunition Metall
1

Lvl1dispenser.png

150 100 Metall 10 / sek 20% / sek 40 / 5 sek
2

Lvl2dispenser.png

180 300 Metall 15 / sec 30% / sec 50 / 5 sec
3

Lvl3dispenser.png

216 500 Metall 20 / sec 40% / sec 60 / 5 sec

Relaterade Framsteg

Leaderboard class pyro.png Pyro

Mordbrännare
Mordbrännare
Förstör 50 teknikerbyggnader.

Leaderboard class demoman.png Demoman

Sprängt Var Det Här
Sprängt Var Det Här
Spräng en Tekniker med tillhörande vaktgevär och utmatare med en enda Klisterbombsdetonering.

Leaderboard class heavy.png Heavy

Fabriksarbetare
Fabriksarbetare
Döda 20 fiender medan du laddas upp av en utmatare.

Leaderboard class engineer.png Engineer

Ensam Är (inte Lika) Stark
Ensam Är (inte Lika) Stark
Håll en Tung Artillerist helad med din utmatare medan han dödar 5 fiender.


Ädelt Släckte
Ädelt Släckte
Låt utmatare som du har byggt släcka 20 brinnande spelare.
Drugstore Cowboy
Drugstore Cowboy
Låt utmatare som du har byggt mata ut en sammanlagd mängd på 100 000 i hälsa under din karriär.


Doktorn Kan Komma
Doktorn Kan Komma
Låt en utmatare hela 3 lagmedlemmar samtidigt.

Strategi

Huvudartikel: Engineer strategy
 • En Pyro som står nära en Utmatare kan handlas som en förflyttningsbar 'brandvägg'. Utmataren är kapabel att fylla på Eldkastarens ammunition snabbare än vad de kan avfyras. Detta är en utmärkt anti-Spion åtgärd, men det resulterar i att ditt lag blir utan en attackerande.
 • Tung Artillerister kan utnyttja en Utmatare på samma sätt, genom att skjuta ett hagel av kulor över ett stort område. Detta kan även användas som en anti-Spion åtgärd eller för att försvara ett område, till exempel en kontrollpunkt eller 'choke point'. Tung Artillerister som använder denna teknik måste tänka på skadefallet av hans Minigun. Detta kan användas för att kontrollera lagets korridorer eller till och med inne i fiendens bas (som kloakerna i 2Fort) för att hålla en ingång öppen eller en säker plats för en teleportör. En Tung Artillerist kan ge eld kontinuerligt; rensa en area för att sända iväg klisterbomber eller att checka efter dolda Spioner.
 • En Krypskytt kan fortsätta skjuta utan att lämna området för att hämta ammunition om han står vid en Utmatare. Eftersom att många Spioner inte kan motstå att sappa en obevakad Utmatare kan det användas som en tidigt varningssystem.
 • Då man går in i Sudden Deathläge är det viktigt att först bygga en Utmatare som kan ge hälsa, ammunition och metall till ditt lag.
 • Utmatare ger ammunition till närvarande lagkamrater, inkluderat förklädda fientliga Spioner. Som en Spion, om du ser en fientlig Utmatare, överväg att lämna den intakt för att ladda Döljningen, fylla din hälsomätare, eller att fortsätta vara osynlig om du använder Dödsringaren eller Osynlighetsklockan.
 • I ett centrerat område nära andra Tekniker, överväg att placera all Utmatare nära varandra. Helandet och ammunitionsutbudet staplas för flera Utmatare, så genom att sätta dem nära intill varandra möjliggör för dina lagkamrater att återställa ammo och hälsa mycket snabbare än från en enda Utmatare vid varje Teknikers Vaktgevär. Medan risken att förlora alla Utmatare är högre kan fördelen vara god nog för ditt lag att kunna fortsätta att attackera. Det är inte rekommenderat att ha fler en två Utmatare bredvid varandra, särskilt om båda är i Nivå 3. Att ha tre eller flera Utmatare nära varandra kan resultera i att man förlorar alla i en motattack.
 • En Utmatare kan effektivt blockera smala passage från fiender vilket förhindrar deras framgång. Detta är mycket effektivt mot Spanare kombinerat med ett Vaktgevär nära till hands.
 • Helningsstrålen och ammunitionsmekanismen är två olika funktioner på Utmataren, så en spelare som är tillräckligt nära för att helas behöver inte vara nära nog för att ta ammunition från Utmataren.
 • Lika så kan Utmatare ibland ge ammunition och metall genom väggar men kan inte hela genom dem.
 • En Tekniker kan stå på sin egen Utmatare, vilket tillåter honom att nå högre plattformer och möjliggör en mer strategisk placering av Vaktgevär och andra byggnader. Kom däremot ihåg att ett Vaktgevär är högre en en Utmatare, oavsett vilken nivå den är i.
 • Utmatare tar längst tid att bygga och det är därför oftast bäst att placera ut ett Vaktgevär medan den fortfarande konstrueras.
 • Utmatare kostar minst metall efter Mini-Vaktgeväret. De funktionerar därför som snabba barriärer i vissa situationer.
 • Då Vaktgevär oftast är det huvudsakliga målet för ÜberLaddningspushar är det lika viktigt att förstöra Utmataren. Utan den kommer det ta mycket längre tid för fienden att återuppbygga, för att inte tala om återställa ammunition och hälsa, och ge laget mer tid för att omgruppera för en bestämd push.

Uppdateringshistorik

Februari 28, 2008 Patch

 • Ändrade att Teknikers byggnader detonerar när en spelare avslutar sin anslutning istället för att de blinkar ur.
 • Fixade att Tekniker kunde detonera byggnader som höll på att sappas.
 • Fixade en potentiell klientkrash för spelare som helades av en Sjukvårdare eller Utmatare.

April 29, 2008 Patch (Gold Rush Uppdateringen)

 • Kartskapare kan nu placera Teknikerbyggnader direkt på kartan, med valet att ha dem oförstörbara.

Juli 1, 2008 Patch

 • Fixade att buffad hälsa inte avtog korrekt efter att man helats av en Utmatare.

December 11, 2008 Patch

 • Teknikerns Utmatare kan nu uppdateras till nivå tre. Den kommer att ge ut metall och hela snabbare då den uppdateras.

December 7, 2009 Patch

 • Fixade att Utmatare inte helade spelare i rätt hastighet om den uppgraderades då spelare redan rörde vid den.

December 18, 2009 Patch

 • Fixade att Spioner kunde bygga Utmatare.

Januari 6, 2010 Patch

 • Fixade en ovanlig serverkrash relaterat till Utmatare.

Buggar

 • Spelare som helar utav en Utmatare kommer få all pågående Kritisk boost avlägsnad.


Kuriosa

 • Utmatare i Nivå 2 och 3 lades inte till i TF2 förens December 11, 2008 Patch.
 • En Utmatare i nivå 3 helar nästan lika snabbt som Hälsovapnet i strid med 24 HP/sek.
 • I nivå 2, blir "knapp" panelen i mitten utav Utmataren en liten behållare fylld med sprutor och medicin; i nivå 3 reser sig en mekanisk panel med ett EKG (Elektrokardiogram) hjärtrytmsmonitor från toppen av Utmataren. Detta är däremot bara kosmetiskt och att stå på Utmataren kommer inte ge Teknikern någon högre höjdboost än en normal Utmatare.
 • Vaktgevärseld och raketer kan blockeras med Utmatare. Tillagt kommer Vaktgevär upptäcka fiender som står bakom fredliga Utmatare men kommer inte kunna döda dem. Det används ofta av Spionen som en sköld samtidigt som det är ett sätt att döda Teknikern i processen.
 • Genom att stå inom helningsräckhåll vid en Utmatare är det möjligt att stanna under vatten hur länge som helst.
 • Under en kort tid efter WAR Uppdateringen kunde Spioner bygga Utmatare genom att använda konsollkommandot "build 0", men kunde inte uppgradera dem.
 • Enligt Vaktgevärets instruktionsmanual är Utmatarens fulla namn "Dispense-O-Matic 9000 Provisions Dispenser".
 • En Nivå 1 BLU Utmatare gör en cameo som en "nyfiken utmatare" i Telltale spelet Sam & Max 304: Beyond the Alley of the Dolls. Att stå nära den resulterar i att det vanliga helningsljudet hörs. Sam kan slå på Utmataren 8 gånger med en Skiftnyckel (komplett med genuin ljudeffekt), för att öppna bottenlådan där en "Banang" shake finns. Sam kan även försöka ta den, men lådan stängs innan han kan det. (Max kopplar faktiskt ur den utav ren irritation.) Den kan även ses igen i episod 305: The City that Dares not Sleep i samma område.
Look Max, free health, ammo, cupcakes, clues, and enlightenment! Oh wait, it's empty.
Sam på Nyfikna Utmatare

Se även