Játékmódok

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search


A Team Fortress világa
A teljes pályalistáért kattints ide.

Team Fortress 2 jelenleg 7 játékmódot tartalmaz. Az alap játékmódok: zászlófoglalás, ellenörző pont foglalás és területi ellenőrzési pontok. Azonban a frissítéseknek hála sok játékmód (robbanótöltet, aréna, a hegy királya, PASZ ölj és Robbanótöltet verseny) és 2 gyakorló pályát adott a játéknak. Ezek a játékmódok, pályák sokféle játékélményt adnak a Team Fortress 2-nek.

Aréna

Gametype arena.png
Részletek a következő szócikkben: Aréna
Azt mondom neked az egyszerű beszélgetés tisztázatlan tényszerűségével: szeretem az aréna módot.
Abraham Lincoln, Second Inaugural Address, 1865

Az Aréna pályák úgy vannak tervezve, hogy fönntartsa a Team Fortress 2 osztályainak sokszínűségét, amíg az összpontosított cél a két csapat közötti harc. Amíg a többi játékmód hajol az egyenesen előre, egész csapatot átfogó stratégiákra, addig az Aréna koncentrál különleges taktikai húzásokra, amit a csapat csinál egy egyszerű harcban. Az aréna pályák hordozzák az arena_prefix-et

Az Aréna mód jellemzője a kisebb pálya, hogy rövidebb meccseket biztosítson, mert nem éledsz újra a halálod után. Amikor az Aréna módban meghalsz, sose fogsz belépni néző módba, amíg a kör tart. A pályák álltalában tartalmaznak egy Ellenőrző pontot, a pálya közepén, így olyan, mint a Hegy Királya, csak újraéledés nélkül.

Ha a csapatok kiegyensúlyozatlanok, akkor két játékosnál meg fog jelenni a következő üzenet: "VIGYÁZZATOK, ha elvesztitek ezt a kört, lehet, hogy ki kell ülnötök!", és, ha a csapatuk veszít, akkor a játékosokak néző módban kell lenniük a következő körig.

Néha lehetséges "csak közelharci" kör, amikor a játékosok arra vannak kötelezve, hogy csak közelharci fegyvereket használjanak, az egész körben. A loadoutok is megváltoznak a visszaszámlálás alatt, úgy, hogy játékosok ne tudjanak öngyilkosságot elkövetni, robbanás használatával, valamit a kill és explode parancsokat se használhatják.

A "First Blood" (első gyilkosság) bónusz egyedülálló az Aréna módban. Amelyik Játékos öl először, az krit bónusszal lesz jutalmazva, hogy sok sebzést tudjon okozni.

Aréna pályák:

Zászlófoglalás

Gametype ctf.png
Részletek a következő szócikkben: Zászlófoglalás
Ints búcsút a titkos szarodnak, seggfej
A Felderítő

A Zászlófóglalás jellemzőjeként mind a RED, mind a BLU csapat bázisa tartalmazza a saját információs táskáját (amit ismerhetünk "információként", vagy "aktatáskaként"). Mindkét csapat célja, hogy előbb elfoglalja megadott alkalommal az ellenség táskáját (az alapértelmezett 3 alkalom), miközben próbálják megakadályozni, hogy az ellenség ezt megtegye.

Mind kettő csapat táskája tipikusan a mélyen a területükön belül található, álltalában szimmetrikusan a másik csapatéhoz, egy "Információs szoba"-ként ismert területen. Hogy fölszedje az ellenség táskáját, a Játékosnak muszáj megérintenie azt. Amíg nála van a Játékosnak el kell jutnia az Ő információs szobájába, ahol be kell lépniük a foglalási zónába (, ami fekete-sárga vonalakkal van szegélyezve), hogy elfoglalja az információt. Minden sikeres foglalásnál a Játékos és csapata Krit-bónusszal lesz jutalmazva.

Ha a hordozó játékos meghal, vagy szándékosa eldobja azt az Adminisztrátor értesíteni fogja csapatot a hangosbeszélőn keresztül, és az információ még 60 másodpercig ott fog maradni. A táska fölött lévő időzítő azt fogja mutatni, hogy mennyi idő múlva tér vissza az információ az Információs szobába. Ez alatt az idő alatta táska normális módon szedhető fel. Ha a táskát megint eldobják az időzítő le fog nullázódni. Az ellenség magától nem mozgathatja a táskát, vagy nullázhatja az időzítőt. A táskát nem cipelhetik sérthetetlenségi bónusszal (Pl.: Alap Über-töltés, a Felderítő a Bumm! Atompucsot használva), és cipelés közben nem is kaphatnak ilyen bónuszokat. A táskát szintén nem vehetik föl azok a Katonák, akik Rakétaugrót, vagy olyan Robbantósok, akik a Tapadóbomba-ugrót használják. Láthatatlan kémek nem vehetik fel a táskát, amíg a láthatatlanságk le nem jár. Akárhogy is a Kém megszerezheti a táskát, de ekkor el fogja veszteni az álcáját, és amíg nála van nem fog tudni álcázódni, vagy láthatatlanná váni. A kivétel a Haláli ketyegő, amely használatakor a Kém eldobja a táskát, és normálisan válhat láthatatlanná.

Ha hordozó egy alapvetően elérhetetlen helyen hal meg (Pl.: Bezuhan egy szakadékba), akkor a táska egyből visszakerül az Információs szobába. Ha egyik csapat sem tudja végrehajtani a foglalást, a játék Hirtelen halál módba lép.

Zászlófoglalásos pályák:

Irányító pont

Gametype cp.png
Részletek a következő szócikkben: Ellenőrző Pont (játékmód)
Ez a pont nem fogja elfoglalni magát, gyertek ide!
A Mérnök

Az Ellenőrzőpont pályáknak két fő fajtájú módja van.

Az Ellenőrző pontok kör alakú platformok, csapat színezésű fénnyel és hologrammal, a pont közepén (elfoglalatlan pontoknak fehér fényük és fehér hologrammjuk van). Ahhoz, hogy elfoglald az ellenség Ellenőrző pontját, csak rá kell állnod addíg, amíg a foglalás-mérő megtelik a csapatod színével. Ha többen álltok a ponton, korlátozott mértékig gyorsabban fogjátok foglalni azt. A felderítők, akárcsak a Katonák/Robbantósók a Szúró fájdalmat használva, kettő emberként fognak foglalni. A foglalás nem lehetséges, mind két csapat tagjai állnak a ponton. Ha az összes foglaló meghal, vagy elmenekül, a foglalás befejezése előtt, a foglalás mérő nem egyből fog törlődin, hanem szép lassan el fog fogyni.

Négy fő típusú ellenőrzőpont pálya van-Normál ellenőrzőpont, Uralkodó ellenenőrzőpont, Támadó/Védő, Középkori Támadó/védő

Normál Ellenőrzőpont

A Normál Ellenőrzőpont, vagy Egyvonalú Ellenőrzőpont pályák szimmetrikusak. Mind kettő csapat kettő, már álltaluk ellenőrzött pontal kezd, és a középső pont elfoglalatlan. Az a csapat nyer amelyik először foglalja el az össze pontot. A hagyományos Ellenőrzőpont pályák Hirtelen halál módba lépnek, ha egyik csapat sem képes elfoglalni az összes pontot. A Spawn-hoz közelebbi pontokat az ellenség gyorsabban fogja elfoglalni.

Normál Ellenőrzőpont pályák:

Uralkodó Ellenőrzőpont

Az Uralkodó Ellenőrzőpont pályákat szimmetrikusan játszák. Mindkét csapat nulla, már eleve irányított pontal kezd, és az összes pont elfoglalatlan a kör elején. Hagyományos Ellenőrzőpont pályák Hirtelen halál módba lépmrk, ha egyik csapat sem foglalja el mind az öt ellneőrzőpontot, mielőtt lejár az idő. Nem úgy mint az Uralkodó Ellenőrzőpont, ahol ha egy csapatnak egyszer megvan az összes pont, nyernek, a pontok foglalási méter telítettségétől függetlenül.

Uralkodó Ellenőrzőpont pályák:

Támadó/Védekező

Gametype ad.png
Legközelebb rohadtul szólni fogtok, mielőtt az Én pontomra álltok.
A Robbantós

A Támadó/Védekező pályák aszimetrikusak. Kezdtben az összes pont a RED csapaté. A BLU csapat akkor nyer, ha elfoglalja a RED csapat összes pontját. A pontok egy megadott sorrendben foglalhatóak el (Ebben a Gravel Pit és a Steel pályák kivételt tesznek). A RED csapat akkor nyer, ha sikeresen megakadályozza, hogy a BLU csapat elfoglalja az összes pontot, az idő lejárta előtt. A BLU csapat álltal elfoglalt pontik lezártak lesznek (lásdföljebb), és a RED csapat már nem foglalhatja vissza.

Támadó/Védekező pályáknak különféle stílusai vannak. Néhány pályánál, mint a Dustbowl-nál, vagy az Egypt-nél, a BLU csapatnak 3, egyenként 2 Ellenőrző pontot tartalmazó szakaszt kell elfoglalnia, hogy nyerjenek. Ha a támadók elbuknak, ők lesznek a védők, és a pálya az első szakasztól kezdődik újra. Más pályáknál, mint a Gravel Pit, vagy a Junction a támadók saját döntésük szerint foglalhatják el az első két pontot (A,B). Miután mind a kettőt elfoglalták mehetnek elfoglalni a harmadik (C) pontot. A Steel egyedülálló Támadó/Védekező pálya, ahol jelentéktelen pontok (A,B,C és D) elfoglalása midössze könnyebb elérést biztosít a ellenőrzőpnothoz (E), úgy, hogy több lehetséges útvonalat szabadít fel (hidak mennek a ponthoz), tehát különleges ugrásokkal nem rendelkező osztály is elfoglalhatja a pontot. A játék eljén egy észrevétlen Felderítő elfoglalhatja pontot, mielőtt a védők észbekapnának.

Támadó/Védekező pályák:

Középkori Tamdó/Védekező

Gette It Onne!
Részletek a következő szócikkben: Középkori mód
Hogy kerülhettek a Team Fortress 2 férfias férfiai a tizedik századi csatatérre? Egyszerű. A Katona fölhergelt egy varázslót.
Valve

Az alábbi linken megtekintheted a szintén álltalam fordított, bővebben kifejtett Középkori mód szócikket:

A Középkori Támadó/Védő a középkori mód késze, amit az Ausztrál Karácsony frissétesben adtak a játékhoz. Úgy kell játszani, mint egy normális Támadó/Védő játékot, csak egy nagy csavarral: Nem lehet lőfegyvereket használni, csak "Öreg fegyvereket", és, ha az emberek meghalnak egy kis medikitet dobnak, a fegyvereik helyett. A chatben is szűrők vannak, ami régi stílusú szavakká változtatja a chatbe írt szavakat (csak angolul).

Középkori Táamdó/Védő pályák

A Hegy királya

Gametype koth.png
Részletek a következő szócikkben: A hegy királya
1985-ös felfedezésük óta a hegyek elbűvölték a királyokat
Az osztály frissítés

A Hegy királya hasonló az arénához. A Hegy királyának lényege a pálya közepén lévő egyszerű Irányító pont, ami a kör elején elfoglalatlan és le van zárolva. A csapatoknak utat kell törniük a pont felé, és elfoglalni azt, amint ez lehetséges lesz. Amint az egyik csapat elfoglalja, az órájukon elindul egy 3 perces visszaszámlálás. Ha az ellenséges csapat visszaszerzi a pontot, akkor az Ő órájuk kezd el visszaszámolni, míg a másik óra megáll, addig amíg a pont nem lesz újra az övék. A csapat akkor nyer, ha az idejük lejár.

A Hegy királya pályák:

Ember a Gép ellen

Main menu button mvm.png
Részletek a következő szócikkben: Mann vs. Machine (játékmód)
Több szemét kevesebb veszély
A Gépágyús

Az Ember a Gép ellen (vagy Mann VS Masina, ami kicsit értelmetlenül hangzik magyarul) egy olyan játékmód, amit a Mann VS Machine frissítésben került be a játékba. Ebben a játékmódban három, vagy hat játékosnak kell megállítania egy csapat robotot, abban, hogy elvigyenek egy bombát a Mann Co. fellegvárába. Fejlesztések és Kulacs-bónuszok vásárolhatóak, a Kezdő-ponton, abból a pénzből, amit a játékosok egy robot elpusztítása után szedhetnek föl (nem mindegyik robot dob pénzt). Ha a játékosok minden pénzt összeszednek az adott körben, ráadás bónuszt kaphatnak.

Minden osztálynak és majdnem fegyvernek vannak külömböző fejlesztései, mint nagyobb sebesség, hosszab ideig tartó Über, több lőszer, amit a játékos magával vihet. Az összes kör túlélésével lehet megnyerni a küldetést. Ráadásul, az a játékos aki először teljesít egy küldetést, az egy Erősítő-kulacsot fog kapni.

Jenenleg 5 szolgálati turnus hadművelet , és 29 Ember a Gép ellen küldetés (néhány küldetés nem része egyik hadműveletnek sem) van az Ember a Gép ellen módban.

Ember a Gép ellen pályák:

PASZ ölj

Gametype passtime.png
Részletek a következő szócikkben: PASZ ölj
Play ball!
The Scout

A Pasz ölj egy olyan TF2 játékmód amely kombinációja a labdarúgás, a jéghoki, és a kosárlabdának. Egy nehéz csapatjáték, amelyben fontos az összedolgozás. Vannak a pályán jump padak amik elő segítenek az ugrásokat. Ha döntetlen akkor hirtelen halál kezdődik. Van ahozz hangutasítás hogy kérd a labdát a csapat társadtól.

PASZ ölj pályák:

Robbanótöltet

Gametype payload.png
Részletek a következő szócikkben: Robbanótöltet
Tovább, nagy Bomba-kocsi!
A Gépágyús

A Robbanótöltetes pályákon a BLU csapatnak át kell kísérnie egy robbanószerekkel töltött kocsit egy sorozatnyi irányító ponton, majd a RED csapat bázisán, egy adott időkereten belül. A BLU csapat tagjai mozgatják, vagy nyomják a kocsit, úgy, hogy melléállnak - ha többen tolják, nagyobb mértékben fognak foglalni (max 3). Ha akármelyik RED csapattag a kocsi mellett áll, akkor a kocsi nem fog mozogni, attól függetlenül, hogy hány BLU csapattag áll a kocsinál. Ha egyik BLU játékos sem tolja a kocsit 30 mésodpercig, akkor az elindul visszafelé az (utolsó, már elfoglalt) irányító pontig, a BLU kezdőpontig, egy lejtőig, vagy addig, ameddig a BLU csapat tagjai nem kezdik el tolni megint, ami lenullázza az időzítőt. A kocsi egy 1-es szintű Adagolóként a BLU csapat tagjainak (és az álruhát viselő Kémeknek), hogy életet és lőszert adjon azoknak, akik tolják. Akik a kocsi előtt állnak nem kapnak lőszert.

Egyes pályákon egy irányító pont elfoglalásával kinyithatunk mellékutakat.

Két különböző típsú Robbanótöltet küldetés van, attől függően, hogy milyen a pálya. Néhány pálya, név szerint Goldrush, Hoodoo és Thunder Mountain, amik hasonlóak a Dustblow-hoz: A pályának három külön szakasza van, mindegyik kettő-kettő irányító pontal, a Goldrush és Thunder Mountain utolsó szakaszának kivételével, ahol két irányító pont, plusz egy utolsó pont van, amiben a kocsi felrobbantja a RED csapat bázisát.

Robbanótöltet pályák:

Robbanótöltet verseny

Gametype plr.png
Részletek a következő szócikkben: Robbanótöltet verseny
Két csapat. Két kocsi. Két sínpár. Sok lesz a móka.
Játékbeli összefoglaló

Ellentétben a Robbanótöltettel, a Robbanótöltet verseny pályákon mind a RED, mind a BLU csapatnak van egy kocsija; mindkét csapatnak védekeznie, és támadnia is kell, így a játékosoknak mindkét szerepben be kell magukat vetniük. Hogy nyerjenek, valamelyik csapatnak át kell tolnia a kocsiját az ellenség területén, egészen az utolsó irányító pontig, míg meg kell akadályozni az ellenséget, hogy megtegye ezt. Ugyan úgy, mint a Robbanótöltetben, a játékosok a kocsi mellett állva tolhatják a kocsit (minnél többen tolják, annál gyorsabban megy), míg az ellenség kocsija mellé állva blokkolhatják annak mozgását.

Ellentétben a robbanótöltettel, a kocsi nem visszafelé mozogni, akármennyi idő is telik el, és időkorlát sincs; a kör akkor érhet csak véget, ha valamelyik csapat betolja a kocsit a célba. A kocsi 1-es szintű Adagolóként is funkcionál a csapatjának (és az álcázott kémeknek), így adva lőszert és életet, azoknak akik tolják. Egyes pályákon lehetnek emelkedők, amelyeken a kocsi gyorsan visszagurulhat a legaljára, kivéve, ha tolják.

Robbanótöltet verseny pályák:

Különleges Küldemény

Gametype sd.png
Részletek a következő szócikkben: Különleges Küldemény

A Különleges Küldemény a Pirománia frissítés résteként került be a játékba. Ebben a játékmódban a kezdetben "elfoglalatlan" (mint az ellenőrzőpontnál) Ausztráliummal töltött táskát kell eljuttatni Poopy Joe rakétájához, miközben meg kell akadájozni, hogy az ellenfél megtegye ugyanezt.

Ha valaki fölveszi az Ausztráliumot, és meghal, miközben nála van, akkor csak az Ő csapattársai vehetik föl ismét, egészen addig, amíg a 45 másodperces visszaszámlálás le nem jár (a kör a táska fölött). Ekkor a táska visszamegy az eredeti indulóponthoz, és ismét elfoglalatlan lesz.

Az Ausztráliumot hordozó játékosnak rá kell állnia a rakéta előtti platformra (ami egy lift), ami fölvisz őt a rakéta csúcsáig, ami ekkor kinyílik, és a játékos belerakhatja a táskát az ott lévő rekeszbe. Ekkor a rakéta elindul (majd hamar a földbe csapódik), és a játékos csapata nyer. A rakéta a hordozónak és társainak 1-es szintű Adagolóként funkcionál

Különleges Küldemény pályák:

Területfoglalás

Részletek a következő szócikkben: Területfoglalás
Visszavonultunk, legalább erről az oldalról!
A Katona

A Területfoglalás lényege, hogy elfoglaljuk az egész pályát, "területek" elfoglalásával. Minden játékban véletlenszerűen van kiválasztva a hat lehetséges kombinációjú elrendezés egy "pont a pont ellen" játékhoz, ahol mindkét csapatnak el kell el kell foglalnia az ellenség pontját, és megvédeni a sajátját. Ha az egyik csapat elfoglalja az ellenséges pontot, akkor egy másik, szintén véletlenszerűen kiválasztott két pályaszakaszon folytatódik a játék. Ha az egyik csapat elfoglalja az összes területet, akkor ezen felül el kell foglalnia az ellenség bázisát (a Hydron a RED-nek a "radar-parabola", a BLU-nak az erőmű). Ha ezt megteszik, akkor a támadó csapat nyer. Ha a körnek vége, az állás törlődik, és egy újabb véletlenszerű kombinációval kezdődik az új játék. Ez a játékmód nem túl népszerű a játékosok körében.

Ha egyik pont sem lesz elfoglalva, a 8 perces időzítő lejárásáig, akkor a játék Hirtelen halál módba lép.

Területfoglalásos pályák

Kiképző mód

Training basic.png
Training offlinepractice.png
Részletek a következő szócikkben: Kiképző mód
Úgy látom könnyű lesz.
A Mesterlövész

A Kiképző pályák lényege, hogy megtanítsa az alapvető játékmenetet és a bonyolultabb technikákat, fa céltáblákon és botokon. A Kiképző mód a Mac frissítéssel került be a játékba, ami két eredeti gyakorló pályát tartalmazott. Az offline gyakorlás lehetővé teszi a kezdő, és/vagy gyakorlatlan játékosoknak, hogy konkrét játékmódokat gyakoroljanak, úgy, hogy saját tudásukhoz illeszthetik a botok erősségét.

Gyakorló pályák:

Brandon Reinhart közvetlenül jelentette be, a Hivatalos TF2 Blogon, 2010 Július 28.-án, azt, hogy Corey Peters már dolgozik egy másik hivatalos Gyakorló pályán, de egyenlőre nem tudjuk, melyik osztályt, illetve milyen játék mechanikát lehetett volna rajta gyakorolni.

Jenenleg gyakorolható osztályok:

Egyéb módok

Highlander

Highlander tournament prize
Csak egy lehet!
A Robbantós

A highlander mód korlátozza az egy csapatban lévő játékosok számát kilencre, és csak egy játokos játszhat egy osztállyal (pl.:1 Demoman, 1 Soldier stb.). Ez akármelyik játékmódon alkalmazható, és aktiválható az mp_highlander 1 parancsal (a konzolba kell beírni).

A highlande játékmód korábban is létezett a játék eredeti elképzeléseként, és szerver modokban lett megvalósítva. Eredetileg a 2010 február 10.-i frissítésben került be a játékba.

A játékmód neve utalás a Highlander TV sorozatra, ahol a "csak egy lehet" kifejezés elég gyakori . Ez utalás a "minden osztályból egy lehet" korlátozásra.

Párbaj mini-játék

Párbaj minijáték
Intézzük el Úriemberként!
A Kém

Ez a mini-játék a Mann-Conomy frissítésben került be a játékba, maga a párbaj mini-játék egy Akció-tárgy, amit megvehetünk a Mann Co. áruházban, hozzájuthatunk cserélés, vagy találás útján. Amikor használják, a játékos kiválaszthat egy másik személyt, az ellenséges csapatból a szerveren egy párbajra. Ha a kihívott személy elfogadja a felajánlást, kezdetét veszi a párbaj. A kör végéig pontok gyűjthetőek öléssel, vagy ölési segítéssel. A szerzett pontok számolva vannak. Akinek a kör végén több pontja van nyer. Ha az egyik résztvevő időközben lelép a szerverről, a párbaj véget ér a mini-játék nem lesz felhasználva. Ilyenkor természetesen nincs győztes. Az eszköz magában ötször használható föl. Az első párbajánál (függetlenül a végeredménytől) a Játékos kap egy bronz párbaj-érmet, ami számolja a megnyert párbajokat. Párbajok nyerésével a érem ezüst, arany, végül platina szintre léphet. Minden 10-edik párbaj megnyerésével újabb mini-játék nyerhető.

Közösségi módok

TF2Ware, a community mod by Mecha the Slag
Sose hozz ütőt a csatatérre, a háború nem játék!.
A Katona

A Közösségi módok Saját készítésű, nem erdeti játékmódok, amelyeket a közösség ehhez értő tagjai hoztak létre. Ezek a játékok a TF2, vagy a Team Fortress Classic játékmódjainak totális átváltoztatásai, mint páldául a Saxton Hale, ami radikálisan megváltoztatja az Osztályok alapvető mechanikáit, fegyvereit. Más módok új ellenségeket adnak a RED és BLU csapatoknak Ezek a módok teljesen új arcot adnak a játéknak, sőt egy-két módot a Valve különdíjban részesítette.