Springen

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search
A frolicking Scout.
He, ik kan mijn basis vanaf hier zien!
De Scout

Springen is een basisvaardigheid die elke klasse kan uitvoeren. Het zorgt er voor dat de speler 45 Hammer eenheden verticaal beweegt. Springen kan gebruikt worden om hogere plaatsen te bereiken, loopafstanden te verkorten of om vijandelijk vuur te ontwijken. Springen is bij verstek te gebruiken d.m.v. Space op een PC of een Mac, Xbox Button A.png op de Xbox 360, of PS Button X.png op de PlayStation 3.

Geassocieerde wapens

Basismanoeuvres

Gehurkt springen

Op welk punt dan ook tijdens een sprong kan de speler hurken door op de ingestelde toets te drukken. Dit zorgt er voor dat de klasses hun benen intrekken en een extra Hammer-eenheid omhoog gaan, evenals de Hitbox met 27 Hammer eenheden (onder de speler) te verminderen. Dit zorgt er voor dat ze hogere plaatsen kunnen bereiken en de hitbox the verkleinen om vijandig vuur te ontwijken. De speler mag standaard maar twee keer bukken in de lucht om te voorkomen dat men het gaat exploiteren.

Gehurkt springen wordt ook gebruikt om het effect van explosieve terugslag te versterken. Elke sprong met een explosief terwijl je gehurkt bent zal verder gaan dan een normale sprong.

Zijwaarts bewegen in de lucht

Zijwaarts bewegen in de lucht maakt het mogelijk voor spelers om een bocht te maken terwjil ze in de lucht zijn om hun baan te veranderen. Het wordt uitgevoerd door in de lucht zijwaarts te bewegen, terwijl je gladjes beweegt in dezelfde richting. Voorwaarts bewegen tijdens de manoeuvre kan de beweging annuleren.

Scout sprongen

Gebruik de Kracht-der-Natuur om sprongen te vergroten.

De Scout is de enige klasse met de vaardigheid om dubbel te springen. Dit kan vergroot worden met de Kracht-der-Natuur, Boston Beuker of de Atoomeerder, dit creërt een breed scala aan springvariaties.

Dubbele sprong

Door de springtoets een tweede keer in te drukken terwijl je in de lucht bent, kan de Scout een tweede sprong maken in elke richting. De extra hoogte en afstand die deze vaardigheid je verschaft kan gebruikt worden om bij plaatsen te komen waar andere klasses niet bij kunnen. Dit kan handig zijn voor het ontwijken van vijandelijk vuur en om inkomende vijanden in een hinderlaag te lokken. Alhoewel, een ondoordachte dubbele sprong heeft ene makkelijk te volgen baan, wat het mogelijk maakt voor een vijandelijke klasse om je te vermoorden.

Het is mogelijk om de tweede sprong op elk moment te maken in de lucht. Dit kan gebruikt worden om valschade te voorkomen door de sprong te maken net voordat je de grond raakt.

Driedubbele sprong

Uitgerust met de Atoomeerder kan een Scout een driedubbele sprong uitvoeren, dit doet 10 schade aan de Scout als het gebruikt wordt. Met deze vaardigheid kan de Scout over grotere kloven springen die normaal onbereikbaar waren met dubbele sprongen. Scouts met deze vaardigheid zijn te onderscheiden van andere Scouts, omdat een tweede of derde sprong een paarse wolk genereert onder zijn voeten.

Krachtsprong

Uitgerust met de Kracht-der-Natuur kan de Scout met behulp van de terugslag van het schot in de lucht zich nog hoger voortbewegen voor een effectieve derde sprong. De derde "sprong" die ontstaat bij een Kracht-der-Natuur schot heeft meer horizontale kracht en iets moeilijker om te richten en te voorspellen dan een dubbele sprong. Door vooruit te springen en de Kracht-der-Natuur omlaag te vuren, wordt de speler hoger voortbewogen dan bij een dubbele sprong, maar heeft nog steeds een tweede sprong als reserve. Dit telt als een afweging; horizontale momentum gaat verloren om een grotere verticale verplaatsing voort te brengen. Omdat een schot van de Kracht-der-Natuur de Scout in de tegenovergestelde richting duwt als de richting waarin je schiet, kan de speler zichzelf in elke richting schieten, zelfs omlaag.

Bonk! Sprong

Uitgerust met de Bonk! Atomic Punch kan de Scout de terugslag van een vijandelijke Sentry Gun die op hem schiet (terwijl hij onkwetsbaar is) gebruiken om hem hoger in de lucht te laten voortbewegen. Hoe hoger het level van de Sentry Gun, des te groter de sprong zal zijn.

Beukersprong

Door zichzelf pijn te doen met de Boston Beuker in de lucht, kan de Scout de Beuker's zelfbeschadigende eigenschappen gebruiken om op plaatsen te komen die normaal onbereikbaar zijn. Alhoewel, deze manoeuvre is riskant, omdat het maar vier gemiste zwaaien kost om een niet-overgenezen Scout met volle levens naar precies één leven te brengen. Overmatig gebruik van gezondheidskits is daarom vereist. Net zoals raketspringen, zal in de lucht hurken de afstand die de Beuker-springende Scout aflegt vele malen vergroot worden. De Boston Beuker kan gebruikt worden in combinatie met de Kracht-der-Natuur om maximale hoogte of afstand af te leggen in één sprong.

Vierdubbele sprong

Door de Atoomeerder's driedubbele sprong te combineren met de Kracht-der-Natuur's terugslag, kan een Scout vier sprongen achter elkaar doen. Dit is voor Scouts die ervaring hebben met krachtsprongen, en vooral gefocust zijn op de aanval. Dit kan handig zijn om snel naar een doel te gaan terwijl je een voorsprong houdt qua hoogte. Terwijl dit een goede offensieve tactiek is, kan dit ook helpen om naar een moeilijk te bereiken plaats te komen terwijl je bezig bent met verdedigen.

Flanker sprong

Uitgerust met de Flanker krijgt de speler 25% extra hoogte in hun sprongen. Dit is handig om over dingen te springen waar het normaal niet kan. Dit is ook een handige combinatie met de Atoomeerder en de Kracht-der-Natuur, dit vergroot de springafstand nog meer.

Soldier sprongen

Basis raketsprong

Een demonstratie van een basis raketsprong

Een raketsprong is een sprong geassocieerd met de explosieve terugslag van de Soldier zijn eigen raketten. Een speler kan zichzelf tot grote hoogten en afstanden voortbewegen, ten koste van wat levens. Deze techniek wordt vaak gebruikt om ongewone locaties the bereiken op de map, snel afstanden te overbruggen, om barrières heen te komen en vijanden te verrassen. Om te helpen met raketsprongen heeft de Soldier 40% schadeweerstand tegen elke raket die hij afvuurt die niet een vijand schade toebrengt. Voltreffers doen geen extra zelf-schade of extra terugslag tegen de Soldier, het zorgt er dus niet voor dat hij verder omhoog gelanceerd wordt. Elke raketspringende Soldier geeft brandende, rokende laarzen weer tot hij landt.

Om een rocket jump uit te voeren moet je tegelijk springen en een rocket vuren op de grond onder je. De hoek van het schot en de afstand tot de explosie bepaalt de snelheid en de hoogte van de sprong. Gehurkt springen voordat je de raket afvuurt zal de speler aanzienlijk verder lanceren. Des te eerder de explosie wordt gemaakt na het springen, des te hoger en verder de Soldier wordt gelanceert.

Geavanceerde raketsprong

Een demonstratie van een "pogo" raketsprong.

Er zijn meerdere varianten van een basis raketsprong. De meeste worden regelmatig gebruikt op springmappen, maar kunnen ook gebruikt worden in een normale modus om grote snelheden en hoogtes te bereiken.

 • Snellere raketsprongen kunnen gemaakt worden door een combinatie van een muur en de grond. Richt omlaag in de hoek waar de muur en de grond elkaar raken, terwijl je gehurkt springt en vuurt. Deze sprongen hebben meestal een lage hoek en hoge snelheid, en gaan dan ook verder dan normale sprongen.
 • Muursprongen kunnen worden uitgevoerd in de lucht, tegen een muur. Blijf gehurkt en vuur onder je op de muur. De explosie zal een tweede sprong creëren. Raketsprongen en muursprongen kunnen achter elkaar uitgevoerd worden om grote afstanden en hoogtes te bereiken.
 • Pogo sprongen zijn secundaire raketsprongen die gemaakt worden op de grond om de tijd die je in de lucht bent te vergroten. De explosie houd je langer in de lucht en verhoogt de voorwaartse stuwkracht. Huppelen (a.k.a. skipping) is de snelle variant. Je moet de locatie waar je landt voorspellen en af en toe vooruit richten om te verzekeren dat de raket recht onder je land, anders is er kans dat je faalt en de grond raakt. Je moet altijd gehurkt zijn tijden deze sprongen, omdat als je dit niet doet je sprongen minder krachtig zijn.
 • Voor dubbele raketsprongen zijn twee raketten benodigd, die afgaan als je springt, deze kunnen maar uitgevoerd worden op een klein aantal maps. Als je een raket omlaag schiet en dan valt, zal je sneller gaan vallen dan je eigen schot. Na het landen gebruik je een raketsprong, net op het moment dat het eerste schot je raakt. De gecombineerde explosie zal je veel verder en hoge lanceren dan normaal mogelijk is.
 • Flicking is het proces van snel ronddraaien en de raketten het meeste achter je te vuren. Dit kan gecombineerd worden met elke andere techniek om de richting en kracht van de sprong te perfectioneren. Een makkelijkere, gelijkwaardigere sprong is om achteruit te kijken terwijl je de raketsprong uitvoert. Draai altijd in de richting van je wapen. Dit zorgt voor snellere en meer precieze sprongen, omdat projectielen in de Source engine voortgebracht worden aan het einde van de speler zijn viewmodel, niet aan het midden van hun scherm.
 • Water springen is het gebruik van waterfysica van de Source engine om extra stuwkracht te krijgen. Spelers in diep water krijg een minieme boost omhoog; raketsprongen zullen deze kracht omzetten in een zeer sterke sprong. Well is de plek waar je deze sprongen het vaakst zal tegenkomen.
 • Geen schade zal toegebracht worden als je raketspringt met de Raketspringer, hoewel hij wel valschade krijgt. Om valschade te voorkomen terwijl je de Raketspringer gebruikt, moet de speler net voordat hij de grond raakt een raket afvuren, net voor zijn of haar voeten. Dit zorgt er niet voor dat de speler in de lucht wordt gelanceerd (zoals je ziet bij de Pogo sprong), maar annuleert de stuwkracht, en zorgt er dus voor dat er geen valschade ontstaat.
 • Raketspringen vanaf vijanden of gebouwen zorgt er voor dat de Soldier kleine barrières kan overbruggen, zonder al te hoog te gaan.
 • Raketspringen met verschillende wapens zoals de Vrijheidswerper en de Directe Inslag geven verschillende effecten, de Directe Inslag is niet de beste keuze omdat je meer schade aan jezelf zal toebrengen, terwijl de Vrijheidswerper verminderde schade toebrengt, wat er voor zorgt dat de speler minder levens verliest per raketsprong.


Springbeperkingen

Er zijn bepaalde toestanden waarin de speler er van wordt weerhouden te springen;

 • Terwijl je aanstormt met het Stormende Schild of Schitterende Scherm als een Demoman.
 • Bij het opwarmen van het primaire wapen van de Heavy.
 • Terwijl je een pijl uit je holster trekt als je de Jachtman aan hebt als de Sniper.
 • Tijdens het treiteren.
 • Tijdens het hurken.
 • Terwijl je verdooft bent.
 • Als er iets boven de speler is. (Als er een object een volledige sprong verhindert, zal de speler springen, stoppen en dan vallen als hij het object raakt)
 • Terwijl ze onder water zijn.
 • Als ze in de lucht zijn (met uitzondering van de Scout zijn dubbele sprong).
 • Als ze al een dubbele sprong, driedubbele sprong, vierdubbele sprong of krachtsprong uitgevoerd hebben.

Spronguitbuitingen

Deze spronguitbuitingen zijn al uit de game gehaald, maar ooit zorgden ze er voor dat spelers ongewoonlijke en onbedoelde sprongen konden uitvoeren.

Naaldspringen

Voor de 31 december 2007-patch konden de injectiepistolen spelers in hetzelfde team een klein beetje duwen. Met genoeg Medics die deze injectiepistolen gebruikten, kon de speler heel hoog gevuurd worden door een golf van naalden.

Konijnensprongen

Voor de 31 oktober 2007-patch kon je herhaaldelijk springen om voorwaartse stuwkracht te behouden. Raketsprongen, zijwaarts bewegen in de lucht en andere technieken konden gebruikt worden om de stuwkracht te vergroten van deze konijnensprongen, zodat spelers veel sneller konden gaan dan bedoelt. Alhoewel, zelfs na deze patch kan je nog een kleine snelheidsboost krijgen als je in de lucht beweegt.

Gerelateerde prestaties

Leaderboard class scout.png Scout

Springerig type
Springerig type
Voer 1000 dubbelsprongen uit.


Rauw op je dak
Rauw op je dak
Dood 20 spelers terwijl je dubbelspringt.
De cyclus
De cyclus
Dood in één leven een vijand terwijl je op de grond, in de lucht en in het water bent.

Leaderboard class soldier.png Soldier

Dood van boven!
Dood van boven!
Maak een raketsprong en dood 2 vijanden voordat je neerkomt.


Dood van onderen
Dood van onderen
Dood 10 tegenstanders die in de lucht zijn met een directe voltreffer.


Lichte voetjes
Lichte voetjes
Dood tijdens een raketsprong een vijand met de Gelijkmaker voordat je neerkomt of net nadat je neerkomt.
Op eenzame hoogte
Op eenzame hoogte
Bereik de hoogst mogelijke raketsprong door te hurken en te springen.


Vleugels der overwinning
Vleugels der overwinning
Dood een vijandelijke Soldier terwijl jij en je doelwit zich in de lucht bevinden.

Leaderboard class pyro.png Pyro

Vuurvliegje
Vuurvliegje
Dood een Soldier terwijl hij een raketsprong maakt.

Leaderboard class demoman.png Demoman

Dubbele Scotch
Dubbele Scotch
Dood 2 mensen met één kleefbomsprong.


Highland Fling
Highland Fling
Maak een hele verre kleefbomsprong...
Spring naar de verovering
Spring naar de verovering
Spring met een kleefbomsprong op een post en verover deze.


Een Schot in de roos
Een Schot in de roos
Dood een vijand met je slagwapen tijdens een kleefbomsprong.

Leaderboard class heavy.png Heavy

Scherpschutter
Scherpschutter
Dood vanuit de lucht 10 vijanden met je minigun.

Leaderboard class sniper.png Sniper

Uit de lucht
Uit de lucht
Dood een Scout in de lucht met je snipergeweer of de Huntsman.
Spring maar sukkel
Spring maar sukkel
Dood een vijand tijdens een raket- of granaatsprong in de lucht met je snipergeweer of de Huntsman.