PASS-tijd

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search


PASS-tijd combineert TF2's gewone snelle bloedsport met de echte snelle sporten van voetbal, hockey en basketball.
— Flaptekst

PASS-tijd is een speltype ontwikkeld door Bad Robot, Escalation Studios en Valve. Voor het eerst aangekondigd op 18 augustus 2015 met de beta uitgave van Warehouse, wat later Brickyard zou worden. PASS-tijd werd een officiële speltype met de "Meet Your Match Update" op 7 juli 2016.

Gameplay

Alle huidige PASS-time maps zijn symmetrisch. Een neutrale bal, genaamd de JACK, spawned dichtbij het midden van de map. Spelers moeten de bal in de tegenstander's doel zien te krijgen. Het scorelimiet is standaard 5 en als één van de teams dit limiet bereikt, dan wint dat team. Als geen van beide teams het limiet bereikt dan wint het team met de meeste doelpunten wanneer de tijd om is.

De bal

Aan het begin van de ronde, na een doelpunt of nadat de vorige bal voor een lange tijd stil op de grond heeft gelegen. Dan word er een nieuwe bal bij de JACK Dispenser geplaatst in het midden van de map en hoor je een fluit. De bal is zichtbaar door muren. De bal kan worden opgepakt van de grond, gegooit doormiddel van primaire vuur en gestolen worden doordat de baldrager word geraakt door melee.

Spelers die de bal hebben, zogenaamde "baldragers", kunnen geen wapens gebruiken. De bal kan worden gegooid of naar teamgenoten overgebracht doormiddel van de primaire vuur knop. De bal kan worden gestolen doordat een vijand de baldrager slaat met een melee wapen. Het is ook mogelijk om de bal van je eigen teamgenoten te stelen als de baldrager de bal te lang heeft. Dit is handig voor een pub sfeer om griefers die de bal niet willen geven tegen te gaan. De bal word neutraal als het de vloer aanraakt nadat het gegooid is en reset na een tijdje.

De baldrager heeft het vermogen om teamgenoten en tegenstanders door de muur te zien. Wanneer de bal gestolen word doormiddel van een melee hit of als het onderschept word, dan krijgt de nieuwe baldrager een snelheidsboost en is voor een korte tijd onsterfelijk. Nadat de onsterfelijkhijd is gestopt dan word je baldrager doodgeverft als er geen teamgenoten dichtbij zijn. Wanneer er **wel** teamgenoten dichtbij zijn is de baldrager niet gemarkeerd voor de dood. De baldrager en alle dichtstbijzijnde teamgenoten kunnen met dezelfde snelheid bewegen als de snelste teamgenoot in de groep. Alle dichtstbijzijnde teamgenoten herstellen langzaam hun gezondheid.

De bal gooien

Om de bal te gooien, moet de baldrager de primaire vuur knop klikken en loslaten. Als de baldrager de primaire vuur knop ingedrukt houd, dan doet de baldrager een animatie. In die animatie houd de baldrager de bal terug om zich voor te bereiden om de bal te gooien. Als de baldrager de alternatieve vuurknop klikt, in plaats van de primaire vuur knop, dan zal de JACK niet gegooit worden. De baldrager zal dan een schijn pass doen en de gooi animatie afspelen zonder de bal echt te gooien.

Als een zichtbare teamgenoot op de baldrager's crosshair zit wanneer hij de bal gooit dan word de bal als een "pass" gezien. In een pass van de ene teamgenoot naar de ander, word je bal naar de ontvangende teamgenooit getrokken als een magneet en volgt de bal de teamgenoot zelfs als ze van zijn originele positie verplaatst. Een pass kan ook falen, de bal ontwijkt meeste obstakels maar kan ook een obstakel raken waardoor de bal neutraal word of een vijandelijke speler kan de bal terwijl het in de lucht is onderscheppen.

Als er geen zichtbare teamgenoot is op de baldrager's crosshair wanneer hij de bal gooit dan word de bal alleen maar een kleine aftsand gegooit. De afstand is afhankelijk van de speler's klass, de "offensieve" klassen (Scout, Soldier en Pyro) gooien de bal minder ver dan de andere klassen. De Scout's gooiafstand is de minste afstand, de Soldier's gooiafstand is maar een klein beetje korter dan die van andere klassen en de Pyro's gooiafstand is in het midden van die van Soldier en Scout. Alle andere klassen gooien de bal ongeveer even ver.

Doelen

Elk team heeft drie verschillende doelen op elke PASS-tijd map: het gooi-erin doel, het ren-erin doel en het bonus doel. Een team's doel, aan de team's kant van de map kan alleen in worden gescoort door een tegenstanders. Dus een RED speler kan niet scoren in een RED doel.

Het ren-erin doel is een wijde zone helemaal aan het einde van de map op beide kanten. Zoals de naam het al zegt moet je in het doel rennen met de bal om een doelpunt te krijgen, als je de bal gooit in een ren-erin doel dan zal de bal terugstoten zonder te scoren of de bal word naar een speler gepassd die al in het ren-erin doel staat.

Het gooi-erin doel is een team gekleurd gat in de muur ergens tussen het midden van de map en het ren-erin doel. Om te scoren in een vijandelijk gooi-erin doel moet de speler de bal erin gooien.

Het bonus doel, is net zoals het gooi-erin doel, een team gekleurd gat waar de bal in moet worden gegooit. Het bonus doel is meestal hoog en heeft een Jump Pad nodig om te bereiken. Anders dan het gooi-erin doel, het bonus doel is 3 punten waard en er kan pas in worden gescoort als je bal's power meter gevult is.

Het is handig om het ren-erin doel te zien als een "touchdown zone", het gooi-erin doel te zien als een "hockey doel" en het bonus doel als een "basketbal hoepel".

Bal vermogen

Als je de bal passt naar een teamgenoot dan vult de power meter die zichtbaar is op de HUD aan de bovenkant van het scherm. De meter moet gevult worden om het bonus doel te openen, wat drie punten geeft aan het scorende team. Als een bal word gepakt door een vijandelijk team, dan word de meter *niet gereset* zodat een team in het bonus doel kan scoren terwijl het vijandelijke team de meter heeft opgebouwd. Nadat een doelpunt is gescoort of de bal ligt te lang stil op de grond, dan reset de meter naar nul. De meter wordt ook automatisch minder na een tijdje.

Andere bal effecten

Verschillende wapens of andere uitgeruiste voorwerpen of speler condities hebben verschillende effecten op de bal.

Bal manipulatie

Elke klas heeft een selectie van primaire of secundaire wapens die de bal kunnen manipuleren van een afstand verder dan die van een slagwapen's bereik. Sommige van deze wapens kunnen simpelweg alleen maar de bal verplaatsen van de speler af terwijl andere de bal kan "besturen" en verplaatsen. Voordelen van balmanipulatie zijn: de bal kunnen pakken buiten slagwapen bereik, de bal kunnen pakken uit een vijandelijke dood zone, de bal dichterbij teamgenoten te sturen of van vijanden weg te halen wanneer je niet dichtbij genoeg bent om het op te pakken of de bal naar een meer verdedigbare positie te brengen zonder de bal te resetten.

 • Kogels duwen de bal weg van de schietende speler tot een range zo ver het wapen kan schieten. Dit effect telt ook voor de Kortsluiter's primaire vuur. Vele projectielen hebben een zelfde soort effect wanneer ze de bal raken (zoals Scout's gegooide voorwerpen), maar sommige hebben geen effect.
 • Explosieven deflecteren de bal weg van de exploderende raket, granaat, kleefbom of Schroei Schot's projectiel. De speler kan de bal besturen door het projectiel op een andere plaats te vuren.
  • Alleen de explosieven projectielen die exploderen wanneer ze de grond raken exploderen op de bal (zoals het Schroei Schot's projectiel).
 • Compressiestoten deflecteren de bal maar "volgen" het richtpunt, het omgekeerde van explosies.
 • Gegooide wapens kunnen de bal wegduwen als ze de bal direct raken.

De volgende wapens hebben geen effect wanneer ze de bal raken:

Verhinderd oppakken

De volgende condities verhinderen het oppakken van de bal:

Dribbelen

Als je in één van de bovenste condities zit waardoor je niet de bal op kan pakken kan de speler wel de bal met zijn voeten dribbelen of duwen. Alhoewel dit effect slap is lijkt her erop dat de Demoman de sterkste dribbel heeft. Een Bonk! Scout rent sneller dan een getrapte bal.

Bespotten

 • Geen enkele speler kan de bal oppakken tijdens het bespotten.
 • Bepaalde wapen gerelateerde bespottingen verbieden het oppakken van de bal (bijvoorbeeld Granaat en Armageddon), terwijl andere bespotting het niet verbieden.
 • De baldrager zal de bal laten vallen tijdens het bespotten.
 • Als een onvermomde Spy de bal oppakt terwijl hij de Vermommingskit vastheeft is er een kleine kans dat hij een "verdwijnende bal" bespotting doen (zonder de bal te laten vallen).
 • Spelers kunnen de bal schoppen tijdens de Polonaise bespotting.

Strategie

Hoofdartikel: Community PASS Time strategy/nl

Mappen

Hoofdartikel: Lijst van mappen

PASS-tijd heeft drie beschikbare mappen die de pass_ prefix hebben.

Naam Afbeelding Bestandsnaam
Brickyard Pass brickyard.png pass_brickyard
District Pass district.jpg pass_district
Timbertown Pass timberlodge center.jpeg pass_timbertown

Gerelateerde prestaties

Zie ook: Obtaining PASS Time achievements/nl

PASS-tijd heeft 2 prestaties gerelateerd aan deze spelmodus.

Jackpot!
Jackpot!
Win 10 rondes in PASS-tijd.

Beloning: Burgerbalhoed

Merasmus' multidimensionale televisie afstemmen
Merasmus' multidimensionale televisie afstemmen
Onthul het mysterie van de tv-kamer van PASS-tijd.

Beloning: Militaire Balhoed, Halve PASS-tijd-miniatuurbal

Updateverleden

18 augustus 2015-patch #1
 • Nieuwe 'PASS-tijd' spelmodus toegevoegd aan de TF2 béta.

18 augustus 2015-patch #2

 • Een client crash gerelateerd aan de HUD is gefixt.
 • De Kortsluiter kan niet meer de bal van het spel verwijderen.
 • Spelers kunnen niet meer de bal oppakken wanneer ze een wapen vasthebben dat niet kan worden weggestopt.

18 augustus 2015-patch #3

 • Een PASS-tijd geluidsbug gerelateerd aan het dragen van de bal is gefixt.

19 augustus 2015-patch

 • Vermomde Spy's hebben nu weer een schild in de HUD.
 • Spelers kunnen niet meer de bal dragen tijdens het bespotten (een exploit met het Eureka-effect is hierdoor opgelost).
 • Spelers kunnen niet meer de bal 'inspecteren' als ze h'm dragen.
 • Scouts krijgen nu weer contractpunten als ze de bal veroveren.

27 augustus 2015-patch

 • Je kunt niet meer in je eigen doel scoren als je snel van team veranderd terwijl de bal in de lucht is.
 • Vermomde en verhulde vijandelijke Spy's hebben geen schild meer in de HUD.
 • Een fout waardoor spelers soms niet de bal konden gooien is opgelost.
 • Een ander geval waarbij spelers de bal konden teleporteren met de Eureka-effect is opgelost.
 • Een probleem waardoor de Doodse Gelijkenis het onmogelijk maakte om de bal te gooien of om de Doodse Gelijkenis te deactiveren is opgelost.
 • Alle speciale mogelijkheden die worden geactiveerd met de alt-vuur zijn nu beschikbaar tijdens het dragen van de bal, tenzij er gericht word met de bal.
 • Console variabelen zijn ontgrendeld zodat community servers er mee kunnen experimenteren zonder sv_cheats nodig te hebben.
 • Scouts kunnen niet meer de bal oppakken wanneer ze aan het drinken zijn.
 • Een probleem waardoor vermomde Spy's in sommige situaties de bal konden dragen is opgelost.
 • Wapenwisseling na het gooien van de bal is sneller gemaakt.
 • Een probleem waardoor je geen snelheidsboost nadat je een doelpunt hebt gemaakt en daarna de bal oppakt als het herspawnt.
 • Een crash veroorzaakt door een gescoort doelpunt tijdens het voorspel als mp_tournament aan staat is opgelost.
 • De manier waarop blokkeren werkt is verbeterd.
 • Een probleem waardoor je een vijand's bespotting kon onderbreken door hem met de bal te raken is opgelost.
 • Een probleem waardoor een geestbal in je hand zat omdat je niet meer naar je vorige wapen terug kon wisselen (flessen, hakmessen, etc.) is opgelost.

10 september 2015-patch

 • Als de bal te lang neutraal is, zal het automatisch herspawnen.
 • Als een speler de bal te lang vasthoud kunnen teamgenoten de bal van die speler afpakken.
 • Het vangen en onderscheppen van een gegooide bal is een beetje makkelijker
 • Demomannen kunnen niet meer een schildaanval doen of ontsteken als ze de bal vasthebben.
 • Alleen-melee-modus voor sudden death is aangezet.

24 september 2015-patch

 • Rondes blijven doorgaan totdat de timer afgetelt is totdat de bal neutraal word of iemand scoort.
 • De bal zal de baldragen naar volledige gezondheid worden gebracht.
 • tf_passtime_unstable is toegevoegd voor het testen van onstabiele onderdelen.
 • Onstabiele onderdelen:
  • Aanvals-, verdedigings- en ondersteuningsklassen hebben verschillende gooibogen (tf_passtime_throwspeed, tf_passtime_throwarc)
  • De bal neemt wat van de speler's snelheid over (tf_passtime_throwspeed_velocity)
 • Een alternatieve versie van pass_warehouse is toegevoegd: pass_warehouse_goal2.
  • In plaats van scoren door de bal in het doel te gooien met de speler de bal meedragen het doel in.

21 oktober 2015-patch

 • Nieuwe spelgeluiden worden uitgeprobeerd.
 • Het vangen en onderscheppen van een gegooide bal is nu iets makkelijker.
 • Nieuwe convar toegevoegd. (tf_passtime_ball_model)
 • Een probleem waardoor vermomde Spy's geen passen meer konden ontvangen van vijanden is opgelost.
 • Een probleem wardoor overgeladen wapens konden blijven herladen als de bal vastgehouden word is opgelost.
 • Een probleem waardoor een punt aan het verkeerde team werd gegeven tijdens teamwisseling is opgelost.
 • Een probleem waardoor de automatische balherspawn in sommige gevallen niet werkten is opgelost.
 • Een verkeerde textuur op doelvisualisaties is gemaakt.
 • Een probleem waardoor het passvergrendelingsgeluid bij de verkeerde speler afspeelde is opgelost.
 • De omroeper zegt nu "overtime" op de juiste tijd.
 • pass_warehouse en pass_warehouse_goal2 zijn geüpdatet:
  • Springschans van het tweede level van het warenhuis is verwijderd.
  • Meer toeschouwer camera's toegevoegd.
  • Zijwaartse springschansen zijn toegevoegd aan de middel arena.

28 oktober 2015-patch (Scream Fortress VII)

 • Een probleem waardoor weergavemodel/wereldmodellen onjuist waren wanneer tf_passtime_ball_model aan stond is opgelost.
 • Convar tf_passtime_ball_sphere_collision toegevoegd.
 • Entiteit tf_logic_on_holiday toegevoegd.

29 oktober 2015-patch

 • PASS-tijd is geüpdatet zodat een probleem waardoor de Halloween versie van de bal niet zichtbaar was als het word gedragen door een speler is opgelost.

25 november 2015-patch

 • Elke klasse heeft nu een verschillende gooikracht en gooiboog.
 • Tijdens Verlenging zal de ronden niet eindigen totdat de bal neutraal is geweest voor een paar seconden (tf_passtime_overtime_idle_sec)
 • Alle beschikbare vijandelijke doelen zien er nu uit als een kruisdraad op de HUD als de bal gedragen word.
 • Maximale passafstand parameter is toegevoegd aan passtime_logic
 • De bal zal niet automatisch herspawnen tenzij die op z'n minst één keer opgepakt is.
 • Nieuwe map pass_pinewood

7 december 2015-patch

 • Een toegewijde server crash gerelateerd aan het laten vallen van wapens en de bal in PASS-tijd modus is opgelost.

22 december 2015-patch

 • Er word met nieuwe HUD elementen en kunst geëxperimenteerd.
 • Er word met nieuwe weergavemodelanimaties geëxperimenteerd.
 • Een nieuw testfunctie is toegevoegd die pass-, steel- en onderscheppingsbonus met het hele team deelt. (tf_passtime_team_bonuses)

29 februari 2016-patch

 • Een probleem waardoor workshop mappen niet correct laden is opgelost.
 • Een probleem waardoor je in springschansen kon komen is opgelost.
 • Klaas Vaak lange afstandsteel is verwijderd.
 • Experimentele cvars zijn toegevoegd om te testen.

22 juni 2016-patch #2

 • Een probleem waardoor de PASS-tijd spelmodus in de verkeerde snelspeel UI categoriën zit is opgelost.

7 juli 2016-patch #1 (Meet Your Match Update)

 • PASS-tijd update
  • Niet meer in béta!
  • Nieuwe voorwerpen beschikbaar:
   • Een Vroegedeelnemersspeld PASS-tijd zal worden gegeven aan elke Speler die gespeelt heeft tijdens de beta.
   • Twee nieuwe prestaties met voorwerpbeloningen
    • Merasmus' multidimensionale televisie afstemmen
    • Jackpot!
  • Map veranderingen
   • Alle mappen are zijn bijgewerkt, bijgeschaafd en uit béta
   • pass_pinewood is hernoemd naar pass_timberlodge.
   • pass_warehouse is hernoemd naar pass_brickyard.
   • Een nieuwe map met een stad thema is toegevoegd, pass_district.
   • Een geüpdatete pass_template voor level ontwerpers is toegevoegd en zal worden uitgegeven op http://www.escalation.com/news (Engels).
  • Spelmodusveranderingen
   • Scorelimiet is veranderd van 3 naar 5
   • Verschillende balworp-parameters zijn bijgewerkt.
   • Troep rennen
    • De bal zal niet meer de speler die h'm draagt genezen.
    • Een speler die de bal draagt zonder dichtbijzijnde teamgenoten zijn gedoodverft.
    • Teamgenoten dichtbij de baldragen zullen langzaam worden genezen en kunnen zo snel rennen als de snelste dichtbijzijnde teamgenoot.
   • Balkracht
    • Pass de bal om de balkrachtmeter te verhogen
    • De krachtmeter zal over tijd minder worden
    • Een gevulde krachtmeter ontgrendeld een speciaal doel die extra punten waard is.
  • Kunst veranderingen
   • Nieuwe weergavemodelanimaties
   • De HUD geeft meer informatie over doeltype en doelstatus.
   • Spelertekens voor Spy's zullen verhullings- en vermommingsstatus weergeven.
  • Overige details
   • cvar tf_passtime_scores_per_round toegevoegd.
   • tf_glow(Engels) entiteit toegevoegd die kan worden gebruikt om gloei-effecten op elk entiteit te plaatsen.
   • trigger_passtime_ball(Engels) FGD inzending is geüpdatet om tijdelijk ongebruikte functies te verbergen.
   • Spawnvlag is aan func_passtime_goal(Engels) toegevoegd om op de HUD aan te tonen dat een doel is ontgrendeld door balkracht.

9 juli 2016-patch

 • Een probleem waardoor de Jackpot! PASS-tijd prestatie niet overwinningen meetelde is opgelost.

14 juli 2016-patch #1

 • Meeerdere HUD materialen zijn geüpdatet om mat_picmip te ondersteunen.
 • Een probleem waardoor het verkeerde veroverlimiet op het winpaneel verscheen is opgelost.

28 juli 2016-patch

 • Een probleem waardoor prestatievoorwerpen (zoals de Burgerbalhoed) niet verhullen samen met de Spy.
 • Verbeteringen en reparaties voor alle mappen.
 • Een probleem waardoor troepsnelheid soms niet werd geüpdatet is opgelost.
 • Richtende spelers zullen niet meer een troepsnelheidsbonus krijgen.
 • Een paar bijwerkingen zijn gemaakt om de gemiddelde rondenlengte te verminderen.
  • Verlenging zal onmiddelijk eindigen als het winnende team de bal aanraakt.
  • Verlenging zal niet gebeuren als het ongemogelijk is dat het verliezende team wint.

16 augustus 2016-patch

12 september 2016-patch

 • Een probleem waardoor spelers de PASS-tijd bal konden oppakken terwijl ze verdoofd zijn is opgelost.

21 december 2016-patch

 • Een PASS-tijd exploit gerelateerd aan bonuspunten is opgelost.

Bugs

 • Geladen raketten van de Bedelaars Bazooka kunnen worden gevuurd tijdens het vasthouden van de bal. Je kan niet herladen als je de bal vasthebt.

Galerij

Externe links