Projectielen

From Team Fortress Wiki
< Projectiles(Redirected from Projectile/nl)
Jump to: navigation, search
Wat hulp, bitte!
Vangen!
De Scout
Ico camera.png Gerelateerde foto's:


Projectielen hebben, in tegenstelling tot kogels die het doelwit meteen raken zodra er wordt geschoten, een vaste snelheid waarmee ze zich voortbewegen. Deze snelheid verschilt per soort projectiel en maken vaak gebruik van de physics van de engine. Projectielen hebben een groot trefherkenningsoppervlak, net als het trefherkenningsoppervlak bij slagwapens, andere spelers en de omgeving. De aangerichte schade is in het algemeen afhankelijk van de afstand tussen de aanvallende speler en het doelwit wanneer het doelwit wordt geraakt, of de plaats waar de aanvallende speler zich bevond toen hij overleed. Veel projectielen hebben unieke eigenschappen die per wapen verschillen. Projectielen worden niet beïnvloed door lagcompensatie.

Een door de Heavy gegooide Sandvich, delen van vernietigde kleefbommen, constructies, Sappers en op de grond gevallen wapens van dode spelers zijn geen projectielen. Ondanks het feit dat ze ook gelanceerd worden en worden beïnvloed door de physics van de engine, hebben ze namelijk verschillende eigenschappen.

Speciale projectielen

De eigenschappen van projectielen zijn afhankelijk van het wapen dat ze heeft afgevuurd. Projectielen doen vaak schade toe aan tegenstanders wanneer zij ermee in contact komen, net als hitscankogels. Ook kunnen projectielen een explosie veroorzaken wanneer ze ergens mee in contact komen, of, in het geval van de Demoman, na een bepaalde tijd pas exploderen (zoals de granaat of de kleefbom). Alle projectielen - met uitzondering van raketten en energiestoten - hebben last van zwaartekracht, waardoor ze naar beneden vallen. De schade die door de wapens van de Demoman, het Lichtpistool, de Ontsteker, de Mensensmelter, het Verschroeide Schot, een level 3 Sentry Gun en de Jachtman wordt aangericht is niet afhankelijk van de afstand die het projectiel heeft afgenomen. De Kruisvaarderskruisboog heeft een omgekeerde schadevermindering (wat inhoudt dat de schade en genezing toenemen wanneer het projectiel een grotere afstand aflegt). Sommige projectielen hebben effecten wanneer spelers ermee in contact komen. De honkballen die worden afgevuurd door de Klaas Vaak vertragen de tegenstander, terwijl de kerstballen die door de Verpakte Moordenaar worden afgevuurd tegenstanders laten bloeden. Lichtkogels van de Pyro zetten tegenstanders in de fik. Jarate en Maffe Melk doen helemaal geen schade; zij geven alleen hun effecten af en maken het moeilijker voor Spy's om onzichtbaar te zijn, terwijl ze teamgenoten die aan het nabranden zijn kunnen blussen. De Blutsauger en Zwarte Doos genezen de vurende Medic of Soldier wanneer ze een tegenstander raken en de Kruisvaarderskruisboog geneest teamgenoten die worden geraakt (terwijl het tegenstanders schade toebrengt). De Jachtman kan brandende - door een Pyro aangestoken - pijlen afvuren die tegenstanders in de brand kunnen zetten. Überlading zorgt ervoor dat negatieve effecten geen werking hebben.

Kleefblommen kleven tegen de omgeving maar stuiteren terug wanneer ze de op de deuren van de herstelkamer, tegen andere spelers of op sommige andere objecten worden geschoten. Pijlen en injectienaalden blijven in spelers en de omgeving steken, maar dit is enkel cosmetisch; ze hebben geen positieve of negatieve effecten voor de speler. Raketten van een level 3 Sentry Gun volgen een doelwit een klein beetje en draaien om elkaar heen wanneer ze door de lucht suizen; de vier raketten worden als één object gezien.

Vlammen

Hoofdartikel: Vuur

Vlammen zijn grote, schade toebrengende, spelers-in-de-brand-stekende effecten die uit de primaire wapens van de Pyro komen: de Vlammenwerper, Rugbrander, Ontvetter, Regenblazer, Flogistinator en Drakenfurie. Ze gebruiken het trefherkenningsoppervlak van het projectiel om aanraking te bepalen, net als projectielen, maar hebben geen zichtbaar model en een beperkte levensduur en reikwijdte. De schade die door vlammen wordt toegebracht wordt grotendeels bepaald door hoe lang ze in de brand staan. Vlammen doen niets met de omgeving en worden niet door contact met een speler of constructie gestopt, maar blijven doorgaan totdat de vlammenwerper leeg is. De vlammen doen geen schade als ze eerst door een deel van de omgeving of water gaan. Vlammen hebben een "negatieve" curve waardoor ze omhoog buigen. Dit ligt deels aan de bewegingsrichting van de Pyro. De Rechtvaardige Bizon en de Pomson 6000 vuren een bundel van vlamdeeltjes in plaats van een normaal projectiel, en gebruiken de trefherkenning van deze deeltjes. In tegenstelling tot 'normale' vlamdeeltjes steken deze schoten tegenstanders niet in brand en hebben ze geen bepaalde levensduur. Hierdoor kunnen ze niet worden gereflecteerd en doorboren ze doelwitten.

Explosies

Explosies zijn spattende effecten die meteen schade aanrichten. Ze worden veroorzaakt door projectielen, de Kamikaze-bespotting en de Suizende Schotsman en veroorzaken terugslag. De terugslag, grootte en schade die de explosies veroorzaken hangt van het projectiel af. Explosies kunnen niet door muren heen en worden dus door hun omgeving gevormd. De aangerichte schade en terugslag staat in verhouding tot de hoeveelheid trefherkenningsoppervlak van de speler dat wordt geraakt en wordt bepaald door de radius van de explosie en de afstand tussen het punt van oorsprong en het middelpunt van het getroffen doelwit. Explosies kunnen de speler die ze heeft veroorzaakt zélf ook schaden; dit kan gebruikt worden om door de lucht te vliegen.

De compressiestoot en spateffecten van Jarate en Maffe Melk worden soms explosies genoemd. Ze reageren namelijk in een vergelijkbare manier op contact met de omgeving.

Explosies, met uitzondering van de Schotse Weerstand en de Bliksemse Bommenwerper, kunnen geen kleefbommen vernietigen: de explosie duwt de kleefbommen weg.

Injectienaalden

Injectienaalden die worden afgevuurd door het Injectiepistool, de Blutsauger en de Overdosis zijn de enige projectielen die niet kunnen worden vernietigd of gereflecteerd door andere projectielen of een compressiestoot. Ze richten ook kogelschade aan, waardoor ze kleefbommen kunnen vernietigen en extra schade kunnen toebrengen aan tegenstanders die een zwakte hebben tegen kogels. Dit is een unieke eigenschap van injectienaalden tegenover andere projectielen.

Andere eigenschappen van projectielen

De compressiestoot van de primaire wapens van de Pyro kan, op injectienaalden en kleine energiestralen (van de Rechtvaardige Bizon en de Pomson 6000) na, alle projectielen reflecteren. Met uitzondering van kleefbommen veranderen gereflecteerde projectielen van kant, alsof de Pyro ze zélf heeft afgevuurd. Gereflecteerde projectielen zullen minivoltreffers zijn als ze een tegenstander raken. Honkballen van de Klaas Vaak kunnen met een goed getimede slag terug worden geslagen.

De pijlen van de Jachtman kunnen, als ze het juiste deel van het lichaam van een doelwit raken, een hoofdschot zijn. De Rugbrander heeft voltreffers wanneer een tegenstander in de rug wordt aangevallen. De lichtkogels van Pyro's lichtpistolen leveren voltreffers op brandende spelers.

Wanneer twee projectielen elkaar in de lucht raken, vernietigen de voltreffers de normale projectielen. Lichtkogels kunnen andere lichtkogels vernietigen. Kleefbommen kunnen worden vernietigd door kogels, injectienaalden, slagwapens en de kleefbommen van de Schotse Weerstand en de Bliksemse Bommenwerper.

Projectielen

De volledige lijst van projectielen in Team Fortress 2 is hieronder zichtbaar. Let op: de snelheid in de tabel gaat over de oorspronkelijke snelheid van het projectiel voordat de luchtweerstand het projectiel vertraagt; dit is relevant voor de projectielen van bijvoorbeeld de Klaas Vaak en Verpakte Moordenaar, voor Jarate en de Zelfbewuste Moedervlek, welke verschillende bogen afleggen ondanks hun vergelijkbare statistieken.

Lijst van projectielen
Projectiel Wapen Snelheid (HE/s) Boog Kleeft Terugkaatsbaar Kan vernietigd worden door
Mad Milk
Fles
Leaderboard class scout.png Maffe Melk
1019,9
Pictogram tick.png Ja Pictogram cross.png Nee Pictogram tick.png Ja
 • Kortsluiter
Mutated Milk
Fles
Leaderboard class scout.png Gemuteerde melk
1019,9
Flying Guillotine
Hakmes
Leaderboard class scout.png Vliegende Guillotine
3000
Pictogram tick.png Ja Pictogram cross.png Nee Pictogram tick.png Ja
 • Kortsluiter
Sandman Baseball.png
Honkbal
Leaderboard class scout.png Klaas Vaak
3000
Pictogram tick.png Ja Pictogram cross.png Nee Pictogram tick.png Ja
 • Kortsluiter
Festive ornament red.png
Kerstbal
Leaderboard class scout.png Verpakte Moordenaar
Rocket.png
Raket
Leaderboard class soldier.png Raketwerper
Zwarte Doos
Raketspringer
Original
Bedelaars Bazooka
1100
Pictogram cross.png Nee Pictogram cross.png Nee Pictogram tick.png Ja
 • Kortsluiter
Leaderboard class soldier.png Directe Inslag
1980
Leaderboard class soldier.png Vrijheidswerper
1540
RED Cow Mangler 5000 Beam.png
Grote energiestraal
Leaderboard class soldier.png Koeienverscheurder 5000
1100
 • Kortsluiter
Air Strike Projectile.png
Raket
Leaderboard class soldier.png Lucht Aanval
 • Kortsluiter
RED Righteous Bison Beam.png
Kleine energiestraal
Leaderboard class soldier.png Rechtvaardige Bizon
1200
Pictogram cross.png Nee Pictogram cross.png Nee Pictogram cross.png Nee
Dragon's Fury fireball.png
Fireball
Leaderboard class pyro.png Drakenfurie
3000
Pictogram cross.png Nee Pictogram cross.png Nee Pictogram tick.png Ja
 • Kortsluiter
Flare proj red.png
Lichtkogel
Leaderboard class pyro.png Lichtpistool
Verschroeide Schot
2000
Pictogram tick.png Ja Pictogram cross.png Nee Pictogram tick.png Ja
 • Kortsluiter
Detonator proj red.png
Lichtkogel
Leaderboard class pyro.png Ontsteker
Flare proj red.png
Lichtkogel
Leaderboard class pyro.png Mensensmelter
3000
RED Gas Passer.png
Gas Can
Leaderboard class pyro.png Gasverspreider
2009,2
Pictogram tick.png Ja Pictogram cross.png Nee Pictogram tick.png Ja
 • Kortsluiter
Grenade proj red.png
Granaat
Leaderboard class demoman.png Granaatwerper
1216,6
Pictogram tick.png Ja Pictogram cross.png Nee Pictogram tick.png Ja
 • Kortsluiter
Leaderboard class demoman.png Loch-n-Laad
1513,3
Loose Cannon proj red.png
Kanonskogel
Leaderboard class demoman.png Ongeleid Projectiel
1453,9
RED Iron Bomber Projectile.png
Granaat
Leaderboard class demoman.png IJzeren Bommenwerper
1216,6
Sticky proj red.png
Kleefbom
Leaderboard class demoman.png Kleefbommenwerper
925,38 2409,2
Pictogram tick.png Ja Pictogram neutral.png Op de omgeving Pictogram tick.png Ja In de lucht:
 • Kortsluiter

Op een oppervlak:

 • Kogels
 • Slagwapens
 • Naalden
 • Schotse Weerstand
 • Bliksemse Bommenwerper
 • Kortsluiter
 • Ontsteker
 • Verschroeide Schot
Scores proj red.png
Kleefbom
Leaderboard class demoman.png Schotse Weerstand
Sticky Jumper bomb RED.png
Kleefbom
Leaderboard class demoman.png Kleefbomspringer
RED Quickiebomb Launcher Projectile.png
Kleefbom
Leaderboard class demoman.png Bliksemse Bommenwerper
930,88 2409,2
Sentry Rocket.png
Raket
Leaderboard class engineer.png Sentry Gun (Level 3)
1100
Pictogram cross.png Nee Pictogram cross.png Nee Pictogram tick.png Ja
 • Kortsluiter
RED Pomson 6000 Beam.png
Kleine energiestraal
Leaderboard class engineer.png Pomson 6000
1200
Pictogram cross.png Nee Pictogram cross.png Nee Pictogram cross.png Nee
Rescue Ranger Projectile RED.png
Reparatieklauw
Leaderboard class engineer.png Redder in Nood
2400
Pictogram tick.png Ja Pictogram tick.png Ja Pictogram tick.png Ja
 • Kortsluiter
RED Syringe Gun Ammo.png
Naald
Leaderboard class medic.png Injectiepistool
Blutsauger
Overdosis
1000
Pictogram tick.png Ja Pictogram neutral.png Op de omgeving Pictogram cross.png Nee
Leaderboard class medic.png Kruisvaarderskruisboog
2400
Pictogram tick.png Ja Pictogram tick.png Op de omgeving Pictogram tick.png Ja
 • Kortsluiter
Arrow proj.png
Pijl
Leaderboard class sniper.png Jachtman
Verstevigde Compound
1812,1 2600
Pictogram tick.png Ja Pictogram tick.png Ja Pictogram tick.png Ja
 • Kortsluiter
Jarate
Fles
Leaderboard class sniper.png Jarate
1017,9
Pictogram tick.png Ja Pictogram cross.png Nee Pictogram tick.png Ja
 • Kortsluiter
Self-Aware Beauty Mark
Fles
Leaderboard class sniper.png Zelfbewuste Moedervlek
1017,9
Grappling Hook Projectile.png
Grijphaak
TF2 crosshair orange.png Grijphaak
1500
Pictogram cross.png Nee Pictogram tick.png Ja Pictogram cross.png Nee
Item icon Unknown.png
Halloween-spreuken
TF2 crosshair orange.png Halloween-spreuken
422,17 1019,8
Pictogram neutral.png Soms Pictogram cross.png Nee Pictogram cross.png Nee
Monoculus proj.png
Raket
Monoculus angry.png MONOCULUS
330 1100
Pictogram cross.png Nee Pictogram cross.png Nee Pictogram tick.png Ja
 • Kortsluiter

Zie ook