Vartiotykki

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search
Engineer ja tason 3 Vartiotykki
Mitenkö saan estettyä isoa häijyä korstoa puhkomasta minulle rakenteellisesti tarpeettomia aukkoja? Vastaus: tykillä. Ja jos se ei auta... isommalla tykillä.
Engineer puolustustoimenpiteistä

Vartiotykki (englanniksi "Sentry Gun", toisinaan "Sentry", "Turret", tai lyhennettynä "SG") on Engineerin pystyttämä rakennus. Se toimii automatisoituna tykkinä, joka avaa tulen sen näköpiiriin astuvia vihollisia vastaan. Vartiotykki tähtää ja tulittaa aina kohti lähimpänä olevaa pelaajaa tai rakennusta, kunhan ne ovat tykin kantaman sisällä ja näköpiirissä (eivätkä esimerkiksi seinän takana).

Vartiotykin rakentamiseen kuluu 130 metallia, toiselle tasolle päivittämiseen 200 metallia ja viimeiselle, kolmannelle tasolle vielä 200. Jokaisen tason myötä Vartiotykistä tulee tehokkaampi ja se saa konekiväärejä, raketteja ja lisää kestävyyttä. Kantama pysyy tasosta riippumatta vakiona.

Vartiotykin ammusvarastoa voi täydentää lyömällä tykkiä Jakoavaimella tai vastaavalla lähitaisteluaseella. Jokainen näin ladattu luoti maksaa yhden metallin ja jokainen raketti kaksi metallia.

Vartiotykkiä asetettaessa sen kantaman rajat esitetään joukkueen värisenä 3D-pallona, jonka säde on 1100 Hammer-yksikköä. Rakentamisen aikana Vartiotykin terveys kasvaa vähitellen, kunnes se saavuttaa maksiminsa tykin valmistuessa. Vartiotykki kääntyy 90 astetta tutkatessaan ympäristöä, mutta se kykenee pyörähtämään 360 astetta lukittautuessaan kohteeseen. Lukittautuminen kylläkin kestää hetken, ja nopeammat viholliset saattavat livahtaa sen ohitse. Rakentaessa Vartiotykin voi kääntää osoittamaan haluttuun suuntaan käyttämällä toissijaista tulitusnappia (oletus: hiiren 2. nappi). Toiminto pyöräyttää nähtyä tykin piirustusta 90 astetta vastapäivään.

Vartiotykit eivät avaa tulta kohti vihollisen Spy-pelaajia, jotka ovat verhoutuneena tai naamioituneena. Vartiotykit eivät myöskään tulita vastustajia, jotka ovat sen kantaman ulkopuolella tai suojan takana - mukaan lukien Engineerin Apulaitteen takana. Vartiotykit eivät myöskään pysty ampumaan niiden rakentuessa tai päivittyessä, eivätkä silloin, kun vihollisen Spy on kiinnittänyt niihin Tyhjentäjän. Tuhottu Vartiotykki jättää jälkeensä 60 metallin arvosta romua, jonka myös muut luokat voivat poimia mukaansa ammuksina.

Toisin kuin suurin osa muista aseista, Vartiotykin aseiden vahinko ei pienene etäisyyden myötä eikä se kykene aiheuttamaan kriittisiä osumia. On kuitenkin mahdollista saada Vartiotykki aiheuttamaan minikriittisiä, jos sen kohde on Nestekaraten peitossa tai jos tykin rakentanut Engineer on lähellä Soldieria, joka on aktivoinut Sotalipun.

Engineer-päivitykseen kuuluu myös ansaittava Pistoolin korvaava Kaukopaimen, joka antaa Engineerin ohjata Vartiotykkiään ja 'merkitä' kohteet käsin. Tämä poistaa käytöstä Vartiotykin automatisoidun kohteeseenlukittautumisjärjestelmän, mutta ohjaa järjestelmän käyttämän ylimääräisen tehon tulinopeuden kasvattamiseen, mikä käytännössä kaksinkertaistaa sen vahingontuoton. Lisäksi Kaukopaimenen aktivoiminen antaa Vartiotykille suojan, joka kykenee ottamaan vastaan kaksi kolmasosaa tykkiä vastaan tehdystä vahingosta. Kun Engineer vaihtaa Kaukopaimenen toiseen aseeseen, Vartiotykki jää puolustuskyvyttömäksi kolmeksi sekunniksi sillä aikaa kun sen automaattinen lukittautumistietokone käynnistyy uudelleen.

Ikoni raahatun rakennuksen tuhoutumiselle, kun Engineer kuolee.

Engineer-päivityksestä lähtien pelaajat voivat poimia ja siirtää rakennuksia. Vartiotykkiään raahaava Engineer liikkuu 25% hitaammin eikä voi tulittaa tai vaihtaa aseita. Raahaamisen jälkeen uudelleen käyttöön otettu Vartiotykki säilyttää tasonsa ja valmistuu automaattisesti puolessa ajassa tavalliseen nähden. Engineerit eivät menetä ammuksia tai metallia Vartiotykkien siirtämisestä. Jos Engineer tapetaan, kun hän raahaa Vartiotykkiä, se tuhoutuu automaattisesti Engineerin myötä, mistä ilmoitetaan ruudun oikeassa reunassa tappoikonilla. Vartiotykkiä, jota tyhjennetään ei voi poimia mukaan.

Jos Soldier on varustanut Tankintuhoaja-sarjan, hän vastaanottaa 20% vähemmän vahinkoa kaikentasoisista Vartiotykeistä.

Pyro voi kimmottaa tason 3 Vartiotykin raketteja.

Esittely

Minivartiotykki

Minivartiotykkejä nähtynä Engineer-päivityksen sivulla.
Siitä vain! Rakenna pieni tykkisi! Sitten JUOKSE!
Heavy Engineerin strategioista

Minivartiotykki on taistelusuuntautuneempi versio tavallisesta Vartiotykistä, ja osa Engineerin ansaittavaa Karjakoura-asetta. Minivartiotykillä on useita etuja: sen rakentaminen maksaa vain 100 metallia ja kestää neljäsosan tavallisen Vartiotykin rakentamisesta, sen terveys on jo sijoitushetkellä maksimissaan, ja sen tulinopeus on 50% suurempi kuin tason 1 Vartiotykin. Lisäksi Minivartiotykki kääntyy tähtäämään kohteeseen 35% nopeammin kuin oletusvartiotykki. Minivartiotykkiä ei voi kuitenkaan korjata tai päivittää, sillä se on tarkoitettu lyhytkestoiseen käyttöön pitempiaikaisen alueenpuolustustehtävän sijaan. Lisäksi sen luodit aiheuttavat 50% vähemmän vahinkoa kuin tason 1 Vartiotykin. Minivartiotykkiä voidaan raahata ja ottaa uudelleen käyttöön kuten tavallista Vartiotykkiä.

Esittely

Vartiotykin tasot

Sentry-to-lvl3.gif
Taso Tappoikoni Terveys Hinta Aseistus Vahinko Ammukset
1

RED Level 1 Sentry Gun.png

Killicon sentry1.png 150 (Kaukopaimenen suojalla käytännössä 450) 130 metallia Puoliautomaattinen tulituspiippu Vahinko:16
Laukauksia sekunnissa: 4 (Kaukopaimenella 8)
Keskimääräinen DPS: 64 (Kaukopaimenella 128)
150 patruunaa
2

RED Level 2 Sentry Gun.png

Killicon sentry2.png 180 (Kaukopaimenen suojalla käytännössä 450) 330 metallia Kaksi kiertyvää konekivääripiippua Vahinko: 16
Laukauksia sekunnissa: 8 (Kaukopaimenella 16)
Keskimääräinen DPS: 128 (Kaukopaimenella 256)
200 patruunaa
3

RED Level 3 Sentry Gun.png

Killicon sentry3.png 216 (Kaukopaimenen suojalla käytännössä 450) 530 metallia

Kaksi kiertyvää konekivääripiippua
Kohdeohjaava raketinlaukaisujärjestelmä

Vahinko: 16
Laukauksia sekunnissa: 8 (Kaukopaimenella 16)
Keskimääräinen DPS: 128 (Kaukopaimenella 256)

 • Laukaisee 3 sekunnin välein (hieman nopeammin Kaukopaimenella) raketin, joka aiheuttaa suoralla osumalla 102 vahinkoa

200 patruunaa
20 rakettia


Minivartiotykki

Sentry Gun Mini.gif
Taso Tappoikoni Terveys Hinta Aseistus Vahinko Ammukset

Red Mini Sentry.png

Killicon sentry1.png 100 (Kaukopaimenen suojalla käytännössä 450) 100 metallia Puoliautomaattinen tulituspiippu Vahinko: 8
Laukauksia sekunnissa: 6 (Kaukopaimenella 12)
Keskimääräinen DPS: 48 (Kaukopaimenella 96)
150 patruunaa

Liittyvät saavutukset

Achieved.png Yleinen

Vartiotykittäjä
Vartiotykittäjä
Tee 10 tappoa yhdellä vartiotykillä.


Leaderboard class scout.png Scout

Tykit hajalle
Tykit hajalle
Tuhoa käytössä oleva vartiotykki pistoolilla.


Leaderboard class soldier.png Soldier

Korjaukset seis
Korjaukset seis
Tapa Engineer samalla, kun tämä korjaa tulen alla olevaa vartiotykkiään.
Tulta kaukaisuudesta
Tulta kaukaisuudesta
Tuhoa 5 Engineerin vartiotykkiä, kun olet niiden kantaman ulkopuolella.

Leaderboard class demoman.png Demo

Tahmapommin tehokäyttö
Tahmapommin tehokäyttö
Räjäytä Engineeri, hänen vartiotykkinsä ja hänen apulaitteensa yhdellä tahmapommin räjäytyksellä.


Leaderboard class engineer.png Engineer

Kaksipiippuinen juttu
Kaksipiippuinen juttu
Tapa haulikolla vihollinen, jota vartiotykkisi juuri vahingoitti.


Apumies
Apumies
Saavuta 10 avustusta toisen Engineerin kanssa siten, että vartiotykki on mukana tapoissa.


Teksasilainen teurastamo
Teksasilainen teurastamo
Kerää 5 000 tappoa vartiotykeillä.


Kuumat paikat
Kuumat paikat
Korjaa tulen alla oleva vartiotykki Medicin hoitaessa sinua.


Rio Grande
Rio Grande
Korjaa/lataa toisen Engineerin ohjaama vartiotykki 50 kertaa.
Ei mikään siviili-insinööri
Ei mikään siviili-insinööri
Anna vihollispelaajalle pysäytyskuva itsestäsi ja vartiotykistäsi, joka juuri tappoi hänet.


Pikahyvitys
Pikahyvitys
Tapa vartiotykillä vihollinen 10 sekunnin kuluessa siitä, kun hän tappoi sinut.


Tappava tykki
Tappava tykki
Raahaa tason 3 vartiotykki paikkaan, jossa se tappaa vihollisen pian käyttöönottonsa jälkeen.


Ei-kenenkään-maa
Ei-kenenkään-maa
Tapa vartiotykillä 25 vihollisen pelaajaa, jotka ovat valtaamassa pistettä.


Patenttisuoja
Patenttisuoja
Tuhoa vihollis-Engineerin vartiotykki ohjaamalla kaukopaimenella omaa vartiotykkiäsi.

Leaderboard class medic.png Medic

Korjaava resepti
Korjaava resepti
Paranna Engineer samalla, kun tämä korjaa tulen alla olevaa vartiotykkiään.


Leaderboard class sniper.png Sniper

Tykintuhoaja
Tykintuhoaja
Tuhoa 3 Engineerin vartiotykkiä.


Leaderboard class spy.png Spy

Työnseisaus
Työnseisaus
Tapa vartiotykkiä rakentava Engineer.
Yhteisoperaatio
Yhteisoperaatio
Aseta tyhjentäjä vihollisen vartiotykkiin 3 sekunnin kuluessa siitä, kun tiimikaverisi tekee saman toiseen tykkiin.

Bugit

 • Aikaisemmin oli mahdollista rakentaa tason 2 tai 3 Minivartiotykki rakentamalla ensin tavallinen tason 2 tai 3 Vartiotykki ja sen jälkeen poimimalla ja uudelleenpystyttämällä olemassaoleva tykki. Lopputulos oli miniatyyriversio tavallisesta tason 2 tai 3 Vartiotykistä joka peri Minivartiotykin ominaisuudet, kuten 75% vahingon ja nelinkertaisen rakennusnopeuden. Kyseiset tykit esiintyivät aina RED-joukkueen väreissä, mutta niille ominainen valoefekti vastasi omistavan joukkueen oikeaa väriä. Bugi korjattiin ja myöhemmin lisättiin epähuomiossa takaisin peliin 8. lokakuuta 2010 -päivitys jälkeen.
 • Pelaaja voi rakentaa Minivartiotykin Jakoavain tai Etelän vieraanvaraisuus lähitaisteluaseenaan, jos hän vaihtaa nopeasti Karjakouran pois varustuksesta silloin, kun Minivartiotykin piirustukset ovat esillä. Rakentamiseen kuluu 130 metallia, mutta lopputulos on Minivartiotykki. Päinvastaista toimintoa ei voida suorittaa (ts. vaihtamalla varustukseen Karjakoura, kun tavallisen Vartiotykin piirustukset ovat esillä).
 • Tyhjentäjän kiinnittäminen Minivartiotykkiin ei saa aikaan HUD-ilmoitusta, eikä Engineer välttämättä puhu tyhjentämiseen liittyvää repliikkiä.
 • Minivartiotykin tuhoutuminen ei saa aikaan tappoilmoitusta.
 • Minivartiotykin palaset ovat samat kuin tason 1 Vartiotykin. Tästä syystä lampun ja ruutukuvion nähdään katoavan, kun tykki tuhotaan.
 • Minivartiotykin tilanäytössä HUDin yläreunassa nähdään päivityspalkki, vaikka tykkiä ei voida korjata tai päivittää.

Liittyvät oheistuotteet

Triviaa

Modifying your Sentry (Vartiotykkisi muokkaaminen)
 • Alkuperäiset Vartiotykin piirustukset loi Radigan Conagher vuonna 1890.[1] Alkuperäinen ja nykyinen malli ovat ulkoisesti identtiset.
 • Team Fortress 2:n ohjekirja on itse asiassa Vartiotykin käyttöopas.
 • Vartiotykin piirustuksissa on englanninkielinen merkintä "Automatic Sentry Gun Apparatus" (Automaattinen Vartiotykkilaitteisto), mutta Vartiotykin käyttöopas viittaa siihen nimellä "Sentry Gun Mechanical Firing Device" (Mekaaninen Vartiotykki-ampumalaite).
 • Vartiotykki piippaa aina vaihtaessaan pyörimissuuntaa. Piippausten lukumäärä vastaa tykin päivitystasoa; toisin sanoen tason 3 Vartiotykki päästää kolme nopeaa piippausta. Lisäksi äänten voimakkuus kasvaa tykin tason myötä. Tason 1 Vartiotykki on hieman vaikeampi kuulla kuin tason 3 tykki; tätä voidaan käyttää apuna vihollisen Vartiotykkien torjumisessa.
 • Kun Vartiotykin ammukset ovat lopussa, se jatkaa vihollisiin lukittumista ja yrittää ampua, mutta sen sijaan pitää vain naksuvaa ääntä.
 • Engineerit yltävät korkeammalle tason 1 Vartiotykin kuin Apulaitteen päältä, mikä tekee tykistä paremman vaihtoehdon hyppy- ja pulmakartoissa.
 • Pelin tiedostoista löytyy käyttämätön tappoikoni tason 1 Vartiotykille, nähtynä oikealla. On mahdollista, että sitä suunniteltiin alunperin käytettävän Kaukopaimenella aikaansaatuihin tappoihin.
Käyttämätön tappoikoni
 • Kun Kaukopaimen lisättiin Engineer-päivityksessä, kaikkiin Vartiotykin tasoihin lisättiin lasertähtäin sen yhteensovittamiseksi.
 • Engineer-päivityksen sivulla ilmestynyt kuva esittää mahdollisesti hyvin aikaisia modernin Vartiotykin piirustuksia.
 • Kuolemankellon aiheuttamat valekuolemat eivät lisää tappoja tai avustamisia Vartiotykin laskuriin, mutta ne lasketaan mukaan Teksasilainen teurastamo -saavutukseen.
 • Minivartiotykin ominaisuudet näyttävät olevan täsmälleen samat kuin Gang Garrison 2 -fanipelin Constructor-hahmoluokan Autogunin ominaisuudet (terveyden, tulinopeuden, vahingontuoton, päivitys- ja korjauskelvottomuuden, metallinkulutuksen ja käyttöönottoajan suhteen). Karjakouran käyttäminen myös nostaa Engineerin terveyden Medicin tasolle, samalle kuin Constructorin. Robin Walkerin mukaan kyseessä on kuitenkin yhteensattuma. [1]
 • Valve tilasi ja vastaanotti taannoin täysikokoisen liiketunnistimella varustetun mallin tason 1 Vartiotykistä Weta Workshop -yritykseltä.

Viitteet

 1. Team Fortress: Loose Canon (comic), sivu 8, haettu 2010-10-18.

Katso myös

Aiheesta muualla