Team Fortress 2

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search
Team Fortress 2
TF2 Boxart.png
Informatie
Uitgeefdatum:
 • Microsoft Windows & Xbox 360 (Retail - The Orange Box)
  • NA: 10 Oktober, 2007
  • EU: 18 Oktober, 2007
  • UK: 19 Oktober, 2007
  • AU: 25 Oktober, 2007
 • Microsoft Windows (Steam)
  • Internationaal: 10 Oktober, 2007
 • PlayStation 3
  • NA: 11 December, 2007
  • AU: 22 November, 2007
 • Microsoft Windows (Retail - Alleenstaand)
  • NA: 9 April, 2008
  • Internationaal: 11 April, 2008
 • Mac OS X (Steam)
  • Internationaal: 10 Juni, 2010
Ontwikkelaar:

Valve

Uitgever:

Valve

Verkoop:

Steam

Spelengine:

Source Engine

Genre:

First person shooter

Modi:

Multiplayer

Ontwerper:

John Cook, Robin Walker

Klassificaties:
 • ESRB: M
 • PEGI: 16+
 • BBFC: 15
 • OFLC: MA15+
Platformen:

Windows, Xbox 360, PlayStation 3, OS X

Media:

Download, DVD, Blu-ray disc

Eisen:
 • Windows
 • Minimum: 1.7 GHz Processor, 512MB RAM, DirectX® 8.1 level Grafische Kaart (Vereist SSE te ondersteunen), Windows® 7 (32/64-bit)/Vista/XP, Muis, Toetsenbord, Internetverbinding
 • Aanbevolen: Pentium 4 processor (3.0GHz, or better), 1GB RAM, DirectX® 9 level Grafische Kaart, Windows® 7 (32/64-bit)/Vista/XP, Muis, Toetsenbord, Internetverbinding
 • OS X
 • Minimum: OS X versie Leopard 10.5.8, Snow Leopard 10.6.3, 1GB RAM, NVIDIA GeForce 8 of hoger, ATI X1600 of hoger, of Intel HD 3000 of hoger, Muis, Toetsenbord, Internetverbinding

Team Fortress 2 is een team-gebaseerd multiplayer first person shooter ontwikkeld door Valve Software as deel van de spellenbundel The Orange Box. Het was voor het eerst uitgebracht voor Microsoft Windows, Xbox 360 en de Playstation 3 op 10 Oktober, 2007. Vervolgens werd het als een stand-alone spel uitgebracht op 9 April, 2008, en op 10 Juni, 2010 werd Team Fortress 2 uitgebracht voor Mac OS X. De PC en de OS X versies van Team Fortress 2 werden "Free to Play" ("Gratis te spelen") op 23 Juni, 2011 en alle winst werd toen behaald via micro-transacties in de In-game winkel.

Het spel werd voor het eerst aangekondigd in 1998 als een vervolg op de originele Team Fortress mod voor Quake, maar sindsdien is het via verschillende concepten en ontwerp-periodes veranderd. In 1999 leek het spel de oude kunststijl van het originele Team Fortress Classic te laten vallen, en ze gingen een meer realistische en militaristische kant op. Het design bleef veranderen over de negen jaar durende ontwikkelingsperiode en de game engine-ruil. De uiteindelijke kunststijl van Team Fortress 2 lijkt op dat van de originele Team Fortress en Team Fortress Classic spellen, en gebruikt dus ook een cartoon-achtige stijl gebaseerd op de kunst van Dean Cornwell, J. C. Leyendecker, and Norman Rockwell. Team Fortress 2 volgt een populaire trend in recente CGI films, met name, films die gemaakt zijn door Pixar Animation Studios, zoals The Incredibles.

De afwezigheid van media informatie of een schijnbare ontwikkeling progressie over de zes jarige ontwikelingsperiode zorgde ervoor dat het spel geëtiketteerd werd als as vapourware, en het spel kwam vaak terecht in de Wired News' jaarlijkse vapourware lijst, samen met spel nieuws verkooppunten. Sinds de uitgave, heeft het spel desondanks kritische toejuichen toch verscheidene prijzen gewonnen.

Gameplay

Team Fortress 2 in het spel: een groep van RED spelers vallen een BLU basis aan op de map "2Fort", hier zie je de Scout, Engineer, Heavy, en de Spy vanaf een first-person perspectief van de Medic.

Net zoals zijn voorgangers, is Team Fortress 2 gebaseerd op twee tegengestelde teams die strijden om een doel. Deze twee teams moeten een vernietiging- en een bouwbedrijf voorstellen die deel uitmaken van een achtergrondverhaal: Reliable Excavation Demolition (RED) en Builders League United (BLU). Spelers kunnen kiezen uit één va de negen klassen in deze teams, elke met zijn eigen unieke krachten, zwakke punten, vaardigheden en rol. Hoewel de vaardigheden van een aantal van deze klassen is veranderd sinds oudere Team Fortress incarnaties, is het basis element van elke klas hetzelfde gebleven.

Team Fortress 2 is de eerste multiplayer game van Valve die gedetailleerde statistieken voor spelers in zich opneemt. Deze statistieken bevatten de tijd die de speler met elke klasse heeft gespeeld, de gemiddelde score en de meeste veroveringen of doelen behaald in één ronde (Zie Valve Statistieken). Hardnekkige statistieken zeggen de spelers hoe ze zichzelf kunnen verbeteren in relatie met deze statistieken, als een speler bijvoorbeeld dicht bij zin record voor schade in één ronde komt. Team Fortress 2 heeft ook vele prestaties voor het uitvoeren van speciale taken, zoals het behalen van een bepaald aantal moorden in een ronde of een bepaalde tijd. Nieuwe sets van klas-specifieke prestaties zijn in verschillende update toegevoegd na de officiële uitgave. Deze bevatte nieuwe vaardigheden en wapens voor elke klasse om vrij te spelen. Behaalde prestaties en statistieken van vorige gespeelde spellen worden weergegeven op de speler zijn Steam Gemeenschap of Xbox live profielpagina.

Mappen

Hoofdartikel: Maps/nl

Op de PC en OS X versies van Team Fortress 2, waren bij de eerste uitgave maar zes officiële Valve mappen, maar er is nog een massa mappen toegevoegd door Valve en de Team Fortress 2 gemeenschap. Op de console versies, zijn deze zes mappen nog steeds de enigste mappen die beschikbaar zijn. De officiële mappen hebben een algemeen thema met een kwaadaardig genie of een retro mentaliteit, met geheime basissen die worden verborgen in industriële warenhuizen, evenals overdreven super wapens zoals lazer kanonnen en raketten-werpers die het doel van de map worden.

Als spelers voor het eerst aan een map zouden meedoen, zou er een introductie filmpje verschijnen waarin wordt uitgelegd hoe de doelen van de map worden bereikt. Map speler limieten zijn vierentwintig op de PC en OS X, maar op sommige servers is dit aangepast, en het gaat zo hoog als tweeëndertig, terwijl de spelerslimiet op de Xbox 360 en Playstation 3 zestien is.

Ontwikkeling

Oorsprong

Team Fortress 2 zou oorspronkelijk een gratis mod voor Quake worden, maar ze hebben gewisseld naar de GoldSrc engine in 1998, nadat het ontwikkelingsteam van Team Fortress Software – bestaande uit Robin Walker en John Cook - voor het eerst was gecontacteerd door Valve. Toendertijd heette Team Fortress 2 nog Valve's Team Fortress. Op het moment dat de Team Fortress Software beter ging verkopen, ging de productie omhoog en het spel werd bevorderd tot een stand-alone, retail product met een vloeg aan fans sindsdien. Veel van de Team Fortress spelers hadden Half-Life alleen maar gekocht om Team Fortress 2 er gratis bij te krijgen. Het werk begon op als een simpele port van het spel, welke was uitgebracht in 1999 als het gratis te spelen Team Fortress Classic. Team Fortress Classic was helemaal in het publiekelijk beschikbare GoldSrc Software Development Kit (SDK) gemaakt, om te laten zien was de Development Kit allemaal kon.

Walker en Cook waren hevig beïnvloed door het drie maanden durende contract bij Valve, en ze begonnen full-time te werken aan hun ontwerp, welke een snelle metamorfose onderging. Team Fortress 2 zou eigenlijk een modern oorlogsspel worden, met een a commando hiërarchie en een commandant, met een vogel perspectief van het speelveld; parachute sprongen over vijandelijk terrein; speciale stem communicatie; en vele andere innovaties.

E3 1999

Het originele concept van Team Fortress 2 had een veel realistischere stijl.

Het nieuwe design werd publiekelijk bekend gemaakt tijdens de Electronic Entertainment Expo (E3) in 1999, waar het verschillende prijzen won, inclusief de prijs voor Beste Online Spel en Beste Actie Spel. Tegen deze tijd had Team Fortress 2 een nieuwe ondertitel gekregen, "Brotherhood of Arms", en de resultaten van Walker en Cook tijdens hun werk Valve werden duidelijk. Verscheidene nieuwe, en toen ook, ongekende technieken waren te zien: parametrische animatie; naadloos vermengde animatie's voor een soepelere, realistischere beweging; en Intel's multi-resolutie mesh technologie heeft het detail dynamisch verminderd voor op-het-scherm elementen om ze meer reducing the detail of on-screen elements as they become more afgelegegen te maken, en hierdoor verbeterde de prestaties van het spel (een techniek die verouderd was door de afnemende prijzen voor geheugen, sinds hedendaagse spellen een techniek kennen die bekend staat als level van detail, welke meer geheugen maar minder processor kracht gebruikt). Er was nog geen verschijningsdatum gegeven.

In mid-2000, kondigde Valve aan dat de ontwikkeling van Team Fortress 2 weer was vertraagd. Ze veranderde weer van engine, deze keer naar een zelfgemaakte engine, die vandaag bekend staat als de Source Engine. Het was ook rond deze tijd dat er geen nieuws meer was over Team Fortress 2, en Team Fortress 2 ging de beruchte zes-jarige vapourware fase in, deze fase heeft tot 13 Juli, 2006 geduurd. In deze tijd hebben Walker en Cook beide aan verschillende Valve projecten gewerkt – Walker was project leider van Half-Life 2: Episode One en Cook werd een Steam ontwikkelaar, samen met andere taken – dit versterkte de geruchten dat Team Fortress 2 een actief project was dat vaak werd overschreven.

"Invasie" ontwerp

Zie ook: Invasion/nl
Alien commando.
Menselijke commando. Zie concept kunst.

Toen de beruchte Half-Life 2 broncode was gelekt aan het einde van 2003, waren er ook twee Team Fortress 2 modellen opgenomen, samen met de Team Fortress 2 broncode – welke volledig compileerbaar was. Het bestond uit een alien commando en een zeer gestileerde, buiten verhouding, menselijke soldaat. De code werd door fans geïnterpreteerd als as referenties naar delen van het originele Half-Life achtergrondverhaal; echter, de twee gelekte spelers modellen hadden niks te maken met de stijl van de Half-Life serie, wat veel fans liet denken dat het was bedoeld voor Team Fortress 2.

De Source SDK werd samen uitgebracht met de Half-Life 2 broncode, en bevatte ook referenties naar Team Fortress 2. Sommige code bevestigde slechts een paar dingen die al gedacht werden, maar andere segementen gaven geheel nieuwe informatie zoals de aanwezigheid van NPCs in multiplayer spellen, de mogelijkheid om het spel in het Half-Life 2 universum af te laten spelen, een gerepareerd plasma geweer, raketwerper opstellingen, en meer.

Geen van de gelekte informatie blijkt in de hedendaagse versie van het spel te zitten. Deze herhaling werd in een interview met Gabe Newell bij GameTrailers in Augustis 2007 nog is vermeld, en in een interview in September 2010 met PC Gamer vermeld hij dat "Invasie" de tweede fase van de Team Fortress 2 ontwikkeling was.

Definitief ontwerp

Het definitieve ontwerp van Team Fortress 2 kiest voor een zeer gestileerde retro stijl.

De volgende belangrijke publiekelijke ontwikkeling trad op tijdens de uitgave van Half-Life 2 in 2004: De Valve directeur van narketing, Doug Lombardi, beweerde dat Team Fortress 2 nog steeds in ontwikkeling was, en dat informatie over het spel na de uitgave van Half-Life 2 zou komen. Dit gebeurde uiteindelijk niet, noch werd er nieuws vrijgegeven nadat Lombardi iets soortgelijks beweerde tijdens een vervroegd interview over Half-Life 2: Episode One. Toen de uitgave van Episode One naderde, beweerde Gabe Newell weer dat er nieuws over Team Fortress 2 bekend zou worden gemaakt – en deze keer was het ook zo. Team Fortress 2 werd een maand later onthuld tijdens de EA Summer Showcase in Juli 2006.

Walker onthulde in Maart 2007 dat Valve stiekem had gewerkt aan "drie tot vier verschillende spellen" voordat ze hun definitieve ontwerp afhadden. Door de lange ontwikkelingsperiode van het spel, werd het vaak in één zin gebruikt samen met Duke Nukem Forever, een andere lang-verwacht spel dat door een langdurige ontwikkeling en vele engine ruilen is gegaan, voordat het eindelijk werd uitgebracht.

De beta uitgave van het spel bevatte zes multiplayer mappen waarvan er bij drie een commentaar door de ontwikelaars bij zat over het spel ontwerp, level ontwerp, het karakter ontwerp, en meer informatie over het verleden van de ontwikkeling.

Team Fortress 2 doet geen poging om een grafisch realistische aanpak te gebruiken, zoals bij andere Valve spellen die de Source engine gebruiken, zoals Half-Life 2, Day of Defeat: Source, en Counter-Strike: Source. Ze gebruiken eerder een gestileerde, cartoon-achtige aanpak welke naar eigen zegge "hevig is beïnvloed door commerciële illustraties uit het begin van de 20e eeuw." Het effect is bereikt door een speciale Valve in-house manier van renderen en licht technieken welke veel gebruik maken van 'Phong shading'. Het commentaar van de ontwikkelaar suggereert dat ze een cartoon-achtige stijl gebruiken gedeeltelijk te maken heeft met dat bij het gebruik van een realistischere aanpak, het te moeilijk zou zijn om de mappen en doelen uit te leggen. Het verwijderen van de nadruk op realisme staat het toe om deze vragen aan de zijlijn te zetten. Het spel debuteert met de Source engine's nieuwe dynamische verlichting, schaduwing en zachte soft deeltjes technologieën, samen met vele andere onaangekondigde functies, Half-Life 2: Episode Two bevatte deze functies ook. Team Fortress 2 was ook het eerste spel dat de Source engine's nieuwe Gezichts Animatie 3 functie implementeerde.

De kunststijl voor het spel is geïnspireerd door J. C. Leyendecker, evenals Dean Cornwell en Norman Rockwell. Hun onderscheidene stijlen waar ze veel silhouetten en schaduw gebruiken, heeft veel aandacht opgewekt, en deze technieken werden gebruikt om de modellen te onderscheiden, met een focus op het maken van de karakters team, klasse, en wapen makkelijk te identificeren. Silhouetten en animatie's werden gebruikt om een klasse of een karakter bekend te maken, zelfs op lange afstand, en een kleurenschema dat de aandacht vestigt op de borstkas brengt de focus op het huidige wapen naar voren.

Mappen zijn ontworpen met een neutrale ruimte tussen de twee basissen. Het zijn archetypische spionnen forten, vermomd als onopvallende gebouwen om geloofwaardigheid te wekken voor gelijkheden tussen de basissen. De mappen hebben weinig visuele rommel, het is bijna impressionistisch modelleren, dit is om vijanden makkelijker te enemies to be zien. De impressionistische aanpak heeft ook een invloed op de texturen, welke gebaseerd zijn op foto's die zijn gefilterd met de hand, dit geeft ze een tastbare kwaliteit en geeft Team Fortress 2 zijn aparte look. De basissen zijn ontworpen om spelers direct te laten weten waar ze zijn. De RED basis gebruikt warme kleuren, natuurlijke materialen, en hoekige vormen, terwijl de BLU basis coole kleuren gebruikt, industriële materialen, en orthogonale vormen.

Uitgave

Tijdens de persconferentie van Electronic Arts in Juli 2006, onthulde Vallve dat Team Fortress 2 als een multiplayer component van Half-Life 2: Episode Two zou worden verkocht. Een A conferentie trailer demonstreerde het spel zijn nieuwe grafische stijl, samen met alle originele Team Fortress klassen, het wees vooral op een meer luchtige en grillige visuele stijl in tegenstelling tot een donkere, meer tradionele militaire simulatie dat ze oorspronkelijk hadden laten zien. Gabe Newell, de manager van Valve, zei dat hun goal was om "het best uitziende en best bespeelbare klasse-gebaseerde multiplayer spel" te maken.

Een beta voor Team Fortress 2 werd op 17 September, 2007 via Steam uitgebracht voor klanten die The Orange Box hadden gereserveerd en voor degene die hun "Black Box" coupon hadden geactiveerd, welke te verkrijgen was als je een ATI HD 2900XT Graphics cards had gekocht. Naast de The Orange Box klanten, gebruikte LAN spellen centers het 'Steam for Cafe' systeem, en konden mensen daar dus ook het spel spelen.

Team Fortress 2 werd officieel uitgebracht op 10 Oktober, 2007 zowel als een stand-alone product via Steam als deel van de The Orange Box die in de winkel te koop was – Een spellenbundel met de standaard prijs voor elk platform. De bundel bevatte ook Half-Life 2, Half-Life 2: Episode One, Half-Life 2: Episode Two en Portal. Valve biedde The Orange Box aan met een $5 korting voor degene die het hadden gereserveerd op Steam voor de uitgave op 10 Oktober, maar ook aan degene die aan de beta test van Team Fortress 2 hadden meegedaan.

Kritisch ontvangst

Team Fortress 2 werd erg goed ontvangen bij critici en klanten. Charles Onyett van IGN kende Team Fortress 2 een 8.9/10 toe, waarbij hij de eigenaardige grafische kunst en de grappige atmosfeer de hemel in prees, maar hij criticeerde het grebek aan extra content, zoals bots, evenals het verwijderen avn de klasse-specifieke granaten, wat één van kenmerken van de originele Team Fortress was. Maar als tegengas,, PC Gamer UK prees Team Fortress 2 de hemel in voor het verwijderen van de granaat, en ze complimenteerde Valve Software voor het unieke karakter van elke speelbare klasse. Ondanks wat kritiek over map navigatie en de Medic klasse, gaf PC Gamer UK het spel een 94%. X-Play kende The Orange Box het hoogste cijfer toe, namelijk een (5/5) met niks anders dan goede dingen over Team Fortress 2. Recensie aggregatie site Metacritic vond Team Fortress 2 een "universele toejuiching" vediende, met een gemiddelde score van 92%, gebaseerd op 12 recensies door spel critici sites, en een 9.6/10 score gebaseerd op gerbuikers waardering. Op 21 Januari, 2008, kreeg The Orange Box een GameRankings score van 96.2% op de Xbox 360, wat het gelijkspel gaf voor het hoogst scorende Xbox 360 spel ooit, en een score van 96.2% op de PC.

Evaluatie Tijdschrift/ Website Aanschouwing
100 AceGamez The marriage of highly stylised retro-spy presentation, fresh, high octane action, deep and varied classes and the underlying twinkle of humour in its metaphorical eye make Team Fortress 2 far more than just your average fragfest. Long after the novelty of the graphics wears thin, we are left with a refined and accessible multiplayer game that simultaneously cultivates new players whilst retaining enough depth to accommodate even the hardiest of veterans.
100 GameSpy At this point, it's a leading contender for our Multiplayer Game of the Year, and whether you pick it up as part of the Orange Box package or on its own via the Steam digital download service, it's worth every penny.
96 Cheat Code Central Team Fortress 2 is a must-buy. It's the most fun you'll have being shot at in a long time.
96 YouGamers When the biggest flaw of the game is that it gets a bit repetitive after the first hundred or so hours of play, you know you have something special.
94 PC Gamer UK Rich, gorgeous and endlessly fun.
93 Computer Games Online RO Watch out though, if you get the taste of it, eventually you might end up telling your boss, "Take it like a man, shorty!"
93 PC Zone UK The perfect integration of classes, the character and level design, the visuals, and the level of accessibility. [Dec 2007, p.64]
92 GameZone This game makes me laugh even when I'm losing… an impressive feat.
90 Eurogamer The game also does a lovely job of framing your relationship with other players and nurturing them.
90 GameDaily With a whacky, off-the-wall cartoon style, Team Fortress 2 provides excellent class based multiplayer action. TF2's classes are unique from each other and stand out to fulfill specific roles, but flexible enough to adapt to changing situations.
90 Play (Poland) The ideal online shooter: average player can enter the fray and even hurt somebody, while pros will be grinding away milliseconds from the time to carry the suitcase on 2Forts. And all thanks to the fact that among the nine classes there is exactly zero useless ones. The only serious drawback is the disgracefully low number of maps: only six. [Dec 2007]
90 1UP I loved, loved TF2's cosmetic makeover. "Cartoon come to life" isn't compliment enough. Some cartoons are better animated, more distinctively stylized than others – and, by analogy, this is among the best.
90 PALGN Team Fortress 2 is, at heart, a gloriously simple game that's been created with style, panache and an undeniable love of gaming. It's the kind of game that you want to show to people who don't play games so that they understand and then either get involved or go away. There is life before Team Fortress 2, and there is life after. After is better.
90 GamerNode The action is fast-paced and furious, the game's presentation is hilarious and exciting and the gameplay is very easily approachable. Experiment with a few classes or stick with one, but do anything to get your hands on TF2. It'll be an online experience you won't forget.
89 IC-Games It's one hell of a game. With its powerful artistic style and blazingly quick, yet accessible gameplay, it's enough to melt the icy cynicism imprisoning the hearts of even the most jaded among us. That being said, it's not the most complex shooter out there.
85 The New York Times Team Fortress 2 is a beautifully designed game with a visual style reminiscent of old Warner Brothers cartoons, and battles that combine strategy with frenetic action. The only real flaw is the documentation, which is far too skimpy to be of any help at all in learning the intricacies of each soldier class.
85 GameSpot Team Fortress 2 sets a brilliant stage for its signature brand of class-based multiplayer mayhem.

Prijzen

Team Fortress 2 heeft verscheidene prijzen gewonnen sinds de uitgave. Bij de "Best of 2007" prijsuitreiking, gaf IGN.com het spel een prijs voor "Beste Artistieke Ontwerp" voor de PC. Daarnaast kreeg Team Fortress 2 prijzen voor de "Beste Multiplayer Ervaring (PC)", en "Best Artistieke Richting (PC)" van 1UP.com tijdens hun 2007 prijsuitreiking. Het spel heeft ook een "Beste Multiplayer Spel van het Jaar" prijs gewonnen voor beide de PC en elk platform tijdens de GameSpy's 2007 Spel van het Jaar prijsuitreiking, samen met een prijs voor "Meest Unieke Kusntstijl".

Externe links

Grootschalige spel updates (van oud naar nieuw):