Team Fortress 2

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search
Team Fortress 2
TF2 Boxart.png
Grundläggande Information
Släppt:
 • Microsoft Windows & Xbox 360 (Butiksexemplar - The Orange Box)
  • NA: 10 Oktober, 2007
  • EU: 18 Oktober, 2007
  • UK: 19 Oktober, 2007
  • AU: 25 Oktober, 2007
 • Microsoft Windows (Steam)
  • Internationellt: 10 Oktober, 2007
 • PlayStation 3
  • NA: 11 December, 2007
  • AU: 22 November, 2007
 • Microsoft Windows (Butiksexemplar - Separat)
  • NA: 9 April, 2008
  • Internationellt: 11 April, 2008
 • Mac OS X (Steam)
  • Internationellt: 10 Juni, 2010
Utvecklare:

Valve

Utgivare:

Valve

Distributör:

Steam

Motor:

Source motorn

Genre:

Förstapersonsskjutare

Moder:

Flera spelare

Designer:

John Cook, Robin Walker

Betyg:
 • ESRB: M
 • PEGI: 16+
 • BBFC: 15
 • OFLC: MA15+
Plattformar:

Windows, Xbox 360, PlayStation 3, OS X

Media:

Nedladdning, DVD, Blu-ray disk

Krav:
 • Windows
 • Minimum: 1.7 GHz processor, 512 MB RAM,
  DirectX 8 nivå grafikkort,
  Windows 2000/XP/Vista, Internet uppkoppling
 • Rekommenderat: Pentium 4 processor (3.0GHz, eller bättre),
  1 GB RAM, DirectX 9 nivå grafikkort,
  Windows 2000/XP/Vista, Internet uppkoppling
 • OS X
 • Minimum: 1 GB RAM,
  OS X Leopard,
  NVIDIA GeForce 8 eller högre, ATI X1600 eller högre, eller Intel HD 3000 eller högre

Team Fortress 2 (TF2) är en lagbaserad, förstapersonsskjutare för flera spelare, utvecklat av Valve som en del av spelsamlingen The Orange Box. Spelet släpptes för Microsoft Windows, Xbox 360, och PlayStation 3, 2007 och senare som ett separat exemplar, 2008. Det släpptes för OS X, 2010. PCs och OS X lansering av Team Fortress 2 adopterade en "Gratis att Spela" modell den 23 Juni, 2011 med all inkomst hästammande från mikrotransaktioner för föremål i Mann Co. Butiken.

Spelet annonserades 1998 som en uppföljare till originalet Team Fortress modden för Quake, men har sedan dess gått igenom flera olika koncepter och designer. År 1999, såg spelet ut att härstamma från Team Fortress och Valve's egna Team Fortress Classic mod för Half-Life genom att gå mot en mer realistisk och militärisk spelstil, men designen metamorpherades under spelets nioåriga utveckling och motorbyte. Den slutgiltiga renderingen av Team Fortress 2 bär mer likhet till originalet Team Fortress and Team Fortress Classic spelen och kommer med en serieliknande visuell stil baserad på
Dean Cornwell, J. C. Leyendecker och Norman Rockwells konstverk – och följer en populär trend inom de nya CGI filmerna, speciellt de filmerna som gjordes av Pixar Animation Studios, så som Superhjältarna.

Bristen på informationen om fortgången under sex år utav spelets utveckling, gjorde att det märktes som ett så kallat vaporware (spel som sägs ligga i dödläge inom utvecklingen och riskerar att aldrig släppas) och var ofta sedd i Wired News årliga vaporware lista, tillsammans med andra övergivna spel. Spelet har fått mycket god kritik och blivit tilldelat flera utmärkelser sedan det släpptes.

Spel

Team Fortress 2 i spelet: en grupp av spelare från RED attackerar en BLU bas på kartan "2Fort", medan det visar Spanaren, Teknikern, Tung Artilleristen, Spionen, och en förstapersonsvy av Sjukvårdaren.

Likt dess föregångare, är Team Fortress 2 byggt runt två stridande lag, tävlandes om ett mål. Dessa två lag är menade att representera ett demolerings- och ett byggnadsföretag: Reliable Excavation Demolition (RED) och Builders League United (BLU). Spelare kan välja mellan att spela en utav nio klasser i dessa lag, varje med sina unika styrkor och svagheter. Även om förmågorna på ett antal klasser har ändrats sedan tidigare Team Fortress inkarnationer, är de grundläggande elementen för varje klass kvarstående.

Team Fortress 2 är det första av Valve's spel för flera spelare att spara detaljerad statistik. Dessa statistiker inkluderar antalet timmar spelade med varje klass, genomsnittlig poäng och flest antal erövringar eller uppnådda mål i en enda runda. (Se Valve statistik.) Behållen statistik berättar för spelaren hur mycket de förbättrats i relation till dessa statistiker, till exempel om en spelare kommer i närheten av deras rekord för skada orsakad i en runda. Team Fortress 2 har även ett flertal framsteg för att utföra vissa uppgifter, så som att orsaka ett visst antal dödsfall eller spela en runda under en viss tid. Nya uppsättningar av klasspecifika framsteg har blivit tillagda i efterföljande uppdateringar, vilka lade till nya förmågor och vapen för varje klass när de låses upp av spelaren. Framsteg som låsts upp och statistik från tidigare spel visas på spelarens Steam Gemenskap eller Xbox Live profil.

Kartor

Huvudartikel: Kartor

I PC och OS X versionerna, kommer spelet packat med ett nummer av officiella kartor släppta av Valve tillsammans med ett flertal gemenskapsutvecklade kartor. På konsolversionerna finns det däremot bara sex kartor, alla släppta av Valve. De officiella kartorna har ofta ett tema med ondskefull geniartad mentalitet, med hemliga baser gömda inom industriella varuhus och överdrivna supervapen så som laserkanoner och missilanläggningar som tar rollen som mål.

När spelare spelar på en karta för första gången kommer en introduktionsvideo visa hur man fulländar kartans mål. Begränsningarna för antal spelare på en karta är 24 på PC och OS X, men spelarantalet kan ändras på vissa servrar till att kunna ha så många som 32 spelare uppkopplade, och på Xbox 360 samt PlayStation 3 är maximala spelarantalet 16 spelare.

Utveckling

Ursprung

Ursprungligen planerat att vara ett gratis mod till Quake, bytte utvecklingen av Team Fortress 2 till GoldSrc-motorn 1998 efter att utvecklingsteamet av Team Fortress Software – bestående av Robin Walker och John Cook - fick kontrakt och till slut blev anställda av Valve. Namnet på spelet var Valve's Team Fortress för det tillfället. Vid tiden av Team Fortress Softwares förvärvande hade produktionen befordrats till en fristående, butiksprodukt. Såväl som tidsproblem, väntade en stor del av de från Team Fortress spelarbas som köpt Half-Life enbart på gratilanseringen av Team Fortress 2. Arbetet började med en enkel överföring av spelet, som senare släpptes gratis som Team Fortress Classic, 1999. Team Fortress Classic byggdes helt och hållet inom det tillgängliga Half-Life Software Development Kit (SDK) som ett exempel för gemenskapen och industrin om dess flexibilitet.

Walker och Cook hade blivit mycket influerade av deras tre månaders kontrakttid hos Valve och nu arbetade de fulltid på deras design, vilken undergick en snabb förändring. Team Fortress 2 skulle bli ett modernt krigsspel, med ett kommando-hierarki inkluderande en general med överblick över stridsfältet, fallskärmstrupper över fientligt territorium, röstkommunikation inom nätverket och flera andra innovationer.

E3 1999

Den ursprungliga designen av Team Fortress 2 hade en mer realistisk stil.

Den nya designen visades för allmänheten på Electronic Entertainment Expo 1999 (E3) där den tog emot flera utmärkelser, inkluderande Bästa Onlinespelet och Bästa Actionspelet. Vid denna tidpunkt hade Team Fortress 2 fått en ny undertext, "Brotherhood of Arms", och resultaten av Walker och Cooks arbete på Valve blev märkbart. Flera nya, och vid den tiden, enastående teknologier visades: Parametrisk animation renderade animationer för en mer mjuk och realistisk rörelse och Intels Multi-upplösnings mesh-teknologi reducerade detaljerna på on-screen element dynamiskt då de blev mer avlägsna för att förbättra prestanda (en teknik som föråldrades genom att sänka minneskostnader, eftersom att spel idag använder en teknik kallad detaljnivå, vilket använder mer minne men mindre processorkraft). Inget datum för lansering gavs på expositionen.

I början av 2000-talet, annonserade Valve att utvecklingen av Team Fortress 2 hade skjutits upp en andra gång. De gav nyheterna om att byta till en intern, proprietär motor som idag är känd som Source-motorn. Det var runt denna tidpunkt som alla nyheter om Team Fortress 2 försvann och spelet inledde sin ökända sexåriga tystnad, som varade fram till 13 Juli, 2006. Under tiden jobbade både Walker och Cook på andra Valve projekt – Walker var projektledare för Half-Life 2: Episode One och Cook blev en Steamutvecklare bland andra uppgifter – vilket ökade tvivlen på att det var Team Fortress 2 som var det aktiva projektet som beskrevs upprepade gånger.


"Invasion"-designen

Se även: Invasion
Alien kommando.
Mänsklig kommando. Se konceptkonst.

När Half-Life 2 sourceträd läckte sent år 2003, inkluderades två Team Fortress 2 modeller tillsammans med Team Fortress 2 sourcekod – vilken var fullt kompatibel. De bestod av en utomjordisk soldat och en mycket formaterad, oproportionell, mänsklig soldat. Koden tolkades av fans som en referens till "Seven Hour War", en övergripande händelse i Half-Life historien; men det två läckta spelarmodellerna visade inga kända likheter med Half-Life seriens.

Source SDK släpptes tillsammans med Half-Life 2s sourcekod och utgav även referenser till Team Fortress 2. Några koder bevisade bara det som redan var trott, men andra segment visade sig vara helt ny information, så som närvarandet av NPCs i flerspelarmatcher, möjligheten att spelet utspelade sig i Half-Life 2 universumet, fixerade plasmagevär och missilavfyrare, med mera.

Inget av den läckta informationen verkar ha gjort intryck på dagens version av spelet. Detta nämndes i en intervju med Gabe Newell av GameTrailers i Augusti 2007 samt av PC Gamer i September 2010, där han nämner att "Invasion" var den andra fasen i Team Fortress 2's utveckling under Valve Software.

Slutgiltig design

Den slutgiltiga uppbyggnaden av Team Fortress 2 går mot en hög 'retro'-stilad design.

Nästa allmänna utvecklingen skedde efter Half-Life 2's lansering 2004: Valves Marknadsdirektör, Doug Lombardi, hävdade att Team Fortress 2 fortfarande var under utveckling och att information angående detta skulle komma efter lanseringen av Half-Life 2. Detta hände inte, inte heller kom det några nyheter efter Lombardis liknande hävdande under en tidig intervju angående Half-Life 2: Episode One. Nära lanseringen av Episode One, hävdade Gabe Newell ytterligare en gång att Team Fortress 2 skulle komma – och denna gången gjorde det. Team Fortress 2 annonserades en månad senare på EA Summer Showcase, Juli 2006.

Walker avslöjade i Mars 2007 att Valve tyst hade byggt "antagligen tre eller fyra olika spel" innan de valde deras slutgiltiga design. På grund av spelets långvariga utvecklingscykel nämndes det ofta tillsammans med Duke Nukem Forever, ett annat mycket förväntat spel som hade sett många år av avbruten utveckling och motorändringar.

Betalanseringen av spelet hade sex flerspelarkartor, av vilka tre innehöll valbar kommentering av utvecklarna om speldesign, nivådesign, karaktärsdesign och erbjöd information om historien bakom utvecklingen.

Team Fortress 2 försöker inte efterlikna verkligheten grafiskt, som andra Valve spel som använder Sourcemotorn, så som Half-Life 2, Day of Defeat: Source och Counter-Strike: Source gör. Istället så använder det en mer stilad, serieliknande grafik, "tungt influerad av tidiga 1900-tals reklamillustrationer." Effekten uppnås av att Valve använder en intern ljusteknik som använder sig grovt av 'Phong skuggning'. Utveckarkommentarerna i spelet föreslår att en del av anledningen varför man använde en serieliknande stil var att det var svårt att beskriva kartorna och karaktärernas design med realistiska krav. Borttagandet av en realistisk inställning tillåter dessa frågor att undvikas. Spelet debuterade med Sourcemotorns nya dynamiska belysning, skuggning och mjuka partikelteknologi, samt oannonserade aspekter, tillsammans med Half-Life 2: Episode Two. Team Fortress 2 var även det första spelet som införde Sourcemotorns nya Facial Animation 3 egenskaper.

Den konstnärliga stilen på spelet inspirerades av J.C. Leyendecker, så väl som Dean Cornwell och Norman Rockwell. Deras distinkta stilar med starka siluetter och skugga för att dra till sig uppmärksamhet på specifika detaljer adopterades för att göra modellerna mer distinkta, med ett fokus på att få karaktärernas lag, klass och tillfälliga vapen att lätt kunna identifieras. Siluetter och animationer används för att göra karaktärens klass uppenbar även på långt avstånd, och ett färgschema för att dra till sig uppmärksamhet till området runt bröstkorgen och därmed ge fokus mot det valda vapnet.

Kartor är designade med ett neutralt område mellan två baser. De är arketypa spionbaser, med de är förklädda som diskreta byggnader för att ge möjlighet till deras nära placering. Kartorna har minimalt visuellt bråte och är formaterade, nästan som en impressionistisk modellering, så att fiender kan upptäckas lättare. Det impressionistiska valet av design påverkar även texturer, som är baserade från fotografier som filtreras och förbättras för hand, vilket ger dem en påtaglig kvalitet och ger Team Fortress 2 dess distinkta utseende. Baserna är designade för att låta spelare känna igen vart de befinner sig omedelbart. REDs baser använder varma färger, naturliga material och vinkelformer, medan BLUs baser använder kalla färger, industriella material och ortogonala former.

Lansering

Under Electronic Arts presskonferens i Juli 2006, avslöjade Valve att Team Fortress 2 skulle lanseras som flerspelarkomponenten av Half-Life 2: Episode Two. En konferenstrailer demonstrerade spelets nya grafik tillsammans med alla ursprungliga Team Fortress klasserna, pekande mot en mer lätthjärtad och excentrisk visuell stil, till skillnad mot den mörka och mer militära simuleringen som ursprungligen hade visats.
Gabe Newell, Valves direktör, sade att deras mål var att skapa "det finaste och bäst-spelade klassbaserade flerspelar spelet."

En beta för Team Fortress 2 lanserades via Steam den 17 September, 2007 för de som hade förbeställt The Orange Box och för de som hade aktiverat sin "Black Box" kupong, vilket inkluderades med ATI HD 2900XT Grafikkort. Utöver The Orange Box kunder, hade LAN-center som använde 'Steam for Cafe'-system spelet installerat och redo att spela.

Team Fortress 2 lanserades den 10 Oktober, 2007 som både en separat produkt via Steam och butiksexemplar som en del av The Orange Box – ett sammansättningspaket satt till ett standardpris för varje plattform. Paketet innehåller även Half-Life 2, Half-Life 2: Episode One, Half-Life 2: Episode Two och Portal. Valve erbjöd The Orange Box med rabatt på $5 för de som förbeställde det via Steam innan 10 Oktober, såväl som möjligheten att delta i den slutgiltiga betatestningen av Team Fortress 2.

Kritiskt mottagande

Bedömning Magasin / Hemsida Omdömme
100 AceGamez The marriage of highly stylised retro-spy presentation, fresh, high octane action, deep and varied classes and the underlying twinkle of humour in its metaphorical eye make Team Fortress 2 far more than just your average fragfest. Long after the novelty of the graphics wears thin, we are left with a refined and accessible multiplayer game that simultaneously cultivates new players whilst retaining enough depth to accommodate even the hardiest of veterans.
100 GameSpy At this point, it's a leading contender for our Multiplayer Game of the Year, and whether you pick it up as part of the Orange Box package or on its own via the Steam digital download service, it's worth every penny.
96 Cheat Code Central Team Fortress 2 is a must-buy. It's the most fun you'll have being shot at in a long time.
96 YouGamers When the biggest flaw of the game is that it gets a bit repetitive after the first hundred or so hours of play, you know you have something special.
94 PC Gamer UK Rich, gorgeous and endlessly fun.
93 Computer Games Online RO Watch out though, if you get the taste of it, eventually you might end up telling your boss, "Take it like a man, shorty!"
93 PC Zone UK The perfect integration of classes, the character and level design, the visuals, and the level of accessibility. [Dec 2007, p.64]
92 GameZone This game makes me laugh even when I'm losing… an impressive feat.
90 Eurogamer The game also does a lovely job of framing your relationship with other players and nurturing them.
90 GameDaily With a whacky, off-the-wall cartoon style, Team Fortress 2 provides excellent class based multiplayer action. TF2's classes are unique from each other and stand out to fulfill specific roles, but flexible enough to adapt to changing situations.
90 Play (Poland) The ideal online shooter: average player can enter the fray and even hurt somebody, while pros will be grinding away milliseconds from the time to carry the suitcase on 2Forts. And all thanks to the fact that among the nine classes there is exactly zero useless ones. The only serious drawback is the disgracefully low number of maps: only six. [Dec 2007]
90 1UP I loved, loved TF2's cosmetic makeover. "Cartoon come to life" isn't compliment enough. Some cartoons are better animated, more distinctively stylized than others – and, by analogy, this is among the best.
90 PALGN Team Fortress 2 is, at heart, a gloriously simple game that's been created with style, panache and an undeniable love of gaming. It's the kind of game that you want to show to people who don't play games so that they understand and then either get involved or go away. There is life before Team Fortress 2, and there is life after. After is better.
90 GamerNode The action is fast-paced and furious, the game's presentation is hilarious and exciting and the gameplay is very easily approachable. Experiment with a few classes or stick with one, but do anything to get your hands on TF2. It'll be an online experience you won't forget.
89 IC-Games It's one hell of a game. With its powerful artistic style and blazingly quick, yet accessible gameplay, it's enough to melt the icy cynicism imprisoning the hearts of even the most jaded among us. That being said, it's not the most complex shooter out there.
85 The New York Times Team Fortress 2 is a beautifully designed game with a visual style reminiscent of old Warner Brothers cartoons, and battles that combine strategy with frenetic action. The only real flaw is the documentation, which is far too skimpy to be of any help at all in learning the intricacies of each soldier class.
85 GameSpot Team Fortress 2 sets a brilliant stage for its signature brand of class-based multiplayer mayhem.

Team Fortress 2 fick mycket bra betyg av både kritiker och kunder. Charles Onyett från IGN gav Team Fortress 2 8.9/10 och hyllade den unika grafiken och roliga atmosfären, men kritiserade frånvarandet av extra innehåll, så som bottar och borttagandet av klasspecifika granater som var en av de definierade egenskaperna i det ursprungliga Team Fortress. I kontrast hyllade PC Gamer UK Team Fortress 2 för att ha tagit bort granaterna och fortsatte att komplimentera Valve Software för den unika naturen för varje karaktär i spelet. Trots mild kritik över kartnavigering och Sjukvårdarklassen gav PC Gamer UK spelet 94% i betyg. X-Play gav The Orange Box dess högsta betyg (5/5) med inget annat än bra saker att säga om Team Fortress 2. Recensions-aggregationsidan Metacritic rankar Team Fortress 2 som att ha fått "universiell hyllning", med ett medelbetyg på 92% av kritiker, baserad på 17 recensioner från kritikersidor och ett betyg på 9.6/10 baserat på användare. Sedan den 21 Januari, 2008, har The Orange Box en GameRankings-betyg på 96.2% för Xbox 360, vilket placerar det på en delad förstaplats med högsta betyg bland Xbox 360 spel, och ett betyg på 96.2% för PC.

Utmärkelser

Team Fortress 2 har vunnit flera utmärkelser sedan dagen det släpptes. I deras "Best of 2007", ärade IGN.com spelet med en utmärkelse för "Bästa Konstnärligaa Design" för PC. Tilläggningsvis fick Team Fortress 2 en utmärkelse för "Bästa Flerspelarupplevelsen (PC)", och "Bästa Konstnärliga Riktining (PC)" från 1UP.com i deras 2007 editorial-utmärkelser. Spelet vann även "Årets Bästa Spel för Flera Spelare" både på PC och på alla plattformar i GameSpys 2007 Årets Spel-utmärkelser tillsammans med en utmärkelse för "Mest Unika Konststil".

Externa länkar

Stora speluppdateringar (äldsta till nyaste):