Csere

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search


Steam trading.png
Újabb elégedett vásárló!
A Mérnök

A csere egy játékba integrált rendszer, melynek segítségével a játékosok fegyvereket, sapkákat, egyéb tárgyakat és eszközöket cserélhetnek egymás között. A cserefunkció a Mann-Conomy Frissítés során mutatkozott be a játékban. A Valve későbbi döntésének értelmében a csere lehetőségét kiterjesztették, ennek köszönhetően a felhasználók más játékokból származó tárgyakat is cserélhetnek egymás között.

Steam Csere

A Steam Cserét bemutató kép

A Steam Csere nyitott béta formájában 2011. szeptember 9-én került bevezetésre minden felhasználó számára. Mindazon Steam felhasználók, akik közreműködtek a tesztelésben, lehetőséget kaptak, hogy Barátlistájukon szereplő ismerőseiket csoportokba rendezzék, és egyedi megjelöléssel lássák el. [1] A bétaverziós frissítéseket 2011. szeptember 6-án minden nyilvános Steam fiókhoz hozzáadták. A Steam Csere használatával a játékosok saját tárgyaikat más játékokból származó tárgyakra és/vagy Steam játékokra cserélhetik. Csere kérelmet a Steam csevegőből vagy Barátlistánkból küldhetünk egy másik játékosnak.

Bemutató

Jellemzői

 • Először összesen 8 szabad hely látható a Steam Csere ablakban cserélés közben. Miután a harmadik sor utolsó szabad helye is megtelt, akkor automatikusan újabb szabad helyek válnak láthatóvá. Így maximum 256 tárgy cserélhető egyszerre anélkül, hogy egymás után kelljen különálló cseréket lebonyolítani.
 • A tárgyak között navigálni a keresőfunkció használatával is lehet, ezzel jelentősen meggyorsítva és megkönnyítve a cserék lebonyolítását. A játékon belüli cseréhez hasonlóan itt is elérhető a csevegő ablak, valamint a tárgyak minőségük szerint különböző színekkel vannak megjelölve.
 • A csere után minden megszerzett tárgy használatra készen bekerül a játékos hátizsákjába és raktárába.
 • Más játékokból származó tárgyakat is lehet cserélni. Ehhez a felhasználónak mindössze a raktárban elérhető, támogatott játékok listáját felsoroló menükre szükséges kattintani. Jelenleg a következő játékraktárak elérhetőek: Portal 2, Team Fortress 2, Spiral Knights, Crimecraft: Gang Wars, Super MNC, Dota 2 és Steam (itt találhatóak azok a megvásárolt játékok, melyek még nincsenek aktiválva).

Csere a Team Fortress 2-ben

Ahhoz, hogy a Team Fortress 2-ben cserélni tudjál, először a játék menüjében a Csere feliratra szükséges kattintani (alapbeállítás szerint az "M" billentyű leütésével a csereképernyőre ugorhatunk). Ezután felugrik egy újabb ablak, amelyben különböző jelölőnégyzetek is láthatóak, ebben az ablakban nyílik lehetőséged cserét kezdeményezni ismerőseiddel, a szerveren játszó játékosokkal vagy olyan Steam csoportokhoz tartozó felhasználókkal, mely csoportnak te magad is tagja vagy.

Cserét a Steam átfedésen (Steam overlay) keresztül is kezdeményezhetünk. Bizonyos játékosok szívesebben használnak külső weboldalakat a cserék lebonyolítására, ezért nem biztos, hogy ugyanazon szerveren tartózkodnak, mint mi. Ilyen esetekben ezeket a játékosokat hozzá kell adnunk Barátlistánkhoz (vagy fordítva), ahol választhatunk, hogy cserére invitáljuk az adott játékost vagy pedig a Team Fortress 2-ben bonyolítjuk le a cserét.

Amennyiben a játékon belül cserélünk, akkor a Steam átfedésen megnyílik egy Steam csere ablak. Fontos megjegyezni, hogy a Steam átfedés és a játék között folyamatosan váltogathatunk, így nem szükséges bezárni a Steam Csere ablakot, ha éppen nincsen elegendő időnk a csere lefolytatására. Miután befejeződött a csere, akkor az újonnan megszerzett tárgyaink azon a szerveren kerülnek bejelentésre, amelyen éppen tartózkodunk.

Az ingyenes fiókkal (angolul Free to play vagy F2P) rendelkező játékosok számára néhány kivétellel nem engedélyezett a Team Fortress 2 tárgyak cseréje. A kivételek közé tartoznak: eszközök, mint például a Névcédula és a Leírás-cédula, bármilyen olyan tárgy, melyet prémium fiókkal rendelkező felhasználóktól kapnak, továbbá a promóciós tárgyak, mint például a Serpenyő vagy Ellis Sapkája.

A játék Haladó beállításai között megadható, hogy a játékosok, kiktől kaphatnak cserekérelmet. A következő beállítások lehetségesek: „Bárki”, „Csak barátok”, „Barátok, és játékbeli játékosok” és „Senki”.

Fizetőeszközök

A cserék folyamán leggyakrabban használt fizetőeszköz a Fém, ebből adódóan minden tárgynak létezik egy fémben meghatározott és kifejezett értéke. Az egyes tárgyak árát általában Finomított fémben adják meg. A finomított fém rövidített formája ref (például „1.33 ref vagy „3 ref” és így tovább), ezt is gyakran alkalmazzák a játékosok. A tárgyak pontos értéke könnyen meghatározható, amennyiben tisztában vagyunk az átváltási arányokkal, melyek a következők: 1 hulladékfém = 0.11 ref, 1 kinyert fém (rövid nevén rec) = 0.33 ref, 1 finomított fém = 1 ref. Miután a hulladékfémet két darab fegyverből lehet elkészíteni, ezért egy Normál minőségű fegyver általánosan elfogadott ára 0.05 ref. Gyakran előfordul, hogy a játékosok normál minőségű fegyvereket egy hulladékfémért árusítanak, ez csak annak a következménye, hogy profitot szeretnének termelni a cserék során.

A nagyobb értékű tárgyak esetében nagyobb értékkel rendelkező „fizetőeszközöket” használnak a cserék folyamán. A fémek után a kulcsok jelentik a fizetőeszközök következő szintjét, azonban a legtöbb esetben a kulcsok kiválthatóak a kulcs aktuális értékével megegyező fémmel is. Szintén gyakori, hogy a játékosok Bill Sapkáját használják fizetőeszközként a kulcsokban és fémben kifejezett magas értéke miatt. Ritkasága miatt a legnagyobb értékkel rendelkező fizetőeszköz a Fülhallgató (rövidebb nevén „Buds”), melyet a legdrágább tárgyak vétele és eladása során használnak a játékosok.

A tárgyak értéke

A tárgyak értékét általában az határozza meg, hogy milyen ritkasággal fordulnak elő a játékban, illetve az, hogy milyen nehéz megszerezni ezeket a tárgyakat. A tárgyak ritkasága szorosan kapcsolódik a tárgy minőségéhez. Miután a Normál minőségű fegyverek a tárgytalálási rendszeren keresztül nagyon magas arányban esnek a játékosok számára, ezért ezek a fegyverek a legalacsonyabb értékűnek számítanak. Értéküket tovább csökkenti, hogy barkácsolásnál felhasználhatóak. A játékban szintén gyakran lehet Mann Co. Ellátmányládákat találni, ebből adódóan értékük a normál minőségű fegyverekhez hasonlóan szintén alacsony. Azoknak a Mann Co. Ellátmányládáknak értéke nagyobb vagy jóval nagyobb az átlagosnál, melyeket korábban kivontak a tárgytalálási rendszerből, viszont a játékosok körében népszerű vagy drágább értékű tárgyakat tartalmaznak.

A Régi minőségű tárgyak jóval drágábbak a normál változatú megfelelőiknél, hiszen ilyen minőségű tárgyakat a csere kivételével már nem lehetséges beszerezni. A Fura minőségű tárgyak nagyobb értéket képviselnek a normál tárgyaknál, mivel kizárólag Mann Co. Ellátmányládák kinyitásával lehet megszerezni ezeket a tárgyakat. A Fura tárgyak árát széles skálán befolyásolja, hogy egy bizonyos tárgyat hány százalékos eséllyel lehet kinyitni egy adott ládából, illetve, hogy egy Fura tárgyakat tartalmazó láda, milyen mennyiségben található meg a játékban. Az Eredeti minőségű tárgyak minden eddig említett tárgynál drágábbak, ugyanis ezek promóciós tárgyaknak minősülnek és megszerzésükhöz anyagi befektetés szükséges (értsd: egy újonnan megjelenő, teljes árú játék megvásárlása), valamint csak korlátozott ideig beszerezhetőek.

A Kísértetjárta tárgyak szintén drágábbak a normál daraboknál, hiszen kizárólag halloweeni pályákon valamint események idején lehet megszerezni ezeket a tárgyakat a tárgytalálási rendszeren keresztül. Az Ünnepi fegyverek megszerezése ugyancsak meghatározott időtartamon belülre korlátozódik, ugyanis a karácsonyi ünnepek során kiadott ládák megsemmisülnek az eseményt követően. Értéküket növeli az is, hogy egy bizonyos fegyvert hány százalékos eséllyel lehet kinyitni egy adott ládából, illetve maga a fegyver dekorációja is. Az ünnepi fegyverek fura változatai még magasabb árat képviselnek, mivel sokkal kisebb az esély ilyen minőségű fegyverek kinyitására.

Az olyan tárgyakat, amelyek minőségüktől függetlenül bármilyen további leírást tartalmaznak („x adta ajándékba”, „x. számú”, stb.), bizonyos cserére vonatkozó korlátozások terhelik, például csomagolópapír szükséges hozzá, vagy barkácsolásra alkalmatlanok, azokat „piszkos” (angolul „dirty”) tárgyaknak nevezik. Ezek a piszkos tárgyak alacsonyabb értéket képviselnek, mint az előbbiekben felsorolt tulajdonságoktól mentes „tiszta” tárgyak.

A különböző Eszközök használatával megváltoztatott tulajdonságú tárgyak esetében, ilyenek például a befestett vagy a Fura Alkatrészt tartalmazó tárgyak, a felhasznált eszközök értéke hozzáadódik a tárgy saját értékéhez, ezzel kialakítva a tárgy végleges árát.

Rendkívüli tárgyak

A Rendkívüli tárgyak számítanak a játék legértékesebb és legdrágább tárgyainak, azonban áruk széles határértékek között mozog. A rendkívüli tárgyak cserélése folyamán Fülhallgatókat, vagy kisebb érték esetén, kulcsokat használnak fizetőeszközként. Ezen tárgyak magas árához a Rendkívüli effektek mellett a ritkaságuk is hozzájárul: a Mann Co. Ellátmányládák kinyitása során mindössze 1% az esélye annak, hogy rendkívüli minőségű tárgyat találnak a játékosok. Habár a rendkívüli tárgyak alapvetően magas árakat képviselnek, értéküket jelentősen befolyásolja, hogy milyen effekttel rendelkeznek, mennyire ritkák, illetve, hogy mekkora kereslet mutatkozik egy adott darab vagy effekt iránt.

Nem cserélhető tárgyak


 • A játékban megtalálható összes tárgy cserélhető, kivéve a fenti táblázatban felsoroltakat valamint a mérföldkövek teljesítésekor megszerzett fegyvereket. A teljesítményért kapott fegyver vagy fegyverek felhasználásával barkácsolt fém nem lesz cserélhető. A nem cserélhető tárgyak hozzáadásával barkácsolt tárgyak szintén nem lesznek cserélhetőek. Fontos megjegyezni, hogy a táblázatban felsorolt tárgyak többsége esetében használható a csomagolópapír, ezzel lehetőséget biztosítva a tárgyak cseréjére.

Megvásárolt tárgyak

 • A Manniversary Frissítés és Vásár során bevezetett változtatás szerint, amennyiben a felhasználó az aktuális vásárlás mellett egyéb, de legalább 30 napnál régebbi tranzakcióval is rendelkezik, akkor a Mann Co. Áruházban megvásárolt tárgyakat két nap kötelező várakozási időszak után tudja elcserélni.
 • A különböző promóciókban résztvevő játékok elő- és megvásárlásával megszerzett eredeti minőségű tárgyak kezdetben nem alkalmasak a cserére, ezek a tárgyak általában az adott játék megjelenések időpontjában válnak cserélhetővé.
 • A Steam Közösségi Piacon megvásárolt tárgyak automatikusan hozzáadódnak a felhasználó raktárkészletéhez és megszerzésüket követően egyből cserélhetőek vagy újból felajánlhatóak a Steam Közösségi Piacon.


Tárgyak értéknek meghatározása

A tárgyak értéke az éppen aktuális cserekereskedelmi trendek, a megjelenő újdonságok, a kereslet és a kínálat valamint számos egyéb befolyásoló tényező alapján folyamatosan változik. A tárgyak pillanatnyi ára számos weboldalon és adatbázisban megtekinthető. Ezek az oldalak a következőek:

Érdemes megjegyezni, hogy a felsorolt oldalakon található árak nem tekinthetőek állandónak és minden játékos által elfogadottnak. Ezek az árak nagy általánosságban elfogadottak valamint iránymutatóak az egyes tárgyak árának meghatározásában, de ettől függetlenül a játékosok döntenek arról, hogy milyen áron kívánják értékesíteni tárgyaikat.

Csere tippek

(Lásd még: Közösségi csere tippek)

Megjegyzés: A következő tanácsokat mindig tartsd szem előtt cserélés közben!
Annak érdekében, hogy ne váljunk átverés áldozatává, Fura és Rendkívüli tárgyak cserélése során mindig figyeljünk a minőséget meghatározó színekre. Jegyezzük meg, hogy az ingyenes fiókkal rendelkező játékosok nem adhatnak hozzá tárgyakat a csereügyletekhez.
 • Mindig legyünk tisztában a különböző vasak értékével és átváltási arányaival: 1 hulladékfém az egyenlő 0.11 finomított fémmel (röviden 1 ref), 1 kinyert fém (röviden rec) egyenlő 0.33 finomított fémmel, illetve 1 finomított fém az 1 ref. Amennyiben pontosan ismerjük ezeket az értékeket, akkor könnyedén meghatározhatjuk az eladásra kínált tárgy vagy tárgyak fémben kifejezett értékét.
 • Ellenőrizzük le cserepartnerünk Steam profilját, hogy biztosak legyünk benne, nem csalóval vagy próbaidőre felfüggesztett kereskedővel van dolgunk.
 • Figyeljünk a cserére felkínált tárgyak minőségére.
 • Mielőtt véglegesítjük és lezárjuk a cserét, mindig alaposan ellenőrizzük a felkínált tárgyakat.
 • Nem kötelező részt vennünk olyan cserékben, melyek során a másik játékos mindenképpen arra szeretne minket rávenni, hogy kereskedjünk vele. Ne hagyjuk, hogy mások nyomást gyakoroljanak ránk.
 • Ha túlságosan magasnak gondoljuk a partnerünk által meghatározott árat, akkor kérdezzük meg erről ismerősünk vagy más játékosok véleményét. Az interneten számos olyan oldal és „útmutató” létezik, melyek segítségével könnyen leellenőrizhetjük a tárgyak általános értékét.
 • A cserék során mindig ügyeljünk arra, hogy raktárunkból vagy hátizsákunkból a megfelelő tárgyakat választjuk ki. Húzzuk egerünket az értékesíteni kívánt tárgyak fölé, hogy láthassuk a tárgyra vonatkozó részletes információkat.
 • Mindig tartsuk tiszteletben cserepartnerünket. Az udvarias viselkedés valamint az őszinteség a kereskedelem legfontosabb alappillérét képezik, kifejezetten a való életben. Az általános udvariasság egy borzasztó fontos szempont a csereügyletek folyamán.
 • Különösen legyünk óvatosak és figyelmesek amennyiben átnevezett tárgyat szeretnének eladni számunkra, ugyanis a csalók átnevezhetik az olcsó tárgyakat. Például egy Régi Piró piciny propellere nevű sapkát átnevezhetnek Rendkívüli Piró piciny propellere nevűre. Természetesen az átnevezett sapka egyáltalán nem lesz értékesebb és megtartja kék színét. A csereképernyő csevegő ablakában mindig megjelennek az átnevezett tárgyakra figyelmeztető értesítések a kellemetlenségek és félreértések elkerülése végett.
 • Ellenőrizzük, hogy a cserére felajánlott tárgyak használhatóak-e barkácsolás során. A 2011. Október 13-i Javítás megjelenése után a Mann Co. Áruházban vásárolt tárgyak cserélhetőek, de nem barkácsolhatóak. A 2012. November 29-i Javítás megjelenése után a Mann Co. Áruházban vásárolt kozmetikai tárgyak mindegyike barkácsolható.
 • Bizonyosodjunk meg arról, hogy a cserére felajánlott tárgyak nem másolatok.
 • Amennyiben fura minőségű fegyvert cserélünk, akkor a fegyver ölésszámlálója minden esetben 0-ra változik.
 • Csere során ellenőrizzük partnerünk Steam profilján a korábban használt neveit. A csalók gyakran váltogatják nevüket, hogy ne lehessen őket felismerni a cserék után.
 • Egyes csere-közösségek a kereskedők számára rendkívül hasznos ellenőrzőrendszert használnak a csalók és gyanús játékosok kiszűrésére. Amennyiben ilyen közösségben cserélünk, minden esetben informálódjunk ezekről az ellenőrzőrendszerekről.

Csere-típusok

A cseréknek számos különböző típusát különböztethetjük meg:

 • Hulladékfém-bankolás (scrap banking): olyan profitszerzése irányuló cseretevékenység, melynek keretében a játékos (a hulladékfém-bankár) 1 hulladékfémet cserél 2 fegyverre.
 • Fordított hulladékfém-bankolás (reverse scrap banking): a játékos 2 fegyvert cserél 1 hulladékfémre.
 • Fegyver-bankolás (weapon banking): a játékos kizárólag fegyvereket cserél fegyverekre. A fegyver-bankoló a folyamatos csereügyleteknek köszönhetően biztosan nagyobb értéket képviselő fegyverekkel gazdagszik.
 • Sapka-bankolás (hat banking): olyan profitszerzése irányuló cseretevékenység, melynek keretében a játékos 1.33 ref értékben (a sapkák általánosan elfogadott ára) sapkákat vásárol, majd ezeket a sapkákat 1.33 ref-nél drágábban értékesíti, ezzel nyereséget termelve.
 • 1:1 csere: a játékos elcseréli egy tárgyát a másik játékos hasonló értékű tárgyára.
 • Játékok cseréje tárgyakra és tárgyak cseréje játékokra.
 • Bizonyos esetekben a játékosok valódi készpénzért vásárolnak költséges tárgyakat. Az efféle magas rizikófaktorral rendelkező tranzakciók lebonyolításakor lehetőség szerint minden esetben alkalmazzunk egy megbízható közvetítőt.

Csalásnak, átverésnek minősül minden olyan tevékenység, melynek során a felhasználókat – cserén vagy azon kívül – meglopják, kifosztják és/vagy adathalász módszerekkel megkárosítják. A cápázás kifejezést (angolul sharking) használják olyan megtévesztő cserékre, melyek során a cápák (a rosszhiszemű felhasználókat nevezik így) újdonsült vagy a csereügyletekben tapasztalatlan játékosok értékes tárgyaiért szándékosan alacsony árat ajánlanak abban bízva, hogy kiszemelt áldozataikat tájékozatlanságuk miatt átverhetik.

Hibák

 • Amennyiben a cserekérelem elfogadására várakozó játékost kirúgják a szerverről, akkor a főmenüben a cserekérelem számlálója 10 000 másodpercet fog mutatni.

Megjegyzések

 • Amennyiben csalás vagy átverés áldozatává váltál, akkor a Steam Support oldalán kérvényezheted az incidens kivizsgálását, ahol részletesen beszámolhatsz a történtekről. A kérvényhez érdemes mellékelni a csalás vagy átverés tényét bizonyító képeket/videókat vagy a beszélgetés másolatát.
 • A sikertelen cserekérelmek között 30 másodperces időkorlát van.
 • Amennyiben egy játékos folyamatosan cserekérelmekkel bombázza olyan játékostársát, aki elutasítja azokat, akkor minden egyes további cserekérelem elküldése között 2 perces várakozási periódus lép érvénybe, ezzel megakadályozva a z újabb felesleges cserekérelmek küldését.
 • 2012. december 12-től kezdődően minden cserére alkalmas Team Fortress 2, valamint egyéb tárgy cseréje során kötelező a Steam Guard engedélyezése. A felhasználók kizárólag abban az esetben tudnak tárgyakat és játékokat cserélni, amennyiben Steam fiókjukon legalább 15 napja engedélyezve van a Steam Guard szolgáltatás.
 • A Steam felhasználói fiók jelszavának megváltoztatása esetén a játékosok 5 napon keresztül nem cserélhetnek. Ennek a rendszernek köszönhetően a csalók nem használhatják fel az ellopott Steam fiókokat további játékosok átverésére vagy kifosztására.

Régi csererendszer

Galéria

Lásd még

Források

Külső hivatkozások