Byttehandel

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search
Another satisfied customer!
The Engineer
Steam trading.png

Byttehandel er et system i spillet, først introdusert i Mannkonomi-oppdateringen, som lar spillere bytte våpen, hatter, diverse gjenstander og verktøy med andre.

Funksjon

Bytteskjermen, som viser et eksempel på en byttehandel.
Et vellykket bytte!

For å komme til bytteskjermen fra hovedmenyen, velger du "Behandle gjenstander"-knappen, og så "Byttehandel"-ikonet.

Spillere kan be om et bytte med en medbruker fra vennelisten, fra serveren de er på eller ved å skrive inn linken til en annen spillers profil i Steam-samfunnet. En forespørsel om bytte vil bli sendt til den spilleren, så lenge de er pålogget og de spiller Team Fortress 2 for øyeblikke. Skulle mottakeren velge å godta byttehandelen, blir spillskjermen byttet ut med bytteskjermen. Hivs spilleren avslår forespørselen eller unnlater å godta innen tidsfristen på 30 sekunder, blir byttehandelen avbrutt.

Opp til åtte gjenstander av enhver type kan byttes fra en spiller til en annen i løpet av én overføring. Brukerens byttebokser er de øverste åtte på høyre side av skjermen. For å by gjenstander til å bytte bort, kan brukeren enten velge og dra dem fra ryggsekken sin (vises til venstre) og inn i en av de ledige boksene, eller dobbeltklikke på dem for å automatisk flytte dem til den første ledige boksen. De nederste åtte bytteboksene viser det den andre brukeren vil bytte. Byttevinduet viser også fargen på gjenstandens sjeldenhet på bakgrunnen og omrisset. Begge brukere kan kommunisere og bli enige om byttehandelen ved å bruke prateboksen som vises under ryggsekken.

Etter å ha sett igjennom gjenstandene som brukerne har foreslått, må begge trykke på boksen der det står "Trykk når du er klar til å bytte". Når begge er klare til å bytte, kan de så trykke "Bytt nå" for å gjennomføre byttehandelen.

Det er mulig å fortsette å spille, og la byttevinduet være i bakgrunnen, ved å trykke på 'escape'. Om man trykker 'escape' igjen kommer byttevinduet tilbake. Om en spiller vil blokkere alle bytteforespørsler kan man gjøre det via spillets innstillinger.

Lyder

Det finnes noen små lydfiler som spilles for å varsle byttende spillere om diverse hendelser:

Tips til bytting

Husk på de følgende tipsene for å få en god opplevelse med bytting.

 • Hold øye med bakgrunnsfargen til gjenstandene som byttes, som viser til kvalitet.
 • Dobbeltsjekk alltid gjenstandene som byttes, om du får en melding om at byttegjenstandene endres.
 • Byttehandler bør gjøres med tålmodighet. Ikke gi deg hvis den andre spilleren presser deg til å gjøre et bytte du ikke er fornøyd med.
 • Hold ryggsekken ryddig. En velorganisert ryggsekk gjør det lettere å vise byttepartneren de tingene de ser etter.
 • Respekt varer lenge i en byttehandel.
 • Husk at tålmodighet er viktig. Det er som regel en eller annen som har lyst til å bytte med deg.
 • Husk at noen sider og fora, som det offisielle TF2-forumet til Steam, har en bytteseksjon. Dette kommer godt med til å arrangere rettferdige byttehandler og det er en god plass å spørre hvis du er usikker på verdien til en gjenstand.
 • Det er greit å spørre venner om deres mening - vær sikker på gjenstandenes virkelige verdi.

Svindel

Noen spillere kan komme over forsøk på svindel og/eller uenigheter om bud. Det følgende bør unngås.

 • Flere overføringer: Å bytte mer enn åtte gjenstander over to separate transaksjoner er risikabelt og bør unngås. Det kan ikke garanteres at den andre bytteren ikke vil forsvinne etter den første byttehandelen.
 • Eksterne byttehandeler: Trading in-game items for money and/or Steam games is extremely risky and not supported by Steam's Terms of Service.
 • "Glim-Dropper": En vanlig svindel med flere medvirkende (vanligvis to). En av svindlerne sier at de ønsker en bestemt gjenstand (vanligvis med lav verdi), og vil bytte en verdifull gjenstand mot den, til offeret som ikke har denne gjenstanden. Senere vil medarbeideren kontakte offeret og si at han/hun har den bestemte gjenstanden, og vil bytte. Offeret, som ønsker å tjene på det, byr en eller flere gjenstander med en verdi mellom den bestemte gjenstanden og den verdifulle, til medvirkeren. Hovedsvindleren lar seg ikke kontakte etter at byttehandelen er gjennomført, og offeret står igjen med en gjenstand som er mindre verdifull enn den han/hun byttet for den. Hvis en handel er for god til å være sann, ikke stol på den.
 • Loddtrekninger: Disse innebærer vanligvis at spilleren gir en gjenstand med lav verdi, som vrakmetall, for å bli med i en loddtrekning der man har sjansen til å vinne en gjenstand av høy verdi, f.eks. en hatt. Det finnes ingen måte å garantere at konkurransen gjennomføres rettferdig. Sannsynligvis er den "tilfeldige vinneren" med på svindelen. Et alternativt resultat er at verten for loddtrekningen, som får alle gjenstandene, rett og slett forsvinner fra med alle tingene han/hun har fått.
 • Falsk medhjelper: En svindel der noen byr en verdifull gjenstand for mer enn bytteboksen kan bære. Når noen godtar forespørselen, tilbyr ofte svindleren å bruke en medhjelper for å garantere at offeret får gjenstandene sine. Svindleren bruker sin egen medhjelper i byttehandelen. Når svindlerens medhjelper mottar offerets gjenstander, forlater han serveren.
 • Navnendring: En vanlig svindel der spilleren gir et nytt navn til gjenstanden, for å gi en illusjon om at den er sjeldnere. Et annet vanlig eksempel er når noen bytter navn på gjenstander som ser veldig like ut, for ekempel "The Rocket Launcher" (Rakketutskyter) og "The Rocket Jumper", eller "The Stickybomb Launcher" (Klisterbombekaster) og "The Sticky Jumper".
 • Lurebytte: En sjelden svindel der man blir enig om en handel, og svindleren ber om å legge til flere gjenstander, som kasser eller våpen. Når offeret legger til gjenstandene, bytter svindleren den verdifulle gjenstanden med en mindre verdifull en. Heldigvis, siden 20 oktober 2010 Patch får du en varsel når personen du bytter med legger til eller fjerner en gjenstand, noe som gjør denne svindelen mindre effektiv.

Vanlige uttrykk i byttesamfunnet

Siden byttesystemet ble innført, har samfunnet utviklet bestemte uttrykk for å beskrive gjenstanders egenskaper, bruksområde innen bytting og konstruering, og verdien deres.

"Rene" gjenstander ("Clean" items) 
Dette er hatter, våpen og diverse gjenstander som ikke har blitt gitt i gave, og har ikke teksten som sier at det er en gave. De kan bli brukt direkte i bytteprosessen (uten bruk av gavepapir). De kan vanligvis brukes i konstruering (med noen unntak).
"Skitne" gjenstander ("Dirty" items) 
I motsetning til "rene", er ikke disse direkte mulig å bytte (f.eks. Mann Co. Cap/no) og kan ikke brukes til konstruering. Gjenstander som har blitt gitt i gave eller kjøpt fra Mann Co.-butikken er verken brukbare i bytting eller konstruering. Derimot kan gjenstander som har blitt gitt i gave ved bruk av Secret Saxton og Pile o' Gifts brukes i bytting of konstruering som alle andre "rene" ting. Mange Halloween-hatter er også "skitne" som et resultat av at hjemsøkt skrapmetall ble gjort ubyttbart fort etter at oppdateringen kom ut. Gjenstander som kan byttes men har blitt gitt i gave regnes også som "skitne".
"Kassehatter" ("Crate hats") 
Disse er hatter man kan få ved å låse opp en Mann Co. forsyningskasse med en Mann Co. forsyningskassenøkkel (merk: uvanlige hatter regnes ikke som del av denne kategorien, til tross for at de kommer fra kasser). Enten en hatt har blitt konstruert eller funnet, regnes den fortsatt som en "kassehatt" fordi den kunne ha blitt funnet i en kasse. Derfor er verdien særdeles minsket for byttere som vil gjøre en fortjeneste.
"Bonuser" ("Sweeteners") 
Bonusgjenstander er ekstra, uspesifiserte ting som blir lagt til i en handel der det blir diskusjon når en gjenstands verdi er veldig forskjellig fra en annen. Målet med bonuser er ofte å gjøre handelen mer fristende, til tross for forskjellen i gjenstandenes verdier. Bonuser kan være, blant annet, maling, beskrivelseslapper, navnelapper, metall eller i noen tilfeller, hatter.
"Oppgradering/nedgradering" ("Upgrading/Downgrading") 
Et begrep som beskriver bytte av en God Gammel/Ekte/Uvanlig gjenstand mot en lik gjenstand som ikke har denne verdien - pluss ekstra metall, eller vice versa. I noen tilfeller kan det også beskrive bytting av like gjenstander for å oppnå et bestemt nivå på gjenstanden. Det kan også bety bytte av like hatter av den uvanlige sorten, som har forskjellige effekter.

Vanlige forkortelser

Informasjon om andre vanlige forkortelser som brukes i Team Fortress 2, som ikke er direkte relatert til bytting, kan finnes her. Merk: Her står de engelske uttrykkene, fordi den norske spillerbasen til Team Fortress 2 ikke har like veldefinerte uttrykk.

En vanlig metode som kan brukes for hatter med 4-6 stavelser, f.eks. Hustler's Hallmark, Ye Olde Baker Boy og Officar's Ushanka, er å forkorte navnet på hatten ved å bruke bare det første eller det siste ordet. For eksempel kan Hustler's Hallmark forkortes til Hustler's og Hallmark.

Som et alternativ, kan man gi navnet på klassen som gjenstanden hører til og så legge til et ord som beskriver hva hatten ser ut som.

Gjenstander som ikke kan byttes

De fleste av disse gjenstandene kan derimot pakkes inn. Se gavepapir.

Oppdateringshistorie

30 september 2010 Patch (Mann-Conomy Update)

 • Added trading.

6 oktober 2010 Patch

 • The Trading dialog now starts with the chat window having focus.
 • Gifted items are now craftable and tradable.
 • Community, Self-Made, and Valve items are not tradable or usable in crafting.

20 oktober 2010 Patch

 • Added some anti-scam advice to the chat window.
 • Increased trading slots to 8 slots per person.
 • Added item rarity colors.
 • Added the item’s original name to the item description.
 • Made most tools tradable.

27 oktober 2010 Patch (Scream Fortress Update)

 • Gentle Manne's Service Medal is now tradable.

3 januar 2011 Patch

 • The Earbuds and Gentle Manne's Service Medal are now gift wrappable.

19 januar 2011 Patch

 • Added a note in the trading dialog to let you know when your trading partner is typing.

7 februar 2011 Patch

 • Updated the RIFT pre-order items to be not-tradable until the RIFT pre-order period is over

24 februar 2011 Patch (Community Map Pack Update)

 • [Udokumentert] Fixed trades only displaying one of the items traded to the server.

1 mars 2011 Patch

 • Updated the Sharpened Volcano Fragment and the Sun-on-a-Stick so they can be traded.

15 mars 2011 Patch

 • Updated The Shogun Pack items to be tradeable.

21 mars 2011 Patch

 • Hero's Hachimaki now tradable.

5 mai 2011 Patch (Replay Update)

 • [Udokumentert] The Hetman's Headpiece, the Janissary Ketche,The Dead Cone, and The Brain Bucket were made craftable, tradable, and could be found in drops.

Merknader

 • Hvis du har blitt utsatt for svindel, kan du bruke en Steam support ticket og forklare situasjonen. Det hjelper om du har bevis til støtte, for eksempel en samtalelogg eller skjermbilder/videoer av svindelen. Valve har derimot sagt at de ikke vil gjøre noe for å gjenopprette gjenstandene dine hvis du har vært utsatt for en phishingsvindel.

Galleri

Eksterne linker