Hyppääminen

From Team Fortress Wiki
< Jumping(Redirected from Doublejump/fi)
Jump to: navigation, search


Vauhdikas Scout.
Hei, näen meidän päämajan täältä asti!
Scout

Hyppääminen on perustaito, jonka jokainen hahmoluokka omaa. Se siirtää pelaajaa kohtisuoraan 45 Hammer-yksikön verran. Hyppäämistä voidaan hyödyntää korkeille paikoille pyrkiessä, lyhentämään juoksumatkaa tai väistämään vihollisten tulitusta. Oletuksena hyppääminen tapahtuu painamalla Space -näppäintä PC- ja Mac- versioissa, Xbox Button A.png -näppäintä Xbox 360 -versiossa ja PS Button X.png -näppäintä PlayStation 3 -versiossa.


Hyppäämiseen liittyvät aseet

Perusliikkeet

Kyykkyhypyt

Pelaaja voi milloin tahansa kesken hypyn kyykistyä painamalla sitä varten asettamaansa painiketta (oletus CTRL). Tämän seurauksena pelihahmo nostaa jalkojaan, yltäen yhden Hammer-yksikön verran korkeammalle kuin normaalisti. Hahmon osuma-alue (hitbox) lyhenee myös 27 Hammer-yksikköä pohjasta katsottuna. Kyykkyhyppäämällä voit nousta korkeammille tasanteille tai väistää vihollisen tulitusta tehokkaammin. Oletuksena pelaaja voi kyykistyä vain kahdesti hypyn aikana useiden pelimoottorin ongelmien hyväksikäytön estämiseksi.

Kyykkyhyppyä voi käyttää myös räjähteiden työntövoiman lisäämiseksi. Mikä tahansa räjähteillä avustettu hyppy on aina tehokkaampi, kun kyykkyhyppyä käytetään sen kanssa.

Sivuttaisliike Ilmassa

Sivuttainen liikkuminen ilmassa (airstrafing) mahdollistaa pelaajan lentoradan muuttamisen ilmassa. Tämä tapahtuu painamalla sivuttaisliikenäppäintä (A tai D) ja kääntymällä samalla sulavasti samaan suuntaan. Tahdonalainen eteenpäin liikkuminen ilmassa ei ole mahdollista, vaan W-näppäimen painaminen estää pelaajaa hallitsemasta lentorataansa. Taaksepäin liikkuminen (S) ilmassa puolestaan hidastaa pelaajan vauhtia.

Scout

Scout on ainoa hahmoluokka, jolla on luonnollinen kyky tuplahypätä. Tätä taitoa voidaan tehostaa aseilla kuten Luonnonvoima, Bostonin Piikkipamppu tai Atomisoija, jotka mahdollistavat useita hyppyvariaatioita.

Tuplahyppy

Jos pelaaja painaa hyppäämispainiketta toisen kerran kesken hypyn, hän voi tehdä vielä toisen hypyn ilmassa. Tämän voi tehdä mihin suuntaan tahansa. Tuplahyppyä voikin käyttää pääsemään paikkoihin, joihin muut hahmoluokat eivät pääsisi. Tuplahyppy on myös oiva tapa väistellä vihollistulta ja yllättää viholliset, mutta huolimaton tuplahyppy tekee myös pelaajan lentoradasta hyvin ennalta-arvattavan, jonka kokeneet viholliset käyttävät armotta hyödykseen.

Tuplahypyn voi tehdä milloin tahansa ilmassa ollessa painamalla hyppäämispainiketta toisen kerran. Tuplahypyn avulla voi myös välttyä putoamisvahingolta, jos sen tekee juuri ennen maahan osumista.

Kolmoishyppy

Mikäli Scout ottaa käyttöön Atomisoijan, hän voi myös tehdä kolmoishypyn, jolloin Scout menettää 10 terveyspistettä. Kolmoishypyllä pääsee hyvin korkeisiin paikkoihin, joihin pääsy olisi vielä tuplahyppäämälläkin mahdotonta. Kolmoishyppätessä Scoutin jalkojen alle ilmestyy violetti pölypilvi, joten kolmoishyppäävä Scout on helppo huomata. Viimeisimmän päivityksen myötä Atomisoijaa on myös pidettävä esillä, jotta kolmoishyppy on mahdollinen.

Voimahyppy

Luonnonvoiman avulla Scout voi käyttää laukauksen rekyyliä ilmassa lentääkseen vielä pidemmälle, mikä teknisesti ottaen mahdollistaa kolmoishypyn. Luonnonvoiman kolmas "hyppy" on vaakasuorampi ja hieman vaikeampi tähdätä ja ennalta-arvioida kuin tuplahyppy. Hyppäämällä eteenpäin ja ampumalla Luonnonvoimalla alaspäin, pelaaja lentää korkeammalle kuin tuplahyppäämällä, mutta toinen varsinainen hyppy on yhä käytettävissä. Tämä on eräänlainen vaihtokauppa; vähemmän vaakasuoraa liikettä, mutta enemmän pystysuoraa siirtymistä. Luonnonvoimalla ampuminen ilmassa työntää pelaajaa päinvastaiseen suuntaan, joten pelaaja voi laukaista itsensä mihin suuntaan tahansa, jopa suoraan alaspäin.

Piikkipamppuhyppy

Scout voi vahingoittaa itseään ilmassa käyttämällä Bostonin Piikkipamppua tai Kolmen Riimun Säilää ja käyttää vahingon aiheuttamaa työntövoimaa, jolloin hän voi päästä aiemmin ulottumattomiin paikkoihin. Tämä liike on kuitenkin riskialtis, sillä vain neljä hutilyöntiä riittää alentamaan ei-yliparannetun Scoutin tasan yhteen terveyspisteeseen. Lääkepakkausten jatkuva käyttö on siis tarpeen. Samoin kuin rakettihypätessä, kyykistyminen ilmassa lisää matkaa, jonka piikkipamppuhyppäämällä voi kulkea. Luonnonvoiman käyttö piikkipamppuhypätessä mahdollistaa maksimipituuden -tai korkeuden yhdellä hypyllä.

Nelinkertainen hyppy

Atomisoijan kolmoishypyn ja Luonnonvoiman voimahypyn käyttäminen yhdessä mahdollistaa neljän hypyn tekemisen nopeasti. Tämä sopii hyökkääville Scout-pelaajille, jotka ovat taitavia voimahyppyjen kanssa. Nelinkertaisella hypyllä pelaaja pääsee nopeasti tavoitteeseen ja pitää samalla korkeusedun itsellään. Tämä taktiikka soveltuu lähinnä hyökkäämiseen, mutta sen avulla voi myös päästä vaikeisiin paikkoihin puolustuksessa.

Siipeilijähyppy

Kun Siipeilijä on aktiivinen ase, pelaaja saa 25% lisää korkeutta hypätessä. Tämän avulla Scout voi helposti päästä esteiden yli tai paikkoihin, joihin Scout ei normaalisti pääsisi. Siipeilijä on myös hyvä yhdistelmä Atomisoijan tai Luonnonvoiman kanssa.

Hype-hyppy

Kun Limulatauksen hype-mittari on täynnä, pelaaja voi rajatun ajan aikana tehdä jopa viisi hyppyä ilmassa. Tämän avulla Scout pääsee paikkoihin joihin harvat muut luokat pääsevät. Viisi ilmahyppyä tekee Scoutista myös viholliselle erittäin vaikean osuttavan. Huomaa kuitenkin, että Hype-hyppy korvaa Atomisoijan kolmoishypyn. Siipeilijä on kuitenkin edelleen hyvä vaihtoehto, sillä se kohottaa jokaista ilmahyppyä.

Naps! -hyppy

Naps! Atomi-iskun vaikutuksen alaisena Scout voi käyttää vihollisen Vartiotykin tulitusta hyödykseen ja nousta ilmaan. Mitä korkeampi vartiotykin taso, sen pidempi hyppy.

Soldier

Rakettihyppy

Tavallinen rakettihyppy.

Rakettihypyllä tarkoitetaan mitä tahansa hyppyä, jossa käytetään apuna Soldierin rakettien räjähdysvoimaa. Rakettihyppäämällä pelaaja voi lennättää itsensä hyvinkin korkealle tai pitkien matkojen päähän, mutta kärsii yleensä myös vahinkoa sen seurauksena. Rakettihyppyjen avulla pelaaja voi päästä erikoisiin paikkoihin kartalla, lyhentää juoksumatkaa, ylittää esteitä tai yllättää vihollisia. Rakettihyppyjen avustamiseksi Soldier ottaa ilmassa ollessaan 40% vähemmän vahinkoa jokaisesta ampumastaan raketista. Tämä pätee vaikka hyppäämiseen käytetty raketti osuisi viholliseen, toisin kuin Terässaappaiden kanssa. Kriittiset osumat eivät aiheuta lisävahinkoa -tai työntövoimaa rakettihyppäävälle Soldierille. Rakettihyppäävän Soldierin saappaat näkyvät aina palavan ja savuvavan laskeutumiseen asti, samoin kuin Demoman.

Suorita rakettihyppy hyppäämällä ja ampumalla raketti jalkojesi juureen yhtä aikaa. Laukauksen kulma ja pelaajan etäisyys räjähdyksestä määrittävät hypyn vauhdin ja korkeuden. Kyykkyhyppääminen ennen raketin ampumista pidentää rakettihyppyä huomattavasti. Mitä nopeammin raketti räjähtää hypyn jälkeen, sen kauemmas ja nopeammin Soldier lentää.

Joukkohaudankaivaja saa kriittisiä osumia pelaajan ollessa ilmassa räjähdyksen seurauksena. Tällainen osuma voi johtaa hyvin vaikuttavan näköiseen ja tyydyttävään tappoon. Kokenut pelaaja voi myös käyttää vihollisen raketteja, kranaatteja tai tahmapommeja tähän tarkoitukseen.

Ylilataushyppy

Ylilataushypyn voi suorittaa lataamalla liikaa ammuksia Kerjäläisen Kanuunaan. Tällainen hyppy on omaa laatuaan, sillä sen avulla Soldier voi suorittaa jopa kolme hyppyä ilmassa, ilman tarvetta hyppyalustalle. Ylilataushyppääminen vaatii harjoittelua, sillä ajoitus on erittäin tärkeää. Ylilataushypyn suorittaminen vaatii kuitenkin veronsa pelaajan terveydestä, joten Terässaappaiden käyttö ja karttojen lääkepakkausten sijaintien opettelu on suositeltavaa.

Vaativat Rakettihypyt

"Hyppykeppihyppy" (pogo).

Tavallisesta rakettihypystä on monia eri muunnelmia. Useimpia niistä käytetään tavallisesti hyppykartoilla, mutta niitä voi myös käyttää tavallisessa pelissä suuren nopeuden tai korkeuden saavuttamiseksi.

 • Nopeampia rakettihyppyjä voi tehdä käyttämällä hyväksi sekä maata, että seiniä. Tähtää siihen kulmaan, missä seinä ja maa kohtaavat, tee kyykkyhyppy ja ammu. Tällainen hyppy on yleensä matalampi ja nopeampi, minkä seurauksena lentomatka on usein pidempi.
 • Seinähyppyjä voi tehdä ilmassa seiniä vasten. Pidä kyykkypainiketta pohjassa ja ammu seinää itsestäsi alaspäin. Räjähdyksen voima aiheuttaa uuden hypyn. Seinähyppyjä voi tehdä useampia peräjälkeen, jolloin lentomatkasta voi tulla hyvinkin pitkä.
 • Hyppykeppihypyt (pogo) ovat maata vasten tehtyjä toissijaisia rakettihyppyjä. Räjähdysten voiman ansiosta pelaaja pysyy ilmassa, jolloin nopeus voi kasvaa. Välihyppääminen (skipping) on hyppykeppihypyn nopea versio. Koeta ennustaa sijaintisi ja ammu tarvittaessa raketti maata kohti jo ennalta, jotta se osuu juuri kun olet sen yllä; muuten saatat epäonnistua ja osua maahan. Jatkuva kyykistyminen on välttämätöntä näitä hyppyjä tehdessä, sillä muuten rakettien teho ei riitä pitämään pelaajaa ilmassa.
 • Kaksoisrakettihypyt eli synkronisoidut rakettihypyt vaativat kahden raketin samanaikaista räjähdystä. Ne ovat mahdollisia vain harvoilla kartoilla. Jos pelaaja ampuu raketin alaspäin ja putoaa itse sen mukana, niin pelaaja putoaa lopulta rakettia nopeammin. Laskeutumisen jälkeen pelaaja suorittaa rakettihypyn kun ensimmäinen raketti osuu maahan. Tuplarakettihypyn voima on huomattavasti suurempi kuin tavallisen rakettihypyn. Ensimmäistä, putoavaa rakettia kannattaa katsoa maasta käsin, jotta hypyn ajoitus olisi helpompi. Vapaudenheittimen tai Täysosuman käyttö ei ole suositeltavaa, sillä niiden rakettien nopeampi lentorata kasvattaa hyppyn vaatimaa etäisyyttä.
 • Kolmoisrakettihyppy on vaativampi versio ylhäällä mainitusta. Se vaatii kolme rakettia kahden sijaan ja sen voi suorittaa joko ampumalla nopeasti kaksi rakettia putoamisen jälkeen, tai ampumalla toinen raketti kun ensimmäinen raketti on saavutettu ja sitten suorittamalla rakettihyppy kun ne laskeutuvat. Kolmoisrakettihypyn voima on verrattavissa kaksoistahmapommihyppyyn.
 • Nelois -ja kvintettirakettihyppy ovat pidennettyjä versioita kolmoisrakettihypystä. Ne suoritetaan ampumalla kolmas raketti kun kaksi ensimmäistä ohittavat pelaajan, sitten ampumalla vielä neljäs raketti ennen maahan osumista.
 • Heilauttaminen (flicking) tarkoittaa raketin pikaista ampumista pelaajan taakse. Sitä voi käyttää minkä tahansa tekniikan kanssa hypyn hienosäätöä varten. Helpompi vaihtoehto on katsoa taakse hypätessä. Käänny aina aseesi osoittamaan suuntaan, tämän avulla hypyt ovat nopeampia ja tarkempia, sillä Source-pelimoottorissa projektiilit ilmestyvät pelaajan aseen lopusta, eivätkä näytön keskeltä.
 • Vesihypyissä käytetään Source-pelimoottorin veden ominaisuuksia. Pintaa kohti nouseva pelaaja saa pienen nostovoiman ylöspäin; rakettihyppääminen tämän aikana (usein seinää vasten) johtaa erittäin voimakkaaseen hyppyyn. Well ja Freight ovat oivallisia karttoja vesihypyille.
 • Soldier ei ota lainkaan vahinkoa rakettihypyistä, kun Rakettihyppääjä on käytössä, mutta kärsii yhä putoamisvahinkoa. Putoamisvahingon voi estää Rakettihyppääjällä ajoittamalla laukaus siten, että se osuu maahan samanaikaisesti pelaajan kanssa. Hyppy on erilainen hypppykeppihyppyyn verrattuna, sillä se ei nosta pelaajaa ylöspäin, mutta estää kuitenkin putoamisvahingon.
 • Vihollisista tai rakennuksista rakettihyppääminen auttaa ylittämään pieniä esteitä menemättä liian korkealle.
 • Rakettihyppäämistä voi tehostaa esineillä kuten Vapaudenheitin ja Terässaappaat. Ne vähentävät kärsittyä vahinkoa jolloin pelaaja voi tehdä useampia rakettihyppyjä ennen kuin lääkepakkauksille on tarvetta. Miehenpolkijoiden avulla pelaaja voi aiheuttaa vahinkoa vihollisille putoamalla heidän päälleen. Ne helpottavat myös liikkumista ilmassa.
 • Ponnahdus (bounce) suoritetaan ampumalla raketti teleporttilattiaan juuri samalla hetkellä kun pelaaja itse osuu siihen. Tämän seurauksena pelaaja ponnahtaa ylöspäin, eikä teleportti palauta häntä tason alkuun. Samankaltainen hyppy on ponnahdushyppy (bouncehop) joka toimii samalla periaatteella, mutta raketin sijaan käytetään hyppypainiketta. Toinen, vaativampi tekniikka on voimaponnahdus (powerbounce) jossa tavallinen ponnahdushyppy yhdistetään rakettihyppyyn. Ponnahdustekniikkaa käytetään monilla hyppykartoilla.
 • Reunabugi (edgebug) tapahtuu kun pelaaja laskeutuu lohkon äärireunalle ja liukuu sulavasti pois. Oikein tehtynä pelaaja ei kärsi putoamisvahinkoa tai menetä terveyttä. Reunabugin voi suorittaa myös teleporttilattioilla.
 • Kyykkynäpäys (c-tap) on tekniikka, jonka avulla tavallinen rakettihyppy saa lisää korkeutta. Se suoritetaan painamalla kyykistymisnäppäintä nopeasti ennen hyppyä. Saavutettu korkeus on suurempi kuin tavallisessa rakettihypyssä, sillä kyykistyminen vie hahmon lähemmäksi räjähdystä. Jotkut hyppykartat vaativat tämän tekniikan hyvää hallintaa.

Demo

Tahmapommihyppy

Tahmapommihyppy on mikä tahansa hyppy, jota avustavat Demomanin ampumat tahmapommit. Soldierin rakettihyppyyn verrattuna tahmapommihyppy tuottaa enemmän vahinkoa Demomanille, mutta on usein tehokkaampi. Tahmapommihyppyjä voi käyttää lähes samoin kuin rakettihyppyjä; pääsemiseksi vaikeisiin paikkoihin, juoksumatkan lyhentämiseksi, esteiden ylittämiseksi ja vihollisten yllättämiseksi. Demoman ottaa 25% vähemmän vahinkoa omista tahmapommeistaan, jotka eivät vahingoita vihollista. Kuten Soldier, kriittiset laukaukset eivät aiheuta ylimääräistä vahinkoa tai hyppyvoimaa. Hypyn päätyttyä Demoman laskeutuu useimmiten samalla tavalla kuin Soldier rakettihypyn jälkeen.

Suorita tahmapommihyppy asettamalla tahmapommi jalkojesi juureen, odota sen aktivoitumista, hyppää sen yli ja laukaise. Hypyn voima, pituus ja kärsitty vahinko riippuvat siitä, kuinka kaukana olet tahmapommin laajalta räjähdysalueelta. Kyykistyminen hypätessä lisää hypyn voimaa huomattavasti.

Vaativat Tahmapommihypyt

Kranaattihyppy

Kuten raketteja, tahmapommeja ja monia muita räjähtäviä projektiileja, myös Demomanin kranaatteja voi käyttää hyppäämään, joskin niitä käytetään tähän tarkoitukseen vain harvoin.

Kanuunahyppy

Hallitsematonta höyhentäjääkin voidaan käyttää hyppyjen tekemiseen, mutta se ei ole kovin yleistä.

Katso myös