Működések

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search


Csata 2Forton (Megjegyzés: Játékmenet bemutatása anno 2011 botokkal).
Igy kell ezt csinálni, fiúk!
Katona Siker bemutatása

A játéknak a működései meghatározzák a játékosnak a képességeit és a szabályait a játékosoknak. Ezeknek a Működésenek megértése garantál egy egyszerűbb és átfogóbb játékmenetet a különféle játékosok számára a TF2 játékban.

Játék Motora

Source engine logo.png
Részletek a következő szócikkben: Source Motor

Team Fortress2 jelenleg az Orange Box Source Motorjával fut, amit speciálisan arra tervezték hogy a különfajta Operáciosrendszerekken mint Microsoft Windows, Xbox 360, PlayStation 3, Mac OS X és a Linux rendszerekken fusson gördülékenyen. Az Orange Box Motor többféle régi Source Motoros hardweres funkciókat addhozzá mint face rendering, soft Particles, és multicore rendering. TF2 optimalizálták és kiegyensúlyozták egy olyan játékmecsre ami nem lépi át a 24 játékost vagy akár kevesebbre (Más rendeszereken mint Xbox 360 és PS3 a játékosok száma nem haladja meg a 18 és 16ot), ezen kívül a szervereknek a házigazdája (host) felálithatja ezt 32 Játékosra is ha ezt szíve kivánja (PC, Mac, és Linux rendszereken csak). Ehhez adjuk hozzá azt is hogy most már lehetséges egy szervert 100 embere is felálítani, de elégé nem javasolt és nem támogatott. Minden Játékosnak a tettét és beaálytásait a konzol parancs bírálya, és a váltékonysságát (Angolul: variables) a ConVars - kezeli.

Osztályok

Mindegyik Zsoldos a játékban, kezdve balról jobbra: Piró, Mérnök, Kém, Gépágyus, Mesterlövész, Felderitő, Katona, Robbantós, és Szánitéc.
Részletek a következő szócikkben: Osztalyok

Itt a Team Fortress 2 univerzúmjában kilenc játszható osztály létezik más és más különleges tulajdonságokkal, akikket kategorizáltak 3 részre "Támadó", "Védekező" és "Támogató", de ezek a kategoriák soha sem befolyásolják a játékmenetet, mivel az osztályoknak a képpeségei és statisztikájai sokváltozó lehet a felszerelések alapján

Leaderboard class scout.png Felderítő: egy Támadó osztály 133% sebességgel és 125 Életerővel, szakosodott az harc-futásra és a gyors objektív elfogásra. Képes dupla ugrásra és foglalni az Ellenőrző Pontott (és tolni a rakomány kocsit) a kétszeresével mint bármely más osztály. A Felderítő felfegyverzett egy repeszpuska, egy pisztollyal, és egy ütővel alapértelmezett szerint.
Leaderboard class soldier.png Katona: egy Támadó osztály 80% sebességgel és 200 Életerővel, képes alkalmazkodni a különféle veszélyes helyzetekhez és nagyszerűvé téve mind támadásban, mind védekezésben. Képes Rakétával ugrani ezzel elérni a elérhetetlen helyeket. A Katona felfegyverzett egy Rakéta vetö -vel, egy sörétes puskaval, és egy asóval alapértelmezett szerint.
Leaderboard class pyro.png Piró: egy Támadó osztály 100% sebességgel és 175 Életerővel, ideális közeli harci és csapattárs támogatáshoz. Képes felégetni ellenfeleket, használja a visszalökést hogy visszafuja a lövedékeket és eloltják a csapattársakat, és nem érinti a utánégés hatás vagy tűz-alapú támadások. A Piró felfegyverzett egy Lángszóróval, egy sörétes puskaval, és egy Tűzfejszével alapértelmezett szerint.
Leaderboard class demoman.png Robbantós: Egy Védekező osztály 93% sebességgel és 175 Életerővel, szakosodott a terület védelemre és a komoly sebzés beadásába. Képes ragadó bomba ugrásra. A Robbantós felfegyverzett egy Gránátvető, egy Tapadóbomba-vető -vel, and a Palack -al alapértelmezett szerint.
Leaderboard class heavy.png Gépágyús: Egy Védekező osztály 77% sebességgel és 300 Életerővel, kitűnő a nagy sebbzéseben és a nagy sebzés fogadásában. Gépágyús felfegyverzett a Minigunal, a sörétes puska, és az ö saját öklével alapértelmezett szerint.
Leaderboard class engineer.png Mérnök: Egy Védekező osztály 100% sebességgel és 125 Életerővel, aki a terület védelemre és támogatására szakosodott. Képes alkotni, fenntartani, Erőssiteni, mozgatni, és irányítani a épületeit. A Mérnök is felfegyverzett egy sörétes puskanal, egy pisztollyal, egy franciakulcsal, és egy PDAval alapértelmezett szerint.
Leaderboard class medic.png Szanitéc: Egy Támogató osztály 107% sebességgel és 150 Életerővel, aki a csapattársak Életerő növelésben, hatékonyságában és gyógyitásában Segít. képes passzívan regenerálni az Életerőjét, és képes meggyógyítani a csapattársait és bevetni a ÜberCharge-ot mind a csapattársakon, mind magán. A Szanitéc felfegyverzett egy Oltópisztoljal, egy Gyógypuskaval, és egy csontfürész alapértelmezett szerint.
Leaderboard class sniper.png Mesterlövész: Egy Támogató osztály 100% sebességgel és 125 Életerővel, ideális a távolsági célpont kiiktatásra. Képes fejbelövés -re az elsődleges fegyverével. A Mesterlövész felfegyverzett egy Mesterlövész puskával, egy Géppisztolyjal, és egy Kukrival alapértelmezett szerint.
Leaderboard class spy.png Kém: Egy Támogató osztály 107% sebességgel és 125 Életerővel, ideális rejtett vadászatra és a csendes gyilkolásra. Képes Álcázni, Szabotálni az épitményeket, láthatatlanáválni, fejbelöni ellenfeleket (csak a Nagykövetel) és hátba szurni ellenfeletek. A Kém felfegyverzett egy Revolverel, egy mentesitő, egy Pillangókésel, egy Jelmezkészletel, és egy Átlátsz-óraval alapértelmezett szerint.

Harc

A Harc az elsődleges eszköz a játékba, amelyen keresztül az ellenfél csapatai versenyeznek a megdefiniált célokért. A Team Fortress 2 játékban különféle müködési rendszer létezik, amelyek befolyásolják a harcokat, például robbanóanyagok, sentry gunok, sörétes puskák és még sok más dolgok.

Sebzés

Hogyan befolyásolja a sebzés a távolság.
Részletek a következő szócikkekben: Sebzés, Kritikus találatok
Lásd még: Életerő

Sok fegyver sebzést okoz a életerőre. Kivéve, ha a házigazda (host) szerver szabályait módosítják. A fegyverek nem okoznak sebzést a csapattársara, bár sok fegyver képes sebzést okozni a felhasználójában. A fegyversebzés számos változótól függ, bár a fegyverek döntő többsége nem okoz sebzést. A legtöbb fegyver fokozottan sebzést okoz a közelben lévő célpontokat, és csökkenti a messze lévő célpontok sebzését, bár a mini-critekre nem vonatkoznak az utóbbiak, a kritikus találatokra pedig egyik sem vonatkozik, sajnos. A sebzés távolságának módosítói a támadó és a célpont ütés közötti távolságán függ (ellentétben a támadó helyzetével, amikor a támadást először végrehajtották). A robbanásveszély csökken, mivel a cél távolsága a robbanás közepétől növekszik. Míg a robbanó fegyverek többsége árthat felhasználóinak, a Katona és a Robbantós csökkentik saját robbanótámadásaikat.

Kritikus találati esély a közelmúltban kiosztott sebzés alapján (tartalmazza a régi és a felülvizsgált új verziót is).

Ha a Házigazda (Host) beállításai nem tiltják le, akkor a legtöbb fegyver félvéletlenszerűen foglalkozik kritikus találatokkal. A kritikus találatokra nem vonatkozik a véletlenszerű véletlenszerűség vagy a távolságon alapuló sebzés módosító, és mindig a fegyver alapsebzésének 300% -át okozzák. A kritikus támadásokat általában zöldszín vizuális effektek és áramütéses hangok kísérik (leginkább a robbanó lövedékeken). Általában a nem közelharci támadások 2-12% -os eséllyel válnak kritikussá a közelmúltbeli kimenetel alapján, míg a közelharci támadások 15-65% -os eséllyel; azonban néhány fegyver, például a Gerillakertész, nem képes véletlenszerű kritikus találatokat elérni. Kritikus támadás esetén szöveg jelenik meg a célpont feje fölött, külön ütéshang szólal meg, és a célpontot erősen megnövelt ütés éri. A kritikus támadások nem okoznak különösebb kárt vagy visszalökést a felhasználóiknak, bár vizuális vagy audiojeleket adhatnak, amelyek arra utalnak hogy kritikus találat történt. A kritikus találatok nem halmozódhatnak egyetlen támadásra tehát, magyarul kétszer egymás után nem adhatja be a játék.

Különböző fegyverek és státuszhatások (például.:Lázító Lobogó,Kürt-ölő,...) mini-kritet okokat okozhatnak. A mini-kritek a kritikus találatokhoz hasonlóan működnek, bár csak 135% -os alapsebbzést okoznak, kevesebb visszacsapást biztosítanak mint egy teljes kritikus találat, és nem produkálják ugyanazokat az audiovizuális effektusokat. Ezen túlmenően, míg a kritikus találatok távolságtól függetlenül ugyanolyan sebzést okoznak, a mini-critek kevesebb sebzéseket okozhatnak a távolság miatt, illetve közelről a mini-critek több sebbzést okoznak. Ha egy támadás egyszerre lenne mini-crit és kritikus találat, akkor úgy fog működni mintha csak kritikus találat lenne. A kritikus támadásokhoz hasonlóan a mini-kritikus támadások sem okoznak nagyobb kárt a felhasználóikban.

Az Épitmények nem szenvednek különösebb kárt a kritikus találatok és mini-kritek miatt, és az ellenük irányuló támadásokat sem módosítja a távolság. Hasonlóképpen, az épületek támadásai sem vonatkoznak a távolságon alapuló sebzés módosítókra, és nem válhatnak kritikus találatokkat, bár ezek még mindig mini-criteké válhatnak.

Találatok felismerése

Profitipp: Amikor Álcába vagy a játékosnak a modellje nem változik
Részletek a következő szócikkekben: Lövedékek, Hitscan

A legtöbb fegyver "lövedékfegyver", vagy "találatfegyver".

 • A Találat fegyverek, mint a Rakétavető, mozgó tárgyakat állíthat elő a használoja játékállapota által meghatározott pozícionálással és effektusokkal, ami kevésbé megbízható egy magas pingel rendelkező játékos számára. A lövedékekre általában egyedi fizikai szabályok vonatkoznak, amelyeket a játékostól elkülönítve kell alkalmazni, és a játékos sebességét nem használják a lövedékek kezdeti sebességének meghatározásához. A lövedékek nem a középső képernyőről születnek, hanem arról az oldalról, amelyen a fegyvert tartják (egy jobbkezes Katona jobb oldalán rakétákat állít elő). A lövedék ütközésének észlelése nem használ modellnek megfelelő hitboxokat; ehelyett a lövedék találatfelismerése egyetlen, nagy, a térképpel és más játékosokkal való ütközéseknél is használt találati egységen alapszik, amely teljesen felöleli a játékos modelljét, és nem változik a játékos osztályától vagy animációjától, kivéve a guggolást (például egy álló Heavy ugyanolyan lövedék-találati érzékeléssel rendelkezik, mint egy futó Scout, de különbözik a leguggoltól). A Pyro részecske-alapú lángtámadásai a legtöbb lövedékfegyver-mechanikát követik.
 • A Lövedék fegyverek , például a Gépágyú lövedékek helyett azonnali ütközéses vagy elmaradásos támadásokat produkálnak. A közelharci fegyverek és a golyókat / pelleteket előállító fegyverek általában hit-skánusok. Az ütközés-észlelés találatfegyverekkel kedvez a támadó nézőpontjának (a Lag kompenzáció használatával), ami kissé szétválasztott eredményeket hozhat az áldozat szempontjából ("Már menedék mögé kerültem; ez hogyan sebzett meg?"). A hitscan fegyvereket a középső képernyőről állítják elő, még akkor is, ha a vizuális effektek másképp látszanak. A nem közelharci találatfegyverek meglehetősen pontos, modellhez illő hitboxokat használnak (az álló Heavy valóban sokkal nagyobb célpont lenne, mint egy álló Scout); közelharci fegyverek ugyanazt a nagy hitboxot használják, amelyet lövedékfegyverek használnak.
  • A nem közelharcos lövések képesek golyót vagy legalább egy pelletet tökéletesen pontosan lőni a célkereszten, ha a fegyvert legalább 1,25 másodpercig nem lőtték ki (nevezetesen a Mesterlövész Puska lövései mindig ezt követően következnek be. időszak). Pontos lövés után a fegyvert enyhe pontatlanság éri, kivéve, ha a fegyvert 1,25 másodpercig tartják lőni. A szabály alóli két kivételt, a Nagykövetet és az Érvényesítőt, rövidebb pontatlanság érinti, amely csak addig tart, amíg a célkereszt a nagykövet normál méretére és ugyanannyi időre csökken. az Enforcer számára. Ez az időszak valamivel kevesebb, mint egy másodperc (kb. 0,9 másodpercig).

Fegyvertípusok

Részletek a következő szócikkben: Fegyverek
Lásd még: Lőszer

Minden osztály egyedi fegyverkészlettel rendelkezik, amelyek elfoglalják az 1., 2. és 3. fegyverhelyet (gyakran elsődleges, másodlagos és közelharcinak nevezik őket). A Mérnök PDAja a 4. és 5. helyett is használja, és a Kém Jelmezkészlette a 4. helyet használja.A játékosok szabad döntéseket kapnak a fegyverek kiválasztásában és a tárgyak a felszerelésben találhatók.

A legtöbb nem közelharci fegyverek használatához lőszer szükséges. A lőszereket használó fegyverek lehetnek tartalékalapúak is, (korlátozott tármérettel és újratöltést igényelnek a tárolt lőszerektől, például a Pisztoly -tól) vagy teljesen betárazva (képes minden töltény felhasználására újratöltés nélkül, például mint a Gépágyú). A tartalék alapú fegyverek vagy magazinszerű újratöltést alkalmaznak (újratöltésnél betölti a lőszert egyszeri animációban, például a Revolverbe) vagy szekvenciális újratöltés (egyenként tölti fel a töltényeket a tartalékból, például a Sörétes puska). Az újratöltést bármikor meg lehet szakítani támadással vagy fegyvercserével, bár az újratöltésre fordított idő (a szekvenciális fegyverek esetében az utolsó hordozott lőszernövekedésen túl) pazarolódik. A szekvenciális újratöltési fegyver újratöltésekor más animációt és újratöltési időt használnak az első lőszer és az azt követő lőszerek újratöltésére (például egy kiürített Gránátvető 1,24 másodpercet vesz igénybe 1 lőszer újratöltése, plusz 0,6 másodperc minden lőszer után. hogy).

Sok olyan fegyvert, amely nem használ lőszert, újratölteni kell (például vízelharc). Az újratöltés általában úgy történhet, hogy egy meghatározott ideig várakozunk, vagy elmegyünk az utánpótlási szekrénybe, vagy újraéledünk. Egyes lőszer nélküli fegyverekhez speciális követelmények alapján manuális utántöltés szükséges, például a Gyógypuska (ami újratöltést igényel az ÜberCharge számára, gyógyitással.

Állapothatások

Gépágyus Krit erősítő hatása allat van a Szanitécnek Kritzkrieg miatt, aki viszont az ellenség negatív hatása alatt áll a Felderitőnek a Kerge Tejtől.
Lásd még: Fegyverek

A Állapothatások számos fegyver által kiváltott játékfeltételt határozák meg, például Tűz és Vérzés. A halál minden állapothatást eltávolít, ittletve hogy ha hozzá érsz egy Utánpótlás szekrényhez, vagy ha osztályt váltasz , és a legtöbb negatív hatást az ÜberCharge megszünteti. Néhány eltávolítható gyógyítással vagy a vízbe merüléssel. Vannak pozitív és negatív hatások is.

Pozítiv hatások

 • Sebezhetetlen/ÜberChargeolt: Egy sebezhetetlen játékos teljesen immunis majdnem minden negatív és sebzési hatásra és annak formájára, de mégis képes a pirotól visszalökést kapni. Ezen kívül a környezeti veszélyekre nem imunissak amik megölhetnek (beleértve Fürészlapokra, Vonatokra, gödör essésbe és a többi) vagy Teleportálási gyikosságra. Überchargeos játékosok nem immunisak Szervdaráló, Leszúrás, és [[Uberslice/hu|Gerinccsapolás] gyilkos beszolásoknak a kábulására (bár ezek nem sebeznek). Meg még érzékenyek a Ünnepi felütésnek a nevetésének a kritikus talállatára. Sebezhetettlen játékosok általába a csapatszínű fényes fényeivel és ragyogó szemeiről különbőztethetöek meg amit a Szánitécnek a gyógypuskája csinál, illetve sok esettbe az alvilágból való szabadulásnál, Über varázslat vagy Merasmus bombájának visszaadásával lehet sebezthetetlenséget kapni.
 • Órjásigyógyítás: A játékos ennek a hatása alatt imunis a mozgáskorlátozó hatásokra (mint például Visszalökés, kábulás, és lassuság) és a gyógyítás 100.8-302.4 életerőt add másodpercen ként (Attólfügg menyiszer volt az adott játékos megsebezve), vagy 3x gyógyító erejét a Gyorsbeavatkozásnak. Játékosok akik Orjásigyógyítás alatt vannak a lábuk allat fénylik egy kör hasonló a Lázító Lobogóra. Az Órjásigyógyítást a Gyorsbeavatkozóval lehet használni
 • Kitérés avagy ellenállás: nagyon hasonlít a Überchargera, de nem tudod használni fegyvereidet és kényszerítve vagy a külső-nézetre. Kitérő játékosok egy utánképet hagynak maguk mögött, és lepattanak a golyók róluk amit villám szövegel jelenít meg a játék. Az egyetlen fegyver ami ezt a hatást okozhatt az nem más mint a Poff! Atompuncs.
 • Hűhó: Hűhó hatás lehetővé teszi a játékos számára (mint a Felderítő), hogy 5 további ugrást hajtson végre (összesen 6-ot), amíg a hatás aktív. A játékos aktív fegyverére világos-lila színű fényt vetít. Az egyetlen tárgy, amely ezt a hatást kiválthatja, az a Üdítő Ürítő. A játékosnak kárt kell okoznia a Felderítő bármelyik fegyverével, hogy feltöltse a mérőórát az az a hűhóját.
 • Sebzést csökkentés: Játékosok akik sebzés csökkentést kapnak azok 50% kevesebb sebzést kapnak Örtornyoktól, minden ami nem Örtoronytól van azok csak 35% csökkentést kapnak beleértve csökken a kritikus találatok és a mini-crit sebzése és visszalökés. E fajta játékosoknak a lábuk alatt egy fénylő kor vílágit ( olyasmi mint a Lázító Lobogó hatása Kritikus találatkor). Sebzést csökkentést a Ezred Erősítésetől lehet szerezni.
 • Beoltó: Ennél a hatásnál a játékosok 3 másfajta ellenálást kaphatnak. Ezeket az ellenállástípusokat golyó-, robbanás- és tűzelvalóellenállásnak nevezik. Ezeket az ellenálási típusokat a Beoltóval lehet kezelni, a csökkentési értékek 10%-75%-ra emelkedik a további Kritikus találatókkor, amikor felvan töltödve az Übercharge.
 • Gyógyító-kör: Egy csapatszínű gyűrű, amely másodpercenként 25 életerővel gyógyíthatja játékosokat ezt csak az Amputáló nyújthatja.

Negatív hatások

 • Vizelharc: Minden betalált ütés avagy sebzés Mini-kritelnek. Vizelharcot pompás csöpögö sárga színéről lehet megkülönböztettni a játékosokon amit mind tudjuk mire hasonlít, illetve a láthatatlan kémeket felfedí félig láthatatlanúl maradva és félig sárga színtől csöpögve. Ezt a hatást a különböző fegyverektől lehet megkapni, Vizelharc, Sydney-i Pisi-Puska, és valamelyik Merasmusnak a varázslatából.
 • Kerge Tej: Játékosok akik tejes ellenségeket sebeznek a 60%-kát a sebzésnek vissza kapják életerő formájába ( de nem túlgyógyít). Tejbe áztatott játékosok fehér lötytől csöpögnek, amik részben láthatóvá teszi a lálhatatlan kémeket. Csak a Kerge Tej adhat ilyen hatást. De bármelyik Szánitéc esődleges fegyvert lehet fejleszteni erre a hatásra (kivéve Szamaritánus SzámszeríjaMann vs. Masinába
 • Menekülési állapot: Amikor menekülési állapotban vagy akkor 10%-kal lassabb vagy lásd vesztés, nem lehet mozogni miközben guggolsz és nem lehet tűzelni vagy változtatni a fegyvereidet (de még minding lehet beszólni). Ilyen fajta játékosokat a mozgássuk alapján lehet megkülönböztettni, ami változik osztály szerint (sok osztály ugy lehetne leírni hogy megrémült vagy csalódott). megalázás, szellemek és a Lovatlan fejetlen Lovasnak a "beszolás" lehet menekülési állapotott kapni.
 • Halálra jelölt: A Halálra jelölt játékosok elleni támadásokból származó összes sebzés mini-kritikává válik. A Halálra jelölt játékos feje fölött Fehér koponya és keresztezett csont kép látható. Vizzelharcal ellentétben a halálra jelölés nem távolítható el, úgy hogy vízbe merül, töltés, orvos vagy adagoló meggyógyítja, vagy megérinti az Utánpótlási szekrényt. Az egyetlen gyógymód a kivárás. A felderítők halálra jelölhetik ellenségeiket a Legyező gyilkos segítségével, a katonák halálra vannak jelölve a menekülési terv használata közben, és a fegyverváltás után egy másodpercig a felderítőket halálra jelölik 5 másodpercig a támadás után. a Krit-a-Kóla hatása alatt a mérnököket halálra jelölik, amikor elszállítanak egy épületet a Mentőlövész felszerelésével (akár távolról, akár nem ) és egy másodpercig azután, és egy tojászsák robbanása miatt elnyálkodott, vagy egy Víziszörny eltalálta a Trútymon. Ezenkívül a Mann vs Masina játékban a Testápoló fejleszthető, hogy halálra jelöljön minden olyan robotot, amelyet eltalál a labdával vagy a közelharci ütéssel. Erősemberbe a zászló 90 másodpercig tartó tartása a hírszerző futár halálra jelölt.
 • Benzin: Gázosító felhőjén való áthaladás után benzinnel borított játékosok ütéskor 10 másodpercig meggyulladnak (ide tartozik a Rakétaugró és a Tapadóbomba-Ugró is). Ez a hatás magában foglalja az ellenséges Pirot is. Az ilyen hatással rendelkező játékosokat zöld cseppek borítják. A legtöbb folyadék alapú hatással ellentétben a játékosok nem számítanak nedvesnek, mint a Vizelharc vagy a Kerge Tej esetében. A Gázosító az egyetlen elem a játékban, amely rendelkezik ezzel az állapothatással.

Visszalökés

Piro a visszalökést használja a Felderítőn.
Részletek a következő szócikkben: Visszalökés
Lásd még: Ugrás

Legtöbb fegyvernek a játékban van valamilyen visszalökési ereje, ami olyan pici hogy alig lehet érszre venni. Támadásómódosito visszalökések tartalmazzák a sebzést is, beleértve Kritikus talállat vagy Mini-Kritek és fegyverspecífikus állapotokat. Visszalökés manipulálhatja a pozíticoját és sebességét a játékosoknak különösen az ellenségeké a juggling révén. és magát rakétaugrás vagy ragadóugrás révén. Egyes fegyverek és képességek, mint például a Elsöprögető, a Megállító alt-tűzelése és a Visszafújás egyedi visszaütési funkciókon alapulnak. Az ÜberCharged célpontokat kevésbé befolyásolja az ellenség visszaütése, mint a normál célpontokat, és a Oriásgyógyításos játékosok és a álcázott Kémeknek nincsenek kitéve az ellenséges fegyverek visszalökésének, de a visszafujás hatással lesz a álcázott kémekre.

Környezett

A pálya és szerver, függvényében a TF2 játék céljai és szabályai dramatikusan megváltozhatnak. A játékmenet ezen változóinak megértésével (és azzal, hogy hogyan elemezd őket a Szerver böngészőben) a játékosok megtalálhatják a számukra megfelelő játékkörnyezetet, és teljes mértékben hozzájárulhatnak csapatuk céljaihoz.

Célok

Részletek a következő szócikkben: Játékmódok listája

Pályák a játékmód alapján lettek lértrehozva, ami befolyásolja a célokat minda két csapatnak. Csapatoknak ugyan az a céljuk lehet ( mint például Normál Ellenőrzőpont és Uralkodó Ellenőrzőpont pályák) vagy egymás ellen harcoljanak egy támadó vs. védekező beállításba (Pédául Támadó/Védekező és Robbanótöltet pályák).

Sok játékmódok Ellenörző Pontokat használnak. Az ellenőrző pontok visszaszámlása akkor kezdődik, amikor a ponttal még nem rendelkező csapat játékosa feláll a pontra. Foglalási idő pályán ként változik, és sebessége megnő, ha több játékos áll rá (bár az elsőn túli minden játékos csökkenő hozamot biztosít). Az elfogás leáll, ha az ellenfél csapat tagja védekezésben áll rá, és az elfogás előrehaladása fokozatosan visszavonul, ha egyetlen elfogó csapattárs sem áll a ponton. A vezérlőpontok nem rögzíthetők „zárolva”, és a zárolt pontok általában feloldódnak az előző pontok rögzítése után. Robbanótöltet kocsi ugyanúgy mozog és áll le, mint ahogyan az ellenőrző pontokat foglalják el, bár a tolócsapat ahelyett, hogy egy rakodókocsit elfogna, megpróbálja egy ellenőrzőponthoz hozni. Az ÜberCharged játékosok nem szerezhetnek pontokat vagy tolhatják a szekereket, de megvédhetik azokat.

Hivatalos pályákán a támadó vs védekező játékmódokon , a BLU támadó miközben a RED védekező, BLU csapatnak gyorsabb az Újra éledésük, de a RED csapatnak felkészülési idő hogy felkészüljenek az erős védekezésre.

 • Aréna: Játékosok csak a játék kezdeténél születnek meg, újra éledés nélkül. A játékot következö módon lehet megynerni ami, kiszabott idővel ellenöző pontok elfogallásával vagy ha mindenki meghal a kontra-csapatból, azzal elveszítve a kört. vannak Első gyilkosságok és csapatkeverések alapértelmezetten. Hivatalos aréna pályákon nincsenek resupply Lockers|Újratöltési szekrények
 • Zászlófoglalás (CTF): Csapatok játékkal kell elfoglalni a másik csapatnak az Inteligencijáját gyorsabban mint a másik csapat. Bármelyik játékos felvehetí egy ellenségnek az intelligencijáját, és pontott ad annak a csapatnak akik elfoglalták a zászlót vissza menve a saját bázisukhóz. Az Intelligencija ellehett dobni egy gomb nyomással vagy ha meghall azt adott játékos; egy idő utána vissza kerül az eredeti bázisra.
 • Normális Ellenőrző Pontok (CP): Minden csapat kettö bezárt ellenörző pontokkal kezdenek és harcolnak a középső ért. Ezzek után, mindig a csapatoknak a leggtávolabbib ellenörző pontja be van zárva. A csapatoknak mind az öt ellenörző pontokat elkell foglalni hogy megnyerjék a kört.
 • Ellenőrző Pont, Támadó/Védekező (CP): If the offensive team captures all of the defense's control points before time runs out, they win (if the defense can prevent this, they win). In most maps, only one or two control points are unlocked at a time (the notable exception being Steel).
 • Hegy királya (KOTH): Each team has their own countdown timer, and a team wins when their countdown timer reaches zero. A team's timer counts down while they own the control point, but is frozen while that team does not have ownership of the control point. Note that a team's timer will still count down even if there are enemies trying to capture the point.
 • Ember a Gép ellen (MVM): A team composed of up to six human players must fend off waves of AI-controlled robots, stopping them from delivering a bomb to the map's stronghold. Players are able to collect cash from destroyed robots to buy upgrades during and between waves. Offense wins if the bomb is delivered successfully, while defense wins by successfully warding off all the waves.
 • Payload (PL): Offense pushes the Payload cart in a manner similar to capturing a control point, trying to reach checkpoints instead of finishing point captures. The Payload cart supports allies as if it were a level 1 Dispenser. Offense wins if the cart reaches the final checkpoint, while defense wins by making sure the cart doesn't reach the final point before the timer counts down to 0.
 • Payload Race (PLR): Essentially identical to Payload, but, instead of offense vs. defense, each team pushes their own cart in an attempt to reach the finish before the opposing team does.
 • Territorial Control (TC): Each team is randomly assigned territories, and rounds consist of each team trying to contest one of their opponent's control points (while the opposing team tries to capture one of theirs). Most of the map is locked during gameplay, consisting of only one territory vs. one territory. After enough successive wins, another round takes place at the losing side's base point, which they must defend against the offense-only opposing team.
 • Training Mode (TR): Training maps are for practicing skills against obstacles and/or bots and learning through tutorials. They are often played with only one human player, or, at the very least, no opposing human sides.

Pálya ellemek

From left to right: A large (100%) health kit, the Heavy's Sandvich, and a medium (50%) ammo pack.
Lásd még: Respawn, Pickups

Players start the round in their team's resupply room, where they can change class and loadout instantly. Most resupply rooms contain cabinets, which fully restore health, restock weapon ammo, refill most item meters, and remove most negative status effects, though a similar effect can be achieved by class switching. Upon dying, a player waits to respawn in a respawn wave, which typically comes at ten- or five-second intervals, but do vary by map, team color and size, objective status, and server settings. After this wait, they appear at their team's furthest forward resupply room. Resupply rooms can be earned by capturing points or pushing Payload carts to checkpoints and can be lost if the opposing team makes such progress themselves.

Many maps make use of doors. Although their visuals suggest otherwise, doors are handled by the server as being either completely open or completely shut, alternating between the two instantly. Most doors are opened whenever a player stands near them. However, some doors will only open to players coming from a certain side or players on a certain team, most notably resupply room doors. Some doors remain locked until certain conditions are met, such as control points being captured or Payload cart checkpoints being reached.

The boundaries and surfaces of maps are not determined by visual elements, but by invisible surfaces that determine where players and projectiles can go. All maps--even outdoor ones--have player ceilings and walls, though they may be invisible, and projectiles may even appear to go through them. Additionally, many surfaces and objects in the game that appear to take physical space are completely ignored for collision detection, with players and projectiles passing through them as if nonexistent; these surfaces can be used for hiding Stickybombs or spamming targets from cover.

Maps usually have pickups placed in various locations. Map-specific health and ammo pickups will remain in place until grabbed, respawning after a ten-second delay. The map health pickups restore 20.5%, 50%, or 100% health based on size (pill bottle, first aid tin, and ice cooler, respectively); similarly, the map ammo pickups restore 20.5%, 50%, or 100% ammo and 40, 100, or 200 metal based on size (small grey metal box, medium beige metal box, and large wood crate, respectively). When players die, they usually drop their active weapon, which can be picked up by any player playing as a class that can equip that weapon (example: if a Soldier dies and drops their Panic Attack, any class that can equip it can pick it up, but if they drop their Rocket Launcher, only another Soldier can pick it up), and a medium ammo box that can be picked up for 50% ammo and 100 metal (unless the dropped item was an Engineer toolbox, which drops 100% ammo and 200 metal); destroyed buildings also leave behind metal debris, which can be picked up for ammo and metal. A Heavy who dies with a Sandvich, Dalokohs Bar, Fishcake, Second Banana or Buffalo Steak Sandvich active will instead drop that.

Several elements can be found in places where many players may go to if needing a health kit or ammo. A player who cannot find health kits or ammo may find an Engineer's Dispenser to get some, or if there is no Dispenser, go to spawn.

Szerver beállítások

The Server Browser, which includes a variety of community-made Servers.
Részletek a következő szócikkekben: Servers, Server Browser
Lásd még: SourceTV, Mods

Server settings can have a strong impact on gameplay in terms of performance and game balance. Players can select what kind of server on which they want to play using the Server Browser, filtering based on tags (which include game modes and changes to respawn times), player count, map, latency, and the like. Generally, servers closer to the player's location will have reduced latency, resulting in faster connection and more accurate hit detection. Game smoothness is also affected by the server's hardware and networking settings, especially at higher player counts or when running some mods.

Servers can run scripts and configs just as a player can, with commands from clients issued by rcon. For additional functionality, there are numerous server plugins to modify gameplay or provide administrative or stat assistance, the most common being SourceMod and HLStatsX. Instead of running plugins, servers can use logs to interact with third-party matchmaking programs, such as TF2 Lobbies, which lets them see stats out-of-game.

There are a variety of server settings that can change gameplay without running plugins or external programs. These can include:

 • Respawn times: Respawn times can be changed to either be shorter or effectively removed entirely. These can cause fluctuations in map and class balance, though combat is more steadily provided.
 • Damage settings: Servers can disable random Critical hits and random pellet spread with ConVars. This is most commonly done on competitive servers and those that frequently play arena maps.
 • Max players: While TF2 was originally designed for 24 players or fewer, servers can raise the limit to 32 at the cost of performance. This can cause an increase of spam that slows objective progress but ensures a greater amount of combat in the map.
 • Objective specifics: Map objectives can be specified from the server. For example, the CTF game mode can be played to a certain capture count, to a certain time limit, or both. Related options include disabling Crit boosts from First blood or Intelligence capture, changing the map time limit, and using a win difference mercy rule.
 • Pure: The sv_pure ConVar dictates what kinds of custom files are allowed on the server. When set to 0, clients can use any custom content they wish. When set to 1, clients are allowed to use any files on the server's whitelist. When set to 2, clients may not use any custom content besides those specifically allowed by Valve.
 • SourceTV: Servers can enable SourceTV to allow a large number of spectators to watch the game without risking interference. SourceTV acts like an observer player, taking up a server slot while not playing on either team. Unlike players, SourceTV broadcasts its spectator view from the server's IP address (using a different port).
 • Special modes: There are server modes that can be applied to any map regardless of game mode, including highlander and tournament modes. These are more commonly reserved for private events and competitions.

Other common rule areas that can vary by the server include team size/balance rules, alltalk (cross-team) voice chat, and ping limits.

Konfiguráció

There are a variety of ways to configure the Team Fortress 2 client. The choices players make in setting up TF2 can have impacts on game interaction, performance, and presentation. Most of these methods of customization are not available on console versions of the game, save main menu options.

Program beállítások

The launch options window with some of the commands that can be put into it.
Részletek a következő szócikkekben: Steam, Launch options

Some aspects of a player's machine, operating system, and Steam settings can affect TF2, and after a long history of updates, Team Fortress 2 has required an increasing amount of system resources to play at optimum frame rates. Additionally, some program features enabled by default may be undesirable for certain players, either due to performance issues or personal preference.

Steam, by default, enables both Steam Cloud synchronization and the Steam Community In-Game Overlay, which can be changed under Steam Settings. Within Steam's interface, players can also change launch options. As the name suggests, launch options are TF2 settings that are applied when the game is launched. Launch options can be accessed by opening the Properties of Team Fortress 2 in the Steam Library and clicking "Set Launch Options...". Launch options are separated by spaces and start with either a dash (if the command is not accessible through console commands) or a plus sign (if the command is a console command). Launch options can be used to achieve a variety of effects, including...

 • Smooth Alt+Tabbing: Players who wish to view other windows and programs while running TF2 can run it in windowed mode with no border. This can be reversed with the full-screen launch option (-full). Example (for 1440x900 resolution): -window -noborder -w 1440 -h 900
 • DirectX Level: Due to performance or personal preference, running TF2 in a low DirectX level may be ideal. Example (for DirectX 8.1): -dxlevel 81
 • Disabling Extraneous Features: Memory usage and performance drops can be minimized by disabling unused features. Example: -novid -nojoy -noipx -nocrashdialog

In addition to the Steam options, launch options can be specified for individual shortcuts to Team Fortress 2 by adding them to the file "C:\Program Files\Steam\Steam.exe" -applaunch 440 as a shortcut target. For example, this shortcut target would run TF2 full-screen with no intro video:

 "C:\Program Files\Steam\Steam.exe" -applaunch 440 -full -novid

Video card and sound card configuration tools can be used to override game settings. For example, some video card utilities can change mat_picmip to values outside the normally allowed bounds in Team Fortress 2, though this can be considered cheating.

Team Fortress 2 can be subject to operating system influences on mouse control. While this can be mitigated through launch options and registry edits, the easiest method to override this is by enabling Raw input (m_rawinput 1).

Testreszabások

The default field-of-view of 75° (top) and the maximum one of 90 (bottom), both from the same vantage point.
Részletek a következő szócikkekben: Options, Scripting, Heads-up display

The most straightforward and easy way for a player to customize their TF2 experience is via the in-game options panels. In essence, the options panels are user-friendly ways to set ConVars, which can otherwise be set manually using the developer console. These panels are...

 • Keyboard: Allows for simple key binding (can be done in command console with bind "KEY" "COMMAND"). The advanced options allow for fast weapon switching (change slots without confirming with the attack key) and enabling developer console (an important option for anyone using console commands).
 • Mouse: Contains options for mouse and gamepad control. The "Raw input" option gives users more reliable mouse aiming by bypassing operating system mouse settings.
 • Audio: Has a variety of sound-related options. Closed captions do not work without custom files.
 • Video: Allows for some control of display settings, though some settings found in launch options and FPS configs are missing or disabled. The advanced video options panel has the field of view (fov) slider, which can be increased to grant the player a wider vision in-game.
 • Voice: Has simple controls for in-game voice chat.
 • Multiplayer options: Contains a great variety of gameplay-related options (mostly in advanced options) and content download control.

These settings are stored as ConVars in config.cfg, found in the cfg folder (which is usually found in C:\Program Files\Steam\steamapps\common\team fortress 2\tf\). By default, config.cfg is saved to the Steam Cloud.

In addition to the menu panels, ConVars can be changed with more specificity using scripting. Scripting allows for more advanced and uniquely tailored controls, dynamic player settings, and more optimized performance (performance scripts are usually just called "configs"). Script files are located in the cfg folder (usually found in C:\Program Files\Steam\steamapps\common\team fortress 2\tf\). The file autoexec.cfg runs on game startup, and the class-named files (such as scout.cfg) each run when first spawning as the appropriate class. Most scripts are made using bind, alias, game commands, and/or ConVars; the wait command may be used to produce automated, chronologically sequenced functions, though a number of servers disable this with sv_allow_wait_command 0.

Many aspects of the TF2 interface can be customized by editing the Heads-up display, or "HUD". Most custom HUDs always work regardless of server settings, unless the HUD uses customized material files, which constitute custom content and are disabled by sv_pure servers (most HUDs only contain /resource/ and /scripts/ files, which are allowed in all pure settings).

Eszközök

Részletek a következő szócikkekben: Help:Recording demos, Steam Workshop

There is a variety of first-party (some in-game and some not) and third-party tools to assist in playing, editing, and analyzing Team Fortress 2. These can include:

 • Demo Recording and Playback: Players can record demos of gameplay (record FILENAME in the console) to watch or share later without using the resources necessary for live video capture. Demos can be played with the console command playdemo FILENAME and captured to video using the startmovie command. PREC is a common, Valve-approved add-on to TF2 that automates demo recording.
 • TF2 Tool Mode: TF2 can be run under a "tool mode" with the launch option -tools. The tool mode allows access to the Commentary editor, Material editor, and perhaps most notably, the Particle editor.
 • Source SDK: The Source Engine Software Development Kit, or SDK, is a set of programs that come with all Source engine games and run through Steam, including the Model Viewer (commonly used for posing wiki images) and Hammer editor (used for making maps). The SDK can be accessed in the Tools subsection of the Steam Library and has its own wiki.
 • GCFScape: One can examine and extract the contents of TF2 using GCFScape, a third-party application used by most custom content editors. GCFScape can also be used to validate or defragment game files. In order to view and edit VTF files extracted using GCFScape, VTFEdit is commonly used.

These tools, in addition to modeling and sound editing software, can be used to edit a variety of TF2 gameplay elements, though their actual presence in-game is based on server settings (most notably with the sv_pure command and file whitelists).

User-made content can be submitted to Valve through the Steam Workshop. Content deemed worthy of inclusion becomes official game content, with the author credited and rewarded for their contribution.

Lásd még

Külső hivatkozások