Înjunghierea de la spate

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search
Spy 
Killicon backstab.png
 Heavy
Surpriză.
So, your deadly skill is jogging? Mine is murdering people.
The Spy to the Scout

O înjunghiere de la spate este un atac al Spy cu Cuțitul sau Recompensa ta eternă care rezultă înt-o ucidere dintr-o singură lovitură. Un Spy poate înjunghia de la spate un inamic atât timp cât inamicul este suficient de apropriat pentru un atac corp la corp, și spy este în spatele inamicului. O înjunghiere de la spate afectează 600% din viața țintei și întotdeauna cauzează o lovitură criticală (cu excepția cazului în care acesta este sub efectul Sprijinului Batalionului, deși acesta nu va afecta la daunele făcute de către înjunghiere). Datorită mecanicii armelor de luptă corp la corp ale Spy, diferit de majoritatea armelor de luptă corp la corp, înjunghierile se conectează instant la activare. Pentru a indica că un Spy este la distanța necesară pentru a înjunghia, acesta își va întoarce cuțitul în jos, pregătit pentru a ucide. Cuțitul va rămâne în această poziție până când ținta nu mai este la distanța potrivită, sau Spy încearcă să atace.

O înjunghiere de la spate poate fi făcută în timp ce ești deghizat, dar deghizarea va fi îndepărtată la atac, indiferent dacă lovește inamicul sau nu. O înjunghiere nu poate ucide un Scout folosind Bonk! Atomic Punch, jucătorii sub efectul unui ÜberCharge sau Ceasului Morții dacă Spy are mai mult de 3 puncte de viață. Arma secundară deblocabilă a unui Sniper, Razorback, blochează o singură lovitură cuțitului de la spate și îl amețește pe Spy pentru câteva momente. Această armă îl face pe Sniper mai puțin vulnerabil atacurilor unui Spy, și îi forțează să folosească alte metode de atac.

Înjunghierea de la spate cu Recompensa ta eternă nu îl face pe inamic să urle, corpul va dispărea, și nicio notificare nu este afișată în știrile despre omorâri coechipierilor victimei. Un Spy se deghizează precum victima aproape instant.

Tehnici de Backstab

 • Stab-and-Sap: Înjunghie un Engineer, înainte de a echipa Electro Sabotorul și sabotând Santinela; această tehnică trebuie realizată rapid încât Sentry Gun-ul să nu aibă destul timp să se întoarcă și să te omoare. Un Spy experimentat poate păcăli Santinela schimbându-și direcția și mișcându-se împotriva ei după ce îl înjunghie pe Engineer (acesta îl va urma, asta îi va aduce mai mult timp unui Spy); folosind Recompensa Ta Eterna poate fi de ajutor aici, încât te deghizezi automat, prevenind Santinela să te detecteze și să te omoare; un Spy fără deghizare trebuie să se ascundă pentru a evita Sentry Gun-ul, încât acesta nu poate fi fraierit de deghizarea ta în timp ce deja trage. Tactica e mai ușoară cu un Engineer care folosește Controlorul, pentru că Santinela va fi oprită câteva secunde după moartea Engineer-ului.
 • Sap-and-Stab: Sabotează o construcție a unui Engineer ca momeală, te ascunzi, apoi îl omori când se intoarce ca să scoată sabotorul de pe construcție.
 • Stairstab: Stai mai sus de scări, având în față un inamic care vine în sus. Alergați si săriți peste el, întorcându-va în aer și înjunghiându-i. Această tehnică poate fi grea și pentru un expert, dar e și greu să te aperi împotriva ei.
 • Spinstab: În timp ce un inamic aleargă către tine, îi lași să treacă înjunghiându-i dupa ce au trecut de tine. Această metodă e una din cele mai bune de a înjunghia un Scout.
 • The Matador Stab: Aceasta este o tehnică avansată pentru Spy. Tehnica înseamnă a-l aduce pe inamic după colț, după care ieșiți rapid înapoi si înjunghiați. Va funcționa doar o dată sau de două ori pe inamic, nu va merge împotriva unui Heavy si e un mod bun de a înjunghia un Pyro.
 • The Headstab: Uneori un Engineer va plasa Dispensarul și Santinela în așa manieră încât spatele său e acoperit. În acest caz, puteți sări pe capul lui și mișcați ținta până apare animația de backstab.
 • The Ninja-stab (sau înjunghierea săritoare): e similar cu stairstab, dar constă în atacarea inamicului dintr-un punct neasteptat (de obicei de deasupra inamicului, pe un pod de exemplu) și este cel mai ușor de practicat cu Pelerina și Pumnalul, însă puteți scăpa mai ușor cu Ceasul Morții (în special împotriva mai multor inamici). Încercarea acestei tactici pe același inamic și în același loc e o idee proastă (în altă parte ar fi mai sigur, chiar dacă pare paranoid), tactica poate fi folosită și ca o distragere, apoi practicând altă tactică, în sensul că inamicul va continua să verifice pentru Spy în zona în care a fost omorât.
 • The Circlestrafe Stab: este o tehnică avansată pentru Spy, și una greu de învățat. Ca să o faci, trebuie să te confrunți cu un singur inamic, care se confruntă cu tine. Fie că mergeți spre el sau îl lăsați pe el să ajungă, apoi, chiar când este în zona de atac corp la corp, loviți într-o direcție (stânga sau dreata) pentru o fracțiune de secundă, înainte să schimbați rapid direcția către partea opusă. Asta îți va da acces la spatele inamicului încât el urmează calea primului atac, și îți dă șansa să îl înjunghii. Această tactică e de folos doar împotriva celora care încearcă să omoare un Spy cu o armă de atac corp la corp, precum unii jucători de Scout. Țineți în minte că din cauza vitezei mari de reacții victima o să jure ca ai fost chiar în fața sa când l-ai omorât. Dacă nu reușiți această tactică cel mai probabil veți muri fiind extrem de vulnerabil, dar când este efectuată cu succes îți dă o șansă să înjunghii un inamic într-o situație potențial fatală. Foarte bun pentru orice Spy care foloseste Ceasul Morții. Tehnica nu e recomandată cu jucătorii Pyro, decât dacă aceștia vor să vă omoare printr-un atac corp la corp.

Istorie actualizări

Patch 25 Octombrie 2007

 • S-a rezolvat o eroare a înjunghierii de la spate când celălalt jucător nu era aproape de tine.

Probleme

Mai Vezi: Lag compensation

Din cauza unei probleme in joc, uneori o înjunghiere din față poate fi recunoscută de joc ca o înjunghiere de la spate. Cunoscut cel mai comun ca facestab, aceste ucideri sunt cel mai des rezultate ale compensației lagului de către motorul jocului în sine. Înainte de multe actualizări la jocului, Un facestab era cel mai des o problemă întâlnită datorită problemelor prin care jocul detecta o înjunghiere de la spate.

Al termen creat de comunitate e un failstab, care se referă la o înjunghiere care ar fi trebuit să meargă dar de fapt a făcut numai daunele normale ale cuțitului, cu toate că animația cuțitului funcționa. Aceste erori sunt des recunoscute ca probleme de lag la conexiunea intre jucător si server.

Serverele care folosesc tf_weapon_criticals 0 activat au reportat probleme cu animația înjunghierii de la spate cum că nu ar merge deloc cu toate că jucătorul este într-o poziție potrivită pentru o înjunghiere.

Related Achievements

Leaderboard class soldier.png Soldat

Spybunalul de Crime de Război
Spybunalul de Crime de Război
Omoară un Spy care tocmai a înjunghiat un coechipier.


Leaderboard class sniper.png Sniper

Tratament Electrifiant
Tratament Electrifiant
Omoară un Spion al cărui încercare de înjunguia în sapte a fost blocată de Razorback.
Premiu de Consolare
Premiu de Consolare
Primește 50 de cuțite în spate.

Leaderboard class spy.png Spion

Agent provocator
Agent provocator
Înjunghie-ţi în spate prietenii din Comunitatea Steam de 10 ori.


Contra spionaj
Contra spionaj
Înjunghie în spate un Spion deghizat.


Dr. Nuuuuu
Dr. Nuuuuu
Înjunghie în spate un Medic ce este gata să își activeze ÜberCharge-ul.


Țintă de valoare mare
Țintă de valoare mare
njunghie în spate un inamic ce domină 3 sai mai mulți din coechipierii tăi.


E sigur?
E sigur?
Înjunghie în spate 50 de inamici ce încearcă să captureze un Punct de Control.


Sabocănilă
Sabocănilă
Sabotează o clădire inamică, apoi înjunghie în spate Inginerul care a construit-o în 5 secunde.


Maestru Spion
Maestru Spion
Înjunghie în spate 1000 de inamici.


Înșelătorie triplă
Înșelătorie triplă
Înjunghie în spate 3 Sniperi într-o singură viață.
Intră din frigul ăla
Intră din frigul ăla
Obţine o Răzbunare cu o înjungiere în spate.


Mori într-alt fel
Mori într-alt fel
Omoară un Sniper după ce înjunghierea ta îi sparge Razorback-ul.


Ca să știi, sunt un Spion
Ca să știi, sunt un Spion
Înjunghie în spate un Medic ce te-a vindecat în ultimele 5 secunde.


Furt de identitate
Furt de identitate
Înjunghie în spate inamicul în care ești deghizat.


Pot să intervin?
Pot să intervin?
Înjunghie în spate un inamic și pe Medicul ce îl vindecă în maxim 10 secunde unul față de celălalt.


Taie și arde
Taie și arde
Înjunghie un inamic, ce apoi devine Pyro înainte să revină.


Omul cu armele stricate
Omul cu armele stricate
Înjunghie în spate un Inginer, apoi sabotează-i 3 din clădirile sale în 10 secunde.


Șindești numai de trei ori
Șindești numai de trei ori
Înjunghie în spate 3 inamici în 10 secunde.

Trivia

 • Original animația înjunghierii a fost puțin mai lungă de o secundă și se manifesta precum cea de azi, însă incetinită. Aceasta a fost adusă la forma de azi în interesul balansării jocului.
 • Înjunghierea unui jucător uneori aduce o animație specială a înjunghierii de la spate. Această animație are 25% șanse de a apărea și variază de la clasă la clasă.
  • Prima animație a unui Sniper a fost vazută în Trailerul 2 bînainte să fie integrată în joc.
 • Dacă un Heavy peste viața maximă, înarmat cu Pumnii de Oțel este înjunghiat, acesta va pierde de 12 ori viața pe care o are el atunci, înjunghiatul de la spate contribuind cu de 2 ori viața acestuia, lovitura criticala de 3 ori viața acestuia și vulnerabilitatea 100% la arme corp la corp (inclusiv Cuțitul sau Recompensa Ta Eternă) va dubla efectul la de 12 ori viața unui Heavy. Acest backstab ar dauna 5400 puncte de viață către Heavy, cea mai mare daună care poate fi înscrisă în joc.

Legături externe