Pagube

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search
Wehhhhhh!
Durerea este slăbiciunea ce părăsește corpul!
Soldatul

Paguba în Team Fortress 2 este orice eveniment ce reduce viața unui jucător sau entitate. Pagubele pot fi cauzate de arme, foc, explozii, cădere, sângerare, trenuri, apă, ferăstrău, și de Călărețul fără Cal și Cap.

Pagubele armelor

Pagubele cauzate de arme sunt calculate în felul următor:

(Pagube de bază) × (Modificatorul distanței) × (Modificatorul pagubelor colaterale) × (Reducerea auto-pagubelor)

În timp ce Loviturile critice sunt calculate astfel:

(Pagube de bază) × (Modificatorul pagubelor colaterale) × (Modificatorul critic)

Pagube de bază

Paguba de bază a unei arme este un număr constant fixat la o armă anume. Pagubele nu depind unde ținta este lovită, cu excepția armelor ce lovesc Critic anumite locurile ale țintei.

Modificatorul distanței

Cum pagubele sunt afectate de distanță.

Modificatorul distanței este un număr între 1.5 și 0.5 ce scade sinusoidal în timp ce distanța dintre atacator și țintă crește. Baza valului este la 1024 unități, iar toate distanțele peste 1024 sunt tratate ca cele de 1024 cu scopul calculării pagubelor. În această formulă, este o schimbare aleatorie în distanțe de ±102.4 unități (demonstrat în grafic în jur de 512 unități, ca un exemplu). Aceasta înseamnă că poți fi tratat ca fiind la 102.4 mai aproape sau mai departe față de locul în care te aflii de fapt, în scopul formulei. Aceasta este variația de 10% despre care mulți jucători au auzit; nu este un multiplicator simplu de 90%–110% pentru pagubele finale.

Distanța de bază dată formulei este modificată pentru Lansatoare de rachete, Lansatoare de bombe lipicioase (când sunt detonate până în 5 secunde), și Arme cu seringi. Când distanța dintre atacator și țintă este mai mică decât 512 unități, este în schimb tratată ca fiind ~74% mai aproape de 512 unități; aceasta fiind, ești considerat ca fiind mai departe față de locul în care de aflii de fapt. Rezultatul acestui fapt este că pagubele maxime pe care le poți avea înaintea variației aleatorii sunt de 120% (demonstrat de linia maro din grafic). Pe scurt, aceste trei arme obțin mai puține pagube suplimentare de la modificatorul de distanță la distanțe mici, dar încă suferă de aceeași sancțiune de pagube la distanțe mari ca și celelalte arme.

Armele melee, Aruncătoarele de flăcări, Pistoalele de semnalizare, Lansatoarele de grenade, Puștile cu lunetă, și Arcurile sunt toate tratate ca fiind la 512 unități pentru această formulă. Cu toate acestea, Aruncătoarele de flăcări sunt afectate de propriul lor modificator de distanță calculat separat.

Armele ce trag proiectile, ca Lansatorul de rachete și Lovitura Directă, aplică modificatorul de distanță pagubelor pe baza distanței între atacator și țintă în momentul în care proiectilul lovește o țintă. Aceasta înseamnă că punctul din care proiectilul a fost tras este nerelevant când luăm în considerare pagubele cauzate de acel proiectil, doar poziția finală a atacatorului și a țintei contează.

Note
  1. Variația ±102.4 de unități are loc după măsurare pentru lansatoarele de rachete și alte arme ce modifică distanța.
  2. Distanța finală folosită în formulă (după variația aleatorie) nu poate trece peste 1024 sau sub 0.
  3. Pe servere unde variația aleatorie este dezactivată (folosind server cvar "tf_damage_disablespread"), distanța efectivă folosită este cu 102.4 unități mai puțin decât cea mai îndepărtată distanță aleatorie posibilă (aceasta fiind, după ce a fost limitată la 1024 unități). Asta înseamnă că fiind mai departe decât 921.6 unități este tratată ca fiind cu 921.6 unități mai departe; limita normală este 1024, și cu 102.4 mai puțin este 921.6 unități.

Modificatorul pagubelor colaterale

Modificatorul pagubelor colaterale este un număr folosit pentru armele explozive ce nu se îmbină direct cu ținta. Valve nu a lansat încă statisticile oficiale pentru pagubele colaterale minime.

Reducerea auto-pagubelor

Armele explozive pot cauza mai puține pagube utilizatorului decât inamicilor, în funcție de situație. Vezi paginile individuale ale armelor pentru mai multe informații.

Modificatorul critic

Articol principal: Lovitură Critică

Loviturile critice și Mini-Crit-urile au fiecare câte două efecte. O lovitură Critică fixează modificatorul de distanță și lucruri aleatorii la 1 (efectiv eliminându-l). Apoi multiplică pagubele finale cu 3.

Un Mini-Crit verifică dacă distanța de bază este mai mare decât 512: dacă este, atunci este tratată ca 512 în scopul formulei (demonstrat de linia punctată albastră în imaginea de deasupra) și apoi modificatorul ±102.4 este aplicat. Chiar dacă a limitat distanța sau nu, multiplică pagubele finale cu 1.35. Rezultatul final este că arma nu pierde pagube când jucătorul este mai departe de 512 unități; dacă atacul nu a fost critic sau mini-critic, pagubele ar continua să scadă la 1024 unități.

Notă: O înjunghiere cauzează de 6 ori viața victimei în acel moment, mai degrabă decât folosind un modificator critic.

Când este activ, Sprijinul Batalionului protejează coechipierii din apropriere de lovituri Critice.

Vulnerabilitatea pagubelor, rezistență și blocare

Un jucător poate primi o sumă modificată de pagube din cauza anumitor momente. Aceste efecte se adaugă multiplicativ.

Unele arme sau seturi de obiecte aplică un efect ce crește sau scade pagubele primite de către unele tipuri de arme. Aceste efecte pot fi aplicate "pe purtător" sau "cât timp sunt active".


Armă / Set de obiecte Efect
Item icon Battalion's Backup.png
Sprijinul Batalionului
Pictogram info.png  Când este folosit, Oferă un scut defensiv colegilor de echipă care îi apară de pagube critice și le oferă cu 35% mai multă protecție.
Item icon Bushwacka.png
Bushwacka
Pictogram minus.png  20% vulnerabilitate la foc purtătorului.
Item icon Chargin' Targe.png
Scut Șarjator
Pictogram plus.png  50% rezistență la foc purtătorului.

Pictogram plus.png  40% rezistență la explozii purtătorului.

Item icon Fists of Steel.png
Pumni de Oțel
Pictogram plus.png  60% rezistență la surse ranged în timp ce sunt active.

Pictogram minus.png  100% vulnerabilitate sursele melee în timp ce sunt active.

Item icon Pain Train.png
Trenul Durerii
Pictogram minus.png  10% vulnerabilitate la gloanțe purtătorului.
Item icon Rocket Jumper.png
Rocket Jumper
Pictogram minus.png  100% vulnerabilitate la foc, explozii și gloanțe purtătorului.
Item icon Southern Hospitality.png
Ospitalitatea din Sud
Pictogram minus.png  20% vulnerabilitate la foc purtătorului.
Item icon Sticky Jumper.png
Sticky Jumper
Pictogram minus.png  100% vulnerabilitate la foc, explozii și gloanțe purtătorului.
Item icon The Expert's Ordnance.png
Ordonanța Expertului
Set de obiecte
Pictogram plus.png  10% rezistență la pagubele de foc purtătorului.
Item icon The Hibernating Bear.png
Ursul Hibernând
Set de obiecte
Pictogram plus.png  5% rezistență la pagube critice purtătorului.
Item icon The Gas Jockey's Gear.png
Îmbrăcămintea Jocheului de Gaz
Set de obiecte
Pictogram minus.png  10% vulnerabilitate la gloanțe purtătorului.
Item icon The Tank Buster.png
Distrugătorul de Tankuri
Set de obiecte
Pictogram plus.png  20% rezistență la pagubele Santinelelor purtătorului.

Vezi și